O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole - Przepisy

Sernik królewski nie bez powodu ma taką, a nie inną nazwę. Łączy bowiem w sobie puszystą masę serową z kruchym kakaowym ciastem, będąc jednym z najpyszniejszym deserów. Takiego ciasta nie może więc zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole i kolejnych dniach świąt Bożego Narodzenia. Wie o tym każda gospodyni domowa, wiem o tym i ja. I dlatego dzielę się z czytelnikami i łasuchami swoim przepisem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (768 pkt)
Ilość odwiedzin: 3 772
Czas czytania: 4 591 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 2080 dni temu [2019-12-23]

No to czas na przygotowanie składników.

 

Składniki na kruche ciasto:

 

- 2,5 szklanki mąki pszennej;

- 4 łyżki kakao;

- ½ kostki margaryny Kasi;

- ½ szklanki cukru;

- 2 żółtka;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

 

- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka);

- 5 jajek;

- 1 szklanka cukru;

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z Delekty);

- ½ kostki margaryny Kasi.

 

Wykonanie ciasta kruchego:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (margarynę kroimy w kostkę). Wyrobione ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedną połowę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce około 3 godzin, po czym wykładamy tym ciastem blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Wykonanie masy serowej:

 

Do dużej miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru. Ubijamy mikserem na puch. Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy ½ kostki margaryny roztopionej i schłodzonej. Wsypujemy budyń i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy 1 kg sera i miksujemy do połączenia składników (można dodać skórkę startą ze świeżej pomarańczy). Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Następnie ścieramy na tarce (grube oczka!) drugą połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równo na całej powierzchni sernika.

 

Pieczemy w 170 stopniach. Opcja góra dół. 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.

 

 

 

A później częstujemy rodzinę i się cieszymy, że takie dobre:)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.142

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję