O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii! - Przepisy

Za godzinę mają przyjść niezapowiedziani goście. Czym ich poczęstować? Podpowiedź – czymś, co zjedzą na słodko. Czymś, co łatwo i szybko upiec. A kiedy już zapukają i zajrzą do piekarnika, to zapewne się ucieszą, mówiąc: „super, ta karpatka, tak ładnie rośnie i pachnie”. Jakie będzie ich zdziwienie po spróbowaniu gotowego dania. Bo to żaden wypiek z kremem, a naleśnik!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 106
Czas czytania:
3 909 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1908 dni temu

Data dodania:
2020-04-20 12:21:53

Tak, naleśnik. I to taki, który pochodzi z dalekiej Finlandii i pannukakku się zowie. Jako odpowiednik naszych polskich naleśników, jest on bardziej syty, więc cała rodzina napełni brzuchy do pełna, zaspokajając głód. A co z gośćmi? Pandemia koronawirusa nie pozwala im jednak na odwiedziny, ale pannukakku i tak mogą zjeść, gdy przygotują go sami na podstawie niniejszego przepisu.

 

Pannukakku w piekarniku wygląda jak... karpatka! (fot. PJ)

 

Naleśnik pieczony w piekarniku, a nie smażony na patelni? To możliwe. Nie dość, że smakuje trochę jak gofr, to jeszcze ma inny zalety – nie ma mowy o średnio przyjemnym zapachu oleju, który unosi się po całym mieszkaniu oraz o zmęczonych nogach, gdy stoi się długo przy patelni (jak wiadomo, trzeba zwykłych naleśników usmażyć sporo, aby się najeść). Jeśli chodzi o pannukakku, to wystarczy przygotowane ciasto wylać na blachę, wstawić do piekarnika i leniwie poczekać około 30 minut.

 

Uwaga! Poniższy przepis to wersja bez kardamonu (z tą przyprawą fiński naleśnik jest zapewne jeszcze smaczniejszy) i bitej śmietany:

 

Składniki:

  • 3 jajka

  • 700 ml mleka

  • 500 ml mąki pszennej (340 g)

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 50 g masła

 

Wykonanie:

 

Pierwszy etap to roztrzepanie jajek – przez 2-3 minuty, aż do powstania lekkiego puchu. Następnie nadal miksujemy i jednocześnie dodajemy cukier, mleko, sól, mąkę i miękkie masło. Tak powstałe bardzo rzadkie ciasto odstawiamy na około 30 minut. A na koniec wylewamy je na blaszkę z piekarnika, która jest wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Pannukakku w piekarniku wygląda jak... karpatka! (fot. PJ)

 

Pannukakku po wyjęciu z piekarnika (fot. PJ)

 

W trakcie pieczenia fiński naleśnik (grubszy od polskiego, smażonego) faktycznie prezentuje się oryginalnie i kształtem przypomina karpatkę. Kiedy będzie już gotowy, to kroimy go na mniejsze kawałki i podajemy z dżemem lub posypanym cukrem pudrem.

 

 

 

Kawałek pannukakku posmarowany dżemem, a obok z cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 699 dni temu

liczba odwiedzin: 1003

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1299 dni temu

liczba odwiedzin: 2193

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 978 dni temu

liczba odwiedzin: 759

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1343 dni temu

liczba odwiedzin: 1405

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1524 dni temu

liczba odwiedzin: 1806

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2280 dni temu

liczba odwiedzin: 3301

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1670 dni temu

liczba odwiedzin: 1543

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2027 dni temu

liczba odwiedzin: 3729

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1524 dni temu

liczba odwiedzin: 1806

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3763 dni temu

liczba odwiedzin: 4031

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3503 dni temu

liczba odwiedzin: 3088

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1908 dni temu

liczba odwiedzin: 3106

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 494 dni temu

liczba odwiedzin: 2243

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 4380 dni temu

liczba odwiedzin: 17151

autor:Muzycznewywiady(837 pkt)

utworzony: 638 dni temu

liczba odwiedzin: 538

autor:sebastiandziuda(1274 pkt)

utworzony: 1719 dni temu

liczba odwiedzin: 2180

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2112 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4075 dni temu

liczba odwiedzin: 12180

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4029 dni temu

liczba odwiedzin: 45520

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4451 dni temu

liczba odwiedzin: 22973

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4431 dni temu

liczba odwiedzin: 36695

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4391 dni temu

liczba odwiedzin: 86471

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3790 dni temu

liczba odwiedzin: 6028

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2027 dni temu

liczba odwiedzin: 3729

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.151

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję