O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Festiwal Kuchni i Kultury Azjatyckiej. Takich dań nie zjesz w domu! - Degustacja

Dzisiaj produkty z dalekiego wschodu dostępne są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy iść do supermarketu (np. na dział mrożonki). Co więcej, w wielu miastach są pootwierane sklepy, w których można kupić tylko egzotycznie smakujące specjały – jeszcze lepszej jakości. Ale w żadnym z takich miejsc nie znajdziesz dań z niemal całej Azji (nawet jadalnych owadów!), których intensywne zapachy łączą się ze sobą, tworząc oryginalną mieszankę. Gdzie na żywo zaobserwujesz, jak się je przyrządza, a następnie „weźmiesz” coś na wynos albo spróbujesz, siadając na ławeczce wspólnie z rodziną. Jest to możliwe na Festiwalu Kuchni i Kultury Azjatyckiej. Tego typu targi organizowane są w różnych miastach w Polsce i trwają dwa dni. Byliśmy na takowym wydarzeniu we Włocławku, 22 listopada 2025 roku.

Loading map ....
Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Mapa
Opinie
Polecane artykuły

Wiele stoisk i tłumy ludzi ustawiających się w kolejkach, aby posmakować czegoś, czego nie mają na co dzień w domu na obiad, deser i kolację. Chlebek Naan, Zupa Tajska, Pierożki Samosa, przepyszne Chaczapuri (gruziński zapiekany placek z serem), Świeże Owoce w Czekoladzie. Ostrawe, słodkie, kwaśne, słone, gorzkie i pikantne. Wybór był szeroki. Jednak największym zainteresowaniem cieszyły się wspomniane na wstępie… chrupiące robale (karaczany, świerszcze itp.). Suszone, smażone, a nawet maczane w… czekoladzie. Średnia cena za porcję to 27 zł. A jaki smak? Podobno, jak opowiedziała jedna z pań, przypominający orzechy, nasiona słonecznika albo krakersy oraz coś kwaskowego.

 

Festiwal Kuchni i Kultury Azjatyckiej (fot. PJ)

 

Festiwal Kuchni Azjatyckiej potrwał od 22 do 23 listopada (w momencie opublikowania naszego tekstu jeszcze się nie zakończył). Od południa do wieczora. W Hali Mistrzów, której boisko posłużyło do celów kulinarnych. Poza stoiskami z jedzeniem, pojawili się także wystawcy prezentujący kolorowe zabawki i przedmioty typowe np. dla kultury japońskiej (manga, gry planszowe, pluszaki). Każdy mógł również napić się alkoholi z różnych stron świata czy molekularnych drinków. A zatem głównemu wydarzeniu towarzyszyły też dodatkowe: Targi Rzeczy Wartych Zachwytu (m.in. ręcznie wyrabiana ceramika); Festiwal Słodyczy Świata (ach te tureckie chałwy!); Festiwal Piwa, Wina i Nalewek domowej roboty.

 

Festiwal Kuchni i Kultury Azjatyckiej (fot. PJ)

 

Wszyscy poczuli się prawie jak na gwarnym bazarze gdzieś w środkowej Azji. Co prawda handlarze/kucharze nie przekrzykiwali się, zapraszając do siebie, ale już z daleka kusiły widoczne napisy reklamujące poszczególne strefy gastronomiczne – tu Kuchnia Hinduska i Pad Thai, tam chińskie przekąski Dim Sum i… Gastrobaki. Egzotyka pełną gębą. Wszak były to największe takie targi kuchni wschodniej i dalekowschodniej w regionie. Jedyna okazja, aby pozachwycać się czymś tak unikatowym. Zadowolić podniebienia. Najeść się do syta. Degustować powoli i z uśmiechem na ustach (raczej nie grymasem). Należało jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością porcji. Nie każdy bowiem żołądek jest w stanie przetrawić w tym samym czasie tak różnorodne smaki.

 

Festiwal Kuchni i Kultury Azjatyckiej (fot. PJ)

 

Na koniec dodajmy, że organizatorem wydarzenia była firma Smakuj Świat. Dziękujemy za zgodę na robienie zdjęć i możliwość ich udostępnienia na naszej stronie.

 

https://www.facebook.com/fbsmakujswiat/

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

admin (54432 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin: 75
Czas czytania: 89 min.
Kategoria: Degustacja
Dodano: 1 dni temu [2025-11-23]

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.152

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję