
Na początku przygotujmy niezbędne składniki.
Składniki:
-
pół kg sera białego zmielonego;
-
kostka masła;
-
1 szklanka cukru pudru;
-
1 łyżka kakao;
-
36 herbatników (petit beurre);
-
cukier waniliowy.
Polewa:
-
¼ kostki margaryny;
-
½ szklanki cukru;
-
2 lub 3 łyżki wody;
-
1 czubata łyżka kakao;
-
3 łyżki mleka w proszku.
Wykonanie:
Wykonanie nie jest trudne i składa się z kilku etapów.
Najpierw ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. I po trochu dodajemy zmielony ser i cukier waniliowy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy kakao.
Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej – trzy rzędy po 6 ciastek. Smarujemy masą kakaową (zostawiamy trzy łyżki tej masy). Na to rozkładamy drugą część herbatników. Kolejno wykładamy masę jasną, a na środek wzdłuż trzy łyżki masy kakaowej.
Sernik Chatka Baby Jagi (fot. PJ)
Całość składamy w trójkąt i wstawiamy do lodówki w celu w schłodzenia.
Wykonanie polewy:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika. I dodajemy mleko w proszku. Dobrze mieszamy.
Sernik Chatka Baby Jagi (fot. PJ)
Po schłodzeniu serniczka polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki.
Gotowa Chatka Baby Jagi swoim słodkim smakiem skusi całą rodzinę! Poczujecie się niczym Jaś i Małgosia zjadający prawdziwą chatę Baby Jagi:)
Sernik Chatka Baby Jagi (fot. PJ)
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję