O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia w 2020 roku są inne, nie tak piękne. Wszystko z powodu pandemii i obostrzeń. Warto więc może osłodzić sobie ten smutny czas. W jaki sposób? Poprzez wspólne, rodzinne pieczenie tradycyjnych i popularnych pierników. Można je jednak tak wykonać, aby były miękkie i jednocześnie puszyste.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 535
Czas czytania:
1 642 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1663 dni temu

Data dodania:
2020-12-14 20:23:12

Wystarczy, że ich podstawą będzie ciasto karmelowe. Wtedy nawet po przechowywaniu w pudełku, nadal zachwycą cudownym smakiem, stając się także choinkową dekoracją.

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

Już sam zapach, który roznosi się w kuchni w trakcie pieczenia powoduje przyjemne uczucia. A całe przygotowywanie pierników jest dodatkowo świetną zabawą dla dzieci. Uśmiech naszych milusińskich – bezcenne!

 

Co ważne, poniższy przepis jest tani, a wykonanie sporej ilości pierniczków nie powinno sprawić problemów.

 

Składniki:

 

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • 100 ml oleju

  • 100 g miodu

  • 250 ml mleka (jedna szklanka)

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka wody

  • cukier puder około 1-1,5 szklanki

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początku wsypujemy do garnka cukier i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypalił i powstał z niego karmel. Kiedy cukier uzyska płynną konsystencję oraz bursztynowy kolor, przestajemy podgrzewać (zdejmujemy z ognia).

 

Teraz musimy stopniowo dodawać gorące mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do połączenia składników. Gotową mieszaninę przez chwilę studzimy. Następnie dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

 

W dalszej kolejności wsypujemy do misy mąkę połączoną z sodą i stopniowo dodajemy wcześniejszą mieszaninę. Wszystko zagniatamy ręką. Ma oczywiście powstać gęste ciasto, które co prawda może się trochę kleić, jednak spokojnie – takie właśnie musi być.

 

Później odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką oraz wałkujemy na około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, obserwują jak rosną.

 

Przygotowanie lukru

 

Wykonanie lukru jest jeszcze prostsze. Wystarczy, że do miski wlejemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dołożymy jedną łyżkę wody oraz cukier puder. Wszystko mieszamy tak długo, aż osiągniemy lekko gęstą konsystencję.

 

Pierniki smarujemy lukrem dopiero po ich ostudzeniu. Palce lizać!

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

PS Do dekoracji ciasteczek można także użyć polewy czekoladowej (według uznania).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 693 dni temu

liczba odwiedzin: 992

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1293 dni temu

liczba odwiedzin: 2183

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 972 dni temu

liczba odwiedzin: 751

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1336 dni temu

liczba odwiedzin: 1399

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1517 dni temu

liczba odwiedzin: 1800

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2273 dni temu

liczba odwiedzin: 3289

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 3100

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2020 dni temu

liczba odwiedzin: 3719

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1336 dni temu

liczba odwiedzin: 1399

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1293 dni temu

liczba odwiedzin: 2183

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2020 dni temu

liczba odwiedzin: 3719

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2301 dni temu

liczba odwiedzin: 2812

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2987 dni temu

liczba odwiedzin: 2080

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1663 dni temu

liczba odwiedzin: 1535

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4375 dni temu

liczba odwiedzin: 5898

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 1990 dni temu

liczba odwiedzin: 10267

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2646 dni temu

liczba odwiedzin: 18601

autor:GieHa(3490 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 126

autor:bartoszkeprowski(3481 pkt)

utworzony: 3255 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2965 dni temu

liczba odwiedzin: 15943

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4397 dni temu

liczba odwiedzin: 12944

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 3337 dni temu

liczba odwiedzin: 88703

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2106 dni temu

liczba odwiedzin: 5944

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4069 dni temu

liczba odwiedzin: 12173

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4022 dni temu

liczba odwiedzin: 45504

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4444 dni temu

liczba odwiedzin: 22959

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4424 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4384 dni temu

liczba odwiedzin: 86426

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3784 dni temu

liczba odwiedzin: 6021

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2020 dni temu

liczba odwiedzin: 3719

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.120

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję