O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (720 pkt)
Ilość odwiedzin:
521
Czas czytania:
600 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (720 pkt)
Dodano:
350 dni temu

Data dodania:
2023-08-12 12:27:26

Na początek miejcie na uwadze, że ja robiłam je pierwszy raz. Powinny wyjść bardziej blade, jednak smak udał się w stu procentach. To przecież połączenie ciasta, nadzienia i swego rodzaju klimatu kuchni arabskiej… Może, gdy kucharz i szef restauracji Carmy – bohater popularnego serialu „The Bear” (na Disney Plusa wleciał drugi, rewelacyjny sezon) „przeczyta” ten przepis, to sam zechcę dodać go do menu, tak dla urozmaicenia.

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

15 minut – tylko tyle rosło ciasto owych chlebków czy jak kto woli – bułeczek (ewentualnie placuszków). A po usmażeniu okazały się one dobrą propozycją jako syte danie na grilla (albo kolację).

 

Składniki:

 

Nadzienie

350 g mięsa mielonego;

1 czerwona papryka i słodka papryka;

2 łyżki koncentratu pomidorowego;

1 cebula;

sól i pieprz;

szczypta majeranku.

(można dołożyć też czosnek i cukinię pokrojoną w drobną kosteczkę)

 

Ciasto

500 g mąki pszennej;

50 g masła;

50 g świeżych drożdży;

130 ml mleka;

150 g jogurtu naturalnego;

około ½ albo 1 łyżeczka soli.

 

Przygotowanie nadzienia

 

Ciastem trzeba zająć się później. Najpierw musicie zrobić nadzionko, bo inaczej nie zdąży się Wam ono przestudzić.

 

W tym celu powinniście zacząć od pokrojenia cebuli oraz papryki (pozbawionej wcześniej gniazda nasiennego) w kostkę. Kolejny etap to rozgrzanie niewielkiej ilości oleju na patelni i smażenie wszystkiego razem. Do takiej „kompozycji” należy oczywiście dodać mięso mielone i koncentrat pomidorowy. Gdy jeszcze całość doprawicie słodką papryką, solą, pieprzem i szczyptą majeranku, to zapach będzie niesamowity, prawie orientalny. Kiedy wszystkie płyny odparują, zakończycie smażenie i odstawicie farsz do przestudzenia.

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początek musicie podgrzać mleko. Następnie do oddzielnego garnuszka odlejecie kilka łyżek ciepłego mleka i dodacie rozkruszone drożdże. Wymieszacie. Dołożycie masło. I ponownie wymieszacie (aż do rozpuszczenia masła).

 

Dalsze czynności będą polegać na przesiewaniu mąki do miski, soleniu i dolaniu jogurtu oraz mleka z drożdżami i masłem. Gdy te elementy się ze sobą połączą, wyrobicie gładkie ciasto, które odstawicie na kilkanaście minut.

 

Uwaga! Ciasto podzielcie na w miarę równej wielkości kawałki. Rozpłaszczcie w dłoni i na środek połóżcie 2 łyżki nadzienia. Zlepcie – przyda się też np. deska, aby docisnąć ułożone chlebki. Do ich usmażenia aż do wyraźnego zarumienienia (przez kilka minut z obydwu stron) niezbędna okaże się rozgrzana na niewielkim ogniu, sucha patelnia. Podczas smażenia przykryjcie patelnię pokrywką!

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

PS Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (moja wymyślona, oryginalna nazwa) warto podawać z wybranym sosem, np. czosnkowym (jeżeli takowy lubicie) albo maczać je w majonezie. Wtedy smakują jeszcze lepiej!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Marokańskie chlebki wujka Ahmeda

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

GieHa
349 dni temu

Bardzo smakowicie wyglądający przepis :) Wujek Ahmed byłby z pewnością dumny! :D
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora Zosia

 -

Odwiedzin: 359

Autor: ZosiaPrzepisy

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

 -

Odwiedzin: 1576

Autor: ZosiaPrzepisy

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

 -

Odwiedzin: 519

Autor: ZosiaPrzepisy

Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka! - Przepisy

W kategorii Przepisy miłośnicy słodkości odnaleźli przeróżne wypieki, ale równie sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka. Były to ciastka francuskie z jabłuszkami, popękane czekoladowe czy muffinki. Teraz, do tego pysznego grona dołącza kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mowa o tradycyjnych, kruchych ciasteczkach maślanych z marmoladą albo dżemem, przypominających z wyglądu kwiatki. Wystarczą dwa gryzy, aby zjeść jedno z nich. Szybko więc znikną z talerza, ale smak będzie odczuwalny jeszcze długo!

 -

Odwiedzin: 1150

Autor: ZosiaPrzepisy

Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy

Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.

 -

Odwiedzin: 1470

Autor: ZosiaPrzepisy

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Polecamy podobne artykuły

 -

Odwiedzin: 44849

Autor: pjPrzepisy

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

 -

Odwiedzin: 4634

Autor: pjPrzepisy

Komentarze: 2

Swojski chlebek - Przepisy

Nie kupuj chleba w sklepie. Sam go upiecz lepiej. Będzie smaczny, wyrośnięty, a ty szczerze uśmiechnięty. Zjesz go i ze smalcem i z pasztetem. Nawet z mielonym kotletem.

 -

Odwiedzin: 22387

Autor: pjPrzepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy

Tym razem coś na słodko, dla wszystkich łasuchów i nie tylko. O każdej porze, w domu czy na dworze, polubisz rogaliki drożdżowe.

Teraz czytane artykuły

 -

Odwiedzin: 521

Autor: ZosiaPrzepisy

Komentarze: 1

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną - Przepisy

Moja ulubiona jesień, to taka pora roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się, co nowego można wymyślić.

"Harda" – Ognista córa słowiańskiej ziemi - Recenzje książek

6 czerwca 2016 – zdecydowanie nie jest do data chrztu Polski, ale i tę warto znać. Wtedy to została wydana pewna księga, a raczej powieść o czasach sprzed tysiąca lat, kiedy to w lasach mieszkały żubry, śniegu zimą było po pas, a na ziemiach polskich Słowian dorastała księżniczka. Nie żadna na ziarnku grochu słaba niewiasta, a silna kobieta, której żadni wilcy nie straszni. Oto „Harda”!

"Mroczna Wieża" – Walka o honor, akceptację i równowagę we wszechświecie! - Recenzje filmów

Jeśli oczekujecie detalicznego porównania filmu z książką lub bezlitosnego pastwienia się nad adaptacją prozy wielkiego mistrza horroru Stephena Kinga, to pomyliście recenzje. W przeciwieństwie do licznych negatywnych opinii dosłownie masakrujących obraz zatytułowany „Mroczna Wieża” ja postaram się w mojej pracy stanąć w jego obronie; widowisko fantasy to bowiem naprawdę udane, któremu oczywiście nie brak uchybień, lecz będące przy tym ponadprzeciętną rozrywką na tegoroczny letni sezon. Nie wierzycie?

 -

Odwiedzin: 1736

Autor: adminZespoły i Artyści

Komentarze: 3

Slow(e)motion wypuszcza w świat debiutancki singiel pt. "Odbijam się"! - Zespoły i Artyści

Slow(e)motion to projekt z Gdańska i Lublina, który tworzy dwójka wieloletnich przyjaciół – producent Albert Zapalski i wokalistka Laura Śliwa. Wspólny entuzjazm z komponowania i gust muzyczny, przerodził się jeszcze w tym roku w zgrany duet. Ich celem jest przekucie emocji, przemyśleń i wartości w muzykę, dającą możliwość do chwili refleksji nad własnymi przeżyciami. Tego słuchacze doświadczą 4 czerwca. Wtedy zapoznają się z debiutanckim singlem, o jakże wymownym tytule – „Odbijam się”.

Nowości

"Piosenki dla dzieci. Część 1" – Jak Ciocia Aga śpiewem przytula - Recenzje płyt

Do rodziców: pamiętacie, gdy Majka Jeżowska zachęcała Was do wspólnej zabawy swoimi piosenkami? Zapewne tak! Do dzieci: chcecie poczuć się jak Wasi kilkuletni wówczas rodzice? Wreszcie na rynku muzycznym pojawił się debiutancki album, który w pełni na to pozwala. Łączy pokolenia. O wartościach ważnych opowiada i do tańca zaprasza. Ma taki zwykły tytuł, ale jednocześnie roztacza tak niezwykłą aurę. W czym zasługa autorki tekstów i wokalistki – Agnieszki Sadowskiej. Jako Ciocia Aga jest godną następczynią wspomnianej Majki Jeżowskiej. Jej „Piosenki dla dzieci” to płyta melodyjna, która sprawia, że zawsze świeci słońce.

7 Horizons – baw się na całego w rytmach Arkadiusza Balcerczaka! - Muzyczne Style

7 Horizons to projekt muzyczny rozwijany przez polskiego DJ-a i producenta muzyki elektronicznej Arkadiusza Balcerczaka. Eksperymentuje on muzycznie z różnymi nurtami gatunku deep house, melodic house. Jego utwory cechują się pozytywnym vibe, tanecznym klimatem, ale zahacza tez o bardziej spokojne melodie.

Michał Sieńkowski zaprasza na wakacyjną imprezę do rana! - Muzyczne Style

Kojarzony dotąd z indie-popowymi dźwiękami Michał Sieńkowski przedstawia pierwszy w autorskim repertuarze utwór, który może porwać do tańca niejednego słuchacza. Mający swoją premierę singiel zatytułowany „Nieskończony”, jest doskonałą propozycją do playlist, odtwarzanych podczas letnich imprez na plaży i w klubach.

 -

Odwiedzin: 226

Autor: adminKultura

Pierwsza edycja British Film Festival w Kinie Muza w Poznaniu! - Kultura

13 listopada 2024 roku w poznańskim Kinie Muza zadebiutuje pierwsza edycja British Film Festival – pierwszego w Polsce i jednego z niewielu w Europie festiwalu filmowego poświęconego w całości kinematografii brytyjskiej. Znamy już szczegóły programu, które zostały wyjawione na konferencji prasowej. Na te kilka dni organizatorzy zapraszają na ciekawe retrospektywy filmowe, jednak z nich to przegląd filmów mistrza suspensu, legendarnego Alfreda Hitchcocka w 125. rocznicę jego urodzin. Do tego specjalny pokaz „Rydwanów ognia”! I pewne niespodzianki związane z nietypowym seansem kinowym! Jakie konkretnie? O tym w artykule!

 -

Odwiedzin: 211

Autor: adminArtykuły o filmach

Komentarze: 1

Pierwszy zwiastun "Gladiatora II" z polskimi napisami! Hit czy kit? - Artykuły o filmach

Do serwisu YouTube niczym rydwan na arenę wjechał pierwszy trailer drugiego "Gladiatora". Czy klimat klasyki z roku 2000 został zachowany? Czy Paul Mescal (do tej pory same niszowe produkcje) jako Lucjusz (siostrzeniec Kommodusa) i następca Russella Crowe'a pokaże siłę aktorstwa, będąc magnetycznym bohaterem, za którym będą podążać inni? Zwiastun nie odpowiada w pełni na te pytania, choć scenografia i kostiumy "rządzą" w tym pogrążonym w chaosie Imperium Rzymskim! Niestety jest coś, co psuje widowiskowe sceny. Jasne, że Denzel Washington to czarnoskóry aktor wcielający się tutaj w byłego gladiatora, który zdobył bogactwo, ale czy to oznacza, żeby wciskać w montaż rapowy kawałek? Tak brakuje dobrego motywu Hansa Zimmera (tu go zastępuję Harry Gregson-Williams). Niechaj 86-letni Ridley Scott pamięta - „To, co uczyni, odbije się echem w wieczności”. Niechaj więc podaruje nam co najmniej solidne kino historyczne, mimo że na pokładzie ma Davida Scarpę, scenarzystę byle jakiego "Napoleona". Premiera "Gladiatora II" w połowie listopada 2024 roku! Co by nie powiedzieć, to Joseph Quinn (Eddie ze "Stranger Things") jako imperator wygląda tak, że lepiej się modlić, by nie pokazał kciuka w dół. Taki rzymski Joker... A Wy co przeczuwacie? Będzie hit czy kit?

"Maluje emocje na różowo w pierwszym singlu". Kto? Roztańczona VEROA! - Zespoły i Artyści

VEROA, czyli Weronika Fedor to nie tylko wokalistka, ale też multiinstrumentalistka. Gra na skrzypcach, fortepianie i ukulele. Co więcej, sama pisze teksty i muzykę prosto z nastrojowych inspiracji. W swojej twórczości cechuje się dużą różnorodnością stylistyczną oraz pomysłowością. Właśnie zadebiutowała energiczną piosenką „Róż”.

Artykuły z tej samej kategorii

 -

Odwiedzin: 5530

Autor: ZosiaPrzepisy

Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie! - Przepisy

Macie dość mięsa wieprzowego w formie typowych schabowych na talerzu, które po odgrzaniu na drugi dzień w mikrofali są mało zjadliwe, tj. są twarde i ciężko je pogryźć? Jeśli tak, to proponuję na niedzielny obiad wieprzowinę, ale przyrządzaną w potrawie o nazwie Schab po cygańsku. Gwarantuję, że Wasze podniebienia rozpłyną się z rozkoszy, a brzuchy będą najedzone do syta.

 -

Odwiedzin: 11727

Autor: pjPrzepisy

Ślimaczki - przekąski z … ciasta na pizzę - Przepisy

Siedzicie z rodziną czy ze znajomymi przy grillu. Otwieracie piwko, jest piękna pogoda. Zjedliście już kiełbaskę i karczek, ale macie ochotę coś jeszcze przekąsić. Brak pomysłu? Śpieszymy z pomocą i polecamy ślimaczki na zimno lub na ciepło.

 -

Odwiedzin: 44849

Autor: pjPrzepisy

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

 -

Odwiedzin: 22387

Autor: pjPrzepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy

Tym razem coś na słodko, dla wszystkich łasuchów i nie tylko. O każdej porze, w domu czy na dworze, polubisz rogaliki drożdżowe.

 -

Odwiedzin: 36301

Autor: PaMPrzepisy

Komentarze: 6

Ciasto 3-BIT - Przepisy

Pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia, polecane osobom, które chciałyby spróbować swoich sił w pieczeniu i przy tym zaskoczyć swoich gości niebagatelnym smakiem.

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.510

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję