O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (51858 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
14 742
Czas czytania:
19 441 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (51858 pkt)
Dodano:
4203 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
4203 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
4196 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2996 dni temu

liczba odwiedzin: 3477

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 3734 dni temu

liczba odwiedzin: 6846

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4471 dni temu

liczba odwiedzin: 28687

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2303 dni temu

liczba odwiedzin: 3058

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2008 dni temu

liczba odwiedzin: 3709

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2261 dni temu

liczba odwiedzin: 3278

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2094 dni temu

liczba odwiedzin: 5936

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4455 dni temu

liczba odwiedzin: 3673

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4372 dni temu

liczba odwiedzin: 86303

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3660 dni temu

liczba odwiedzin: 3086

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 3835 dni temu

liczba odwiedzin: 4230

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 3749 dni temu

liczba odwiedzin: 6846

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 4744 dni temu

liczba odwiedzin: 6120

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4490 dni temu

liczba odwiedzin: 4663

autor:marmir83(1014 pkt)

utworzony: 4490 dni temu

liczba odwiedzin: 3621

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 8088

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 3921 dni temu

liczba odwiedzin: 7163

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4469 dni temu

liczba odwiedzin: 3702

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2289 dni temu

liczba odwiedzin: 2802

Teraz czytane artykuły

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 4203 dni temu

liczba odwiedzin: 14742

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3790 dni temu

liczba odwiedzin: 19732

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 2273

autor:GieHa(3482 pkt)

utworzony: 2395 dni temu

liczba odwiedzin: 4621

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 2466 dni temu

liczba odwiedzin: 4397

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4528 dni temu

liczba odwiedzin: 3912

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 3794 dni temu

liczba odwiedzin: 4410

Nowości

autor:eliart(747 pkt)

utworzony: 13 dni temu

liczba odwiedzin: 183

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 127

autor:HR(351 pkt)

utworzony: 190 dni temu

liczba odwiedzin: 405

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 761

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 3734 dni temu

liczba odwiedzin: 6846

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2996 dni temu

liczba odwiedzin: 3477

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.163

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję