O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (747 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 118
Czas czytania:
3 818 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (747 pkt)
Dodano:
2048 dni temu

Data dodania:
2019-04-15 10:06:16

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 715

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1732

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 746 dni temu

liczba odwiedzin: 615

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1249

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1598

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5691

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4242 dni temu

liczba odwiedzin: 3571

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82627

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2783 dni temu

liczba odwiedzin: 3335

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3520 dni temu

liczba odwiedzin: 6688

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4258 dni temu

liczba odwiedzin: 28120

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4255 dni temu

liczba odwiedzin: 3586

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4530 dni temu

liczba odwiedzin: 5905

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4277 dni temu

liczba odwiedzin: 4561

autor:marmir83(861 pkt)

utworzony: 4277 dni temu

liczba odwiedzin: 3500

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3989 dni temu

liczba odwiedzin: 14360

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3805 dni temu

liczba odwiedzin: 7869

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 3707 dni temu

liczba odwiedzin: 6975

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3621 dni temu

liczba odwiedzin: 4111

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3535 dni temu

liczba odwiedzin: 6578

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3447 dni temu

liczba odwiedzin: 2980

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2089 dni temu

liczba odwiedzin: 2916

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2075 dni temu

liczba odwiedzin: 2669

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3118

autor:bartoszkeprowski(3368 pkt)

utworzony: 1807 dni temu

liczba odwiedzin: 2534

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3074 dni temu

liczba odwiedzin: 5686

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 225 dni temu

liczba odwiedzin: 308

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 688 dni temu

liczba odwiedzin: 1313

autor:marmir83(861 pkt)

utworzony: 928 dni temu

liczba odwiedzin: 1095

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5691

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11882

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36454

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82627

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.174

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję