O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (749 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 765
Czas czytania:
2 044 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (749 pkt)
Dodano:
1084 dni temu

Data dodania:
2021-12-20 17:28:30

Odpowiedź jest prosta, choć samo przygotowanie trudniejsze – wymaga cierpliwości (trwa co najmniej godzinę). Warto jednak ulepić owe szyszki i sprawić radość rodzinie. Dzieci na pewno będą zachwycone zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. A właśnie, smak! Okazuje się, że wystarczą czekoladowe muszelki, czyli popularne płatki śniadaniowe. To właśnie dzięki nim oraz masie czekoladowo-herbatnikowej (podstawa całości) szyszki są przepyszne i prezentują się jak prawdziwe!

 

 

Pora na wykonanie 10 szyszek o różnej wielkości, ale najpierw należy zgromadzić odpowiednie składniki. Jakie?

 

Oto one:

  • 200 g herbatników;

  • 1 łyżka kakao;

  • 50 g czekolady (gorzka, mleczna – do wyboru);

  • 4 łyżki gorącego mleka;

  • 1 czubata łyżka nutelli;

  • 150 g masła miękkiego i oczywiście…

  • … czekoladowe muszelki!

 

Do dzieła!

 

Na początek moi drodzy rozkruszacie bardzo drobno herbatniki za pomocą blendera. Następnie dodajecie kakao, rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, a także ciepłe mleko i łyżkę nutelli. Cel jest jeden. Trzeba te wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Tak przygotowana masa powinna trafić do lodówki. Tam będzie chłodzona przez około 40 minut. Tyle czasu potrzeba, aby trochę stwardniała. Po wyjęciu jej z lodówki, zajmujecie się czynnościami, których efektem będą słodkie leśne szyszki.

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Gotowa szyszka (fot. PJ)

 

Musicie zatem oderwać kawałek masy i uformować kształt stożka. Dopiero wtedy, na spokojnie, w miarę równo, przyczepiacie (wbijacie) do niego muszelki. Nie jest to bardzo skomplikowane, lecz pamiętajcie, aby, dla ułatwienia, zacząć od dołu. Wkrótce Waszym oczom ukaże się przepiękna, magiczna, kusząca, jadalna, chrupiąca szyszka. Zanim się ją zje, powinna znaleźć się ponownie w lodówce.

 

Jeżeli chcecie mieć szyszki, które wyglądają jak oprószone śniegiem, to posypcie je cukrem pudrem!

 

Gotowe szyszki, posypane cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szyszki na świątecznym stole!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 485 dni temu

liczba odwiedzin: 736

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 764 dni temu

liczba odwiedzin: 625

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1128 dni temu

liczba odwiedzin: 1257

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1309 dni temu

liczba odwiedzin: 1616

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 2065 dni temu

liczba odwiedzin: 3131

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1455 dni temu

liczba odwiedzin: 1395

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1694 dni temu

liczba odwiedzin: 2912

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1812 dni temu

liczba odwiedzin: 3491

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1812 dni temu

liczba odwiedzin: 3491

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1455 dni temu

liczba odwiedzin: 1395

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1084 dni temu

liczba odwiedzin: 1765

autor:aragorn136(23371 pkt)

utworzony: 1884 dni temu

liczba odwiedzin: 2652

autor:aragorn136(23371 pkt)

utworzony: 4165 dni temu

liczba odwiedzin: 16881

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4029 dni temu

liczba odwiedzin: 14523

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1898 dni temu

liczba odwiedzin: 5720

autor:pj(15477 pkt)

utworzony: 3861 dni temu

liczba odwiedzin: 11903

autor:pj(15477 pkt)

utworzony: 3814 dni temu

liczba odwiedzin: 45176

autor:pj(15477 pkt)

utworzony: 4236 dni temu

liczba odwiedzin: 22608

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4216 dni temu

liczba odwiedzin: 36469

autor:pj(15477 pkt)

utworzony: 4176 dni temu

liczba odwiedzin: 82901

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 3576 dni temu

liczba odwiedzin: 5834

autor:Zosia(749 pkt)

utworzony: 1812 dni temu

liczba odwiedzin: 3491

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.212

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję