O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Wielkanocna babka inna niż wszystkie - Przepisy

Święta Wielkiejnocy tuż za rogiem. Goście się zjadą. Czas więc już myśleć nad różnymi ciastami i potrawami mięsnymi. A może w tym roku warto by czymś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować danie, które wcześniej nie stało na naszym wielkanocnym stole. Co powiecie np. na zimną babkę, którą kilka dni temu wykonałam. Wygląda z daleka jak kolorowy wypiek ze słodką galaretą, lecz tak naprawdę to danie złożone ze składników, takich jak: koperek, szynka, jajko i warzywa!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 296
Czas czytania:
4 014 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2278 dni temu

Data dodania:
2019-04-15 10:06:16

Co będzie Wam potrzebne na przygotowanie tejże barwnej potrawy, poza składnikami wspomnianymi powyżej?

 

 

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, szynką, jajkami oraz warzywami

Składniki

  • 3 jaja;

  • 300 g konserwowej szynki;

  • 150 g zielonego groszku (może być np. mrożony);

  • 140 g ugotowanej marchewki;

  • 150 g kukurydzy konserwowej;

  • 8 łyżeczek żelatyny;

  • 1200 ml bulionu drobiowego;

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku;

  • sól;

  • pieprz.

Jeśli już je zabraliście, pora na wykonanie babki.

 

Wykonanie

 

Punkt 1.


Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia Później wystudzamy, dodajemy koper oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Proste, prawda?

 

Punkt 2.

 

Teraz zajmujemy się groszkiem. Gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie czas na marchew i szynkę, którą kroimy w małą kosteczkę. A na koniec bierzemy w ręce jajka i rzucamy nimi w marudzącego męża… To był oczywiście żart. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

 

Punkt 3. Ostatni

 

Napełniamy formę babki o pojemności 1,5l napełniamy kolejno odpowiednimi warstwami:

 

A więc ½ marchewki, ½ zielonego groszku, ½ kukurydzy, ½ szynki, którą zalewamy 1/3 bulionu drobiowego.
 

Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Następnie układamy plastry jajek, resztę szynki, zalewamy 1/3 bulionu i powtórnie wstawiamy do lodówki. Pozostało nam jeszcze ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. I ponownie, ostatni raz włożyć do lodówki na – tym razem – 3 lub 4 godziny.

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wielkanocna babka inna niż wszystkie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 698 dni temu

liczba odwiedzin: 1002

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1298 dni temu

liczba odwiedzin: 2192

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 977 dni temu

liczba odwiedzin: 757

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1342 dni temu

liczba odwiedzin: 1403

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1522 dni temu

liczba odwiedzin: 1806

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1669 dni temu

liczba odwiedzin: 1541

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1907 dni temu

liczba odwiedzin: 3105

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2026 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2026 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 5952

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4472 dni temu

liczba odwiedzin: 3684

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4389 dni temu

liczba odwiedzin: 86463

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3013 dni temu

liczba odwiedzin: 3495

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3751 dni temu

liczba odwiedzin: 6863

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4488 dni temu

liczba odwiedzin: 28734

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4486 dni temu

liczba odwiedzin: 3716

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 4761 dni temu

liczba odwiedzin: 6141

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4507 dni temu

liczba odwiedzin: 4678

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 4507 dni temu

liczba odwiedzin: 3632

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 4220 dni temu

liczba odwiedzin: 14774

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4036 dni temu

liczba odwiedzin: 8117

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3938 dni temu

liczba odwiedzin: 7180

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3852 dni temu

liczba odwiedzin: 4241

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3766 dni temu

liczba odwiedzin: 6871

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3677 dni temu

liczba odwiedzin: 3101

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2320 dni temu

liczba odwiedzin: 3077

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2306 dni temu

liczba odwiedzin: 2819

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2278 dni temu

liczba odwiedzin: 3296

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1133 dni temu

liczba odwiedzin: 1311

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 2641 dni temu

liczba odwiedzin: 2668

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 856 dni temu

liczba odwiedzin: 1062

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 2236 dni temu

liczba odwiedzin: 36199

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 998 dni temu

liczba odwiedzin: 1115

autor:MovieBrain(996 pkt)

utworzony: 1497 dni temu

liczba odwiedzin: 1962

autor:sebastiandziuda(1274 pkt)

utworzony: 1646 dni temu

liczba odwiedzin: 1833

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3779 dni temu

liczba odwiedzin: 6636

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 5952

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4074 dni temu

liczba odwiedzin: 12177

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4028 dni temu

liczba odwiedzin: 45517

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4449 dni temu

liczba odwiedzin: 22971

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4430 dni temu

liczba odwiedzin: 36693

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4389 dni temu

liczba odwiedzin: 86463

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3789 dni temu

liczba odwiedzin: 6025

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2026 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.216

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję