No to czas na przygotowanie składników.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 4 łyżki kakao;
- ½ kostki margaryny Kasi;
- ½ szklanki cukru;
- 2 żółtka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka);
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru;
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z Delekty);
- ½ kostki margaryny Kasi.
Wykonanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (margarynę kroimy w kostkę). Wyrobione ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Jedną połowę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce około 3 godzin, po czym wykładamy tym ciastem blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie masy serowej:
Do dużej miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru. Ubijamy mikserem na puch. Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy ½ kostki margaryny roztopionej i schłodzonej. Wsypujemy budyń i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy 1 kg sera i miksujemy do połączenia składników (można dodać skórkę startą ze świeżej pomarańczy). Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Następnie ścieramy na tarce (grube oczka!) drugą połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równo na całej powierzchni sernika.
Pieczemy w 170 stopniach. Opcja góra dół. 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.
A później częstujemy rodzinę i się cieszymy, że takie dobre:)
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję