O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (52125 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
14 757
Czas czytania:
19 458 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (52125 pkt)
Dodano:
4211 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
4211 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
4205 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3005 dni temu

liczba odwiedzin: 3486

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3743 dni temu

liczba odwiedzin: 6852

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4480 dni temu

liczba odwiedzin: 28707

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2311 dni temu

liczba odwiedzin: 3066

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2017 dni temu

liczba odwiedzin: 3715

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2270 dni temu

liczba odwiedzin: 3286

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2102 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4464 dni temu

liczba odwiedzin: 3677

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4381 dni temu

liczba odwiedzin: 86385

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3669 dni temu

liczba odwiedzin: 3092

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 4231

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3757 dni temu

liczba odwiedzin: 6856

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4752 dni temu

liczba odwiedzin: 6126

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4499 dni temu

liczba odwiedzin: 4669

autor:marmir83(1028 pkt)

utworzony: 4499 dni temu

liczba odwiedzin: 3625

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4027 dni temu

liczba odwiedzin: 8102

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 7171

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4477 dni temu

liczba odwiedzin: 3707

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2298 dni temu

liczba odwiedzin: 2810

Teraz czytane artykuły

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 4211 dni temu

liczba odwiedzin: 14757

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4394 dni temu

liczba odwiedzin: 12933

autor:Ahyrion(582 pkt)

utworzony: 2296 dni temu

liczba odwiedzin: 2950

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2234 dni temu

liczba odwiedzin: 3974

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 1834 dni temu

liczba odwiedzin: 1550

autor:dbania(81 pkt)

utworzony: 3756 dni temu

liczba odwiedzin: 5902

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4578 dni temu

liczba odwiedzin: 11851

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 173 dni temu

liczba odwiedzin: 776

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3743 dni temu

liczba odwiedzin: 6852

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3005 dni temu

liczba odwiedzin: 3486

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.131

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję