O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 092
Czas czytania:
2 403 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1199 dni temu

Data dodania:
2021-12-20 17:28:30

Odpowiedź jest prosta, choć samo przygotowanie trudniejsze – wymaga cierpliwości (trwa co najmniej godzinę). Warto jednak ulepić owe szyszki i sprawić radość rodzinie. Dzieci na pewno będą zachwycone zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. A właśnie, smak! Okazuje się, że wystarczą czekoladowe muszelki, czyli popularne płatki śniadaniowe. To właśnie dzięki nim oraz masie czekoladowo-herbatnikowej (podstawa całości) szyszki są przepyszne i prezentują się jak prawdziwe!

 

 

Pora na wykonanie 10 szyszek o różnej wielkości, ale najpierw należy zgromadzić odpowiednie składniki. Jakie?

 

Oto one:

  • 200 g herbatników;

  • 1 łyżka kakao;

  • 50 g czekolady (gorzka, mleczna – do wyboru);

  • 4 łyżki gorącego mleka;

  • 1 czubata łyżka nutelli;

  • 150 g masła miękkiego i oczywiście…

  • … czekoladowe muszelki!

 

Do dzieła!

 

Na początek moi drodzy rozkruszacie bardzo drobno herbatniki za pomocą blendera. Następnie dodajecie kakao, rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, a także ciepłe mleko i łyżkę nutelli. Cel jest jeden. Trzeba te wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Tak przygotowana masa powinna trafić do lodówki. Tam będzie chłodzona przez około 40 minut. Tyle czasu potrzeba, aby trochę stwardniała. Po wyjęciu jej z lodówki, zajmujecie się czynnościami, których efektem będą słodkie leśne szyszki.

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Kawałek masy uformowany w kształt stożka - przyczepiane płatki (fot. PJ)

 

Gotowa szyszka (fot. PJ)

 

Musicie zatem oderwać kawałek masy i uformować kształt stożka. Dopiero wtedy, na spokojnie, w miarę równo, przyczepiacie (wbijacie) do niego muszelki. Nie jest to bardzo skomplikowane, lecz pamiętajcie, aby, dla ułatwienia, zacząć od dołu. Wkrótce Waszym oczom ukaże się przepiękna, magiczna, kusząca, jadalna, chrupiąca szyszka. Zanim się ją zje, powinna znaleźć się ponownie w lodówce.

 

Jeżeli chcecie mieć szyszki, które wyglądają jak oprószone śniegiem, to posypcie je cukrem pudrem!

 

Gotowe szyszki, posypane cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szyszki na świątecznym stole!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 599 dni temu

liczba odwiedzin: 887

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 878 dni temu

liczba odwiedzin: 695

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 1334

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1423 dni temu

liczba odwiedzin: 1724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2179 dni temu

liczba odwiedzin: 3207

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1570 dni temu

liczba odwiedzin: 1482

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 3026

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1570 dni temu

liczba odwiedzin: 1482

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1199 dni temu

liczba odwiedzin: 2092

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 2516 dni temu

liczba odwiedzin: 6131

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3924 dni temu

liczba odwiedzin: 3843

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 1805 dni temu

liczba odwiedzin: 2895

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3299 dni temu

liczba odwiedzin: 2783

autor:MovieBrain(996 pkt)

utworzony: 1103 dni temu

liczba odwiedzin: 1659

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 3973 dni temu

liczba odwiedzin: 4601

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 2701 dni temu

liczba odwiedzin: 2493

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1896 dni temu

liczba odwiedzin: 9786

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12070

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45352

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.151

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję