Na początek tradycyjnie podaję niezbędne składniki.
Do wyrobienia ciasta:
-
masło, a konkretniej 250 g masła (może być margaryna Kasia);
-
2 łyżki kakao;
-
połowa szklanki wody;
-
1 i ½ szklanki cukru;
-
4 jajka;
-
2 szklanki mąki pszennej;
-
cukier waniliowy;
-
łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie płaska).
A do masy jogurtowej:
-
2 jogurty greckie po 400 gram;
-
3 jajka;
-
1 łyżka mąki pszennej;
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
-
3 łyżki cukru;
-
Jeden budyń śmietankowy.
I oczywiście maliny! Tak na oko albo do 300 gram.
Maliny (fot. Zosia)
Przygotowanie
Wiesz już, co będzie Ci potrzebne do upieczenia ciasta i stworzenia masy jogurtowej. A jak połączyć te wszystkie elementy, aby wyszedł z piekarnika oczekiwany, wyrośnięty Murzynek z jogurtem i malinami? To dość łatwe i szybkie. Jeśli warstwa jogurtowa nie spłynie na dno, a pozostanie na górze, to znaczy, że powstało ciasto idealne.
Czas się zabierać do pracy (fot. Zosia)
Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę podgrzewamy i mieszając, chwilę gotujemy. Następnie studzimy. Kiedy masa jest już zimna, dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy rózgą kuchenną. W dalszej kolejności dokładamy ubitą pianę z białek i delikatnie (chwilę) znowu mieszamy.
Wszystkie składniki masy jogurtowej ucieramy mikserem w misce (do połączenia składników).
Większą część przygotowanego ciasta kakaowego wylewamy na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Następnie nakładamy masę jogurtową, a na nią dodatkowo maliny. Na wierzchu powinno się pojawić jeszcze, wylane, pozostałe ciasto kakaowe (widelcem robimy na nim zygzaki/zawijasy).
No to pieczemy... (fot. Zosia)
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas – około jednego godziny!
Jest! Ciasto jak malowane! (fot. Zosia)
Murzynek z malinami i masą jogurtową - palce lizać (fot. Zosia)
*W razie pytań, piszcie komentarze.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję