Składniki:
CIASTO
-
cukier waniliowy;
-
1 szklanka cukru;
-
2 jajka;
-
12,5 dag margaryny + do formy;
-
1 kg mąki;
-
1/2 litra mleka;
-
5 dag drożdży;
MASA SEROWA
-
2 jajka;
-
1/2 kg twarogu;
-
budyń waniliowy;
-
1/2 szklanki cukru;
RESZTA
-
1,5 szkl. jagód;
-
jajko;
-
cukier puder.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na wstępie roztapiamy i studzimy margarynę. Później podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Mieszamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Teraz masa serowa. Na początku ucieramy twaróg z cukrem i żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.
3. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na pół i rozciągamy na placki 1,5 cm grubości. Smarujemy serem, posypujemy jagodami i ciasno zwijamy. Kroimy na 4-cm plastry, układamy na natłuszczonej blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.
Palce lizać!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Jagodzianki z serem
Więcej artykułów od autora pj
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.106