14 360
19 003 min.
Degustacja
admin (47565 pkt)
3989 dni temu
2013-12-20 13:16:16
Zaprzyjaźnieni z paniami, otrzymaliśmy zgodę na publikację zdjęć potraw i przepisów.
Grzybowe ażurowe placuszki
Składniki Nadzienie:
-
1 kg mrożonych grzybów;
-
2 cebule;
-
Olej;
-
Jajko;
-
3 łyżki bułki tartej;
-
Sól;
-
Pieprz;
Składniki Ciasto:
-
90 dag mąki;
-
4 łyżki cukru;
-
3 jajka;
-
10 dag drożdży;
-
400 ml śmietany 18%;
-
15 dag margaryny.
Przygotowanie:
1. Nadzienie: Rozmrozić grzyby i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i posiekać cebule. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić aż odparują grzyby. Ostudzić. Na koniec dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać.
2. Ciasto: Rozrobić śmietanę z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, jajka i margarynę. Zagnieść luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość pół cm, wyciąć kółka szklanką i ułożyć nadzienie grzybowe. Z reszty ciasta uformować wałeczki, przylepić do brzegów placuszków, a na wierzchu zrobić ażurową kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Roladki naleśnikowe
Składniki:
-
6 naleśników;
-
Opakowanie twarogu półtłustego;
-
2 łyżeczki majonezu;
-
2 łyżeczki chrzanu;
-
Papryka konserwowa;
-
Ogórki konserwowe;
-
Oliwki;
-
Ser żółty;
-
Wędlina;
-
Serek topiony;
-
Sól;
-
Pieprz;
-
Chili;
-
Koncentrat pomidorowy;
-
Curry;
-
Kurkuma;
-
Zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Na początku należy usmażyć naleśniki z ciasta według własnego przepisu. Jednak, by uzyskać różne kolory, trzeba dodać do ciasta:
- paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy (czerwone) ;
- curry i kurkumę (żółte);
- zioła prowansalskie (zielone).
Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Na naleśnikach ułożyć nadzienie twarożkowe oraz kawałki papryki, ogórka, wędliny, sera i oliwek. Kilka naleśników posmarować serem topionym i obłożyć dodatkami. Naleśniki zawinąć i pokroić na kawałki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Karp w galarecie
Składniki:
-
1 kg karpia;
-
Włoszczyzna bez kapusty;
-
1 łyżka żelatyny;
-
4 ziarenka ziela angielskiego;
-
2 listki laurowe;
-
Natka pietruszki;
-
Połowa cytryny;
-
Sól;
-
Cukier;
-
Pieprz;
-
Cebula.
Przygotowanie:
Do wywaru włożyć pokrojonego karpia i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w ciepłym wywarze. Dodać szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Ostudzić i przecedzić. Na półmisek wlać odrobinę wywaru i wstawić do lodówki, aby zastygł. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować według uznania.
Piernik z jabłek
Składniki:
-
1 i 1/2 szklanki przecieru jabłkowego;
-
Pół kostki margaryny;
-
1 szklanka cukru;
-
1 szklanka rodzynek;
-
1 łyżeczka cynamonu;
-
Opakowanie przyprawy od piernika;
-
Jajko;
-
Szczypta soli;
-
2 szklanki mąki;
-
2 płaskie łyżeczki sody;
-
1/2 szklanki posiekanych orzechów.
Przygotowanie:
Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący. Dodać roztopioną margarynę, cukier i rodzynki. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon i jajko. Zmiksować i dodać orzechy. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Polać polewą.
SMACZNEGO!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Smak wigilijnych potraw
Śnieżka
3989 dni temu
Aż ślinka cieknie, bardzo apetyczne te potrawy i troszke inne od tych co zazwyczaj przygotowujemy na Wigilie. Gratulacje dla Pań z Klubu za ciekawe pomysły kulinarne.
Dodaj opinię do tego komentarza
Więcej artykułów od autora admin
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.129