O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 302
Czas czytania:
4 021 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2282 dni temu

Data dodania:
2019-04-15 10:06:16

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 701 dni temu

liczba odwiedzin: 1009

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1301 dni temu

liczba odwiedzin: 2194

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 980 dni temu

liczba odwiedzin: 761

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1345 dni temu

liczba odwiedzin: 1406

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1526 dni temu

liczba odwiedzin: 1809

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1672 dni temu

liczba odwiedzin: 1543

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1910 dni temu

liczba odwiedzin: 3107

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2029 dni temu

liczba odwiedzin: 3731

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2029 dni temu

liczba odwiedzin: 3731

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2114 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4475 dni temu

liczba odwiedzin: 3686

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4392 dni temu

liczba odwiedzin: 86500

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3016 dni temu

liczba odwiedzin: 3500

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3754 dni temu

liczba odwiedzin: 6869

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4491 dni temu

liczba odwiedzin: 28745

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4489 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 4764 dni temu

liczba odwiedzin: 6144

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4511 dni temu

liczba odwiedzin: 4680

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 4510 dni temu

liczba odwiedzin: 3636

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 4223 dni temu

liczba odwiedzin: 14781

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4039 dni temu

liczba odwiedzin: 8123

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3941 dni temu

liczba odwiedzin: 7184

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3855 dni temu

liczba odwiedzin: 4244

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3769 dni temu

liczba odwiedzin: 6875

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3680 dni temu

liczba odwiedzin: 3106

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2323 dni temu

liczba odwiedzin: 3080

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2309 dni temu

liczba odwiedzin: 2823

Teraz czytane artykuły

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 771 dni temu

liczba odwiedzin: 979

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2282 dni temu

liczba odwiedzin: 3302

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3161 dni temu

liczba odwiedzin: 3502

autor:kulak4(899 pkt)

utworzony: 2918 dni temu

liczba odwiedzin: 3096

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 196 dni temu

liczba odwiedzin: 271

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 749 dni temu

liczba odwiedzin: 1099

autor:Daniel Drozdek(1349 pkt)

utworzony: 2442 dni temu

liczba odwiedzin: 1931

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2114 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4077 dni temu

liczba odwiedzin: 12181

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4031 dni temu

liczba odwiedzin: 45523

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4452 dni temu

liczba odwiedzin: 22975

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4433 dni temu

liczba odwiedzin: 36696

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4392 dni temu

liczba odwiedzin: 86500

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3792 dni temu

liczba odwiedzin: 6030

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2029 dni temu

liczba odwiedzin: 3731

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.215

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję