Składniki:
-
10 dkg czekolady mlecznej;
-
2 łyżki ciemnego kakao;
-
120 gr masła;
-
2 jaja;
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
-
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
-
3 łyżki cukru;
-
cukier puder do obtoczenia ciasteczek.
Wykonanie:
Na początek rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną masło z czekoladą. Studzimy, a następnie ubijamy na puch jajka z cukrem. Dodajemy je do czekolady i mieszamy. Teraz czas na dodanie mąki z proszkiem oraz kakao. I ponownie mieszamy, aż do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta. Kolejny etap to przykrycie miski folią i wstawienie jej na 40 minut do zamrażarki, po czym jeszcze na 1 godzinę do lodówki. Na koniec musimy z ciasta uformować kulki, obtoczyć je w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni.
Gwarantujemy, że wyglądające jak malutkie meteoryty lub mini ośnieżone głazy z wysokich gór ciasteczka są smaczniejsze niż niejedne słodkości z domieszką kakao i czekolady zakupione w sklepie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Popękane ciasteczka czekoladowe!
Więcej artykułów od autora Zosia
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.155