Wystarczy, że ich podstawą będzie ciasto karmelowe. Wtedy nawet po przechowywaniu w pudełku, nadal zachwycą cudownym smakiem, stając się także choinkową dekoracją.
Pierniki świąteczne (fot. PJ)
Już sam zapach, który roznosi się w kuchni w trakcie pieczenia powoduje przyjemne uczucia. A całe przygotowywanie pierników jest dodatkowo świetną zabawą dla dzieci. Uśmiech naszych milusińskich – bezcenne!
Co ważne, poniższy przepis jest tani, a wykonanie sporej ilości pierniczków nie powinno sprawić problemów.
Składniki:
Ciasto
-
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-
150 g cukru
-
100 ml oleju
-
100 g miodu
-
250 ml mleka (jedna szklanka)
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 jajko
-
1 łyżka przyprawy do piernika
Lukier cytrynowy
-
sok z połowy cytryny
-
łyżka wody
-
cukier puder około 1-1,5 szklanki
Przygotowanie ciasta
Na początku wsypujemy do garnka cukier i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypalił i powstał z niego karmel. Kiedy cukier uzyska płynną konsystencję oraz bursztynowy kolor, przestajemy podgrzewać (zdejmujemy z ognia).
Teraz musimy stopniowo dodawać gorące mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do połączenia składników. Gotową mieszaninę przez chwilę studzimy. Następnie dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
W dalszej kolejności wsypujemy do misy mąkę połączoną z sodą i stopniowo dodajemy wcześniejszą mieszaninę. Wszystko zagniatamy ręką. Ma oczywiście powstać gęste ciasto, które co prawda może się trochę kleić, jednak spokojnie – takie właśnie musi być.
Później odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką oraz wałkujemy na około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, obserwują jak rosną.
Przygotowanie lukru
Wykonanie lukru jest jeszcze prostsze. Wystarczy, że do miski wlejemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dołożymy jedną łyżkę wody oraz cukier puder. Wszystko mieszamy tak długo, aż osiągniemy lekko gęstą konsystencję.
Pierniki smarujemy lukrem dopiero po ich ostudzeniu. Palce lizać!
Pierniki świąteczne (fot. PJ)
PS Do dekoracji ciasteczek można także użyć polewy czekoladowej (według uznania).
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny!
Więcej artykułów od autora Zosia
Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy
Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!
Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy
Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.
Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?
Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka! - Przepisy
W kategorii Przepisy miłośnicy słodkości odnaleźli przeróżne wypieki, ale równie sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka. Były to ciastka francuskie z jabłuszkami, popękane czekoladowe czy muffinki. Teraz, do tego pysznego grona dołącza kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mowa o tradycyjnych, kruchych ciasteczkach maślanych z marmoladą albo dżemem, przypominających z wyglądu kwiatki. Wystarczą dwa gryzy, aby zjeść jedno z nich. Szybko więc znikną z talerza, ale smak będzie odczuwalny jeszcze długo!
Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy
Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.
Polecamy podobne artykuły
Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy
Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.
Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?
Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole - Przepisy
Sernik królewski nie bez powodu ma taką, a nie inną nazwę. Łączy bowiem w sobie puszystą masę serową z kruchym kakaowym ciastem, będąc jednym z najpyszniejszym deserów. Takiego ciasta nie może więc zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole i kolejnych dniach świąt Bożego Narodzenia. Wie o tym każda gospodyni domowa, wiem o tym i ja. I dlatego dzielę się z czytelnikami i łasuchami swoim przepisem.
Chatka Baby Jagi – jestem słodka, skuszę Cię smakiem! - Przepisy
Lubicie słodkości, ale nie macie talentu jako cukiernik? Mamy dla Was świetną propozycję. Możecie wykonać łatwe i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. To sernik o nazwie Chatka Baby Jagi.
Popękane ciasteczka czekoladowe! - Przepisy
Jesteście miłośnikiem czekolady? A może smakoszem kakao? Lubicie piec nowości? Jeśli na wszystkie pytanie odpowiedzieliście twierdząco, to polecam Wam popękane ciasteczka czekoladowe. Ich zalety to nietypowy wygląd i smak łechcący podniebienie. Znajomi będą zachwyceni, łapiąc jedno ciastko za drugim...
Teraz czytane artykuły
Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny! - Przepisy
Święta Bożego Narodzenia w 2020 roku są inne, nie tak piękne. Wszystko z powodu pandemii i obostrzeń. Warto więc może osłodzić sobie ten smutny czas. W jaki sposób? Poprzez wspólne, rodzinne pieczenie tradycyjnych i popularnych pierników. Można je jednak tak wykonać, aby były miękkie i jednocześnie puszyste.
Łukasz Jureczka i jego kolarska pasja! - Wolny czas, przygoda
Adrenalina, wiatr we włosach i ponad 7 tys. km pokonywanych rocznie. Łukasz Jureczka, młody, ambitny miłośnik kolarstwa, na co dzień pracuje w firmie EKO-OKNA S.A. Hobby godzi z pracą, studiami i treningami. W minioną sobotę zainaugurował sezon kolarski startem w Cross Country w Orzeszu.
Inna historia Egiptu - Historia
Egiptolodzy są zgodni, że cywilizacja starożytnego Egiptu powstała 3 100 – 3 000 lat p.n.e. Akademiccy naukowcy twierdzą także, że na ziemi egipskiej nie rozwinęła się żadna inna kultura oprócz tej, która zapoczątkowana została przez faraonów z I dynastii. Jednak czy konwencjonalna nauka po raz kolejny nie popełnia błędu?
Joaquine Phoenix – ekscentryk, który kroczy własną ścieżką - Ludzie kina
Kiedy zobaczyłem go po raz pierwszy w thrillerze „8 milimetrów” (1999) Joela Schumachera, prawie zaniemówiłem. Jako specjalista od snuff porno – Max Callifornia przyćmił w rzeczonym obrazie samego Nicolasa Cage’a, pokazując aktorstwo na wysokim poziomie. Miał to coś w oku: tajemnicę, szczyptę charyzmy, niezdrową fascynację. A już rok później za kolejną drugoplanową rolę Kommodusa w „Gladiatorze” otrzymał swoje pierwsze – jak najbardziej zasłużone – nominacje do Oscara i Złotego Globu (nie zdziwię Was, jeśli napiszę, że oglądając go tym razem, całkiem zaniemówiłem). Oto mistrz zniuansowanych gestów – Joaquin Raphael Phoenix. Joker, o którym marzyło wielu (w tym ja, ponownie zahipnotyzowany!).
Anielka i jej pełen nadziei "Sen" - Zespoły i Artyści
Uwaga ludzie o wrażliwych duszach! Pojawiła się młoda wokalistka, która śpiewa z potrzeby serca. W nim, oprócz poważnego prawniczego wykształcenia, gra także muzyka. I to właśnie muzyka jest czymś, co daje jej prawdziwą wolność i radość. Mowa o artystce, która przyjęła piękny, czarujący, niebiański, ale jednocześnie swojski pseudonim – Anielka. Właśnie wydała swój debiutancki singiel pt. „Sen”.
Nowości
PIAH: "Dlaczego rano już nie podobasz mi się?!" - Muzyczne Style
Przed Wami najnowszy, a zarazem ostatni singiel zapowiadający pierwszy album zespołu PIAH, o tym samym tytule, czyli „Nie podobasz mi się”. To najbardziej rock&roll’owy kawałek tego przebojowego zespołu, który swoją premierę miała pod koniec września 2024 roku. Jak zwykle nie mogło zabraknąć melodii, która pozostaje w głowach słuchaczy nie tylko na chwilę, ale i na całe dni.
Altao.pl patronem medialnym I Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego "Budujemy mosty – SŁOWEM"! - Kultura
Pragniemy poinformować naszych czytelników o czymś ważnym. Objęliśmy patronatem medialnym organizowany przez Fundację Katarzyny Jaroszewskiej „Już jestem…” I Ogólnopolski Konkursu Recytatorski. Jego nazwa: „Budujemy mosty – SŁOWEM” nie jest przypadkowa. Ma na on bowiem na celu nadać znaczeniu kulturze słowa i zwiększyć świadomości uczestników pod kątem istotnego znaczenia poezji jako narzędzia do wyrażania pozytywnych emocji. Finalistów poznamy 27 listopada 2024 roku.
Kryształ Pamięci – idealne miejsce do przechowania... ludzkiego genomu - Technologie
Jest mały, okrągły i przezroczysty. Ale nie to są jego główne zalety. Najważniejsze, że potrafi pomieścić… 360 TB (terabajtów) informacji. Mowa o „krysztale pamięci”, dysku stworzonym ze stopionego kwarcu przez naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Southampton. Tak wytrzymałym, że nie straszne dla niego ani ekstremalne mrozy, ani 1000 stopni Celsjusza. Ba! Nawet nie będzie zniszczony przez bezpośrednie uderzenie siły do 10 ton na cm2 i nie zagrozi mu promieniowanie kosmiczne. Z tym dyskiem nic nie może się równać (od 2014 nadal jest w Księdze Rekordów Guinnessa). Nie dziwne więc, że to na nim postanowiono przechować na wieczność ludzki genom.
49. Festiwal Filmowy w Gdyni – Złote Lwy przekroczyły "Zieloną granicę" - Kultura
Zakończył się 49. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych. Ale jednocześnie rozpoczęła się na nowo „gorąca”, pełna napięć, dyskusja. Wiele osób w komentarzach pod postami związanymi z podsumowaniem finałowej gali, mającej miejsce w Teatrze Muzycznym w Gdyni jest wzburzona. Dlaczego? Jak to? Nie zgadzam się. To polityka, nie wybór pokierowany walorami artystycznymi. Okazało się bowiem, że Konkurs Główny wygrała „Zielona granica” Agnieszki Holland, mimo że najwięcej nagród trafiło do „Dziewczyny z igłą”. Czy to słuszna decyzja, czy nie – na to niech każdy odpowie zgodnie ze swoim odczuciem, byle by kulturalnie i w miarę obiektywnie. Zamiast „warczeć”, lepiej pogratulować wszystkim zadowolonym zwycięzcom.
Niebezpieczne grzybobranie – objawy zatrucia, pierwsza pomoc i ważne zasady - Zdrowie i uroda
Sezon grzybowy w pełni. Przez las przedziera się wielu ludzi w poszukiwaniu tych przysmaków. Ale nawet najbardziej doświadczeni mogą narazić siebie, jak i innych na niebezpieczeństwo. I nie mamy na myśli atak dzikiego zwierza, tylko pomyłkowe zerwanie grzybów uznanych za trujące.
Wywiad: Mikołaj Blajda i Sylwia Lorens o swoim "muzycznym dziecku". Jak powstała pierwsza, niezależna Filharmonia? - Zespoły i Artyści
Francuski malarz Henri Matisse mawiał, że „Sztuka to radość, ponieważ pozwala nam tworzyć coś, co istnieje tylko dzięki naszej wyobraźni.”. Takie samo podejście do sztuki ma pewien duet – Mikołaj Blajda i Sylwia Lorens. On – dyrygent, aranżer, kompozytor. Ona – śpiewaczka operowa. Wspólnie przekuli muzyczne marzenie w coś realnego. Stworzyli bowiem w Polsce jako pierwsi niezależną instytucję artystyczną – Filharmonię Futura. To wspaniali i utalentowani ludzie, którzy ogromnie cieszą się z takiego, trwającego od dekady, sukcesu. A my cieszymy się, że postanowili podzielić się swoją radością z czytelnikami naszego portalu i opowiedzieć m.in. o realizacji artystycznych celów i samym powstawaniu owej Filharmonii.
Artykuły z tej samej kategorii
Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie! - Przepisy
Macie dość mięsa wieprzowego w formie typowych schabowych na talerzu, które po odgrzaniu na drugi dzień w mikrofali są mało zjadliwe, tj. są twarde i ciężko je pogryźć? Jeśli tak, to proponuję na niedzielny obiad wieprzowinę, ale przyrządzaną w potrawie o nazwie Schab po cygańsku. Gwarantuję, że Wasze podniebienia rozpłyną się z rozkoszy, a brzuchy będą najedzone do syta.
Ślimaczki - przekąski z … ciasta na pizzę - Przepisy
Siedzicie z rodziną czy ze znajomymi przy grillu. Otwieracie piwko, jest piękna pogoda. Zjedliście już kiełbaskę i karczek, ale macie ochotę coś jeszcze przekąsić. Brak pomysłu? Śpieszymy z pomocą i polecamy ślimaczki na zimno lub na ciepło.
Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy
To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.
Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy
Tym razem coś na słodko, dla wszystkich łasuchów i nie tylko. O każdej porze, w domu czy na dworze, polubisz rogaliki drożdżowe.
Ciasto 3-BIT - Przepisy
Pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia, polecane osobom, które chciałyby spróbować swoich sił w pieczeniu i przy tym zaskoczyć swoich gości niebagatelnym smakiem.
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.531