O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Murzynek malinowo-jogurtowy! - Przepisy

Lipiec to miesiąc, kiedy dojrzewają letnie owoce. Na przykład słodkie, czerwone maliny. Możemy zjeść „wszystkie” z jednego krzaka zaraz po zerwaniu, ale warto się przed tym powstrzymać. Dlaczego? Aby na przykład dodać je jako składnik do delikatnego ciasta. Wtedy ich smak będzie równie, jeśli nie bardziej wyrazisty. Przepis, który poniżej przeczytacie nie dotyczy jednak sernika (z kruszonką albo na zimno), a… murzynka. Nie takiego tradycyjnego, bo z jogurtową masą i właśnie malinami. Po jego upieczeniu będziecie aż oblizywać palce – jest tak pyszne i wilgotne!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
133
Czas czytania:
153 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2 dni temu

Data dodania:
2025-07-22 19:13:06

Na początek tradycyjnie podaję niezbędne składniki.

 

Do wyrobienia ciasta:

  • masło, a konkretniej 250 g masła (może być margaryna Kasia);

  • 2 łyżki kakao;

  • połowa szklanki wody;

  • 1 i ½ szklanki cukru;

  • 4 jajka;

  • 2 szklanki mąki pszennej;

  • cukier waniliowy;

  • łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie płaska).

 

A do masy jogurtowej:

  • 2 jogurty greckie po 400 gram;

  • 3 jajka;

  • 1 łyżka mąki pszennej;

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;

  • 3 łyżki cukru;

  • Jeden budyń śmietankowy.

I oczywiście maliny! Tak na oko albo do 300 gram.

 

Maliny (fot. Zosia)

 

Przygotowanie

 

Wiesz już, co będzie Ci potrzebne do upieczenia ciasta i stworzenia masy jogurtowej. A jak połączyć te wszystkie elementy, aby wyszedł z piekarnika oczekiwany, wyrośnięty Murzynek z jogurtem i malinami? To dość łatwe i szybkie. Jeśli warstwa jogurtowa nie spłynie na dno, a pozostanie na górze, to znaczy, że powstało ciasto idealne.

 

Czas się zabierać do pracy (fot. Zosia)

 

Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę podgrzewamy i mieszając, chwilę gotujemy. Następnie studzimy. Kiedy masa jest już zimna, dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy rózgą kuchenną. W dalszej kolejności dokładamy ubitą pianę z białek i delikatnie (chwilę) znowu mieszamy.

 

Wszystkie składniki masy jogurtowej ucieramy mikserem w misce (do połączenia składników).

 

Większą część przygotowanego ciasta kakaowego wylewamy na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Następnie nakładamy masę jogurtową, a na nią dodatkowo maliny. Na wierzchu powinno się pojawić jeszcze, wylane, pozostałe ciasto kakaowe (widelcem robimy na nim zygzaki/zawijasy).

 

No to pieczemy... (fot. Zosia)

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas – około jednego godziny!

 

Jest! Ciasto jak malowane! (fot. Zosia)

 

Murzynek z malinami i masą jogurtową - palce lizać (fot. Zosia)

 

*W razie pytań, piszcie komentarze.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Murzynek malinowo-jogurtowy!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 712 dni temu

liczba odwiedzin: 1027

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1312 dni temu

liczba odwiedzin: 2211

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 991 dni temu

liczba odwiedzin: 771

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1356 dni temu

liczba odwiedzin: 1417

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1536 dni temu

liczba odwiedzin: 1823

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2292 dni temu

liczba odwiedzin: 3312

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1683 dni temu

liczba odwiedzin: 1555

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1921 dni temu

liczba odwiedzin: 3122

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(52515 pkt)

utworzony: 672 dni temu

liczba odwiedzin: 2531

autor:aragorn136(25087 pkt)

utworzony: 664 dni temu

liczba odwiedzin: 743

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 2459

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 4422 dni temu

liczba odwiedzin: 4624

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 133

autor:Rumelus(67 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 63

autor:aragorn136(25087 pkt)

utworzony: 4245 dni temu

liczba odwiedzin: 3844

autor:admin(52515 pkt)

utworzony: 1745 dni temu

liczba odwiedzin: 1568

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4346 dni temu

liczba odwiedzin: 13628

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4671 dni temu

liczba odwiedzin: 170336

Nowości

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 133

autor:Rumelus(67 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 63

autor:aragorn136(25087 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 137

autor:sebastiankrupa(619 pkt)

utworzony: 65 dni temu

liczba odwiedzin: 37

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2125 dni temu

liczba odwiedzin: 5967

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 4088 dni temu

liczba odwiedzin: 12193

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 4042 dni temu

liczba odwiedzin: 45540

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 4463 dni temu

liczba odwiedzin: 22994

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4444 dni temu

liczba odwiedzin: 36717

autor:pj(16508 pkt)

utworzony: 4403 dni temu

liczba odwiedzin: 86635

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3803 dni temu

liczba odwiedzin: 6040

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2040 dni temu

liczba odwiedzin: 3744

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.100

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję