O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (747 pkt)
Ilość odwiedzin:
716
Czas czytania:
825 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (747 pkt)
Dodano:
467 dni temu

Data dodania:
2023-08-12 12:27:26

Na początek miejcie na uwadze, że ja robiłam je pierwszy raz. Powinny wyjść bardziej blade, jednak smak udał się w stu procentach. To przecież połączenie ciasta, nadzienia i swego rodzaju klimatu kuchni arabskiej… Może, gdy kucharz i szef restauracji Carmy – bohater popularnego serialu „The Bear” (na Disney Plusa wleciał drugi, rewelacyjny sezon) „przeczyta” ten przepis, to sam zechcę dodać go do menu, tak dla urozmaicenia.

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

15 minut – tylko tyle rosło ciasto owych chlebków czy jak kto woli – bułeczek (ewentualnie placuszków). A po usmażeniu okazały się one dobrą propozycją jako syte danie na grilla (albo kolację).

 

Składniki:

 

Nadzienie

350 g mięsa mielonego;

1 czerwona papryka i słodka papryka;

2 łyżki koncentratu pomidorowego;

1 cebula;

sól i pieprz;

szczypta majeranku.

(można dołożyć też czosnek i cukinię pokrojoną w drobną kosteczkę)

 

Ciasto

500 g mąki pszennej;

50 g masła;

50 g świeżych drożdży;

130 ml mleka;

150 g jogurtu naturalnego;

około ½ albo 1 łyżeczka soli.

 

Przygotowanie nadzienia

 

Ciastem trzeba zająć się później. Najpierw musicie zrobić nadzionko, bo inaczej nie zdąży się Wam ono przestudzić.

 

W tym celu powinniście zacząć od pokrojenia cebuli oraz papryki (pozbawionej wcześniej gniazda nasiennego) w kostkę. Kolejny etap to rozgrzanie niewielkiej ilości oleju na patelni i smażenie wszystkiego razem. Do takiej „kompozycji” należy oczywiście dodać mięso mielone i koncentrat pomidorowy. Gdy jeszcze całość doprawicie słodką papryką, solą, pieprzem i szczyptą majeranku, to zapach będzie niesamowity, prawie orientalny. Kiedy wszystkie płyny odparują, zakończycie smażenie i odstawicie farsz do przestudzenia.

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początek musicie podgrzać mleko. Następnie do oddzielnego garnuszka odlejecie kilka łyżek ciepłego mleka i dodacie rozkruszone drożdże. Wymieszacie. Dołożycie masło. I ponownie wymieszacie (aż do rozpuszczenia masła).

 

Dalsze czynności będą polegać na przesiewaniu mąki do miski, soleniu i dolaniu jogurtu oraz mleka z drożdżami i masłem. Gdy te elementy się ze sobą połączą, wyrobicie gładkie ciasto, które odstawicie na kilkanaście minut.

 

Uwaga! Ciasto podzielcie na w miarę równej wielkości kawałki. Rozpłaszczcie w dłoni i na środek połóżcie 2 łyżki nadzienia. Zlepcie – przyda się też np. deska, aby docisnąć ułożone chlebki. Do ich usmażenia aż do wyraźnego zarumienienia (przez kilka minut z obydwu stron) niezbędna okaże się rozgrzana na niewielkim ogniu, sucha patelnia. Podczas smażenia przykryjcie patelnię pokrywką!

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

PS Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (moja wymyślona, oryginalna nazwa) warto podawać z wybranym sosem, np. czosnkowym (jeżeli takowy lubicie) albo maczać je w majonezie. Wtedy smakują jeszcze lepiej!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Marokańskie chlebki wujka Ahmeda

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

GieHa
467 dni temu

Bardzo smakowicie wyglądający przepis :) Wujek Ahmed byłby z pewnością dumny! :D
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1732

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 746 dni temu

liczba odwiedzin: 615

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1249

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1599

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3118

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2894

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3955 dni temu

liczba odwiedzin: 4729

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 716

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1989 dni temu

liczba odwiedzin: 5048

autor:Ponton(523 pkt)

utworzony: 947 dni temu

liczba odwiedzin: 1591

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4296 dni temu

liczba odwiedzin: 4683

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 2683 dni temu

liczba odwiedzin: 2896

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 2320 dni temu

liczba odwiedzin: 4187

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1804 dni temu

liczba odwiedzin: 4617

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 755 dni temu

liczba odwiedzin: 775

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5691

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11883

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36454

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82627

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.113

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję