O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (3290 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
8 086
Czas czytania:
11 032 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (3290 pkt)
Dodano:
1674 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
1674 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
1667 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 56 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 32 dni temu

liczba odwiedzin: 73

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 45 dni temu

liczba odwiedzin: 79

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1423 dni temu

liczba odwiedzin: 2623

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1842 dni temu

liczba odwiedzin: 7003

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1205 dni temu

liczba odwiedzin: 3313

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1942 dni temu

liczba odwiedzin: 20020

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1220 dni temu

liczba odwiedzin: 2983

Teraz czytane artykuły



autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1674 dni temu

liczba odwiedzin: 8086

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 309235

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1882 dni temu

liczba odwiedzin: 13741

autor:lukasz_kulak(765 pkt)

utworzony: 1215 dni temu

liczba odwiedzin: 3369

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1711 dni temu

liczba odwiedzin: 28624

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1524 dni temu

liczba odwiedzin: 12165

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1346 dni temu

liczba odwiedzin: 11201

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1903 dni temu

liczba odwiedzin: 14772

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1399 dni temu

liczba odwiedzin: 3695

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1926 dni temu

liczba odwiedzin: 90761

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1631 dni temu

liczba odwiedzin: 2445

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 1220 dni temu

liczba odwiedzin: 2983

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 310 dni temu

liczba odwiedzin: 1013

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 2168 dni temu

liczba odwiedzin: 15068

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1482 dni temu

liczba odwiedzin: 6448

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 287 dni temu

liczba odwiedzin: 748

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 91517

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1459 dni temu

liczba odwiedzin: 5450

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 20 dni temu

liczba odwiedzin: 73

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.148

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję