O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii! - Degustacja

Na Altao.pl poznaliście już wiele ciekawych osobistości. Utalentowanych w różnych dziedzinach, poświęcających swojej pasji życie i wolny czas, którzy w wywiadzie opowiedzieli nam i Wam, jak bardzo kochają to, co robią na co dzień. Byli wśród nich fotografowie, projektanci, muzycy, wokaliści i wokalistki, ludzie związani z kinem, magicy, poszukiwacze przygód, kaskaderzy… Można by jeszcze wymieniać. Ale jeszcze nie było kucharza, co może dziwić, tym bardziej że od dawna wstawiamy przepisy kulinarne. Robert Makłowicz był zbyt zajęty, ale za to Kuba Jaworski z Warszawy szybko zgodził się na rozmowę. Mamy nadzieję, że dzięki niej nakarmi jeszcze więcej potencjalnych, głodnych klientów, którzy zamówią jedzenie serwowane przez założoną przez niego firmę.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (51992 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
2 010
Czas czytania:
2 329 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (51992 pkt)
Dodano:
1074 dni temu

Data dodania:
2022-07-16 13:18:04

Jakub Jaworski publikuje czasem na portalu Altao.pl recenzje filmów lub seriali jako Pyton znad Wisły, a także dzieli się przepisami na pyszne dania. Spodziewajcie się zatem, że zanurzymy z Kubą się nie tylko w świecie kulinariów, ale także – przynajmniej w małej części – w kotle zwanym kinem.

 

(Altao.pl) Cześć Jakubie. Co dzisiaj gotowałeś na obiad?

 

Jakub Jaworski: Cześć. Dzisiaj padło na żurek, na własnym żytnim zakwasie, z boczkiem, kiełbasą i jajkiem. Przepraszam, jeśli ktoś się spodziewał, że rzucę nazwą jakiegoś wykwintnego dania. Obracam się w różnego rodzaju kuchniach, ale bardzo chętnie często wracam do tej tradycyjnej.

 

(Altao.pl) Dlaczego gastronomia? Czy już jako mały Kubuś, pragnąłeś być kucharzem, czy może stało się to zupełnie przypadkiem, z pominięciem branżowej szkoły?

 

Jakub Jaworski: To było tak dawno, że już nie pamiętam, dlaczego akurat gastronomia. (śmiech) Żartuję, rzecz jasna. Odkąd pamiętam, to zawsze podpatrywałem jak się gotowało u mnie w domu. Rodzice mi opowiadali, że już jako dziecko bawiłem się w program kulinarny, w którym gotowałem różne klocki i dawałem im do posmakowania. Później, jak pojawiła się telewizja kablowa – a więc naprawdę dawno – z zainteresowaniem oglądałem program na francuskim TV5 „La cuisine des mousquetaires” prowadzony przez Maite Ordonez i Micheline Benzet. Pomimo, że nic nie rozumiałem, to oglądałem z naprawdę wielkim zainteresowaniem. Potem przyszedł czas, jak za pośrednictwem kablówki można było oglądać Julię Child, Jacque’a Pepin i gdy przyszło do wyboru szkoły średniej to bez zastanowienia padło na bydgoski gastronomik.

 

(Altao.pl) Od jak dawna prowadzisz firmę cateringową? Napotkałeś jakieś trudności, aby ją założyć?

 

Jakub Jaworski: Założenie firmy w Polsce jest o wiele prostsze niż jej prowadzenie. Jak słyszę czasami od ludzi „masz firmę, to się powodzi”, to zastanawiam się, czy oni tak na poważnie. Ani z założeniem firmy ponad 10 lat temu, ani z jej późniejszą restrukturyzacją w spółkę w 2020 roku nie było żadnych problemów. Problemy powstają wtedy, kiedy rządzący nami ludzie myślą, w jaki sposób uprzykrzyć właścicielom firm życie, wprowadzając coraz to nowsze podatki, podnosząc ceny gazu, prądu, przez co ja muszę podnieść ceny swoich usług, co nie zawsze spotyka się z uśmiechem ze strony klienta. Ale póki mamy klientów na nasze usługi, w tym właśnie usługi cateringowe, to jakoś koniec z końcem daje się związać.

 

(Altao.pl) Poza usługami cateringowymi Jacob Tastes oferuje również szkolenia. Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat? Jak one wyglądają?

 

JJ: W chwili obecnej oferujemy dosyć szeroki wachlarz usług zarówno dla osób prywatnych, jak i szkół gastronomicznych i branży HORECA. To jest catering, są wspomniane przez Ciebie szkolenia, są usługi consultingowe z zakresu tworzenia menu dla restauracji, analizy foodcostu, obsługa managerska itd. Same szkolenia natomiast mamy podzielone na dwa typy. Są to szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych, podczas których jeżdżę po szkołach zainteresowanych takim szkoleniem i spędzam z młodzieżą jakiś czas szkoląc ich – jak chociażby ostatnio – z podstaw kuchni roślinnej. Drugi typ to szkolenia dla pracowników restauracji, polegające na szkoleniach stanowiskowych, szkoleniach z menu czy też z jakichś nowych trendów w gastronomii.

 

Jakub Jaworski (fot. archiwum własne)

 

(Altao.pl) Jaka była pierwsza potrawa, którą ugotowałeś/usmażyłeś w swoim życiu? I czy znajomi albo członkowie rodziny zjedli ją ze smakiem czy może marudzili, że znalazło się w niej za dużo soli?

 

JJ: Kiełbasa z cebulą i ketchupem. (śmiech) Do tej pory robię to czasami na kolację, jak mam mało czasu na zrobienie czegoś „większego”. I wszystkim smakowało. A z poważniejszych dań to chyba zrazy wołowe i sałatka jarzynowa. Z sałatki można się śmiać, ale moim zdaniem sukces dobrej sałatki, to idealnie dobrana proporcja warzyw i odpowiedni majonez.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

re
935 dni temu

Apropo szkoleń, to czy ktoś ma doświadczenie z nimi - https://www.luqam.com/ ? Jak przebiegają te szkolenia, czy są nastawione na konkrety, praktykę, wiedzę i budowanie umiejętności? Jak to wygląda z Wasze perspektywy?
Dodaj opinię do tego komentarza

0 (0)

Patrycja
930 dni temu

Brałam udział w szkoleniu Six Sigam Green Belt dwa lata temu. Byłam zadowolona, dużo praktycznych przykładów na wykładach. Ogólnie fajne szkolenie i trenerzy - praktycy.
Dodaj opinię do tego komentarza

0 (0)

hande
530 dni temu

Jeśli teraz robić szkolenia, to mocno specjalistyczne - https://kielcekursy.pl/2020/05/26/kurs-spawania-blach-spoinami-czolowymi-metoda-tig-141-charakterystyka-i-cel-szkolenia/ Bo to one przynoszą konkretne profity. Samo zdobywanie papierka nie ma większego sensu.
Dodaj opinię do tego komentarza

Polecamy podobne artykuły

autor:aragorn136(24905 pkt)

utworzony: 875 dni temu

liczba odwiedzin: 789

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 166 dni temu

liczba odwiedzin: 763

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1231 dni temu

liczba odwiedzin: 1803

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1995 dni temu

liczba odwiedzin: 1584

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1995 dni temu

liczba odwiedzin: 2826

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1995 dni temu

liczba odwiedzin: 1547

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1995 dni temu

liczba odwiedzin: 1981

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1781 dni temu

liczba odwiedzin: 2062

Teraz czytane artykuły

autor:eliart(759 pkt)

utworzony: 50 dni temu

liczba odwiedzin: 191

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 1939 dni temu

liczba odwiedzin: 2475

autor:admin(51992 pkt)

utworzony: 2855 dni temu

liczba odwiedzin: 2834

autor:pj(16419 pkt)

utworzony: 4373 dni temu

liczba odwiedzin: 86321

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 2141 dni temu

liczba odwiedzin: 4477

autor:dbania(81 pkt)

utworzony: 3748 dni temu

liczba odwiedzin: 5890

Artykuły z tej samej kategorii

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.146

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję