O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 768
Czas czytania:
1 972 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1468 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 644 dni temu

liczba odwiedzin: 947

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1244 dni temu

liczba odwiedzin: 2134

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 923 dni temu

liczba odwiedzin: 722

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1288 dni temu

liczba odwiedzin: 1367

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2224 dni temu

liczba odwiedzin: 3253

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1615 dni temu

liczba odwiedzin: 1504

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1853 dni temu

liczba odwiedzin: 3068

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1972 dni temu

liczba odwiedzin: 3674

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1853 dni temu

liczba odwiedzin: 3068

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1523

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3183 dni temu

liczba odwiedzin: 7548

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1468 dni temu

liczba odwiedzin: 1768

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3907 dni temu

liczba odwiedzin: 8611

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 2594 dni temu

liczba odwiedzin: 3384

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1521 dni temu

liczba odwiedzin: 1343

autor:kulak4(899 pkt)

utworzony: 2996 dni temu

liczba odwiedzin: 3358

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 3327 dni temu

liczba odwiedzin: 3211

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2782 dni temu

liczba odwiedzin: 2375

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 51

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 110

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 97

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 134

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2057 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4376 dni temu

liczba odwiedzin: 36653

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4335 dni temu

liczba odwiedzin: 85925

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3735 dni temu

liczba odwiedzin: 5981

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1972 dni temu

liczba odwiedzin: 3674

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.208

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję