O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (767 pkt)
Ilość odwiedzin: 3 342
Czas czytania: 4 063 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 2327 dni temu [2019-04-15]

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.269

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję