
Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?
Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami
Składniki
-
3 jaja;
-
300 g konserwowej szynki;
-
150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);
-
140 g ugotowanej marchewki;
-
150 g kukurydzy konserwowej;
-
8 łyżeczek żelatyny;
-
1200 ml bulionu drobiowego;
-
3 łyżki posiekanego świeżego koperku;
-
sól;
-
pieprz.
Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.
Wykonanie
Punkt 1.
Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Proste, prawda?
Punkt 2.
Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.
Punkt 3. Ostatni
Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:
A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.
Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję