O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Kłębuszki, czyli kotlety mielone jak kłębki włóczki - Przepisy

Nie macie pomysłu na obiad, a chcielibyście zrobić coś innego, oryginalnego, dla miłośników mięsa? Polecamy kotleciki mielone, które z wyglądu przypominają kłębki włóczki. Nie dość, że są bardzo smaczne, to dzięki nim można najeść się do syta.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (767 pkt)
Ilość odwiedzin: 6 075
Czas czytania: 7 603 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 3835 dni temu [2015-02-24]

Niezbędne składniki:

  • 50 – 60 dag mięsa mielonego;

  • marchew;

  • cebula;

  • 2 lub 3 łyżki bułki tartej;

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;

  • jajko;

  • łyżka majonezu;

  • przyprawa do mięsa mielonego;

  • przyprawa maggi;

  • pieprz;

  • sól czosnkowa;

  • olej;

  • sól;

  • jajko do posmarowania kłębków;

  • i ważne na koniec: ½ arkusza gotowego ciasta francuskiego.

Jeśli posiadamy już te wszystkie składniki, pora na przygotowanie. No więc zaczynamy.

 

Przygotowanie:

 

Na początku bierzemy do ręki marchewkę, którą myjemy i ścieramy na tarce (najlepiej na oczkach średniej wielkości). Następna w kolejce jest cebulka. Obieramy ją i kroimy drobno. I teraz całość podsmażamy na rozgrzanym oleju i zostawiamy do przestudzenia.

 

Czas na mięso mielone. Przekładamy je do miski, dodajemy wcześniej wystudzoną marchewkę z cebulką oraz bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, majonez, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą, zbitą masę. Lepimy z tego równe, kuliste kotleciki i układamy je na talerzu.

 

A co z ciastem francuskim? Jego arkusz rozkładamy i rozcinamy na cienkie paseczki, którymi owijamy każdą kulkę. Na koniec pozostało nam ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Kłębuszki, czyli kotlety mielone jak kłębki włóczki

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.138

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję