O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (3917 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
8 328
Czas czytania:
11 336 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (3917 pkt)
Dodano:
1761 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
1760 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
1754 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 37

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 54

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 441 dni temu

liczba odwiedzin: 336

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 91 dni temu

liczba odwiedzin: 245

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 87 dni temu

liczba odwiedzin: 349

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 3431

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 2029 dni temu

liczba odwiedzin: 20240

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 1307 dni temu

liczba odwiedzin: 3111

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 2302 dni temu

liczba odwiedzin: 3356

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 2838

autor:marmir83(12 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 1789

Teraz czytane artykuły



autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 1761 dni temu

liczba odwiedzin: 8328

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 2141 dni temu

liczba odwiedzin: 5101

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 1990 dni temu

liczba odwiedzin: 15185

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 246 dni temu

liczba odwiedzin: 422

autor:Surgeon(519 pkt)

utworzony: 901 dni temu

liczba odwiedzin: 1221

autor:marmir83(12 pkt)

utworzony: 2043 dni temu

liczba odwiedzin: 6807

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1890 dni temu

liczba odwiedzin: 6456

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 321 dni temu

liczba odwiedzin: 365

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1496 dni temu

liczba odwiedzin: 3682

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 1311 dni temu

liczba odwiedzin: 2323

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1969 dni temu

liczba odwiedzin: 14372

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 1763 dni temu

liczba odwiedzin: 2625

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 1792 dni temu

liczba odwiedzin: 3053

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 148 dni temu

liczba odwiedzin: 355

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1800 dni temu

liczba odwiedzin: 4916

autor:pj(2204 pkt)

utworzony: 1274 dni temu

liczba odwiedzin: 12218

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 441 dni temu

liczba odwiedzin: 389

autor:Surgeon(519 pkt)

utworzony: 399 dni temu

liczba odwiedzin: 647

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 37

autor:Filmaniak01(165 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 72

autor:admin(3917 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 54

autor:aragorn136(3704 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 1373

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.086

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję