O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia w 2020 roku są inne, nie tak piękne. Wszystko z powodu pandemii i obostrzeń. Warto więc może osłodzić sobie ten smutny czas. W jaki sposób? Poprzez wspólne, rodzinne pieczenie tradycyjnych i popularnych pierników. Można je jednak tak wykonać, aby były miękkie i jednocześnie puszyste.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (747 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 385
Czas czytania:
1 483 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (747 pkt)
Dodano:
1438 dni temu

Data dodania:
2020-12-14 20:23:12

Wystarczy, że ich podstawą będzie ciasto karmelowe. Wtedy nawet po przechowywaniu w pudełku, nadal zachwycą cudownym smakiem, stając się także choinkową dekoracją.

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

Już sam zapach, który roznosi się w kuchni w trakcie pieczenia powoduje przyjemne uczucia. A całe przygotowywanie pierników jest dodatkowo świetną zabawą dla dzieci. Uśmiech naszych milusińskich – bezcenne!

 

Co ważne, poniższy przepis jest tani, a wykonanie sporej ilości pierniczków nie powinno sprawić problemów.

 

Składniki:

 

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • 100 ml oleju

  • 100 g miodu

  • 250 ml mleka (jedna szklanka)

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka wody

  • cukier puder około 1-1,5 szklanki

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początku wsypujemy do garnka cukier i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypalił i powstał z niego karmel. Kiedy cukier uzyska płynną konsystencję oraz bursztynowy kolor, przestajemy podgrzewać (zdejmujemy z ognia).

 

Teraz musimy stopniowo dodawać gorące mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do połączenia składników. Gotową mieszaninę przez chwilę studzimy. Następnie dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

 

W dalszej kolejności wsypujemy do misy mąkę połączoną z sodą i stopniowo dodajemy wcześniejszą mieszaninę. Wszystko zagniatamy ręką. Ma oczywiście powstać gęste ciasto, które co prawda może się trochę kleić, jednak spokojnie – takie właśnie musi być.

 

Później odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką oraz wałkujemy na około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, obserwują jak rosną.

 

Przygotowanie lukru

 

Wykonanie lukru jest jeszcze prostsze. Wystarczy, że do miski wlejemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dołożymy jedną łyżkę wody oraz cukier puder. Wszystko mieszamy tak długo, aż osiągniemy lekko gęstą konsystencję.

 

Pierniki smarujemy lukrem dopiero po ich ostudzeniu. Palce lizać!

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

PS Do dekoracji ciasteczek można także użyć polewy czekoladowej (według uznania).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 715

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1731

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 746 dni temu

liczba odwiedzin: 614

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1248

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1598

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3117

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1248

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1731

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2075 dni temu

liczba odwiedzin: 2668

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2761 dni temu

liczba odwiedzin: 1968

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1083 dni temu

liczba odwiedzin: 1394

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1462 dni temu

liczba odwiedzin: 2059

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2671 dni temu

liczba odwiedzin: 4859

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 748 dni temu

liczba odwiedzin: 658

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 7110

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4516 dni temu

liczba odwiedzin: 6657

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3979 dni temu

liczba odwiedzin: 3271

autor:Daniel Drozdek(1349 pkt)

utworzony: 2169 dni temu

liczba odwiedzin: 1993

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5690

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11882

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45140

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22581

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36453

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82624

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.116

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję