O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Murzynek malinowo-jogurtowy! - Przepisy

Lipiec to miesiąc, kiedy dojrzewają letnie owoce. Na przykład słodkie, czerwone maliny. Możemy zjeść „wszystkie” z jednego krzaka zaraz po zerwaniu, ale warto się przed tym powstrzymać. Dlaczego? Aby na przykład dodać je jako składnik do delikatnego ciasta. Wtedy ich smak będzie równie, jeśli nie bardziej wyrazisty. Przepis, który poniżej przeczytacie nie dotyczy jednak sernika (z kruszonką albo na zimno), a… murzynka. Nie takiego tradycyjnego, bo z jogurtową masą i właśnie malinami. Po jego upieczeniu będziecie aż oblizywać palce – jest tak pyszne i wilgotne!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (769 pkt)
Ilość odwiedzin: 244
Czas czytania: 276 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 48 dni temu [2025-07-22]

Na początek tradycyjnie podaję niezbędne składniki.

 

Do wyrobienia ciasta:

  • masło, a konkretniej 250 g masła (może być margaryna Kasia);

  • 2 łyżki kakao;

  • połowa szklanki wody;

  • 1 i ½ szklanki cukru;

  • 4 jajka;

  • 2 szklanki mąki pszennej;

  • cukier waniliowy;

  • łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie płaska).

 

A do masy jogurtowej:

  • 2 jogurty greckie po 400 gram;

  • 3 jajka;

  • 1 łyżka mąki pszennej;

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;

  • 3 łyżki cukru;

  • Jeden budyń śmietankowy.

I oczywiście maliny! Tak na oko albo do 300 gram.

 

Maliny (fot. Zosia)

 

Przygotowanie

 

Wiesz już, co będzie Ci potrzebne do upieczenia ciasta i stworzenia masy jogurtowej. A jak połączyć te wszystkie elementy, aby wyszedł z piekarnika oczekiwany, wyrośnięty Murzynek z jogurtem i malinami? To dość łatwe i szybkie. Jeśli warstwa jogurtowa nie spłynie na dno, a pozostanie na górze, to znaczy, że powstało ciasto idealne.

 

Czas się zabierać do pracy (fot. Zosia)

 

Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę podgrzewamy i mieszając, chwilę gotujemy. Następnie studzimy. Kiedy masa jest już zimna, dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy rózgą kuchenną. W dalszej kolejności dokładamy ubitą pianę z białek i delikatnie (chwilę) znowu mieszamy.

 

Wszystkie składniki masy jogurtowej ucieramy mikserem w misce (do połączenia składników).

 

Większą część przygotowanego ciasta kakaowego wylewamy na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Następnie nakładamy masę jogurtową, a na nią dodatkowo maliny. Na wierzchu powinno się pojawić jeszcze, wylane, pozostałe ciasto kakaowe (widelcem robimy na nim zygzaki/zawijasy).

 

No to pieczemy... (fot. Zosia)

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas – około jednego godziny!

 

Jest! Ciasto jak malowane! (fot. Zosia)

 

Murzynek z malinami i masą jogurtową - palce lizać (fot. Zosia)

 

*W razie pytań, piszcie komentarze.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Murzynek malinowo-jogurtowy!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.151

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję