O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Jagodzianki z serem - Przepisy

Nie mieliśmy jeszcze okazji spróbować wspomnianych na naszej stronie rogali świętomarcińskich. W zamian przedstawiamy wam inne pyszne słodkości: jagodzianki z serem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16586 pkt)
Ilość odwiedzin: 3 811
Czas czytania: 4 013 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4304 dni temu [2013-11-10]

Składniki:


CIASTO

  • cukier waniliowy;

  • 1 szklanka cukru;

  • 2 jajka;

  • 12,5 dag margaryny + do formy;

  • 1 kg mąki;

  • 1/2 litra mleka;

  • 5 dag drożdży;

MASA SEROWA

  • 2 jajka;

  • 1/2 kg twarogu;

  • budyń waniliowy;

  • 1/2 szklanki cukru;

RESZTA

  • 1,5 szkl. jagód;

  • jajko;

  • cukier puder.


Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na wstępie roztapiamy i studzimy margarynę. Później podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Mieszamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Teraz masa serowa. Na początku ucieramy twaróg z cukrem i żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.

3. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na pół i rozciągamy na placki 1,5 cm grubości. Smarujemy serem, posypujemy jagodami i ciasno zwijamy. Kroimy na 4-cm plastry, układamy na natłuszczonej blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.


Pieczemy około 30 minut w 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Palce lizać!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Jagodzianki z serem

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.136

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję