O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Prawdziwy MasterChef! Jakub Kurzep opowiada o swojej kulinarnej pasji! - Degustacja

W naszej kategorii Świat Potraw publikujemy przepisy, dzięki którym zjecie syte i apetyczne obiady. Pewien chłopak, z którym mieliśmy okazję porozmawiać, potrafi jednak przyrządzać dania bardziej wykwintne, o nietypowym smaku. Niektórzy z Was kojarzą go z telewizji TVN. To Jakub Kurzep – finalista 13. polskiej edycji MasterChefa. Znalazł on chwilę czasu, aby odpowiedzieć na nasze pytania. Jesteście ciekawi, jak wspomina swoją przygodą na planie tego programu kulinarnego, czym poczęstował bliskie osoby podczas wigilijnej kolacji i kiedy odkrył w sobie smykałkę do gotowania?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (48651 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
113
Czas czytania:
211 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (48651 pkt)
Dodano:
1 dni temu

Data dodania:
2025-01-09 16:26:07

(Altao.pl) Cześć. Jesteś absolwentem Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku, który dorastał w małej wiosce. Dziś mieszkasz jednak w Edynburgu, gdzie pracujesz dla… Rządu Brytyjskiego jako Regulatory Scientist. Jak Ci się udało przejść ową niełatwą, dość niezwykłą drogę? Czy pomógł silny charakter – wiara w siebie i wytrwałość? I czym dokładnie zajmujesz się na tak poważnie brzmiącym stanowisku (jeśli to nie tajemnica)?

 

Jakub Kurzep: Myślę, że każde wyzwanie w jakimś stopniu nie jest łatwe i z pewnością to siła charakteru pozwoliła mi dojść tak daleko. Z pewnością wiara w swoje umiejętności również jest ważna oraz wiedza nauk przyrodniczych (przyp. red. natural science, chemia, biologia, fizyka). Ona też ratowała mnie z tarapatów. Obecnie pracuje jako Regulatory Scientis dla Health and Safety Execiutive w departamencie Chemicals Regulation Division. Ogólnie zajmuje się aplikacjami, w których na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzam, czy dany związek chemiczny jest bezpieczny dla środowiska, zwierząt, człowieka i żywności, i może wejść na rynek UK. Badania, które weryfikuje są w bardzo szerokim zakresie np. toksykologii, metabolizmu etc. A cały proces może trwać nawet kilka lat.

 

Jakub Kurzep bada dziwny płyn (źródło. Warner Bros Discovery - TVN)

 

(Altao.pl) A co z pasją kulinarną? Gdzie jej źródło? Czy już jako nastolatek towarzyszyłeś mamie w kuchni w przygotowywaniu potraw, a może uczyłeś się gotowania z vlogów na YouTubie?

 

Jakub Kurzep: Myślę, że jako dziecko byłem światkiem wielu organizowanych przyjęć i obserwowałem z ukrycia mamę, grupę cioci lub babcię, które albo piekły makowce lub szarlotki tudzież robiły miski sałatki jarzynowej. Doskonale też pamiętam rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i ich słodki zapach rozchodzący się po domostwie, który kocham.

 

W pewnym momencie, jak miałem 16 lat, postanowiłem zrezygnować z mięsa i pamiętam, że wtedy zacząłem gotować dla siebie, bo mama nie chciała gotować dwóch obiadów – zresztą nie dziwie się jej, bo i tak miała sporo na głowie, gdyż była samotnie wychowującym rodzicem. Co do nauki gotowania, to raczej byłem samoukiem, i na początku tak, jak w laboratorium metodą prób i błędów doskonaliłem swoje pierwsze przepisy. Ale nie ukrywam, że wykształcenie i naturalna ciekawość bardzo mi w tym pomogły. Później jak już Internet się rozhulał, to zacząłem oglądać filmy poświęcone tematyce gotowania, w tym Kuchenne Rewolucje oraz MasterChef. Jak rozpocząłem swoją prace w Telepizzy we Włocławku, to wtedy zacząłem kupować książki o tematyce jedzenia, ale pod kątem chemicznym – bardzo mnie to fascynowało. Ponadto dostałem dużo wsparcia od general managera tego miejsca – Doroty Daroszewskiej, z którą przyjaźnie się po dziś dzień. Później pojawiły się książki kucharskie, ale raczej używałem ich jako punkt odniesienia niż ‘copy paste’. Zawsze ceniłem w sobie wyolbrzymioną kreatywność, która, jak się okazało, była częścią mojej neuroróżnorodności, ponieważ jestem dumnym dyslektykiem. Z pewnością w ukształtowaniu mojego smaku dużą rolę odegrała mama, która ma genialny smak i czasem z niczego potrafiła wyczarować istną ucztę!

 

(Altao.pl) W szkole średniej zapewne obserwowałeś ciekawe doświadczenia chemiczne, jak i samemu je przeprowadzałeś. Czy eksperymentowanie w kuchni można porównać do nich, np. pod względem skupienia i radości z oczekiwanego efektu?

 

Jakub Kurzep: Zdecydowane tak. Gotowanie to nic innego jak laboratorium, ale w innej skali i innymi narzędziami. Ale centrum jest takie samo, jak w laboratorium chemicznym. Nie wiem, czy radość taka sama towarzyszy chemikom, bo tutaj raczej częściej doświadczamy frustracji, że coś nie działa, nie wyszło lub zmarnowaliśmy czas. Z pewnością jest jedna wyraźna różnica miedzy gotowaniem a laboratorium. Gotowanie powinno łączyć ludzi oraz pozwalać odnajdywać te najskrytsze wspomnienia na nowo, natomiast laboratorium to takie trochę wojsko, gdzie cały czas z czymś walczysz i które może być pełne podziałów. Niemniej jednak skupienie w obu miejscach jest bardzo ważne.

 

Jakub Kurzep i jego eksperyment kulinarny? (źródło. Warner Bros Discovery - TVN)

 

(Altao.pl) Udział MasterChefie to marzenie wielu zdolnych smakoszy i „domowych” kucharzy. Tobie udało się je spełnić w 2024 roku, ale już wcześniej próbowałeś usmażyć coś pysznego, mając ochotę na uczestnictwo w takim programie. Co spowodowało, że tym razem zostałeś wybrany i „zanurzyłeś chochlę w tym garze”?

 

JK: Zgadza się, próbowałem swoich sił wcześniej w MC. Dobrze się jednak stało, że nie dostałem się do wcześniejszej edycji, bo dzięki temu zostałem zdiagnozowany z chorobą stawów i mogłem zadbać o swoje zdrowie, by wrócić silniejszym. Poprzednim razem chciałem być w programie, bo pragnąłem go wygrać i zbyt mocno zawierzyłem swojej wiedzy. Zdecydowałem wysłać swoje zgłoszenie do 13. edycji, ponieważ w głębi siebie wierzyłem, że ja i MasterChef to nie jest zamknięty rozdział. A ponieważ znalazłem się wtedy na rozdrożu dróg, czyli aplikować na studia doktoranckie, szukać pracy związaną z chemią lub dołączyć do MasterChef i przeżyć przygodę życia, zatem podszedłem do sprawy bez większych oczekiwań, ale z pełnym zaangażowaniem. Dlatego chyba udało mi się dostać do programu, bo poszedłem tam z innym ‘mind set’em’. Nie zastanawiałem się, czy wygram, czy przegram, czy ugotuje najlepiej czy najgorzej, i chyba to pozwoliło mi się skupić wyłącznie na gotowaniu oraz doświadczeniu.

 

(Altao.pl) A brytyjska edycja? Czy w niej też pragnąłeś zasmakować?

 

JK: Do brytyjskiej edycji się nie zgłaszałem, ponieważ ta jest zupełnie inna i nie daje takich możliwości, jak ta polska, która jest dzieckiem tej wersji z Australii czy Kanady. Dlatego zdecydowałem się wybrać tę polską edycję. Ale nie myśl, że to było łatwe zadanie. Na co dzień nie posługuję się językiem polskim i jednak po tylu latach zapomina się wiele. Samo myślenie mam już zakodowane w języku angielskim, np. jak mam sny, to śnię po angielsku, zatem przed programem oglądałem więcej filmów polskich i czytałem dużo książek po polsku, by z powrotem wrócić do korzeni. Ale tak czy siak czasem brakuje mi słowa i łatwiej mi się wyrazić w angielskim.

 

W 13. edycji był z nami wspaniały Rysiek, który wyjechał do Kanady z rodzicami, jak był dzieckiem. Jakoś miedzy nami kliknęło i uwielbiałem z nim gadać w przerwach po angielsku, by dać chwile wytchnienia samemu sobie. Przestrzeń społeczna jest dość brutalna i istnieje pewnego rodzaju stygmatyzacja ludzi mieszkających za granicami swojego kraju przez kilka kilkanaście lat oraz oskarżenie publiczne w stylu „pomieszkał kilka lat w Anglii i zapomniał języka”. A prawda jest taka, że jak nie masz kontaktu z językiem ojczystym, i twoja grupa znajomych to obcokrajowcy, to twój mózg bardzo szybko się przełącza.

 

(Altao.pl) Który moment w programie okazał się dla Ciebie najbardziej stresujący? Pierwsze odcinki, półfinał, czy ostateczna „walka na noże” w Grecji?

 

JK: Myślę, że każdy odcinek był bardzo stresujący, bo nie wiadomo co się stanie, ale chyba największy stres towarzyszył mi w ostatnim odcinku w Polsce, gdzie nie wiedziałem czy ostatecznie dostane ten bilet do Grecji. Poza tym odcinek ten był pełen emocji przez filmiki od naszych bliskich, o których nie wiedzieliśmy.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Prawdziwy MasterChef! Jakub Kurzep opowiada o swojej kulinarnej pasji!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Polecamy podobne artykuły

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 968 dni temu

liczba odwiedzin: 1329

Teraz czytane artykuły

autor:admin(48651 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 113

autor:pj(15644 pkt)

utworzony: 3882 dni temu

liczba odwiedzin: 3644

autor:admin(48651 pkt)

utworzony: 4246 dni temu

liczba odwiedzin: 56773

autor:pj(15644 pkt)

utworzony: 1917 dni temu

liczba odwiedzin: 4100

autor:admin(48651 pkt)

utworzony: 1104 dni temu

liczba odwiedzin: 7596

autor:aragorn136(23644 pkt)

utworzony: 3744 dni temu

liczba odwiedzin: 5924

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 1708 dni temu

liczba odwiedzin: 4399

autor:pj(15644 pkt)

utworzony: 3588 dni temu

liczba odwiedzin: 49828

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
1.189

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję