O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 806
Czas czytania:
2 012 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1522 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 698 dni temu

liczba odwiedzin: 1002

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1298 dni temu

liczba odwiedzin: 2192

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 977 dni temu

liczba odwiedzin: 757

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1342 dni temu

liczba odwiedzin: 1403

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2278 dni temu

liczba odwiedzin: 3295

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1669 dni temu

liczba odwiedzin: 1541

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1907 dni temu

liczba odwiedzin: 3105

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2026 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1907 dni temu

liczba odwiedzin: 3105

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2011 dni temu

liczba odwiedzin: 1560

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1522 dni temu

liczba odwiedzin: 1806

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3192 dni temu

liczba odwiedzin: 5398

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2032 dni temu

liczba odwiedzin: 2190

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 128

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 2119 dni temu

liczba odwiedzin: 3639

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 996 dni temu

liczba odwiedzin: 801

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 1775 dni temu

liczba odwiedzin: 5842

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 1413 dni temu

liczba odwiedzin: 2343

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 5952

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4074 dni temu

liczba odwiedzin: 12177

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4028 dni temu

liczba odwiedzin: 45517

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4449 dni temu

liczba odwiedzin: 22971

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4430 dni temu

liczba odwiedzin: 36693

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4389 dni temu

liczba odwiedzin: 86463

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3789 dni temu

liczba odwiedzin: 6025

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2026 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.177

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję