O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Kłębuszki, czyli kotlety mielone jak kłębki włóczki - Przepisy

Nie macie pomysłu na obiad, a chcielibyście zrobić coś innego, oryginalnego, dla miłośników mięsa? Polecamy kotleciki mielone, które z wyglądu przypominają kłębki włóczki. Nie dość, że są bardzo smaczne, to dzięki nim można najeść się do syta.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły

Niezbędne składniki:

  • 50 – 60 dag mięsa mielonego;

  • marchew;

  • cebula;

  • 2 lub 3 łyżki bułki tartej;

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;

  • jajko;

  • łyżka majonezu;

  • przyprawa do mięsa mielonego;

  • przyprawa maggi;

  • pieprz;

  • sól czosnkowa;

  • olej;

  • sól;

  • jajko do posmarowania kłębków;

  • i ważne na koniec: ½ arkusza gotowego ciasta francuskiego.

Jeśli posiadamy już te wszystkie składniki, pora na przygotowanie. No więc zaczynamy.

 

Przygotowanie:

 

Na początku bierzemy do ręki marchewkę, którą myjemy i ścieramy na tarce (najlepiej na oczkach średniej wielkości). Następna w kolejce jest cebulka. Obieramy ją i kroimy drobno. I teraz całość podsmażamy na rozgrzanym oleju i zostawiamy do przestudzenia.

 

Czas na mięso mielone. Przekładamy je do miski, dodajemy wcześniej wystudzoną marchewkę z cebulką oraz bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, majonez, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą, zbitą masę. Lepimy z tego równe, kuliste kotleciki i układamy je na talerzu.

 

A co z ciastem francuskim? Jego arkusz rozkładamy i rozcinamy na cienkie paseczki, którymi owijamy każdą kulkę. Na koniec pozostało nam ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Zosia (776 pkt)
Ilość odwiedzin: 6 150
Czas czytania: 7 685 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 3901 dni temu [2015-02-24]

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.158

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję