O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (758 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 184
Czas czytania:
3 888 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (758 pkt)
Dodano:
2135 dni temu

Data dodania:
2019-04-15 10:06:16

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 555 dni temu

liczba odwiedzin: 843

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1155 dni temu

liczba odwiedzin: 2009

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 834 dni temu

liczba odwiedzin: 677

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1199 dni temu

liczba odwiedzin: 1306

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1379 dni temu

liczba odwiedzin: 1696

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1526 dni temu

liczba odwiedzin: 1454

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1764 dni temu

liczba odwiedzin: 2996

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1883 dni temu

liczba odwiedzin: 3579

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1883 dni temu

liczba odwiedzin: 3579

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1968 dni temu

liczba odwiedzin: 5820

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4329 dni temu

liczba odwiedzin: 3613

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4246 dni temu

liczba odwiedzin: 84510

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 2870 dni temu

liczba odwiedzin: 3397

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 3608 dni temu

liczba odwiedzin: 6753

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4345 dni temu

liczba odwiedzin: 28360

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4343 dni temu

liczba odwiedzin: 3629

autor:aragorn136(23962 pkt)

utworzony: 4618 dni temu

liczba odwiedzin: 6011

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4365 dni temu

liczba odwiedzin: 4602

autor:marmir83(912 pkt)

utworzony: 4364 dni temu

liczba odwiedzin: 3554

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 4077 dni temu

liczba odwiedzin: 14547

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 3893 dni temu

liczba odwiedzin: 7968

autor:aragorn136(23962 pkt)

utworzony: 3795 dni temu

liczba odwiedzin: 7050

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 3709 dni temu

liczba odwiedzin: 4158

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 3623 dni temu

liczba odwiedzin: 6689

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 3534 dni temu

liczba odwiedzin: 3035

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 2177 dni temu

liczba odwiedzin: 2975

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 2163 dni temu

liczba odwiedzin: 2725

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 2135 dni temu

liczba odwiedzin: 3184

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4246 dni temu

liczba odwiedzin: 84510

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 19 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 3199 dni temu

liczba odwiedzin: 85727

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 1345 dni temu

liczba odwiedzin: 6310

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 2866 dni temu

liczba odwiedzin: 2819

autor:Surgeon(725 pkt)

utworzony: 3022 dni temu

liczba odwiedzin: 6469

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 1805 dni temu

liczba odwiedzin: 7213

Nowości

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 70

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 31 dni temu

liczba odwiedzin: 134

autor:admin(49495 pkt)

utworzony: 39 dni temu

liczba odwiedzin: 527

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1968 dni temu

liczba odwiedzin: 5820

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 3931 dni temu

liczba odwiedzin: 12015

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 3885 dni temu

liczba odwiedzin: 45297

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4306 dni temu

liczba odwiedzin: 22763

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4287 dni temu

liczba odwiedzin: 36562

autor:pj(15846 pkt)

utworzony: 4246 dni temu

liczba odwiedzin: 84510

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 3646 dni temu

liczba odwiedzin: 5912

autor:Zosia(758 pkt)

utworzony: 1883 dni temu

liczba odwiedzin: 3579

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.187

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję