Składniki:
-
4 śledzie (płaty) solone;
-
Cebula (1 duża lub 2 małe);
-
Rodzynki (garść);
-
Koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki;
-
Olej
-
Cytryna.
Przepis/przygotowanie:
Najpierw trzeba wymoczyć śledzie. Kolejno na oleju usmażyć cebulkę w taki sposób, by się nie przypaliła. No końcu dodać oczywiście rodzynki, koncentrat pomidorowy i sok z połowy cytryny. Uwaga, można też dołożyć łyżkę miodu (będą lekko słodkie). Całość chwilę jeszcze smażymy.
Teraz układamy w słoiku warstwami, czyli pokrojone na kawałki śledzie i na śledzie cebulę z rodzynkami i znowu śledzie itd. Przekładamy gorącym sosem prosto z patelni. Nie solimy, gdyż śledzie są już dość słone. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Zajadamy na drugi dzień.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję