Jak je przygotować i sprawić radość domownikom?
Na początek należy zgromadzić niezbędne składniki. Oto one:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-
1 kostka masła
-
4 żółtka jajek
-
Pół szklanki cukru pudru
-
Kilka kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
-
100 g marmolady albo dżemu
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Ogólne wykonanie
W misce miksera umieść miękkie masło i utrzyj na puch mikserem. Po tej czynności dodaj cukier puder (po jednej łyżce) i dalej ucieraj. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy, i ponownie ucieraj. Na końcu wsyp mąki (pszenną i ziemniaczaną) i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Uwaga! Ciasto wychodzi dość gęste. Możesz je przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ciasteczka lub formować w dłoniach, układając na blaszkę. Na środek każdego ciasteczka nałóż po trochu powideł. Piecz w czasie 20 minut w 180 stopniach, aż się się zarumienią (osiągną złotawy kolor).
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Degustacja (fot. PJ)
Jeśli opisane tutaj kruche ciasteczka maślane zostaną zjedzone przez bliską rodzinę w ciągu kilku chwil, to z pozostałych białek możesz przygotować np. tak samo smakowite ptysie albo kokosanki.
Kokosanki (fot. PJ)
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję