O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia w 2020 roku są inne, nie tak piękne. Wszystko z powodu pandemii i obostrzeń. Warto więc może osłodzić sobie ten smutny czas. W jaki sposób? Poprzez wspólne, rodzinne pieczenie tradycyjnych i popularnych pierników. Można je jednak tak wykonać, aby były miękkie i jednocześnie puszyste.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 507
Czas czytania:
1 613 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1619 dni temu

Data dodania:
2020-12-14 20:23:12

Wystarczy, że ich podstawą będzie ciasto karmelowe. Wtedy nawet po przechowywaniu w pudełku, nadal zachwycą cudownym smakiem, stając się także choinkową dekoracją.

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

Już sam zapach, który roznosi się w kuchni w trakcie pieczenia powoduje przyjemne uczucia. A całe przygotowywanie pierników jest dodatkowo świetną zabawą dla dzieci. Uśmiech naszych milusińskich – bezcenne!

 

Co ważne, poniższy przepis jest tani, a wykonanie sporej ilości pierniczków nie powinno sprawić problemów.

 

Składniki:

 

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • 100 ml oleju

  • 100 g miodu

  • 250 ml mleka (jedna szklanka)

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka wody

  • cukier puder około 1-1,5 szklanki

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początku wsypujemy do garnka cukier i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypalił i powstał z niego karmel. Kiedy cukier uzyska płynną konsystencję oraz bursztynowy kolor, przestajemy podgrzewać (zdejmujemy z ognia).

 

Teraz musimy stopniowo dodawać gorące mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do połączenia składników. Gotową mieszaninę przez chwilę studzimy. Następnie dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

 

W dalszej kolejności wsypujemy do misy mąkę połączoną z sodą i stopniowo dodajemy wcześniejszą mieszaninę. Wszystko zagniatamy ręką. Ma oczywiście powstać gęste ciasto, które co prawda może się trochę kleić, jednak spokojnie – takie właśnie musi być.

 

Później odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką oraz wałkujemy na około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, obserwują jak rosną.

 

Przygotowanie lukru

 

Wykonanie lukru jest jeszcze prostsze. Wystarczy, że do miski wlejemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dołożymy jedną łyżkę wody oraz cukier puder. Wszystko mieszamy tak długo, aż osiągniemy lekko gęstą konsystencję.

 

Pierniki smarujemy lukrem dopiero po ich ostudzeniu. Palce lizać!

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

PS Do dekoracji ciasteczek można także użyć polewy czekoladowej (według uznania).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 648 dni temu

liczba odwiedzin: 948

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1248 dni temu

liczba odwiedzin: 2137

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 927 dni temu

liczba odwiedzin: 724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1473 dni temu

liczba odwiedzin: 1771

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2229 dni temu

liczba odwiedzin: 3255

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1857 dni temu

liczba odwiedzin: 3069

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1248 dni temu

liczba odwiedzin: 2137

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2256 dni temu

liczba odwiedzin: 2778

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2942 dni temu

liczba odwiedzin: 2051

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1619 dni temu

liczba odwiedzin: 1507

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 732 dni temu

liczba odwiedzin: 1436

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 515 dni temu

liczba odwiedzin: 541

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 4647 dni temu

liczba odwiedzin: 6034

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 4703 dni temu

liczba odwiedzin: 7014

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 2948 dni temu

liczba odwiedzin: 2789

autor:bartoszkeprowski(3454 pkt)

utworzony: 3211 dni temu

liczba odwiedzin: 7565

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 92

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 83

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 127

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 131

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2061 dni temu

liczba odwiedzin: 5912

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4024 dni temu

liczba odwiedzin: 12126

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3978 dni temu

liczba odwiedzin: 45429

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4399 dni temu

liczba odwiedzin: 22899

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4380 dni temu

liczba odwiedzin: 36656

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4339 dni temu

liczba odwiedzin: 86002

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3739 dni temu

liczba odwiedzin: 5984

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 3680

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.108

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję