O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia w 2020 roku są inne, nie tak piękne. Wszystko z powodu pandemii i obostrzeń. Warto więc może osłodzić sobie ten smutny czas. W jaki sposób? Poprzez wspólne, rodzinne pieczenie tradycyjnych i popularnych pierników. Można je jednak tak wykonać, aby były miękkie i jednocześnie puszyste.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 506
Czas czytania:
1 612 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1618 dni temu

Data dodania:
2020-12-14 20:23:12

Wystarczy, że ich podstawą będzie ciasto karmelowe. Wtedy nawet po przechowywaniu w pudełku, nadal zachwycą cudownym smakiem, stając się także choinkową dekoracją.

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

Już sam zapach, który roznosi się w kuchni w trakcie pieczenia powoduje przyjemne uczucia. A całe przygotowywanie pierników jest dodatkowo świetną zabawą dla dzieci. Uśmiech naszych milusińskich – bezcenne!

 

Co ważne, poniższy przepis jest tani, a wykonanie sporej ilości pierniczków nie powinno sprawić problemów.

 

Składniki:

 

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • 100 ml oleju

  • 100 g miodu

  • 250 ml mleka (jedna szklanka)

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka wody

  • cukier puder około 1-1,5 szklanki

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początku wsypujemy do garnka cukier i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypalił i powstał z niego karmel. Kiedy cukier uzyska płynną konsystencję oraz bursztynowy kolor, przestajemy podgrzewać (zdejmujemy z ognia).

 

Teraz musimy stopniowo dodawać gorące mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do połączenia składników. Gotową mieszaninę przez chwilę studzimy. Następnie dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

 

W dalszej kolejności wsypujemy do misy mąkę połączoną z sodą i stopniowo dodajemy wcześniejszą mieszaninę. Wszystko zagniatamy ręką. Ma oczywiście powstać gęste ciasto, które co prawda może się trochę kleić, jednak spokojnie – takie właśnie musi być.

 

Później odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką oraz wałkujemy na około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, obserwują jak rosną.

 

Przygotowanie lukru

 

Wykonanie lukru jest jeszcze prostsze. Wystarczy, że do miski wlejemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dołożymy jedną łyżkę wody oraz cukier puder. Wszystko mieszamy tak długo, aż osiągniemy lekko gęstą konsystencję.

 

Pierniki smarujemy lukrem dopiero po ich ostudzeniu. Palce lizać!

 

Pierniki świąteczne (fot. PJ)

 

PS Do dekoracji ciasteczek można także użyć polewy czekoladowej (według uznania).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Mięciutkie pierniki świąteczne dla całej rodziny!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 647 dni temu

liczba odwiedzin: 947

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1247 dni temu

liczba odwiedzin: 2135

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 926 dni temu

liczba odwiedzin: 724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1291 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1471 dni temu

liczba odwiedzin: 1769

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2227 dni temu

liczba odwiedzin: 3254

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1856 dni temu

liczba odwiedzin: 3069

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1975 dni temu

liczba odwiedzin: 3676

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1291 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1247 dni temu

liczba odwiedzin: 2135

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1975 dni temu

liczba odwiedzin: 3676

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2255 dni temu

liczba odwiedzin: 2776

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2941 dni temu

liczba odwiedzin: 2051

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1618 dni temu

liczba odwiedzin: 1506

autor:bartoszkeprowski(3454 pkt)

utworzony: 3221 dni temu

liczba odwiedzin: 5960

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 500 dni temu

liczba odwiedzin: 687

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3367 dni temu

liczba odwiedzin: 5428

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3912 dni temu

liczba odwiedzin: 14331

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 3044 dni temu

liczba odwiedzin: 3691

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 79

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 15 dni temu

liczba odwiedzin: 120

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 128

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 104

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2060 dni temu

liczba odwiedzin: 5911

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4023 dni temu

liczba odwiedzin: 12124

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3977 dni temu

liczba odwiedzin: 45422

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4398 dni temu

liczba odwiedzin: 22898

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4379 dni temu

liczba odwiedzin: 36654

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4338 dni temu

liczba odwiedzin: 85978

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3738 dni temu

liczba odwiedzin: 5984

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1975 dni temu

liczba odwiedzin: 3676

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.145

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję