O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka! - Przepisy

W kategorii Przepisy miłośnicy słodkości odnaleźli przeróżne wypieki, ale równie sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka. Były to ciastka francuskie z jabłuszkami, popękane czekoladowe czy muffinki. Teraz, do tego pysznego grona dołącza kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mowa o tradycyjnych, kruchych ciasteczkach maślanych z marmoladą albo dżemem, przypominających z wyglądu kwiatki. Wystarczą dwa gryzy, aby zjeść jedno z nich. Szybko więc znikną z talerza, ale smak będzie odczuwalny jeszcze długo!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (766 pkt)
Ilość odwiedzin: 788
Czas czytania: 818 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 1016 dni temu [2022-11-06]

Jak je przygotować i sprawić radość domownikom?

 

Na początek należy zgromadzić niezbędne składniki. Oto one:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 kostka masła

  • 4 żółtka jajek

  • Pół szklanki cukru pudru

  • Kilka kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

  • 100 g marmolady albo dżemu

Ciasteczka maślane (fot. PJ)

 

Ogólne wykonanie

 

W misce miksera umieść miękkie masło i utrzyj na puch mikserem. Po tej czynności dodaj cukier puder (po jednej łyżce) i dalej ucieraj. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy, i ponownie ucieraj. Na końcu wsyp mąki (pszenną i ziemniaczaną) i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

 

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Uwaga! Ciasto wychodzi dość gęste. Możesz je przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ciasteczka lub formować w dłoniach, układając na blaszkę. Na środek każdego ciasteczka nałóż po trochu powideł. Piecz w czasie 20 minut w 180 stopniach, aż się się zarumienią (osiągną złotawy kolor).

 

Ciasteczka maślane (fot. PJ)

 

Ciasteczka maślane (fot. PJ)

 

Degustacja (fot. PJ)

 

Jeśli opisane tutaj kruche ciasteczka maślane zostaną zjedzone przez bliską rodzinę w ciągu kilku chwil, to z pozostałych białek możesz przygotować np. tak samo smakowite ptysie albo kokosanki.

 

Kokosanki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.147

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję