O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
933
Czas czytania:
1 073 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
640 dni temu

Data dodania:
2023-08-12 12:27:26

Na początek miejcie na uwadze, że ja robiłam je pierwszy raz. Powinny wyjść bardziej blade, jednak smak udał się w stu procentach. To przecież połączenie ciasta, nadzienia i swego rodzaju klimatu kuchni arabskiej… Może, gdy kucharz i szef restauracji Carmy – bohater popularnego serialu „The Bear” (na Disney Plusa wleciał drugi, rewelacyjny sezon) „przeczyta” ten przepis, to sam zechcę dodać go do menu, tak dla urozmaicenia.

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

15 minut – tylko tyle rosło ciasto owych chlebków czy jak kto woli – bułeczek (ewentualnie placuszków). A po usmażeniu okazały się one dobrą propozycją jako syte danie na grilla (albo kolację).

 

Składniki:

 

Nadzienie

350 g mięsa mielonego;

1 czerwona papryka i słodka papryka;

2 łyżki koncentratu pomidorowego;

1 cebula;

sól i pieprz;

szczypta majeranku.

(można dołożyć też czosnek i cukinię pokrojoną w drobną kosteczkę)

 

Ciasto

500 g mąki pszennej;

50 g masła;

50 g świeżych drożdży;

130 ml mleka;

150 g jogurtu naturalnego;

około ½ albo 1 łyżeczka soli.

 

Przygotowanie nadzienia

 

Ciastem trzeba zająć się później. Najpierw musicie zrobić nadzionko, bo inaczej nie zdąży się Wam ono przestudzić.

 

W tym celu powinniście zacząć od pokrojenia cebuli oraz papryki (pozbawionej wcześniej gniazda nasiennego) w kostkę. Kolejny etap to rozgrzanie niewielkiej ilości oleju na patelni i smażenie wszystkiego razem. Do takiej „kompozycji” należy oczywiście dodać mięso mielone i koncentrat pomidorowy. Gdy jeszcze całość doprawicie słodką papryką, solą, pieprzem i szczyptą majeranku, to zapach będzie niesamowity, prawie orientalny. Kiedy wszystkie płyny odparują, zakończycie smażenie i odstawicie farsz do przestudzenia.

 

Przygotowanie ciasta

 

Na początek musicie podgrzać mleko. Następnie do oddzielnego garnuszka odlejecie kilka łyżek ciepłego mleka i dodacie rozkruszone drożdże. Wymieszacie. Dołożycie masło. I ponownie wymieszacie (aż do rozpuszczenia masła).

 

Dalsze czynności będą polegać na przesiewaniu mąki do miski, soleniu i dolaniu jogurtu oraz mleka z drożdżami i masłem. Gdy te elementy się ze sobą połączą, wyrobicie gładkie ciasto, które odstawicie na kilkanaście minut.

 

Uwaga! Ciasto podzielcie na w miarę równej wielkości kawałki. Rozpłaszczcie w dłoni i na środek połóżcie 2 łyżki nadzienia. Zlepcie – przyda się też np. deska, aby docisnąć ułożone chlebki. Do ich usmażenia aż do wyraźnego zarumienienia (przez kilka minut z obydwu stron) niezbędna okaże się rozgrzana na niewielkim ogniu, sucha patelnia. Podczas smażenia przykryjcie patelnię pokrywką!

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (fot. PJ)

 

PS Marokańskie chlebki wujka Ahmeda (moja wymyślona, oryginalna nazwa) warto podawać z wybranym sosem, np. czosnkowym (jeżeli takowy lubicie) albo maczać je w majonezie. Wtedy smakują jeszcze lepiej!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Marokańskie chlebki wujka Ahmeda

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

GieHa
639 dni temu

Bardzo smakowicie wyglądający przepis :) Wujek Ahmed byłby z pewnością dumny! :D
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1239 dni temu

liczba odwiedzin: 2128

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 919 dni temu

liczba odwiedzin: 719

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1283 dni temu

liczba odwiedzin: 1362

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1464 dni temu

liczba odwiedzin: 1764

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2220 dni temu

liczba odwiedzin: 3249

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1610 dni temu

liczba odwiedzin: 1502

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 3060

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1967 dni temu

liczba odwiedzin: 3670

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3969 dni temu

liczba odwiedzin: 45413

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4128 dni temu

liczba odwiedzin: 4829

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4391 dni temu

liczba odwiedzin: 22892

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 640 dni temu

liczba odwiedzin: 933

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 195 dni temu

liczba odwiedzin: 327

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4474 dni temu

liczba odwiedzin: 8338

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1936 dni temu

liczba odwiedzin: 3770

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1456 dni temu

liczba odwiedzin: 6624

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 2231 dni temu

liczba odwiedzin: 2284

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 2647 dni temu

liczba odwiedzin: 2906

Nowości

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 69

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 110

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 135

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 195

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2053 dni temu

liczba odwiedzin: 5902

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4016 dni temu

liczba odwiedzin: 12119

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3969 dni temu

liczba odwiedzin: 45413

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4391 dni temu

liczba odwiedzin: 22892

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4371 dni temu

liczba odwiedzin: 36646

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 85862

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3731 dni temu

liczba odwiedzin: 5977

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1967 dni temu

liczba odwiedzin: 3670

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.118

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję