Niezbędne składniki:
-
50 – 60 dag mięsa mielonego;
-
marchew;
-
cebula;
-
2 lub 3 łyżki bułki tartej;
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
-
jajko;
-
łyżka majonezu;
-
przyprawa do mięsa mielonego;
-
przyprawa maggi;
-
pieprz;
-
sól czosnkowa;
-
olej;
-
sól;
-
jajko do posmarowania kłębków;
-
i ważne na koniec: ½ arkusza gotowego ciasta francuskiego.
Jeśli posiadamy już te wszystkie składniki, pora na przygotowanie. No więc zaczynamy.
Przygotowanie:
Na początku bierzemy do ręki marchewkę, którą myjemy i ścieramy na tarce (najlepiej na oczkach średniej wielkości). Następna w kolejce jest cebulka. Obieramy ją i kroimy drobno. I teraz całość podsmażamy na rozgrzanym oleju i zostawiamy do przestudzenia.
Czas na mięso mielone. Przekładamy je do miski, dodajemy wcześniej wystudzoną marchewkę z cebulką oraz bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, majonez, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą, zbitą masę. Lepimy z tego równe, kuliste kotleciki i układamy je na talerzu.
A co z ciastem francuskim? Jego arkusz rozkładamy i rozcinamy na cienkie paseczki, którymi owijamy każdą kulkę. Na koniec pozostało nam ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Kłębuszki, czyli kotlety mielone jak kłębki włóczki
Więcej artykułów od autora Zosia
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.320