O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy

Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (766 pkt)
Ilość odwiedzin: 1 432
Czas czytania: 1 526 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 1380 dni temu [2021-11-06]

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;

  • 2 małe jabłka (lub jedno duże);

  • 1 kisiel „Słodka Chwila” (saszetka około 30 gr, dowolny smak);

  • 6 łyżek wody oraz cukier waniliowy.

 

Wykonanie – poszczególne etapy:

 

1. Jabłka obieracie ze skórki. Kroicie je w ćwiartki, a następnie w kosteczkę. Przekładacie do rondelka i wlewacie 2 łyżki wody. Podgrzewacie na gazie i mieszacie łyżką przez kilka minut (aż jabłuszka będą miękkie). Dodajecie mały cukier waniliowy. Po około 5 minutach dokładacie jeszcze kisiel i energicznie mieszacie. Na koniec odstawiacie do lekkiego przestudzenia.

 

2. Gdy już nadzienie będzie gotowe, pora przygotować ciasto francuskie. Pamiętajcie, aby wyjąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej je pokroić. Bierzecie do ręki nóż i za jego pomocą dzielicie płat ciasta na 12 równych kwadratów albo 6 dużych (jak wolicie).

 

3. Na środek każdego placuszka wykładacie porcję jabłek z kisielem. Formujecie rożki (trójkąty) lub prostokąty. Złączacie brzegi przy pomocy widelca. Ciastka nacinacie u góry nożem w kilku miejscach.

 

 

 

4. Układacie ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich możecie posmarować rozkłóconym jajkiem (niekoniecznie).

 

 

5. Pieczecie w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach góra-dół około 20-25 minut.

 

 

 

Gotowe!

 

Teraz pozostało jeszcze posypać ciastka cukrem pudrem albo polukrować i można częstować gości. Na pewno będą zachwyceni, bo domowe ciastka francuskie są wyborne, wręcz rozpływają się w ustach!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.158

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję