O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Smak wigilijnych potraw - Degustacja

Wigilia to nie tylko czas radości, rodzinnej atmosfery i prezentów. To również wieczór, kiedy na stole królują przeróżne, barwne potrawy. Wybraliśmy kilka z nich. Wszystkie zostały przygotowane przez panie z Klubu Kobiet Kreatywnych z gminy Baruchowo (kujawsko-pomorskie) na Powiatową Wystawę Stołów Wigilijnych w Smólniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (52257 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
14 779
Czas czytania:
19 482 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (52257 pkt)
Dodano:
4222 dni temu

Data dodania:
2013-12-20 13:16:16

Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.

 

Grzybowe ażurowe placuszki

 

Składniki Nadzienie:                       

  • 1 kg mrożonych grzybów;                

  • 2 cebule;

  • Olej;

  • Jajko;

  • 3 łyżki bułki tartej;

  • Sól;

  • Pieprz;

Składniki Ciasto:

  • 90 dag mąki;

  • 4 łyżki cukru;

  • 3 jajka;

  • 10 dag drożdży;

  • 400 ml śmietany 18%;

  • 15 dag margaryny.

 

Przygotowanie:


1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.

2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Roladki naleśnikowe

 

Składniki:

  • 6 naleśników;

  • Opakowanie twarogu półtłustego;

  • 2 łyżeczki majonezu;

  • 2 łyżeczki chrzanu;

  • Papryka konserwowa;

  • Ogórki konserwowe;

  • Oliwki;

  • Ser żółty;

  • Wędlina;

  • Serek topiony;

  • Sól;

  • Pieprz;

  • Chili;

  • Koncentrat pomidorowy;

  • Curry;

  • Kurkuma;

  • Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

 

Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:


- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).

 

Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 kg karpia;

  • Włoszczyzna bez kapusty;

  • 1 łyżka żelatyny;

  • 4 ziarenka ziela angielskiego;

  • 2 listki laurowe;

  • Natka pietruszki;

  • Połowa cytryny;

  • Sól;

  • Cukier;

  • Pieprz;

  • Cebula.

Przygotowanie:

 

Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.

 

Piernik z jabłek

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;

  • Pół kostki margaryny;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 szklanka rodzynek;

  • 1 łyżeczka cynamonu;

  • Opakowanie przyprawy od piernika;

  • Jajko;

  • Szczypta soli;

  • 2 szklanki mąki;

  • 2 płaskie łyżeczki sody;

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

 

Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.  Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.

 

SMACZNEGO!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

3 (13)

Śnieżka
4222 dni temu

Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (6)

Kucharka
4215 dni temu

Świetne potrawy na stół wigilijny. Byłam na wystawie, wszystko bardzo smaczne. Tak trzymać!
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3015 dni temu

liczba odwiedzin: 3499

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3753 dni temu

liczba odwiedzin: 6868

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4490 dni temu

liczba odwiedzin: 28743

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2322 dni temu

liczba odwiedzin: 3080

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2028 dni temu

liczba odwiedzin: 3730

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2281 dni temu

liczba odwiedzin: 3301

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2113 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4474 dni temu

liczba odwiedzin: 3686

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4391 dni temu

liczba odwiedzin: 86487

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3679 dni temu

liczba odwiedzin: 3106

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3854 dni temu

liczba odwiedzin: 4244

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3768 dni temu

liczba odwiedzin: 6875

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 4763 dni temu

liczba odwiedzin: 6143

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4510 dni temu

liczba odwiedzin: 4680

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 4509 dni temu

liczba odwiedzin: 3636

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4038 dni temu

liczba odwiedzin: 8122

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3940 dni temu

liczba odwiedzin: 7184

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4488 dni temu

liczba odwiedzin: 3717

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2308 dni temu

liczba odwiedzin: 2822

Teraz czytane artykuły

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 4222 dni temu

liczba odwiedzin: 14779

autor:GieHa(3496 pkt)

utworzony: 1210 dni temu

liczba odwiedzin: 1261

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4544 dni temu

liczba odwiedzin: 8771

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1490 dni temu

liczba odwiedzin: 7543

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3736 dni temu

liczba odwiedzin: 20536

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2899 dni temu

liczba odwiedzin: 7491

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3416 dni temu

liczba odwiedzin: 3157

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 491 dni temu

liczba odwiedzin: 923

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 804

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3753 dni temu

liczba odwiedzin: 6868

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3015 dni temu

liczba odwiedzin: 3499

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.164

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję