O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole - Przepisy

Sernik królewski nie bez powodu ma taką, a nie inną nazwę. Łączy bowiem w sobie puszystą masę serową z kruchym kakaowym ciastem, będąc jednym z najpyszniejszym deserów. Takiego ciasta nie może więc zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole i kolejnych dniach świąt Bożego Narodzenia. Wie o tym każda gospodyni domowa, wiem o tym i ja. I dlatego dzielę się z czytelnikami i łasuchami swoim przepisem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 718
Czas czytania:
4 534 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2018 dni temu

Data dodania:
2019-12-23 19:46:33

No to czas na przygotowanie składników.

 

Składniki na kruche ciasto:

 

- 2,5 szklanki mąki pszennej;

- 4 łyżki kakao;

- ½ kostki margaryny Kasi;

- ½ szklanki cukru;

- 2 żółtka;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

 

- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka);

- 5 jajek;

- 1 szklanka cukru;

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z Delekty);

- ½ kostki margaryny Kasi.

 

Wykonanie ciasta kruchego:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (margarynę kroimy w kostkę). Wyrobione ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedną połowę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce około 3 godzin, po czym wykładamy tym ciastem blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Wykonanie masy serowej:

 

Do dużej miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru. Ubijamy mikserem na puch. Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy ½ kostki margaryny roztopionej i schłodzonej. Wsypujemy budyń i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy 1 kg sera i miksujemy do połączenia składników (można dodać skórkę startą ze świeżej pomarańczy). Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Następnie ścieramy na tarce (grube oczka!) drugą połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równo na całej powierzchni sernika.

 

Pieczemy w 170 stopniach. Opcja góra dół. 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.

 

 

 

A później częstujemy rodzinę i się cieszymy, że takie dobre:)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 691 dni temu

liczba odwiedzin: 991

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1290 dni temu

liczba odwiedzin: 2180

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 970 dni temu

liczba odwiedzin: 749

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1334 dni temu

liczba odwiedzin: 1397

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1515 dni temu

liczba odwiedzin: 1799

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2271 dni temu

liczba odwiedzin: 3288

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1661 dni temu

liczba odwiedzin: 1534

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1900 dni temu

liczba odwiedzin: 3099

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4465 dni temu

liczba odwiedzin: 3679

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4382 dni temu

liczba odwiedzin: 86399

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1661 dni temu

liczba odwiedzin: 1534

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1290 dni temu

liczba odwiedzin: 2180

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3670 dni temu

liczba odwiedzin: 3094

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 4213 dni temu

liczba odwiedzin: 14759

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3844 dni temu

liczba odwiedzin: 4233

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4754 dni temu

liczba odwiedzin: 6129

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4500 dni temu

liczba odwiedzin: 4672

autor:marmir83(1028 pkt)

utworzony: 4500 dni temu

liczba odwiedzin: 3626

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4481 dni temu

liczba odwiedzin: 28712

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4478 dni temu

liczba odwiedzin: 3708

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4029 dni temu

liczba odwiedzin: 8104

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 3930 dni temu

liczba odwiedzin: 7172

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3759 dni temu

liczba odwiedzin: 6858

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3744 dni temu

liczba odwiedzin: 6854

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 3006 dni temu

liczba odwiedzin: 3487

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2313 dni temu

liczba odwiedzin: 3067

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2299 dni temu

liczba odwiedzin: 2811

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2271 dni temu

liczba odwiedzin: 3288

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2104 dni temu

liczba odwiedzin: 5943

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2018 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 2939 dni temu

liczba odwiedzin: 2274

autor:sebastiandziuda(1274 pkt)

utworzony: 1639 dni temu

liczba odwiedzin: 1823

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 995 dni temu

liczba odwiedzin: 1308

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 572 dni temu

liczba odwiedzin: 1134

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 729 dni temu

liczba odwiedzin: 1368

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 334 dni temu

liczba odwiedzin: 962

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2104 dni temu

liczba odwiedzin: 5943

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4067 dni temu

liczba odwiedzin: 12172

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 45500

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4442 dni temu

liczba odwiedzin: 22956

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4422 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4382 dni temu

liczba odwiedzin: 86399

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3782 dni temu

liczba odwiedzin: 6020

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3570 dni temu

liczba odwiedzin: 5353

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.126

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję