Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, które różni się pod względem wyboru mięsnego, soczystego nadzienia (od baraniny, po wołowinę i wieprzowiny) i różnych dodatków. Możliwa jest także wersja wegetariańska. Ja pierwszy raz usmażyłam te bardzo smaczne pierogi, decydując się na mięso wieprzowe.
Czebureki (fot. PJ)
Nie wiem, czy potrawa okazała się lepsza niż gotowe czebureki do kupienia w sklepie, ale mogę Wam wyjawić, że moi synowie i mąż byli zachwyceni smakiem! Najedli się do syta, aż wszystkie pierogi zniknęły z talerza.
Ich wykonanie nie jest trudne. Najpierw trzeba przygotować składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.
Składniki na ciasto:
-
2 i 1/2 szklanki mąki;
-
1 i 1/3 szklanki wody;
-
łyżeczka soli i cukru;
-
1 żółtko;
-
łyżka oleju;
-
łyżka spirytusu lub octu.
Wykonanie ciasta:
Szklankę wody, sól, cukier i olej należy zagotować w garnku. Po zdjęciu z palnika, wsypać jedną szklankę mąki i energicznie wymieszać łyżką. Lekko wystudzić. Mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć na nią przegotowaną, lekko przestudzoną masę. Dodać łyżkę spirytusu. Wbić żółtko i dokładnie wyrobić. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli okaże się, że mąki jest jednak za dużo, to dodać porcjami gorącą wodę (1/3 szklanki).
Po wyrobieniu, ciasto zawinąć w folię i schłodzić prawie 30 minut w lodówce.
Przepis na farsz:
Składniki:
-
około 0,5 kg mięsa (wieprzowina albo wołowina – według uznania, w tym przepisie była wieprzowina);
-
sól i pieprz;
-
słodka albo ostra papryka;
-
dwie albo trzy łyżki zimnej wody;
-
jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oleju;
-
pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej.
Wykonanie: Mięso wyrabiamy z cebulką, natką, przyprawami i zimną wodą.
Powrót do ciasta - robienie pierogów
Etap 1. Ciasto wałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego albo szklanki (według uznania).
Etap 2. Nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i dociskać widelcem, aby dokładnie je zalepić.
Etap 3. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.
Uwaga! Dla lepszego smaku, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Czebureki (fot. PJ)
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Czebureki – smażone pierogi z mięsem wieprzowym!
Więcej artykułów od autora Zosia
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.194