O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (738 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 554
Czas czytania:
1 742 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (738 pkt)
Dodano:
1246 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

 -

Odwiedzin: 439

Autor: ZosiaPrzepisy

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

 -

Odwiedzin: 630

Autor: ZosiaPrzepisy

Komentarze: 1

Marokańskie chlebki wujka Ahmeda - Przepisy

Pamiętacie placki na sodzie babci Marysi? Syte, wypieczone, idealne do popijania mlekiem (bo czkawka może złapać), prosto z polskiej kuchni. To, co chcę Wam zaproponować dzisiaj, to coś podobnego z zewnątrz, ale jakże inne w środku. To chlebki z dalekiej krainy, pachnące, równie pyszne. Nie wiem, co by na nie powiedziała Marysia, ale każdy wujek Ahmed żyjący sobie w Maroku już zaciera rączki i cieknie mu ślinka na ich widok. Nie jest kucharzem, ale potrafi je przyrządzać. Jak? Oto ich tajemnica. Oto składniki i przepis.

 -

Odwiedzin: 1667

Autor: ZosiaPrzepisy

Szyszki na świątecznym stole! - Przepisy

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy razem z bliskimi dzielimy się opłatkiem i składamy najlepszy życzenia. Ale to również chwile, gdy siadamy do stołu, aby smakować pysznych potraw i wypieków naszych mam i babć. W przypadku słodkości, królują oczywiście ciasta: serniki, makowce itd. Co jednak powiecie na to, aby poczęstować domowników… szyszkami? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak te przyniesione z lasu. Po przyjrzeniu się im bliżej, ma się z kolei wrażenie, że to, duże, choinkowe ozdoby. Tymczasem zapach podpowiada, że śmiało można je zjeść. Jesteście ciekawi, jak i z czego wykonać taki deser?

 -

Odwiedzin: 583

Autor: ZosiaPrzepisy

Maślane ciasteczka – dla podniebienia bajeczka! - Przepisy

W kategorii Przepisy miłośnicy słodkości odnaleźli przeróżne wypieki, ale równie sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka. Były to ciastka francuskie z jabłuszkami, popękane czekoladowe czy muffinki. Teraz, do tego pysznego grona dołącza kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mowa o tradycyjnych, kruchych ciasteczkach maślanych z marmoladą albo dżemem, przypominających z wyglądu kwiatki. Wystarczą dwa gryzy, aby zjeść jedno z nich. Szybko więc znikną z talerza, ale smak będzie odczuwalny jeszcze długo!

 -

Odwiedzin: 1216

Autor: ZosiaPrzepisy

Ciastka francuskie z jabłuszkami – palce lizać! - Przepisy

Pojutrze przyjdą goście na kawę. Chcecie ich poczęstować czymś słodkim, ale po otwarciu szafki, okazuje się, że wszystkie przekąski zjadły dzieci. Co wtedy? Ktoś podpowie: idźcie do piekarni i kupcie pyszne ciastka francuskie z nadzieniem jabłkowym. Ja mam jednak lepszy pomysł: zróbcie je samemu! Wtedy jest taniej, a samo wykonanie sprawia sporą przyjemność.

Polecamy podobne artykuły

 -

Odwiedzin: 2848

Autor: ZosiaPrzepisy

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii! - Przepisy

Za godzinę mają przyjść niezapowiedziani goście. Czym ich poczęstować? Podpowiedź – czymś, co zjedzą na słodko. Czymś, co łatwo i szybko upiec. A kiedy już zapukają i zajrzą do piekarnika, to zapewne się ucieszą, mówiąc: „super, ta karpatka, tak ładnie rośnie i pachnie”. Jakie będzie ich zdziwienie po spróbowaniu gotowego dania. Bo to żaden wypiek z kremem, a naleśnik!

Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną - Przepisy

Moja ulubiona jesień, to taka pora roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się, co nowego można wymyślić.

Teraz czytane artykuły

 -

Odwiedzin: 1554

Autor: ZosiaPrzepisy

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

(Nie)laurka, czyli o biograficznym "The Doors" Olivera Stone’a - Artykuły o filmach

Dziś powrót do klasyki. Zaczął się wrzesień, a to właśnie w tym miesiącu, a dokładniej 25 września 1967 roku zespół The Doors wydał swój drugi album pt. „Strange Days”. Krążek w 2003 roku trafił na listę 500 najlepszych albumów według magazynu Rolling Stone. A z kolei prawie 30 lat temu miał swoją premierę film biograficzny z Valem Kilmerem w roli charyzmatycznego Jima Morrisona. Przeczytajcie, co chcę Wam o tej produkcji opowiedzieć.

 -

Odwiedzin: 10983

Autor: marmir83Religia

Egzorcyzmy i opętania - Religia

Okultyzm, spirytyzm, psychomanipulacja, sekty czy techniki transowe mogą prowadzić do uzależnień duchowych. Mogą uwięzić człowieka i jego duszę otwierając ją na demona i powodując opętania. Poniższy artykuł ma na celu zaznajomienie z tym zagadnieniem, które jest często źle postrzegane przez filmy o tej tematyce.

Znamy cały skład METAL MINE FESTIVAL! Polskie i zagraniczne zespoły "podpalą scenę"! - Festiwale muzyczne

Podobno heavy metal narodził się dokładnie w 1970 roku, w piątek 13 lutego. A zatem sam diabeł maczał w tym palce? Nic z tych rzeczy! Przecież, jak pokazały badania, taki gatunek muzyki nie zamienia ludzi w seryjnych morderców. Przeciwnie. Pomaga rozładować napięcie i ogranicza agresywne zachowania. Zapuszczajcie więc długie włosy, bierzcie w dłonie gitary i ruszajcie na koncerty. Najlepiej na dwudniowy Metal Mine Festival, gdzie występują zarówno polskie, jak i zagraniczne, porządnie grające kapele, i który powraca po trzech latach przerwy!

 -

Odwiedzin: 117

Autor: adminKultura

49. Festiwal Filmowy w Gdyni – Złote Lwy przekroczyły "Zieloną granicę" - Kultura

Zakończył się 49. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych. Ale jednocześnie rozpoczęła się na nowo „gorąca”, pełna napięć, dyskusja. Wiele osób w komentarzach pod postami związanymi z podsumowaniem finałowej gali, mającej miejsce w Teatrze Muzycznym w Gdyni jest wzburzona. Dlaczego? Jak to? Nie zgadzam się. To polityka, nie wybór pokierowany walorami artystycznymi. Okazało się bowiem, że Konkurs Główny wygrała „Zielona granica” Agnieszki Holland, mimo że najwięcej nagród trafiło do „Dziewczyny z igłą”. Czy to słuszna decyzja, czy nie – na to niech każdy odpowie zgodnie ze swoim odczuciem, byle by kulturalnie i w miarę obiektywnie. Zamiast „warczeć”, lepiej pogratulować wszystkim zadowolonym zwycięzcom.

Nowości

"Pył" – Czas na wielki oddech? - Recenzje książek

Hugh Howey. To człowiek, przez którego: dusiłem się; martwiłem; miałem nadzieję, po czym ją traciłem i ciekaw nieznanego, odczuwałem dreszcze… Dzięki Ci Hugh! Oby więcej było takich ludzi, jak Ty. Takich pisarzy rzecz jasna. Twórców, którzy potrafią wykreować namacalny, wrogi, zniszczony świat. A w nim wyrazistych bohaterów, z którymi na tyle się zżywamy, że pragniemy trzymać kciuki za powodzenie ich misji do samego końca. Howey to zrobił w swojej trylogii „Silos”. I choć z środkowym tomem nie zaprzyjaźniłem się aż tak bardzo (odsyłam do jego recenzji), to finał pt. „Pył” jest tym, czego prawie oczekiwałem. Załóżcie więc maskę przeciwgazową, a najlepiej szczelny kombinezon, bo czeka Was trzymający w napięciu kawał dojrzałej literatury dystopijnej, choć nie tej wielkości, siły i mroku, co „Droga” Cormaca McCarthy'ego.

PIAH: "Dlaczego rano już nie podobasz mi się?!" - Muzyczne Style

Przed Wami najnowszy, a zarazem ostatni singiel zapowiadający pierwszy album zespołu PIAH, o tym samym tytule, czyli „Nie podobasz mi się”. To najbardziej rock&roll’owy kawałek tego przebojowego zespołu, który swoją premierę miała pod koniec września 2024 roku. Jak zwykle nie mogło zabraknąć melodii, która pozostaje w głowach słuchaczy nie tylko na chwilę, ale i na całe dni.

 -

Odwiedzin: 143

Autor: adminKultura

Altao.pl patronem medialnym I Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego "Budujemy mosty – SŁOWEM"! - Kultura

Pragniemy poinformować naszych czytelników o czymś ważnym. Objęliśmy patronatem medialnym organizowany przez Fundację Katarzyny Jaroszewskiej „Już jestem…” I Ogólnopolski Konkursu Recytatorski. Jego nazwa: „Budujemy mosty – SŁOWEM” nie jest przypadkowa. Ma na on bowiem na celu nadać znaczeniu kulturze słowa i zwiększyć świadomości uczestników pod kątem istotnego znaczenia poezji jako narzędzia do wyrażania pozytywnych emocji. Finalistów poznamy 27 listopada 2024 roku.

 -

Odwiedzin: 104

Autor: pjTechnologie

Kryształ Pamięci – idealne miejsce do przechowania... ludzkiego genomu - Technologie

Jest mały, okrągły i przezroczysty. Ale nie to są jego główne zalety. Najważniejsze, że potrafi pomieścić… 360 TB (terabajtów) informacji. Mowa o „krysztale pamięci”, dysku stworzonym ze stopionego kwarcu przez naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Southampton. Tak wytrzymałym, że nie straszne dla niego ani ekstremalne mrozy, ani 1000 stopni Celsjusza. Ba! Nawet nie będzie zniszczony przez bezpośrednie uderzenie siły do 10 ton na cm2 i nie zagrozi mu promieniowanie kosmiczne. Z tym dyskiem nic nie może się równać (od 2014 nadal jest w Księdze Rekordów Guinnessa). Nie dziwne więc, że to na nim postanowiono przechować na wieczność ludzki genom.

 -

Odwiedzin: 117

Autor: adminKultura

49. Festiwal Filmowy w Gdyni – Złote Lwy przekroczyły "Zieloną granicę" - Kultura

Zakończył się 49. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych. Ale jednocześnie rozpoczęła się na nowo „gorąca”, pełna napięć, dyskusja. Wiele osób w komentarzach pod postami związanymi z podsumowaniem finałowej gali, mającej miejsce w Teatrze Muzycznym w Gdyni jest wzburzona. Dlaczego? Jak to? Nie zgadzam się. To polityka, nie wybór pokierowany walorami artystycznymi. Okazało się bowiem, że Konkurs Główny wygrała „Zielona granica” Agnieszki Holland, mimo że najwięcej nagród trafiło do „Dziewczyny z igłą”. Czy to słuszna decyzja, czy nie – na to niech każdy odpowie zgodnie ze swoim odczuciem, byle by kulturalnie i w miarę obiektywnie. Zamiast „warczeć”, lepiej pogratulować wszystkim zadowolonym zwycięzcom.

 -

Odwiedzin: 5268

Autor: pjZdrowie i uroda

Komentarze: 1

Niebezpieczne grzybobranie – objawy zatrucia, pierwsza pomoc i ważne zasady - Zdrowie i uroda

Sezon grzybowy w pełni. Przez las przedziera się wielu ludzi w poszukiwaniu tych przysmaków. Ale nawet najbardziej doświadczeni mogą narazić siebie, jak i innych na niebezpieczeństwo. I nie mamy na myśli atak dzikiego zwierza, tylko pomyłkowe zerwanie grzybów uznanych za trujące.

Artykuły z tej samej kategorii

 -

Odwiedzin: 5643

Autor: ZosiaPrzepisy

Schab po Cygańsku – smaczna i syta propozycja na drugie danie! - Przepisy

Macie dość mięsa wieprzowego w formie typowych schabowych na talerzu, które po odgrzaniu na drugi dzień w mikrofali są mało zjadliwe, tj. są twarde i ciężko je pogryźć? Jeśli tak, to proponuję na niedzielny obiad wieprzowinę, ale przyrządzaną w potrawie o nazwie Schab po cygańsku. Gwarantuję, że Wasze podniebienia rozpłyną się z rozkoszy, a brzuchy będą najedzone do syta.

 -

Odwiedzin: 11828

Autor: pjPrzepisy

Ślimaczki - przekąski z … ciasta na pizzę - Przepisy

Siedzicie z rodziną czy ze znajomymi przy grillu. Otwieracie piwko, jest piękna pogoda. Zjedliście już kiełbaskę i karczek, ale macie ochotę coś jeszcze przekąsić. Brak pomysłu? Śpieszymy z pomocą i polecamy ślimaczki na zimno lub na ciepło.

 -

Odwiedzin: 45052

Autor: pjPrzepisy

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

 -

Odwiedzin: 22515

Autor: pjPrzepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy

Tym razem coś na słodko, dla wszystkich łasuchów i nie tylko. O każdej porze, w domu czy na dworze, polubisz rogaliki drożdżowe.

 -

Odwiedzin: 36396

Autor: PaMPrzepisy

Komentarze: 6

Ciasto 3-BIT - Przepisy

Pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia, polecane osobom, które chciałyby spróbować swoich sił w pieczeniu i przy tym zaskoczyć swoich gości niebagatelnym smakiem.

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.567

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję