Jak je przygotować i sprawić radość domownikom?
Na początek należy zgromadzić niezbędne składniki. Oto one:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-
1 kostka masła
-
4 żółtka jajek
-
Pół szklanki cukru pudru
-
Kilka kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
-
100 g marmolady albo dżemu
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Ogólne wykonanie
W misce miksera umieść miękkie masło i utrzyj na puch mikserem. Po tej czynności dodaj cukier puder (po jednej łyżce) i dalej ucieraj. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy, i ponownie ucieraj. Na końcu wsyp mąki (pszenną i ziemniaczaną) i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Uwaga! Ciasto wychodzi dość gęste. Możesz je przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ciasteczka lub formować w dłoniach, układając na blaszkę. Na środek każdego ciasteczka nałóż po trochu powideł. Piecz w czasie 20 minut w 180 stopniach, aż się się zarumienią (osiągną złotawy kolor).
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Ciasteczka maślane (fot. PJ)
Degustacja (fot. PJ)
Jeśli opisane tutaj kruche ciasteczka maślane zostaną zjedzone przez bliską rodzinę w ciągu kilku chwil, to z pozostałych białek możesz przygotować np. tak samo smakowite ptysie albo kokosanki.
Kokosanki (fot. PJ)
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka!
Więcej artykułów od autora Zosia
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.175