O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie! - Przepisy

Macie dość mięsa wieprzowego w formie typowych schabowych na talerzu, które po odgrzaniu na drugi dzień w mikrofali są mało zjadliwe, tj. są twarde i ciężko je pogryźć? Jeśli tak, to proponuję na niedzielny obiad wieprzowinę, ale przyrządzaną w potrawie o nazwie Schab po cygańsku. Gwarantuję, że Wasze podniebienia rozpłyną się z rozkoszy, a brzuchy będą najedzone do syta.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (766 pkt)
Ilość odwiedzin: 5 981
Czas czytania: 8 027 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 2147 dni temu [2019-09-29]

Jak wykonać Schab po Cygańsku?

 

Najpierw musimy przygotować niezbędne składniki, a więc:

  • 4 kotlety schabowe;

 

  • 4 marchewki i 2 cebule;

  • 15 dag żółtego sera;

  • kilka łyżek majonezu;

  • sól, pieprz i wegetę

Wykonanie krok po kroku:

 

1. Lekko rozbijamy mięso i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

2. Obieramy marchewki i ścieramy ja na tarce (duże oczka).

3. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę lub w pół-talarki.

4. Na dnie naczynia żaroodpornego (niczym go nie smarujemy) układamy połowę startej marchewki i połowę cebuli. Oprószamy delikatnie wegetą.

5. Na te warzywa układamy schab.

6. Następnym krokiem będzie ponownie wyłożenie reszty marchewki i cebuli oraz oprószenie wegetą – dotarliśmy już tutaj? Super!

7. Teraz całość posypujemy startym żółtym serem (duże oczka), smarujemy majonezem i przykrywamy aluminiową folią.

8. Wstawiamy do piekarnika: czas 1 godzina, temperatura: 180 stopni Celsjusza.

9. Na koniec po upływie godziny zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20-30 minut.

 

 

I gotowe!

 

Pora na konsumpcję. Smacznego!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.167

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję