Kolorowe jaja. Wędliny. Pasztety. Żur. Sałatki. Babki. Mazurki… To tylko część tego, co mogliśmy ujrzeć na 24 stołach. Tyle bowiem kół gospodyń wiejskich (plus uczniów z miejscowej szkoły) przygotowało według staropolskiego, rodzinnego przepisu najlepsze dania i ciasta wielkanocne.
13 kwietnia, w niedzielne przedpołudnie, od godziny 11.30 w nowo otwartej Hali Sportowej przy Zespole Szkół im. Marii Grodzickiej w Lubrańcu-Marysinie. To właśnie tam i wtedy odbyła się i rozpoczęła XXV Powiatowa Wystawa „Stoły Wielkanocne na Kujawach”. Wydarzenie, które co roku z dumą łączy w sobie regionalną kulturę i kulinarne tradycje. Przyciąga ludzi z całego powiatu włocławskiego – smakami, zapachami, pracami rękodzielników, pięknymi dekoracjami, ale też wiosenną radością oraz występami artystycznymi (tym razem było na ludowo, zagrał zespół Brathanki – fotorelację z koncertu zobaczysz tutaj). Jest znane nie tylko na Kujawach, ale rozsławiane od lat także w innych rejonach Polski.
Nasze zdjęcia stołów, potraw na nich, od których owe stoły aż się uginały, oraz uśmiechniętych pań, siedzących lub stojących za nimi, świadczą o tym, jak ważna jest Wielkanoc dla Polaków. I jak istotnym symbolem jest wielkanocne jadło.
Galeria zdjęć poniżej.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję