O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole - Przepisy

Sernik królewski nie bez powodu ma taką, a nie inną nazwę. Łączy bowiem w sobie puszystą masę serową z kruchym kakaowym ciastem, będąc jednym z najpyszniejszym deserów. Takiego ciasta nie może więc zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole i kolejnych dniach świąt Bożego Narodzenia. Wie o tym każda gospodyni domowa, wiem o tym i ja. I dlatego dzielę się z czytelnikami i łasuchami swoim przepisem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 706
Czas czytania:
4 522 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2006 dni temu

Data dodania:
2019-12-23 19:46:33

No to czas na przygotowanie składników.

 

Składniki na kruche ciasto:

 

- 2,5 szklanki mąki pszennej;

- 4 łyżki kakao;

- ½ kostki margaryny Kasi;

- ½ szklanki cukru;

- 2 żółtka;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

 

- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka);

- 5 jajek;

- 1 szklanka cukru;

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z Delekty);

- ½ kostki margaryny Kasi.

 

Wykonanie ciasta kruchego:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (margarynę kroimy w kostkę). Wyrobione ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedną połowę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce około 3 godzin, po czym wykładamy tym ciastem blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Wykonanie masy serowej:

 

Do dużej miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru. Ubijamy mikserem na puch. Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy ½ kostki margaryny roztopionej i schłodzonej. Wsypujemy budyń i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy 1 kg sera i miksujemy do połączenia składników (można dodać skórkę startą ze świeżej pomarańczy). Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Następnie ścieramy na tarce (grube oczka!) drugą połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równo na całej powierzchni sernika.

 

Pieczemy w 170 stopniach. Opcja góra dół. 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.

 

 

 

A później częstujemy rodzinę i się cieszymy, że takie dobre:)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 679 dni temu

liczba odwiedzin: 978

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1278 dni temu

liczba odwiedzin: 2164

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 958 dni temu

liczba odwiedzin: 742

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1322 dni temu

liczba odwiedzin: 1386

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1503 dni temu

liczba odwiedzin: 1790

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2259 dni temu

liczba odwiedzin: 3276

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1649 dni temu

liczba odwiedzin: 1527

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1888 dni temu

liczba odwiedzin: 3092

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4453 dni temu

liczba odwiedzin: 3672

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4370 dni temu

liczba odwiedzin: 86289

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1649 dni temu

liczba odwiedzin: 1527

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1278 dni temu

liczba odwiedzin: 2164

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3658 dni temu

liczba odwiedzin: 3085

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 4201 dni temu

liczba odwiedzin: 14737

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 3832 dni temu

liczba odwiedzin: 4228

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 4742 dni temu

liczba odwiedzin: 6119

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4488 dni temu

liczba odwiedzin: 4662

autor:marmir83(1014 pkt)

utworzony: 4488 dni temu

liczba odwiedzin: 3620

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4469 dni temu

liczba odwiedzin: 28684

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4466 dni temu

liczba odwiedzin: 3701

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4017 dni temu

liczba odwiedzin: 8081

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 3918 dni temu

liczba odwiedzin: 7162

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 3747 dni temu

liczba odwiedzin: 6844

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 3732 dni temu

liczba odwiedzin: 6843

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2994 dni temu

liczba odwiedzin: 3475

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2301 dni temu

liczba odwiedzin: 3057

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 2287 dni temu

liczba odwiedzin: 2797

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2259 dni temu

liczba odwiedzin: 3276

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2092 dni temu

liczba odwiedzin: 5934

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2006 dni temu

liczba odwiedzin: 3706

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4524 dni temu

liczba odwiedzin: 3972

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 2015 dni temu

liczba odwiedzin: 3644

autor:mistrzu_83(9 pkt)

utworzony: 4477 dni temu

liczba odwiedzin: 25548

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4558 dni temu

liczba odwiedzin: 15022

autor:paulinakinga97(317 pkt)

utworzony: 3487 dni temu

liczba odwiedzin: 3720

autor:admin(51858 pkt)

utworzony: 603 dni temu

liczba odwiedzin: 4042

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4208 dni temu

liczba odwiedzin: 6043

Nowości

autor:eliart(747 pkt)

utworzony: 11 dni temu

liczba odwiedzin: 173

autor:aragorn136(24858 pkt)

utworzony: 19 dni temu

liczba odwiedzin: 126

autor:HR(351 pkt)

utworzony: 188 dni temu

liczba odwiedzin: 403

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2092 dni temu

liczba odwiedzin: 5934

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4055 dni temu

liczba odwiedzin: 12154

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4008 dni temu

liczba odwiedzin: 45479

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4430 dni temu

liczba odwiedzin: 22930

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4410 dni temu

liczba odwiedzin: 36673

autor:pj(16395 pkt)

utworzony: 4370 dni temu

liczba odwiedzin: 86289

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3770 dni temu

liczba odwiedzin: 6010

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5342

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.167

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję