
Jak wykonać Schab po Cygańsku?
Najpierw musimy przygotować niezbędne składniki, a więc:
-
4 kotlety schabowe;
-
4 marchewki i 2 cebule;
-
15 dag żółtego sera;
-
kilka łyżek majonezu;
-
sól, pieprz i wegetę
Wykonanie krok po kroku:
1. Lekko rozbijamy mięso i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
2. Obieramy marchewki i ścieramy ja na tarce (duże oczka).
3. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę lub w pół-talarki.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego (niczym go nie smarujemy) układamy połowę startej marchewki i połowę cebuli. Oprószamy delikatnie wegetą.
5. Na te warzywa układamy schab.
6. Następnym krokiem będzie ponownie wyłożenie reszty marchewki i cebuli oraz oprószenie wegetą – dotarliśmy już tutaj? Super!
7. Teraz całość posypujemy startym żółtym serem (duże oczka), smarujemy majonezem i przykrywamy aluminiową folią.
8. Wstawiamy do piekarnika: czas 1 godzina, temperatura: 180 stopni Celsjusza.
9. Na koniec po upływie godziny zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20-30 minut.
I gotowe!
Pora na konsumpcję. Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję