O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 137
Czas czytania:
2 452 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1248 dni temu

Data dodania:
2021-12-20 17:28:30

Odpowiedź jest prosta, choć samo przygotowanie trudniejsze – wymaga cierpliwości (trwa co najmniej godzinę). Warto jednak ulepić owe szyszki i sprawić radość rodzinie. Dzieci na pewno będą zachwycone zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. A właśnie, smak! Okazuje się, że wystarczą czekoladowe muszelki, czyli popularne płatki śniadaniowe. To właśnie dzięki nim oraz masie czekoladowo-herbatnikowej (podstawa całości) szyszki są przepyszne i prezentują się jak prawdziwe!

 

 

Pora na wykonanie 10 szyszek o różnej wielkości, ale najpierw należy zgromadzić odpowiednie składniki. Jakie?

 

Oto one:

  • 200 g herbatników;

  • 1 łyżka kakao;

  • 50 g czekolady (gorzka, mleczna – do wyboru);

  • 4 łyżki gorącego mleka;

  • 1 czubata łyżka nutelli;

  • 150 g masła miękkiego i oczywiście…

  • … czekoladowe muszelki!

 

Do dzieła!

 

Na początek moi drodzy rozkruszacie bardzo drobno herbatniki za pomocą blendera. Następnie dodajecie kakao, rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, a także ciepłe mleko i łyżkę nutelli. Cel jest jeden. Trzeba te wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Tak przygotowana masa powinna trafić do lodówki. Tam będzie chłodzona przez około 40 minut. Tyle czasu potrzeba, aby trochę stwardniała. Po wyjęciu jej z lodówki, zajmujecie się czynnościami, których efektem będą słodkie leśne szyszki.

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Gotowa szyszka (fot. PJ)

 

Musicie zatem oderwać kawałek masy i uformować kształt stożka. Dopiero wtedy, na spokojnie, w miarę równo, przyczepiacie (wbijacie) do niego muszelki. Nie jest to bardzo skomplikowane, lecz pamiętajcie, aby, dla ułatwienia, zacząć od dołu. Wkrótce Waszym oczom ukaże się przepiękna, magiczna, kusząca, jadalna, chrupiąca szyszka. Zanim się ją zje, powinna znaleźć się ponownie w lodówce.

 

Jeżeli chcecie mieć szyszki, które wyglądają jak oprószone śniegiem, to posypcie je cukrem pudrem!

 

Gotowe szyszki, posypane cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szyszki na świątecznym stole!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 648 dni temu

liczba odwiedzin: 948

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 927 dni temu

liczba odwiedzin: 724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1473 dni temu

liczba odwiedzin: 1771

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2229 dni temu

liczba odwiedzin: 3255

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1619 dni temu

liczba odwiedzin: 1506

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1857 dni temu

liczba odwiedzin: 3069

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1619 dni temu

liczba odwiedzin: 1506

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1248 dni temu

liczba odwiedzin: 2137

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 2625 dni temu

liczba odwiedzin: 4433

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 1411 dni temu

liczba odwiedzin: 1671

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 24899

autor:piterwm90(218 pkt)

utworzony: 4103 dni temu

liczba odwiedzin: 4014

autor:paulinakinga97(317 pkt)

utworzony: 3226 dni temu

liczba odwiedzin: 2642

autor:GieHa(3466 pkt)

utworzony: 1963 dni temu

liczba odwiedzin: 4262

autor:bartoszkeprowski(3454 pkt)

utworzony: 2978 dni temu

liczba odwiedzin: 7688

autor:GieHa(3466 pkt)

utworzony: 2631 dni temu

liczba odwiedzin: 3556

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 92

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 83

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 127

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 131

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2061 dni temu

liczba odwiedzin: 5912

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4024 dni temu

liczba odwiedzin: 12126

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3978 dni temu

liczba odwiedzin: 45429

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4399 dni temu

liczba odwiedzin: 22899

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4380 dni temu

liczba odwiedzin: 36656

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4339 dni temu

liczba odwiedzin: 86002

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3739 dni temu

liczba odwiedzin: 5984

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.145

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję