O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii! - Degustacja

Na Altao.pl poznaliście już wiele ciekawych osobistości. Utalentowanych w różnych dziedzinach, poświęcających swojej pasji życie i wolny czas, którzy w wywiadzie opowiedzieli nam i Wam, jak bardzo kochają to, co robią na co dzień. Byli wśród nich fotografowie, projektanci, muzycy, wokaliści i wokalistki, ludzie związani z kinem, magicy, poszukiwacze przygód, kaskaderzy… Można by jeszcze wymieniać. Ale jeszcze nie było kucharza, co może dziwić, tym bardziej że od dawna wstawiamy przepisy kulinarne. Robert Makłowicz był zbyt zajęty, ale za to Kuba Jaworski z Warszawy szybko zgodził się na rozmowę. Mamy nadzieję, że dzięki niej nakarmi jeszcze więcej potencjalnych, głodnych klientów, którzy zamówią jedzenie serwowane przez założoną przez niego firmę.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (26393 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
548
Czas czytania:
754 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (26393 pkt)
Dodano:
136 dni temu

Data dodania:
2022-07-16 13:18:04

Jakub Jaworski publikuje czasem na portalu Altao.pl recenzje filmów lub seriali jako Pyton znad Wisły, a także dzieli się przepisami na pyszne dania. Spodziewajcie się zatem, że zanurzymy z Kubą się nie tylko w świecie kulinariów, ale także – przynajmniej w małej części – w kotle zwanym kinem.

 

(Altao.pl) Cześć Jakubie. Co dzisiaj gotowałeś na obiad?

 

Jakub Jaworski: Cześć. Dzisiaj padło na żurek, na własnym żytnim zakwasie, z boczkiem, kiełbasą i jajkiem. Przepraszam, jeśli ktoś się spodziewał, że rzucę nazwą jakiegoś wykwintnego dania. Obracam się w różnego rodzaju kuchniach, ale bardzo chętnie często wracam do tej tradycyjnej.

 

(Altao.pl) Dlaczego gastronomia? Czy już jako mały Kubuś, pragnąłeś być kucharzem, czy może stało się to zupełnie przypadkiem, z pominięciem branżowej szkoły?

 

Jakub Jaworski: To było tak dawno, że już nie pamiętam, dlaczego akurat gastronomia. (śmiech) Żartuję, rzecz jasna. Odkąd pamiętam, to zawsze podpatrywałem jak się gotowało u mnie w domu. Rodzice mi opowiadali, że już jako dziecko bawiłem się w program kulinarny, w którym gotowałem różne klocki i dawałem im do posmakowania. Później, jak pojawiła się telewizja kablowa – a więc naprawdę dawno – z zainteresowaniem oglądałem program na francuskim TV5 „La cuisine des mousquetaires” prowadzony przez Maite Ordonez i Micheline Benzet. Pomimo, że nic nie rozumiałem, to oglądałem z naprawdę wielkim zainteresowaniem. Potem przyszedł czas, jak za pośrednictwem kablówki można było oglądać Julię Child, Jacque’a Pepin i gdy przyszło do wyboru szkoły średniej to bez zastanowienia padło na bydgoski gastronomik.

 

(Altao.pl) Od jak dawna prowadzisz firmę cateringową? Napotkałeś jakieś trudności, aby ją założyć?

 

Jakub Jaworski: Założenie firmy w Polsce jest o wiele prostsze niż jej prowadzenie. Jak słyszę czasami od ludzi „masz firmę, to się powodzi”, to zastanawiam się, czy oni tak na poważnie. Ani z założeniem firmy ponad 10 lat temu, ani z jej późniejszą restrukturyzacją w spółkę w 2020 roku nie było żadnych problemów. Problemy powstają wtedy, kiedy rządzący nami ludzie myślą, w jaki sposób uprzykrzyć właścicielom firm życie, wprowadzając coraz to nowsze podatki, podnosząc ceny gazu, prądu, przez co ja muszę podnieść ceny swoich usług, co nie zawsze spotyka się z uśmiechem ze strony klienta. Ale póki mamy klientów na nasze usługi, w tym właśnie usługi cateringowe, to jakoś koniec z końcem daje się związać.

 

(Altao.pl) Poza usługami cateringowymi Jacob Tastes oferuje również szkolenia. Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat? Jak one wyglądają?

 

JJ: W chwili obecnej oferujemy dosyć szeroki wachlarz usług zarówno dla osób prywatnych, jak i szkół gastronomicznych i branży HORECA. To jest catering, są wspomniane przez Ciebie szkolenia, są usługi consultingowe z zakresu tworzenia menu dla restauracji, analizy foodcostu, obsługa managerska itd. Same szkolenia natomiast mamy podzielone na dwa typy. Są to szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych, podczas których jeżdżę po szkołach zainteresowanych takim szkoleniem i spędzam z młodzieżą jakiś czas szkoląc ich – jak chociażby ostatnio – z podstaw kuchni roślinnej. Drugi typ to szkolenia dla pracowników restauracji, polegające na szkoleniach stanowiskowych, szkoleniach z menu czy też z jakichś nowych trendów w gastronomii.

 

Jakub Jaworski (fot. archiwum własne)

 

(Altao.pl) Jaka była pierwsza potrawa, którą ugotowałeś/usmażyłeś w swoim życiu? I czy znajomi albo członkowie rodziny zjedli ją ze smakiem czy może marudzili, że znalazło się w niej za dużo soli?

 

JJ: Kiełbasa z cebulą i ketchupem. (śmiech) Do tej pory robię to czasami na kolację, jak mam mało czasu na zrobienie czegoś „większego”. I wszystkim smakowało. A z poważniejszych dań to chyba zrazy wołowe i sałatka jarzynowa. Z sałatki można się śmiać, ale moim zdaniem sukces dobrej sałatki, to idealnie dobrana proporcja warzyw i odpowiedni majonez.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora admin

 -

Poronin, Zakopane, Kraków – czym późną jesienią zachwyca ta południowa trójca? - Ciekawe miejsca

Listopadowy mrok. Pobudka o 4.00 nad ranem. Prawie 6 godzin jazdy. Ale i tak młodzież z Kujaw była zachwycona wycieczką na południe Polski. Być może nie jest to najlepszy czas, aby odwiedzić Poronin, Zakopane i Kraków – grudzień czy styczeń byłyby lepszymi miesiącami, ze względu na zimową aurę i większy mroźny „survival”. Jednak, jak pokazują zdjęcia zaprzyjaźnionego z naszym portalem nauczyciela, nawet w połowie listopada, tamtejsze tereny i zabytki prezentują się przepięknie – górski, południowy klimat aż się z nich wylewa!

 -

Lika i Antek Smykiewicz razem? "Nie pytaj". Posłuchaj! - Zespoły i Artyści

Czasem w świecie muzyki dojdzie do ciekawego spotkania. Zaiskrzy. I wtedy dwoje artystów spłodzi fajne „dziecko”. Oczywiście to muzyczne, jak w przypadku Liki oraz Antka Smykiewicza. Angelika Wdowczyk, laureatka Szansy na Sukces zaprosiła tego popularnego wokalistę, aby nagrać z nim utwór pt. „Nie pytaj”. O czym wspólnie śpiewają? Dobre pytanie. Poniżej znajdziecie odpowiedź na nie.

 -

Odwiedzin: 122

Autor: adminSeriale

"Jak tu ciemno" i klimatycznie, w tym trzecim "Kruku"! - Seriale

Jak najlepiej wypromować serial, który opowiada mroczną historię rozgrywającą się na Podlasiu? I to taką, która przedstawia trudne śledztwo dotyczące porwania chłopca i jednocześnie osobistą zemstę. Odpowiedź może być tylko jedna. Nagrać utwór, który w pełni odda emocje kłębiące się w głowie bohatera i zajrzeć głęboko w jego duszę, aby przekonać się „Jak tu ciemno”. Tak zrobiono przy okazji zbliżającej się wielkimi krokami, a raczej rozłożystymi skrzydłami premiery trzeciej serii „Kruka” w Canal+.

 -

"Koniec" nowym początkiem Szymona Pejskiego! - Zespoły i Artyści

Wydaje się, że jak ktoś nazwie swój singiel „Koniec” to będzie oznaczać tylko jedno – koniec kariery. W przypadku Szymona Pejskiego nawet nie ma o tym mowy. Artysta ten wyznacza bowiem nowy początek. Robi to dwa lata pod wydaniu „Piosenek i miłości”, czyli pierwszej płyty. Co ważne i ciekawe, singiel jeszcze przed premierą zdobył uznanie szefów stacji muzycznych w całej Polsce!

 -

Magda Steczkowska w szczerej rozmowie z portalem Altao.pl - Zespoły i Artyści

Wydała 6 solowych albumów. Wykonuje zarówno własne, autorskie piosenki, jak i znane i lubiane covery. Jest matką trzech córek i kochającą żoną. A niedawno wyczarowała „Deszcz”, czyli najnowszy, jakże otulający duszę singiel. Można zatem powiedzieć, że Magda Steczkowska to kobieta spełniona i szczęśliwa, jeżeli chodzi o życie artystyczne oraz rodzinne. Czy faktycznie tak jest, a może wokalistka ma jakieś marzenia? O czym jeszcze opowiedziała Portalowi dla ludzi z pasją? Odkryjcie sami!

Polecamy podobne artykuły

 -

Najlepsza pizza? Tylko na cieście dojrzewającym! - Przepisy

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jakby zapytać, skąd pochodzi ta potrawa, to zdecydowana większość osób odpowie, że z Włoch. I trudno im się dziwić, bo to właśnie Włosi wypromowali ją na całym świecie. W tym tekście dowiecie się jednak, że źródła powstania tego przysmaku należy szukać gdzieś indziej. Poza tym, przekonacie się, dzięki mojemu przepisowi, że najlepsza pizza to ta na dojrzewającym cieście.

 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

 -

Flaki wołowe - Przepisy

Flaki łączą w sobie dwie ulubione przeze mnie kategorie potraw. Dania mięsne i zupy. Jednocześnie, patrząc na aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu – około 2 gramy w 100 g flaków.

 -

Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną - Przepisy

Moja ulubiona jesień, to taka pora roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się, co nowego można wymyślić.

 -

Bajgle - Przepisy

Bajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z... Polski. A dokładnie z Krakowa.

 -

Gulasz z indyka z nutą pomarańczy - Przepisy

Niby gulasz z indyka, a jednak nieco inny. Jak ktoś lubi ciekawe, oryginalne smaki, to polecam żeby spróbować w takiej wersji. Do tego domowa pita i sałatka z pomidora. Przepis na całość poniżej.

Teraz czytane artykuły

 -

Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii! - Degustacja

Na Altao.pl poznaliście już wiele ciekawych osobistości. Utalentowanych w różnych dziedzinach, poświęcających swojej pasji życie i wolny czas, którzy w wywiadzie opowiedzieli nam i Wam, jak bardzo kochają to, co robią na co dzień. Byli wśród nich fotografowie, projektanci, muzycy, wokaliści i wokalistki, ludzie związani z kinem, magicy, poszukiwacze przygód, kaskaderzy… Można by jeszcze wymieniać. Ale jeszcze nie było kucharza, co może dziwić, tym bardziej że od dawna wstawiamy przepisy kulinarne. Robert Makłowicz był zbyt zajęty, ale za to Kuba Jaworski z Warszawy szybko zgodził się na rozmowę. Mamy nadzieję, że dzięki niej nakarmi jeszcze więcej potencjalnych, głodnych klientów, którzy zamówią jedzenie serwowane przez założoną przez niego firmę.

 -

"Wildchild" – hołd polskich metalowców dla Alexiego Laiho! - Zespoły i Artyści

Alexi Laiho był jednym z najbardziej utalentowanych gitarzystów w muzyce metalowej. Znanym na świecie jako „Dzikie Dziecko” i żywiołowy frontman fińskiej grupy Children Of Bodom. Niestety zmarł 29 grudnia 2020 roku swoim mieszkaniu w Helsinkach w wieku zaledwie 41 lat. Zostawmy jednak przyczynę zgonu i skupmy się na upamiętnieniu mistrza, którego należy postawić obok najwybitniejszych muzyków wszech czasów. Tego dokonali członkowie polskich zespołów metalowych: Pathfinder, Gunsen Band i Titanium. Wspólnie jako Path to the Bodom napisali utwór na cześć Laiho, bo jego styl i umiejętności były dla nich inspiracją. „Wildchild” to oddanie honorów dla dziedzictwa i doskonałej twórczości pochodzącego z Finlandii wirtuoza. Dzięki tej piosence będzie żył wiecznie w pamięci fanów. W mającym premierę na YouTubie 24 października energetycznym klipie można odkryć, że słowa „Wildchild” zawierają tytuły piosenek , które Alexi skomponował za życia. Co ważne, jeżeli ten projekt naszych rodzimych metalowców będzie miał większe zainteresowanie, to możliwe, ze nagrają oni całą płytę poświęconą swojemu mistrzowi!

 -

Uniwersalna maść z nagietka dobra na wszystko! - Zdrowie i uroda

Sucha cera, nie ważne czy to jest twarz, dłonie czy stopy, trądzik lub rozstępy to problemy, których każda z nas marzy żeby się pozbyć. Kupując kosmetyki można poniekąd zaradzić tym niedoskonałościom, ale oprócz dobrych składników, musimy też wcierać w siebie te złe, takie jak konserwanty, barwniki czy silikony. Na szczęście jest pewien bezpieczny specyfik, który będzie pomagał na wszystko. To cudowna maść z nagietka.

 -

Aleksander Siczek i jego "Duchy Miasta" - Zespoły i Artyści

Aleksander Siczek znany z artystycznej multifunkcyjności i zamiłowania do warszawskiej historii wydał właśnie swój najnowszy singiel „Duchy Miasta” wraz z teledyskiem. W klipie nie brak TikTokowych osobistości. O czym dokładnie opowiada ten utwór? I co jeszcze wiemy o samym, oryginalnym artyście?

 -

Odwiedzin: 2882

Autor: GieHaRecenzje gier

Komentarze: 1

"Star Wars Jedi: Fallen Order" – To, co na drodze, staje się drogą - Recenzje gier

„Gwiezdne Wojny” to jedna z najbardziej rozpoznawalnych franczyz Świata. W 1977 roku George Lucas, przedstawiając widzom pierwszą część oryginalnej trylogii, zmienił nie tylko oblicze fantastyki naukowej (prawda, że niezbyt „naukowej” w tym przypadku), ale i całego kina. To wówczas zaczął się rozkręcać boom na wszelkie teasery, plotki czy spekulacje odnośnie kolejnych filmów. Powstał olbrzymi fandom, którego zasięg pokonał ostatecznie wszelakie bariery geopolityczne na Świecie. Wybory, zmagania i słowa bohaterów „Star Wars” stały się „Mocą”, która otaczała szarych ludzi w ich zwykłym, codziennym życiu (nawet tych, których raczej nie bawił cosplay na wszelakich spendach).

Nowości

 -

Poronin, Zakopane, Kraków – czym późną jesienią zachwyca ta południowa trójca? - Ciekawe miejsca

Listopadowy mrok. Pobudka o 4.00 nad ranem. Prawie 6 godzin jazdy. Ale i tak młodzież z Kujaw była zachwycona wycieczką na południe Polski. Być może nie jest to najlepszy czas, aby odwiedzić Poronin, Zakopane i Kraków – grudzień czy styczeń byłyby lepszymi miesiącami, ze względu na zimową aurę i większy mroźny „survival”. Jednak, jak pokazują zdjęcia zaprzyjaźnionego z naszym portalem nauczyciela, nawet w połowie listopada, tamtejsze tereny i zabytki prezentują się przepięknie – górski, południowy klimat aż się z nich wylewa!

 -

Lika i Antek Smykiewicz razem? "Nie pytaj". Posłuchaj! - Zespoły i Artyści

Czasem w świecie muzyki dojdzie do ciekawego spotkania. Zaiskrzy. I wtedy dwoje artystów spłodzi fajne „dziecko”. Oczywiście to muzyczne, jak w przypadku Liki oraz Antka Smykiewicza. Angelika Wdowczyk, laureatka Szansy na Sukces zaprosiła tego popularnego wokalistę, aby nagrać z nim utwór pt. „Nie pytaj”. O czym wspólnie śpiewają? Dobre pytanie. Poniżej znajdziecie odpowiedź na nie.

 -

Odwiedzin: 122

Autor: adminSeriale

"Jak tu ciemno" i klimatycznie, w tym trzecim "Kruku"! - Seriale

Jak najlepiej wypromować serial, który opowiada mroczną historię rozgrywającą się na Podlasiu? I to taką, która przedstawia trudne śledztwo dotyczące porwania chłopca i jednocześnie osobistą zemstę. Odpowiedź może być tylko jedna. Nagrać utwór, który w pełni odda emocje kłębiące się w głowie bohatera i zajrzeć głęboko w jego duszę, aby przekonać się „Jak tu ciemno”. Tak zrobiono przy okazji zbliżającej się wielkimi krokami, a raczej rozłożystymi skrzydłami premiery trzeciej serii „Kruka” w Canal+.

 -

"Koniec" nowym początkiem Szymona Pejskiego! - Zespoły i Artyści

Wydaje się, że jak ktoś nazwie swój singiel „Koniec” to będzie oznaczać tylko jedno – koniec kariery. W przypadku Szymona Pejskiego nawet nie ma o tym mowy. Artysta ten wyznacza bowiem nowy początek. Robi to dwa lata pod wydaniu „Piosenek i miłości”, czyli pierwszej płyty. Co ważne i ciekawe, singiel jeszcze przed premierą zdobył uznanie szefów stacji muzycznych w całej Polsce!

 -

Magda Steczkowska w szczerej rozmowie z portalem Altao.pl - Zespoły i Artyści

Wydała 6 solowych albumów. Wykonuje zarówno własne, autorskie piosenki, jak i znane i lubiane covery. Jest matką trzech córek i kochającą żoną. A niedawno wyczarowała „Deszcz”, czyli najnowszy, jakże otulający duszę singiel. Można zatem powiedzieć, że Magda Steczkowska to kobieta spełniona i szczęśliwa, jeżeli chodzi o życie artystyczne oraz rodzinne. Czy faktycznie tak jest, a może wokalistka ma jakieś marzenia? O czym jeszcze opowiedziała Portalowi dla ludzi z pasją? Odkryjcie sami!

 -

Odwiedzin: 127

Autor: aragorn136Seriale

Komentarze: 1

"1899" – Choroba morska zagwarantowana - Seriale

Pisać długą, zawiłą, filozoficzną recenzję czy stworzyć krótszy tekst do połknięcia w pigułce. Oto narodziło się pytanie w głowie po seansie (niemalże spirytystycznym) serialu „1899”. Reklamowany jako skrzyżowanie horroru z dramatem historycznym dawał duże nadzieje na coś ponadprzeciętnego, a wyszło niestety przeciętnie, choć są tu sceny przyprawiające o gęsią skórkę i powodującą opad szczeny. Ale nie, to nie to samo, co niemieckie „Dark” od tych samych twórców. Lepiej zatem zapomnieć o recenzji na tysiące słów (taką warto poświęcić „Pierścieniom Władzy”), a skupić się na ogólnych wadach i kilku zaletach.

Artykuły z tej samej kategorii

 -

Odwiedzin: 12698

Autor: adminDegustacja

Komentarze: 2

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

 -

Odwiedzin: 6051

Autor: adminDegustacja

Kolorowe i smaczne dania na wielkanocnym stole – galeria - Degustacja

Wielkanoc to kolejne po Bożym Narodzeniu ważne dla nas święto. Pokażemy, jakie wymyślne regionalne i oryginalne potrawy, nie tylko ciasta, można wówczas przygotować. Wszystkie z nich były prezentowane na XVII Powiatowej Wystawie „Stoły Wielkanocne na Kujawach” w miejscowości Lubanie pod Włocławkiem. Zdjęcia udostępniły nam panie z Klubu Kobiet Kreatywnych (wywiad z nimi znajdziecie w kategorii Organizacje), które brały udział w tym wydarzeniu, reprezentując gminę Baruchowo.

 -

Odwiedzin: 2480

Autor: adminDegustacja

Jubileuszowa XX Powiatowa Wystawa Stołów Wielkanocnych na Kujawach – Baruchowo 2018 - Degustacja

18 marca, wcześniej niż zwykle, tydzień przed Niedzielą Palmową, odbyła się już XX z kolei, jubileuszowa Wystawa „Stoły Wielkanocne na Kujawach”. Jej współorganizatorem i gospodarzem był tym razem Urząd Gminy w Baruchowie. Była to ponownie uroczystość zaiste niezwykła – pełna świątecznego klimatu, pięknych dekoracji, pachnących ciast i potraw oraz ludowych tańców i przyśpiewek. I ponownie naszego portalu nie mogło nie niej zabraknąć.

 -

Odwiedzin: 2844

Autor: adminDegustacja

XVIII Powiatowa Wystawa Stołów Wigilijnych na Kujawach – barwne dania i świąteczna atmosfera! - Degustacja

Gdzie najlepiej można odczuć klimat Wigilii? Tam, gdzie jest wiele różnobarwnych pachnących potraw, a wielu ludzi śpiewa wspólnie kolędy. Takim miejscem była w tym roku remiza OSP w Kowalu w województwie kujawsko-pomorskim. To właśnie tu odbyła się 18 edycja wystawy, na której prezentowane są tradycyjnie ubrane stoły z regionalnymi wypiekami, daniami rybnymi czy pierogami z kapustą. Zapraszamy do obejrzenia naszej skromnej galerii.

 -

Odwiedzin: 2623

Autor: adminDegustacja

XIX Powiatowa Wystawa Stołów Wielkanocnych na Kujawach – Lubraniec 2017 - Degustacja

Tradycji ponownie stało się zadość. 9 kwietnia w Niedzielę Palmową odbyła się już XIX Powiatowa Wystawa „Stoły Wielkanocne na Kujawach”. Tym razem jej gospodarzem było miasteczko Lubraniec w okolicach Włocławka.

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2022 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.504

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję