O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 808
Czas czytania:
2 014 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1525 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 700 dni temu

liczba odwiedzin: 1007

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1300 dni temu

liczba odwiedzin: 2193

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 979 dni temu

liczba odwiedzin: 761

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1344 dni temu

liczba odwiedzin: 1405

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2281 dni temu

liczba odwiedzin: 3301

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1671 dni temu

liczba odwiedzin: 1543

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1909 dni temu

liczba odwiedzin: 3107

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2028 dni temu

liczba odwiedzin: 3730

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1909 dni temu

liczba odwiedzin: 3107

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2013 dni temu

liczba odwiedzin: 1562

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1525 dni temu

liczba odwiedzin: 1808

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 930 dni temu

liczba odwiedzin: 1105

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1791 dni temu

liczba odwiedzin: 3510

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 603 dni temu

liczba odwiedzin: 597

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3942 dni temu

liczba odwiedzin: 5804

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 753 dni temu

liczba odwiedzin: 968

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 2833 dni temu

liczba odwiedzin: 3440

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2113 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4076 dni temu

liczba odwiedzin: 12181

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4030 dni temu

liczba odwiedzin: 45522

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4451 dni temu

liczba odwiedzin: 22974

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4432 dni temu

liczba odwiedzin: 36696

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4391 dni temu

liczba odwiedzin: 86487

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3791 dni temu

liczba odwiedzin: 6029

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2028 dni temu

liczba odwiedzin: 3730

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.249

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję