O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

"Mięso" – Na surowo, bez popitki - Recenzje filmów

O francuskojęzycznym horrorze pt. „Mięso” zrobiło się głośno rok temu, kiedy był wyświetlany na Festiwalu Filmowym w Toronto. Jak donosiły nagłówki internetowe – niektórzy widzowie mdleli, inni potrzebowali torebek, aby oddać w nie zwartość dopiero co przetrawionego przez żołądek popcornu; a jeszcze inni opuszczali salę kinową w połowie seansu… Nawet już sam tytuł i krwawa zapowiedź sugerowały, że oto mamy do czynienia z jednym z najbardziej ostrych horrorów w historii. A jak jest w rzeczywistości?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
aragorn136 (24905 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
3 908
Czas czytania:
4 353 min.
Kategoria:
Recenzje filmów
Autor:
aragorn136 (24905 pkt)
Dodano:
2868 dni temu

Data dodania:
2017-08-24 16:50:20

Dziś już wiem, że rzekome wydarzenia w Toronto były nieźle przygotowaną reklamą, mającą zachęcić potencjalnych miłośników gatunku do obejrzenia niniejszego dzieła. Już widzę ich miny, kiedy zrozumieją, że „Mięso” (oryg. „Raw” lub „Grave”) to bardziej stonowana, metaforyczna opowieść o inicjacji i wchodzeniu w dorosłość aniżeli pełnoprawny przekraczający wszelkie granice przedstawiciel gore.

 

Poznajcie Justine. Młoda i zdolna, rozpoczynająca studia, dziewczyna pragnie iść w ślady siostry i rodziców. Tak jak oni zostanie weterynarzem. Jest tylko pewien znaczący problem. Justine nie pasuje do tego dość zamkniętego, acz kuszącego świata internatu i studenckiego społeczeństwa w białych kitlach. Przyszła pani doktor nie znosi bowiem smaku i zapachu mięsa. To zadeklarowana jaroszka. A nikt (nawet starsza siostra) nie powiedział jej, że tradycyjne otrzęsiny polegają na wylaniu na głowę wiadra krwi zwierzęcej i spróbowaniu… surowej króliczej wątróbki. Okropne! Aby nie być odszczepieńcem, musi dostosować się do reguł gry w środowisku. Wysypka przeminie, da radę! Ale z dnia na dzień w szczupłym, przyzwyczajonym do zielonych bezkalorycznych dań, ciele budzi się wewnętrzny, ciągle głodny, mięsny(!) potwór…

 

Debiutująca na dużym ekranie reżyserka i scenarzystka w jednej osobie – Julia Ducournau wiec, co chce osiągnąć. Od początku do końca trzyma się wypracowanego stylu i powolnej narracji. Pod płaszczykiem krwistego, naturalistycznego filmu, przedstawia przemianę grzecznej dziewicy w diaboliczną femme fatale, kanibalkę z krwi i kości. I choć faktycznie w kilku momentach Ducournau ociera się o kino grozy spod znaku gore, to jednak są to sceny, które raczej nie spowodują głębokiego szoku i odruchów wymiotnych, chyba że jest się bardzo wrażliwym, niemającym wcześniej styczności z kanibalizmem (na dużym ekranie) widzem. Zamiast pustego żołądka, lepiej jednak mieć otwarty umysł, bo sporo tu możliwości do interpretacji. Co więcej, dla reżyserki ważniejsze jest budowanie swojej uzależnionej bohaterki niż epatowanie tytułowym mięsem.

 

I rzeczywiście Justine to dobrze napisana postać. I do tego dobrze zagrana przez Garance Marillier. Oczywiście nie jest Hannibalem Lecterem w spódnicy. Nie zahipnotyzuje widza równie mocno. Nie będzie jednocześnie delektować się wątrobą swojej ofiary i popijać ją orzeźwiającym Chianti. Jednak kusić potrafi (patrz scena przy lustrze, z lecącym w tle rapowym kawałkiem pod wymownym tytułem „Fuck 69 / Give me 666”). Jej kobieca natura jest bowiem opanowywana przez czysto zwierzęcy instynkt. Młoda studentka jest niczym w transie, opętana przez demona żywiącego się dosłownie ludzkim mięsem… Poza Marillier przekonująco wypadają też Ella Rumpf jako starsza siostra Alexia i Rabah Naït Oufella w roli współlokatora Justine – geja Adriena. Czuć chemię między tę trójką. Relacje dwóch sióstr przypominają relację mistrz-uczeń, a stojący między nimi Adrien spełni kluczową funkcję w rozwoju i ostatecznej metamorfozie bohaterki…

 

„Mięso” to obraz, w którym niewątpliwą zaletą są również elementy formalne. Widać, że poszczególne sceny były drobiazgowo przygotowywane. Spore wrażenie robią skąpane w krwistej czerwieni zdjęcia i zbliżenia na przybierającą raz zniesmaczoną, a raz demoniczną minę twarz Justine. W połączeniu z niezłą, tworzącą mroczną atmosferę, elektroniczną muzyką Jima Williamsa (nie mylić z Johnem) dają intrygujący efekt. Jest w tym coś świeżego i surowo-dzikiego zarazem, może i przerysowanego, a jednak niebezpiecznie… pociągającego. Zawiedzeni jednak będą ci, którzy „kochają” kino gore z „najwyższej” półki. Kilka odważnych scen nie służy bowiem tu do samego szokowania, ale stanowi niezbędne narzędzie do wyrazistego ukazania przemiany bohaterki.

 

Pokazywane w Polsce po raz pierwszy na Nowych Horyzontach „Mięso” do szerszej kinowej dystrybucji wejdzie pod koniec września. Mimo że nie zrobi z wegetarianina smakosza tatara ani z mięsożercy fanatyka dań warzywnych, to warto poświęcić półtorej godziny, aby zmierzyć się z tym, co przygotowała reżyserka. Bo to udany film. Kanibalizm jako metafora przebudzenia seksualnego i zmagania się ze studencką falą? Brzmi co najmniej ciekawie…  

 

Ocena: 6/10

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

 

 

*Recenzja pojawiła się też na portalu Tu Włocławek.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:






Galeria zdjęć - "Mięso" – Na surowo, bez popitki

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora aragorn136

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 261

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 139

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 55 dni temu

liczba odwiedzin: 256

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 80 dni temu

liczba odwiedzin: 195

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 133 dni temu

liczba odwiedzin: 450

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 100 dni temu

liczba odwiedzin: 529

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 162 dni temu

liczba odwiedzin: 650

Polecamy podobne artykuły

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 2447 dni temu

liczba odwiedzin: 3236

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2454 dni temu

liczba odwiedzin: 2322

autor:piterwm90(218 pkt)

utworzony: 4379 dni temu

liczba odwiedzin: 4523

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3778 dni temu

liczba odwiedzin: 7979

autor:GieHa(3486 pkt)

utworzony: 3512 dni temu

liczba odwiedzin: 5947

autor:GieHa(3486 pkt)

utworzony: 2807 dni temu

liczba odwiedzin: 3773

autor:GieHa(3486 pkt)

utworzony: 2326 dni temu

liczba odwiedzin: 3595

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2083 dni temu

liczba odwiedzin: 1952

autor:GieHa(3486 pkt)

utworzony: 1913 dni temu

liczba odwiedzin: 3934

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 1912 dni temu

liczba odwiedzin: 2840

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2047 dni temu

liczba odwiedzin: 2249

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2168 dni temu

liczba odwiedzin: 3108

autor:pj(16419 pkt)

utworzony: 1444 dni temu

liczba odwiedzin: 1510

autor:pj(16419 pkt)

utworzony: 4503 dni temu

liczba odwiedzin: 16680

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3247 dni temu

liczba odwiedzin: 5875

autor:Surgeon(725 pkt)

utworzony: 3085 dni temu

liczba odwiedzin: 4581

autor:bartoszkeprowski(3474 pkt)

utworzony: 3073 dni temu

liczba odwiedzin: 3374

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2862 dni temu

liczba odwiedzin: 2839

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2592 dni temu

liczba odwiedzin: 2628

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2412 dni temu

liczba odwiedzin: 2065

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 3072 dni temu

liczba odwiedzin: 3833

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 2075 dni temu

liczba odwiedzin: 2731

Teraz czytane artykuły

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 1006 dni temu

liczba odwiedzin: 1107

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 2868 dni temu

liczba odwiedzin: 3908

autor:katarzynajaroszewska(363 pkt)

utworzony: 899 dni temu

liczba odwiedzin: 877

autor:marmir83(1021 pkt)

utworzony: 4493 dni temu

liczba odwiedzin: 11346

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 3823 dni temu

liczba odwiedzin: 4573

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 4178 dni temu

liczba odwiedzin: 3499

autor:pj(16419 pkt)

utworzony: 4380 dni temu

liczba odwiedzin: 86379

autor:pj(16419 pkt)

utworzony: 570 dni temu

liczba odwiedzin: 619

Artykuły z tej samej kategorii

autor:bartoszkeprowski(3474 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 90

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 217 dni temu

liczba odwiedzin: 1357

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 484 dni temu

liczba odwiedzin: 2214

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 620 dni temu

liczba odwiedzin: 1296

autor:GieHa(3486 pkt)

utworzony: 1300 dni temu

liczba odwiedzin: 2019

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2121 dni temu

liczba odwiedzin: 3818

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 2558 dni temu

liczba odwiedzin: 6427

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 2712 dni temu

liczba odwiedzin: 8639

autor:bartoszkeprowski(3474 pkt)

utworzony: 2762 dni temu

liczba odwiedzin: 7159

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.238

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję