O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Rolada z mięsa mielonego i Kudłacz, czyli świąteczne propozycje od zaprzyjaźnionej gospodyni domowej! - Przepisy

Nie macie jeszcze pomysłu, co dobrego przyrządzić lub upiec dla całej rodziny na Święta Bożego Narodzenia? A może już wszystko przygotowaliście? Nie szkodzi. Proponujemy Wam coś słodkiego oraz coś pożywnego – dwa przepisy, które przysłała Zosia – gospodyni z kujawskiego domu, kobieta kreatywna.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (52904 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin: 4 163
Czas czytania: 5 132 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 2428 dni temu [2018-12-24]

Rolada z mięsa mielonego

 

Jako pierwszą spróbujcie pysznej rolady z mięsa mielonego. To danie, które również można podać gościom podczas Sylwestra. Jak się przekonacie, jego wykonanie wcale nie jest trudne!

 

 

Składniki:

  • 30 dag sera żółtego startego na tarce (duże oczka)

  • 4 jaja i 4 łyżki majonezu

 

Składniki farszu:

  • ½ kg mięsa mielonego

  • natka pietruszki

  • jedno jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki śmietany (18 %)

  • sól

  • pieprz

  • vegeta

Rada Zosi: Do farszu można dodać pieczarki przesmażone z cebulką lub jedną czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę.

 

Wykonanie:

 

Jaja roztrzepać, dodać majonez i wymieszać z żółtym serem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach (na złoty kolor). Mięso mielone wymieszać z jajkiem, śmietaną i bułką tartą oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku!

 

Nadzienie rozłożyć na lekko przestudzony zapieczony ser. Zwinąć jak roladę i zawinąć w folię aluminiową. Zapiekać 45 minut.

 

Kudłacz (inaczej Kostki)

 

A kiedy już najemy się do syta Roladą, na deser koniecznie trzeba spróbować Kudłacza – kostek maczanych w polewie i wiórkach kokosowych. Miód w gębie!

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • Szklanka cukru pudru

  • 5 dag margaryny

  • 1 całej jajko

  • Pół szklanki mleka

  • 2 łyżki miodu

  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • ¾ szklanki mleka

  • 20 dag margaryny

  • 2 łyżki kakao

  • Szklanka cukru

  • 25 dag wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie ciasta:

 

W misce utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać jajko, miód, mleko i mąkę z proszkiem. Można wszystko utrzeć mikserem. Ciasto wylać na płaską blachę. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku około 25/30 minut. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.

 

Wykonanie polewy:

 

Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku. Dodać kakao i gotować 5 minut. Polewę wystudzić i maczać w niej kostki! Obsypać wiórkami kokosowymi.

 

 

SMACZNEGO!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Rolada z mięsa mielonego i Kudłacz, czyli świąteczne propozycje od zaprzyjaźnionej gospodyni domowej!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.130

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję