O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (747 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 732
Czas czytania:
2 007 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (747 pkt)
Dodano:
1067 dni temu

Data dodania:
2021-12-20 17:28:30

Odpowiedź jest prosta, choć samo przygotowanie trudniejsze – wymaga cierpliwości (trwa co najmniej godzinę). Warto jednak ulepić owe szyszki i sprawić radość rodzinie. Dzieci na pewno będą zachwycone zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. A właśnie, smak! Okazuje się, że wystarczą czekoladowe muszelki, czyli popularne płatki śniadaniowe. To właśnie dzięki nim oraz masie czekoladowo-herbatnikowej (podstawa całości) szyszki są przepyszne i prezentują się jak prawdziwe!

 

 

Pora na wykonanie 10 szyszek o różnej wielkości, ale najpierw należy zgromadzić odpowiednie składniki. Jakie?

 

Oto one:

  • 200 g herbatników;

  • 1 łyżka kakao;

  • 50 g czekolady (gorzka, mleczna – do wyboru);

  • 4 łyżki gorącego mleka;

  • 1 czubata łyżka nutelli;

  • 150 g masła miękkiego i oczywiście…

  • … czekoladowe muszelki!

 

Do dzieła!

 

Na początek moi drodzy rozkruszacie bardzo drobno herbatniki za pomocą blendera. Następnie dodajecie kakao, rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, a także ciepłe mleko i łyżkę nutelli. Cel jest jeden. Trzeba te wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Tak przygotowana masa powinna trafić do lodówki. Tam będzie chłodzona przez około 40 minut. Tyle czasu potrzeba, aby trochę stwardniała. Po wyjęciu jej z lodówki, zajmujecie się czynnościami, których efektem będą słodkie leśne szyszki.

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Gotowa szyszka (fot. PJ)

 

Musicie zatem oderwać kawałek masy i uformować kształt stożka. Dopiero wtedy, na spokojnie, w miarę równo, przyczepiacie (wbijacie) do niego muszelki. Nie jest to bardzo skomplikowane, lecz pamiętajcie, aby, dla ułatwienia, zacząć od dołu. Wkrótce Waszym oczom ukaże się przepiękna, magiczna, kusząca, jadalna, chrupiąca szyszka. Zanim się ją zje, powinna znaleźć się ponownie w lodówce.

 

Jeżeli chcecie mieć szyszki, które wyglądają jak oprószone śniegiem, to posypcie je cukrem pudrem!

 

Gotowe szyszki, posypane cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szyszki na świątecznym stole!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 715

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 746 dni temu

liczba odwiedzin: 615

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1249

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1598

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3117

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1732

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3570 dni temu

liczba odwiedzin: 15855

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4221 dni temu

liczba odwiedzin: 3471

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2616 dni temu

liczba odwiedzin: 2165

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 635 dni temu

liczba odwiedzin: 565

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 1190 dni temu

liczba odwiedzin: 1894

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 2506 dni temu

liczba odwiedzin: 5821

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5690

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11882

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36454

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82625

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.175

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję