O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole - Przepisy

Sernik królewski nie bez powodu ma taką, a nie inną nazwę. Łączy bowiem w sobie puszystą masę serową z kruchym kakaowym ciastem, będąc jednym z najpyszniejszym deserów. Takiego ciasta nie może więc zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole i kolejnych dniach świąt Bożego Narodzenia. Wie o tym każda gospodyni domowa, wiem o tym i ja. I dlatego dzielę się z czytelnikami i łasuchami swoim przepisem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 739
Czas czytania:
4 557 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2035 dni temu

Data dodania:
2019-12-23 19:46:33

No to czas na przygotowanie składników.

 

Składniki na kruche ciasto:

 

- 2,5 szklanki mąki pszennej;

- 4 łyżki kakao;

- ½ kostki margaryny Kasi;

- ½ szklanki cukru;

- 2 żółtka;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

 

- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka);

- 5 jajek;

- 1 szklanka cukru;

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z Delekty);

- ½ kostki margaryny Kasi.

 

Wykonanie ciasta kruchego:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (margarynę kroimy w kostkę). Wyrobione ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedną połowę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce około 3 godzin, po czym wykładamy tym ciastem blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Wykonanie masy serowej:

 

Do dużej miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru. Ubijamy mikserem na puch. Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy ½ kostki margaryny roztopionej i schłodzonej. Wsypujemy budyń i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy 1 kg sera i miksujemy do połączenia składników (można dodać skórkę startą ze świeżej pomarańczy). Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Następnie ścieramy na tarce (grube oczka!) drugą połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równo na całej powierzchni sernika.

 

Pieczemy w 170 stopniach. Opcja góra dół. 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.

 

 

 

A później częstujemy rodzinę i się cieszymy, że takie dobre:)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Sernik królewski – pyszne, tradycyjne ciasto na wigilijnym stole

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 707 dni temu

liczba odwiedzin: 1018

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1307 dni temu

liczba odwiedzin: 2203

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 986 dni temu

liczba odwiedzin: 766

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1351 dni temu

liczba odwiedzin: 1411

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1531 dni temu

liczba odwiedzin: 1815

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2287 dni temu

liczba odwiedzin: 3308

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1678 dni temu

liczba odwiedzin: 1553

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1916 dni temu

liczba odwiedzin: 3116

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4481 dni temu

liczba odwiedzin: 3689

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4398 dni temu

liczba odwiedzin: 86571

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1678 dni temu

liczba odwiedzin: 1553

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1307 dni temu

liczba odwiedzin: 2203

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3686 dni temu

liczba odwiedzin: 3112

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 4229 dni temu

liczba odwiedzin: 14791

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 3861 dni temu

liczba odwiedzin: 4254

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 4770 dni temu

liczba odwiedzin: 6151

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4516 dni temu

liczba odwiedzin: 4685

autor:marmir83(1040 pkt)

utworzony: 4516 dni temu

liczba odwiedzin: 3645

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4497 dni temu

liczba odwiedzin: 28755

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4495 dni temu

liczba odwiedzin: 3730

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4045 dni temu

liczba odwiedzin: 8128

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 3947 dni temu

liczba odwiedzin: 7190

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 3775 dni temu

liczba odwiedzin: 6887

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 3760 dni temu

liczba odwiedzin: 6876

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 3022 dni temu

liczba odwiedzin: 3507

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 2329 dni temu

liczba odwiedzin: 3086

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 2315 dni temu

liczba odwiedzin: 2830

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2287 dni temu

liczba odwiedzin: 3308

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2120 dni temu

liczba odwiedzin: 5965

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2035 dni temu

liczba odwiedzin: 3739

autor:bartoszkeprowski(3495 pkt)

utworzony: 3036 dni temu

liczba odwiedzin: 7797

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1733 dni temu

liczba odwiedzin: 1622

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 1654 dni temu

liczba odwiedzin: 2080

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 1030 dni temu

liczba odwiedzin: 949

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 3981 dni temu

liczba odwiedzin: 4872

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 3386 dni temu

liczba odwiedzin: 6651

Nowości

autor:sebastiankrupa(610 pkt)

utworzony: 60 dni temu

liczba odwiedzin: 23

autor:eliart(794 pkt)

utworzony: 29 dni temu

liczba odwiedzin: 179

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 107

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 255

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2120 dni temu

liczba odwiedzin: 5965

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4083 dni temu

liczba odwiedzin: 12189

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4037 dni temu

liczba odwiedzin: 45532

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4458 dni temu

liczba odwiedzin: 22984

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4439 dni temu

liczba odwiedzin: 36712

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4398 dni temu

liczba odwiedzin: 86571

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3798 dni temu

liczba odwiedzin: 6037

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3586 dni temu

liczba odwiedzin: 5372

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.167

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję