O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 186
Czas czytania:
2 503 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1294 dni temu

Data dodania:
2021-12-20 17:28:30

Odpowiedź jest prosta, choć samo przygotowanie trudniejsze – wymaga cierpliwości (trwa co najmniej godzinę). Warto jednak ulepić owe szyszki i sprawić radość rodzinie. Dzieci na pewno będą zachwycone zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. A właśnie, smak! Okazuje się, że wystarczą czekoladowe muszelki, czyli popularne płatki śniadaniowe. To właśnie dzięki nim oraz masie czekoladowo-herbatnikowej (podstawa całości) szyszki są przepyszne i prezentują się jak prawdziwe!

 

 

Pora na wykonanie 10 szyszek o różnej wielkości, ale najpierw należy zgromadzić odpowiednie składniki. Jakie?

 

Oto one:

  • 200 g herbatników;

  • 1 łyżka kakao;

  • 50 g czekolady (gorzka, mleczna – do wyboru);

  • 4 łyżki gorącego mleka;

  • 1 czubata łyżka nutelli;

  • 150 g masła miękkiego i oczywiście…

  • … czekoladowe muszelki!

 

Do dzieła!

 

Na początek moi drodzy rozkruszacie bardzo drobno herbatniki za pomocą blendera. Następnie dodajecie kakao, rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, a także ciepłe mleko i łyżkę nutelli. Cel jest jeden. Trzeba te wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Tak przygotowana masa powinna trafić do lodówki. Tam będzie chłodzona przez około 40 minut. Tyle czasu potrzeba, aby trochę stwardniała. Po wyjęciu jej z lodówki, zajmujecie się czynnościami, których efektem będą słodkie leśne szyszki.

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Gotowa szyszka (fot. PJ)

 

Musicie zatem oderwać kawałek masy i uformować kształt stożka. Dopiero wtedy, na spokojnie, w miarę równo, przyczepiacie (wbijacie) do niego muszelki. Nie jest to bardzo skomplikowane, lecz pamiętajcie, aby, dla ułatwienia, zacząć od dołu. Wkrótce Waszym oczom ukaże się przepiękna, magiczna, kusząca, jadalna, chrupiąca szyszka. Zanim się ją zje, powinna znaleźć się ponownie w lodówce.

 

Jeżeli chcecie mieć szyszki, które wyglądają jak oprószone śniegiem, to posypcie je cukrem pudrem!

 

Gotowe szyszki, posypane cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szyszki na świątecznym stole!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 694 dni temu

liczba odwiedzin: 995

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 973 dni temu

liczba odwiedzin: 753

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1338 dni temu

liczba odwiedzin: 1401

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1518 dni temu

liczba odwiedzin: 1801

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2274 dni temu

liczba odwiedzin: 3289

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1665 dni temu

liczba odwiedzin: 1538

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1903 dni temu

liczba odwiedzin: 3101

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2022 dni temu

liczba odwiedzin: 3720

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2022 dni temu

liczba odwiedzin: 3720

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1665 dni temu

liczba odwiedzin: 1538

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1294 dni temu

liczba odwiedzin: 2186

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3407 dni temu

liczba odwiedzin: 2932

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 1944 dni temu

liczba odwiedzin: 7646

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2036 dni temu

liczba odwiedzin: 6142

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2107 dni temu

liczba odwiedzin: 5947

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4070 dni temu

liczba odwiedzin: 12174

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4024 dni temu

liczba odwiedzin: 45504

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4445 dni temu

liczba odwiedzin: 22961

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4426 dni temu

liczba odwiedzin: 36689

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4385 dni temu

liczba odwiedzin: 86432

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3785 dni temu

liczba odwiedzin: 6022

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2022 dni temu

liczba odwiedzin: 3720

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.422

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję