O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (47565 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
14 360
Czas czytania:
19 003 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (47565 pkt)
Dodano:
3989 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
3989 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
3982 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 169

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 129

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 21 dni temu

liczba odwiedzin: 156

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 27 dni temu

liczba odwiedzin: 133

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2783 dni temu

liczba odwiedzin: 3334

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3520 dni temu

liczba odwiedzin: 6687

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4258 dni temu

liczba odwiedzin: 28119

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2089 dni temu

liczba odwiedzin: 2915

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3117

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5690

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4242 dni temu

liczba odwiedzin: 3571

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82624

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3447 dni temu

liczba odwiedzin: 2980

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3621 dni temu

liczba odwiedzin: 4110

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3535 dni temu

liczba odwiedzin: 6577

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4530 dni temu

liczba odwiedzin: 5905

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4277 dni temu

liczba odwiedzin: 4561

autor:marmir83(861 pkt)

utworzony: 4277 dni temu

liczba odwiedzin: 3500

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3805 dni temu

liczba odwiedzin: 7868

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 3707 dni temu

liczba odwiedzin: 6975

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4255 dni temu

liczba odwiedzin: 3585

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2075 dni temu

liczba odwiedzin: 2669

Teraz czytane artykuły

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3989 dni temu

liczba odwiedzin: 14360

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 2326 dni temu

liczba odwiedzin: 4700

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 2074 dni temu

liczba odwiedzin: 3051

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1741 dni temu

liczba odwiedzin: 1930

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 457 dni temu

liczba odwiedzin: 778

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 543 dni temu

liczba odwiedzin: 898

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1760 dni temu

liczba odwiedzin: 3685

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4242 dni temu

liczba odwiedzin: 3571

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1374 dni temu

liczba odwiedzin: 1765

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3520 dni temu

liczba odwiedzin: 6687

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2783 dni temu

liczba odwiedzin: 3334

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 2819 dni temu

liczba odwiedzin: 2553

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.129

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję