O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (757 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 684
Czas czytania:
1 881 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (757 pkt)
Dodano:
1372 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 548 dni temu

liczba odwiedzin: 827

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1147 dni temu

liczba odwiedzin: 1986

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 827 dni temu

liczba odwiedzin: 669

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1191 dni temu

liczba odwiedzin: 1298

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 2128 dni temu

liczba odwiedzin: 3174

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1518 dni temu

liczba odwiedzin: 1446

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1757 dni temu

liczba odwiedzin: 2985

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1875 dni temu

liczba odwiedzin: 3566

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1757 dni temu

liczba odwiedzin: 2985

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1860 dni temu

liczba odwiedzin: 1467

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1372 dni temu

liczba odwiedzin: 1684

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4239 dni temu

liczba odwiedzin: 84349

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4348 dni temu

liczba odwiedzin: 3169

autor:mistrzu_83(9 pkt)

utworzony: 4346 dni temu

liczba odwiedzin: 25030

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3923 dni temu

liczba odwiedzin: 12002

autor:aragorn136(23899 pkt)

utworzony: 3075 dni temu

liczba odwiedzin: 11039

autor:aragorn136(23899 pkt)

utworzony: 1325 dni temu

liczba odwiedzin: 3555

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 1969 dni temu

liczba odwiedzin: 3554

Nowości

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 31 dni temu

liczba odwiedzin: 478

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 79

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 11 dni temu

liczba odwiedzin: 115

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 23 dni temu

liczba odwiedzin: 122

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1960 dni temu

liczba odwiedzin: 5804

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3923 dni temu

liczba odwiedzin: 12002

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3877 dni temu

liczba odwiedzin: 45279

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4299 dni temu

liczba odwiedzin: 22730

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4279 dni temu

liczba odwiedzin: 36553

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4239 dni temu

liczba odwiedzin: 84349

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 3638 dni temu

liczba odwiedzin: 5900

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1875 dni temu

liczba odwiedzin: 3566

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.199

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję