O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym! - Przepisy

Gospodynie domowe często zastanawiają, co zrobić na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni. Mężowie najchętniej zjedliby zwykłe schabowe. Z kolei dzieci ponownie oczekują frytek i paluszków rybnych. A może warto wykonać coś innego, oryginalnego? Idealną propozycją zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników będą więc pierogi. Jednak nie typowe, polskie, a te, które cieszą się popularnością na Ukrainie. Chodzi o czebureki, czyli pierogi smażone na głębokim tłuszczu.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 725
Czas czytania:
1 927 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1423 dni temu

Data dodania:
2021-05-10 10:07:54

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.

 

Czebureki (fot. PJ)

 

Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.

 

Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;

  • 1 i 1/3 szklanki wody;

  • łyżeczka soli i cukru;

  • 1 żółtko;

  • łyżka oleju;

  • łyżka spirytusu lub octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).

 

Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.

 

Przepis na farsz:

 

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);

  • sól i pieprz;

  • słodka albo ostra papryka;

  • dwie albo trzy łyżki zimnej wody;

  • jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;

  • pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.

Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.

 

Powrót do ciasta - robienie pierogów

 

Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).

Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.

Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

Czebureki (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 599 dni temu

liczba odwiedzin: 888

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1199 dni temu

liczba odwiedzin: 2092

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 878 dni temu

liczba odwiedzin: 696

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 1335

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2179 dni temu

liczba odwiedzin: 3208

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1570 dni temu

liczba odwiedzin: 1482

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 3027

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 3027

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 1496

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1423 dni temu

liczba odwiedzin: 1725

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 2677 dni temu

liczba odwiedzin: 3215

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 2084 dni temu

liczba odwiedzin: 2992

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1887 dni temu

liczba odwiedzin: 2374

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3835 dni temu

liczba odwiedzin: 14924

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 3469 dni temu

liczba odwiedzin: 5559

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3692 dni temu

liczba odwiedzin: 4906

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 4451 dni temu

liczba odwiedzin: 8952

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12071

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.182

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję