O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 288
Czas czytania:
4 006 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2270 dni temu

Data dodania:
2019-04-15 10:06:16

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 690 dni temu

liczba odwiedzin: 990

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1290 dni temu

liczba odwiedzin: 2180

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 969 dni temu

liczba odwiedzin: 749

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1334 dni temu

liczba odwiedzin: 1397

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1514 dni temu

liczba odwiedzin: 1799

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1661 dni temu

liczba odwiedzin: 1534

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1899 dni temu

liczba odwiedzin: 3099

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2018 dni temu

liczba odwiedzin: 3717

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2018 dni temu

liczba odwiedzin: 3717

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2103 dni temu

liczba odwiedzin: 5942

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4464 dni temu

liczba odwiedzin: 3679

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4381 dni temu

liczba odwiedzin: 86397

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3005 dni temu

liczba odwiedzin: 3486

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3743 dni temu

liczba odwiedzin: 6854

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4480 dni temu

liczba odwiedzin: 28709

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4478 dni temu

liczba odwiedzin: 3707

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4753 dni temu

liczba odwiedzin: 6129

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4499 dni temu

liczba odwiedzin: 4672

autor:marmir83(1028 pkt)

utworzony: 4499 dni temu

liczba odwiedzin: 3626

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 4212 dni temu

liczba odwiedzin: 14758

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4028 dni temu

liczba odwiedzin: 8104

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 3930 dni temu

liczba odwiedzin: 7171

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3844 dni temu

liczba odwiedzin: 4232

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3758 dni temu

liczba odwiedzin: 6857

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3669 dni temu

liczba odwiedzin: 3093

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2312 dni temu

liczba odwiedzin: 3067

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2298 dni temu

liczba odwiedzin: 2810

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4454 dni temu

liczba odwiedzin: 5096

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2270 dni temu

liczba odwiedzin: 3288

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 778 dni temu

liczba odwiedzin: 1094

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3557 dni temu

liczba odwiedzin: 4004

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3831 dni temu

liczba odwiedzin: 6990

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3242 dni temu

liczba odwiedzin: 4566

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 391 dni temu

liczba odwiedzin: 1105

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2103 dni temu

liczba odwiedzin: 5942

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4066 dni temu

liczba odwiedzin: 12170

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 45500

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4441 dni temu

liczba odwiedzin: 22954

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4422 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4381 dni temu

liczba odwiedzin: 86397

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3781 dni temu

liczba odwiedzin: 6020

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2018 dni temu

liczba odwiedzin: 3717

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.211

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję