O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (708 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 449
Czas czytania:
1 630 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (708 pkt)
Dodano:
1136 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

 -

Odwiedzin: 323

Autor: ZosiaPrzepisy

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

 -

Odwiedzin: 480

Autor: ZosiaPrzepisy

Komentarze: 1

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

 -

Odwiedzin: 1528

Autor: ZosiaPrzepisy

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

 -

Odwiedzin: 487

Autor: ZosiaPrzepisy

Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka! - Przepisy

W kategorii Przepisy miłośnicy słodkości odnaleźli przeróżne wypieki, ale równie sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka. Były to ciastka francuskie z jabłuszkami, popękane czekoladowe czy muffinki. Teraz, do tego pysznego grona dołącza kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mowa o tradycyjnych, kruchych ciasteczkach maślanych z marmoladą albo dżemem, przypominających z wyglądu kwiatki. Wystarczą dwa gryzy, aby zjeść jedno z nich. Szybko więc znikną z talerza, ale smak będzie odczuwalny jeszcze długo!

 -

Odwiedzin: 1124

Autor: ZosiaPrzepisy

Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy

Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.

Polecamy podobne artykuły

 -

Odwiedzin: 2670

Autor: ZosiaPrzepisy

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii! - Przepisy

Za godzinę mają przyjść niezapowiedziani goście. Czym ich poczęstować? Podpowiedź – czymś, co zjedzą na słodko. Czymś, co łatwo i szybko upiec. A kiedy już zapukają i zajrzą do piekarnika, to zapewne się ucieszą, mówiąc: „super, ta karpatka, tak ładnie rośnie i pachnie”. Jakie będzie ich zdziwienie po spróbowaniu gotowego dania. Bo to żaden wypiek z kremem, a naleśnik!

Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną - Przepisy

Moja ulubiona jesień, to taka pora roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się, co nowego można wymyślić.

Teraz czytane artykuły

 -

Odwiedzin: 1449

Autor: ZosiaPrzepisy

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Dildo Baggins częstuje "Kabaczkami" z gorzką nostalgią, słodkim romantyzmem, kwaśnym niepokojem i dodatkiem Swiernalisa! - Muzyczne Style

Dildo Baggins i jego gość Swiernalis to oryginalni artyści. Śpiewają, że nie rozumieją nas z całego serca. Co mają do takich słów tytułowe kabaczki, które „podano” 12 września (dzień urodzin Swiernalisa) do muzycznego stołu? Jak „urosły”? Skąd pomysł na taki tytuł singla?

Wojciech Wajc odkrywa swój "Sekret" - Zespoły i Artyści

Przedstawiamy najnowszą piosenkę Wojciecha Wajca, która zabierze Was w świat tajemnic i siły wewnętrznej. To nie tylko wyjątkowe brzmienie, ale także głęboki przekaz o konfrontacji z lękiem i ochronie własnej przestrzeni. Oto „Sekret” już dostępny dla wszystkich!

 -

Odwiedzin: 298

Autor: pjKultura

Opóźnione, ale "smaczne" i "na bogato" – Emmy 2023! - Kultura

15 stycznia 2024 roku miłośnicy małego ekranu mogli wreszcie obejrzeć główną, jubileuszową galę wręczenia Emmy. Dlaczego owa uroczystość organizowana w Los Angeles miała aż taką obsuwę? Powodem był strajk scenarzystów i aktorów. Ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale. Jakie produkcje rozbiły więc bank z najważniejszymi nagrodami w branży telewizyjnej i streamingowej? Finał „Sukcesji” i drugi sezon „The Bear”, co nie powinno dziwić, zważywszy na fakt, że to seriale, jeśli nawet nie na sto procent wybitne, to na pewno bardzo stylowe i „zjadliwe”, choć gorzkie w swej wymowie.

Apokalipsa made in Hollywood! - Artykuły o filmach

Zagłada naszej planety to bardzo chwytliwy temat do opowiedzenia w kinie. Widzowie odczuwają strach, a producenci mają wymalowany na twarzy szeroki uśmiech, gdy ich kieszenie wypełniają się grubymi plikami zielonych papierków.

Nowości

"Tatuażysta z Auschwitz" – Miłość w piekle (jakby podkoloryzowana) - Seriale

Najpierw była książka. Choć bestsellerowa, to jej autorkę odsądzano od czci od wiary. Zarzucano, że urodzona w Nowej Zelandii Heather Morris kompletnie pominęła historyczno-edukacyjną rzetelność na rzecz ckliwego romansu w miejscu, w którym na miłostki nie było żadnych szans. Wiadomo, że w największym niemieckim obozie koncentracyjnym ginęły całe rodziny, a łącznie zamordowano ponad milion ludzi. Jaki więc mógł być miniserial na podstawie „Tatuażysty z Auschwitz”? Czy to dzieło, które należy szybko wymazać z pamięci? Nie! Ale do wybitnej produkcji telewizyjnej droga daleka.

Kameralnie, z pięknymi wartościami, przeciwko hejtowi! Tak było na gali I Wojewódzkiego Konkursu Plastyczno-Multimedialnego w Smólniku - Fotorelacje

12 czerwca 2024 roku w małej miejscowości odbyła się uroczystość o wielkim znaczeniu – I Wojewódzki Konkurs Plastyczno-Multimedialny o nazwie „Cisza Nienawiści Nigdy hejt! Zawsze heart!”. Do Centrum Integracji Wiejskiej w Smólniku przybyła kujawska młodzież, która wie, jak ważna jest jakakolwiek walka z mową nienawiści. Wystarczy wyrazić swoje zdanie i emocje za pomocą plastycznej wyobraźni. A więc rysunki, szkice, obrazy czy krótkie formy multimedialne. Takie prace zaprezentowali młodzi uczniowie z różnych szkół i za nie zostali docenieni. Poniższe galeria stu zdjęć jest dobrym podsumowaniem całej gali.

"Najniższy człowiek" wspomina kochaną babcię. Można się wzruszyć! - Zespoły i Artyści

Babcie są wspaniałe. Gdy odchodzą, codzienność zmienia barwy na szare. Wie o tym Tomasz Starzyk, który jako „najniższy człowiek” nagrał piosenkę „Dla B.”. 11 czerwca 2024, czyli data premiery owego utworu to jednocześnie czas pięknych wspomnień. To najczulsze opowiedzenie o stracie ukochanej osoby. Tekst chwyta za serducho tak bardzo, że warto mieć pod ręką kawałek chusteczki...

"Zmiana" – Koniec jest początkiem - Recenzje książek

Na początku trzeba wyraźnie zaznaczyć. Poniższa recenzja została napisana z myślą o pewnej grupie osób. Mowa o czytelnikach mających lekturę pierwszego tomu serii „Silos” za sobą. Oczywiście Hugh Howey tak wymyślił kolejną część, by nie zagubił się w niej „świeżak”, jednak mimo zupełnie oddzielnej historii, połączenia są wyraźne. A zatem lepiej doświadczyć „Zmiany” jako człowiek, który jadł już chleb z tego dystopijnego pieca. Czy ta powieść jest równie intrygująca i wciągająca jak poprzednia? Niestety nie, choć są w niej tematy fascynujące i jednocześnie przerażające.

"10 kroków do… śmierci" – opowiadanie inspirowane postacią Lusi Zarembianki - Autorzy/pisarze

"Z każdą sekundą coraz bardziej bezlitośnie docierało do niej, że to nie będzie zwykłe śledztwo. To, na co patrzyła, było obrzydliwe i chore" (Piotr Kuźniak -„Naprawiacz”).

"Trzymaj za rękę" Igę Kozacką, a Iga potrzyma ciebie! - Muzyczne Style

„Trzymaj za rękę” to najnowszy singiel Igi Kozackiej. Piosenka jest refleksją o potrzebie bycia ze swoimi emocjami i próbie nazwania ich. To wołanie o uwolnienie tego, co wewnątrz i pobycie z niewyrażonymi tęsknotami. To także piosenka o znaczeniu wsparcia i budowaniu bliskości i zaufania. Inspirowana stylem Alicii Keys.

Artykuły z tej samej kategorii

 -

Odwiedzin: 5472

Autor: ZosiaPrzepisy

Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie! - Przepisy

Macie dość mięsa wieprzowego w formie typowych schabowych na talerzu, które po odgrzaniu na drugi dzień w mikrofali są mało zjadliwe, tj. są twarde i ciężko je pogryźć? Jeśli tak, to proponuję na niedzielny obiad wieprzowinę, ale przyrządzaną w potrawie o nazwie Schab po cygańsku. Gwarantuję, że Wasze podniebienia rozpłyną się z rozkoszy, a brzuchy będą najedzone do syta.

 -

Odwiedzin: 11681

Autor: pjPrzepisy

Ślimaczki - przekąski z … ciasta na pizzę - Przepisy

Siedzicie z rodziną czy ze znajomymi przy grillu. Otwieracie piwko, jest piękna pogoda. Zjedliście już kiełbaskę i karczek, ale macie ochotę coś jeszcze przekąsić. Brak pomysłu? Śpieszymy z pomocą i polecamy ślimaczki na zimno lub na ciepło.

 -

Odwiedzin: 44723

Autor: pjPrzepisy

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

 -

Odwiedzin: 22330

Autor: pjPrzepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy

Tym razem coś na słodko, dla wszystkich łasuchów i nie tylko. O każdej porze, w domu czy na dworze, polubisz rogaliki drożdżowe.

 -

Odwiedzin: 36270

Autor: PaMPrzepisy

Komentarze: 6

Ciasto 3-BIT - Przepisy

Pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia, polecane osobom, które chciałyby spróbować swoich sił w pieczeniu i przy tym zaskoczyć swoich gości niebagatelnym smakiem.

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.541

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję