O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

"Mięso" – Na surowo, bez popitki - Recenzje filmów

O francuskojęzycznym horrorze pt. „Mięso” zrobiło się głośno rok temu, kiedy był wyświetlany na Festiwalu Filmowym w Toronto. Jak donosiły nagłówki internetowe – niektórzy widzowie mdleli, inni potrzebowali torebek, aby oddać w nie zwartość dopiero co przetrawionego przez żołądek popcornu; a jeszcze inni opuszczali salę kinową w połowie seansu… Nawet już sam tytuł i krwawa zapowiedź sugerowały, że oto mamy do czynienia z jednym z najbardziej ostrych horrorów w historii. A jak jest w rzeczywistości?

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
aragorn136 (3382 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
620
Czas czytania:
788 min.
Kategoria:
Recenzje filmów
Autor:
aragorn136 (3382 pkt)
Dodano:
358 dni temu

Data dodania:
2017-08-24 16:50:20

Dziś już wiem, że rzekome wydarzenia w Toronto były nieźle przygotowaną reklamą, mającą zachęcić potencjalnych miłośników gatunku do obejrzenia niniejszego dzieła. Już widzę ich miny, kiedy zrozumieją, że „Mięso” (oryg. „Raw” lub „Grave”) to bardziej stonowana, metaforyczna opowieść o inicjacji i wchodzeniu w dorosłość aniżeli pełnoprawny przekraczający wszelkie granice przedstawiciel gore.

 

Poznajcie Justine. Młoda i zdolna, rozpoczynająca studia, dziewczyna pragnie iść w ślady siostry i rodziców. Tak jak oni zostanie weterynarzem. Jest tylko pewien znaczący problem. Justine nie pasuje do tego dość zamkniętego, acz kuszącego świata internatu i studenckiego społeczeństwa w białych kitlach. Przyszła pani doktor nie znosi bowiem smaku i zapachu mięsa. To zadeklarowana jaroszka. A nikt (nawet starsza siostra) nie powiedział jej, że tradycyjne otrzęsiny polegają na wylaniu na głowę wiadra krwi zwierzęcej i spróbowaniu… surowej króliczej wątróbki. Okropne! Aby nie być odszczepieńcem, musi dostosować się do reguł gry w środowisku. Wysypka przeminie, da radę! Ale z dnia na dzień w szczupłym, przyzwyczajonym do zielonych bezkalorycznych dań, ciele budzi się wewnętrzny, ciągle głodny, mięsny(!) potwór…

 

Debiutująca na dużym ekranie reżyserka i scenarzystka w jednej osobie – Julia Ducournau wiec, co chce osiągnąć. Od początku do końca trzyma się wypracowanego stylu i powolnej narracji. Pod płaszczykiem krwistego, naturalistycznego filmu, przedstawia przemianę grzecznej dziewicy w diaboliczną femme fatale, kanibalkę z krwi i kości. I choć faktycznie w kilku momentach Ducournau ociera się o kino grozy spod znaku gore, to jednak są to sceny, które raczej nie spowodują głębokiego szoku i odruchów wymiotnych, chyba że jest się bardzo wrażliwym, niemającym wcześniej styczności z kanibalizmem (na dużym ekranie) widzem. Zamiast pustego żołądka, lepiej jednak mieć otwarty umysł, bo sporo tu możliwości do interpretacji. Co więcej, dla reżyserki ważniejsze jest budowanie swojej uzależnionej bohaterki niż epatowanie tytułowym mięsem.

 

I rzeczywiście Justine to dobrze napisana postać. I do tego dobrze zagrana przez Garance Marillier. Oczywiście nie jest Hannibalem Lecterem w spódnicy. Nie zahipnotyzuje widza równie mocno. Nie będzie jednocześnie delektować się wątrobą swojej ofiary i popijać ją orzeźwiającym Chianti. Jednak kusić potrafi (patrz scena przy lustrze, z lecącym w tle rapowym kawałkiem pod wymownym tytułem „Fuck 69 / Give me 666”). Jej kobieca natura jest bowiem opanowywana przez czysto zwierzęcy instynkt. Młoda studentka jest niczym w transie, opętana przez demona żywiącego się dosłownie ludzkim mięsem… Poza Marillier przekonująco wypadają też Ella Rumpf jako starsza siostra Alexia i Rabah Naït Oufella w roli współlokatora Justine – geja Adriena. Czuć chemię między tę trójką. Relacje dwóch sióstr przypominają relację mistrz-uczeń, a stojący między nimi Adrien spełni kluczową funkcję w rozwoju i ostatecznej metamorfozie bohaterki…

 

„Mięso” to obraz, w którym niewątpliwą zaletą są również elementy formalne. Widać, że poszczególne sceny były drobiazgowo przygotowywane. Spore wrażenie robią skąpane w krwistej czerwieni zdjęcia i zbliżenia na przybierającą raz zniesmaczoną, a raz demoniczną minę twarz Justine. W połączeniu z niezłą, tworzącą mroczną atmosferę, elektroniczną muzyką Jima Williamsa (nie mylić z Johnem) dają intrygujący efekt. Jest w tym coś świeżego i surowo-dzikiego zarazem, może i przerysowanego, a jednak niebezpiecznie… pociągającego. Zawiedzeni jednak będą ci, którzy „kochają” kino gore z „najwyższej” półki. Kilka odważnych scen nie służy bowiem tu do samego szokowania, ale stanowi niezbędne narzędzie do wyrazistego ukazania przemiany bohaterki.

 

Pokazywane w Polsce po raz pierwszy na Nowych Horyzontach „Mięso” do szerszej kinowej dystrybucji wejdzie pod koniec września. Mimo że nie zrobi z wegetarianina smakosza tatara ani z mięsożercy fanatyka dań warzywnych, to warto poświęcić półtorej godziny, aby zmierzyć się z tym, co przygotowała reżyserka. Bo to udany film. Kanibalizm jako metafora przebudzenia seksualnego i zmagania się ze studencką falą? Brzmi co najmniej ciekawie…  

 

Ocena: 6/10

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

 

 

*Recenzja pojawiła się też na portalu Tu Włocławek.pl

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:






Galeria zdjęć - "Mięso" – Na surowo, bez popitki

Temat / Nick:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora aragorn136

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 67

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 1426 dni temu

liczba odwiedzin: 3758

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 1560 dni temu

liczba odwiedzin: 2104

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 32 dni temu

liczba odwiedzin: 74

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 47 dni temu

liczba odwiedzin: 129

Teraz czytane artykuły



autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 358 dni temu

liczba odwiedzin: 620

autor:pj(1929 pkt)

utworzony: 1835 dni temu

liczba odwiedzin: 315151

autor:Filmaniak01(104 pkt)

utworzony: 31 dni temu

liczba odwiedzin: 232

autor:pj(1929 pkt)

utworzony: 1271 dni temu

liczba odwiedzin: 1085

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1970 dni temu

liczba odwiedzin: 20075

autor:piterwm90(28 pkt)

utworzony: 1662 dni temu

liczba odwiedzin: 1937

autor:bartoszkeprowski(1690 pkt)

utworzony: 1352 dni temu

liczba odwiedzin: 1660

autor:pj(1929 pkt)

utworzony: 1673 dni temu

liczba odwiedzin: 2201

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1707 dni temu

liczba odwiedzin: 7551

autor:paulinakinga97(317 pkt)

utworzony: 832 dni temu

liczba odwiedzin: 1296

autor:admin(3538 pkt)

utworzony: 382 dni temu

liczba odwiedzin: 267

autor:admin(3538 pkt)

utworzony: 1433 dni temu

liczba odwiedzin: 3853

autor:pj(1929 pkt)

utworzony: 1059 dni temu

liczba odwiedzin: 1365

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1831 dni temu

liczba odwiedzin: 6165

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 67

autor:Daniel Drozdek(104 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 164

autor:PaM(556 pkt)

utworzony: 1852 dni temu

liczba odwiedzin: 6817

autor:Surgeon(498 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 1346

autor:pj(1929 pkt)

utworzony: 1835 dni temu

liczba odwiedzin: 315151

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 202 dni temu

liczba odwiedzin: 1306

autor:Filmaniak01(104 pkt)

utworzony: 31 dni temu

liczba odwiedzin: 232

autor:aragorn136(3382 pkt)

utworzony: 48 dni temu

liczba odwiedzin: 211

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.171

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję