Oponki
Są takie słodkie, przypominają o dzieciństwie i tradycji ...
Składniki:
-
50 dag białego sera;
-
50 dag mąki;
-
3 jaja;
-
pół szklanki cukru;
-
półtorej łyżeczki sody oczyszczonej;
-
jedna łyżeczka spirytusu;
-
olej;
-
cukier puder.
Przygotowanie:
Ser przekręcić przez maszynkę, dodać jaja, cukier oraz mąkę, sodę i spirytus. Wszystko zagnieść. Rozwałkować do grubości poniżej 1 cm. Wykrawać oponki za pomocą szklanki i kieliszka. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pomarańczowe Faworki
Są takie chrupiące, kruche i tak pięknie pachną …
Składniki:
* 25 dag mąki;
* łyżeczka octu;
* łyżka cukru;
* 5 żółtek;
* 2 łyżki śmietany 18 - proc.;
* 2 łyżki soku pomarańczowego;
* olej do smażenia;
* cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę należy dokładnie wyrobić z żółtkami, śmietaną, octem, cukrem, sokiem pomarańczowym. Ciasto odstawić na 20 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek. Wykroić paski i każdy naciąć w środku. Przewlec i przełożyć jeden koniec. Usmażyć w dużej ilości oleju na złoty kolor, osączyć z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Oponki kontra Pomarańczowe Faworki
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.107