O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii! - Przepisy

Za godzinę mają przyjść niezapowiedziani goście. Czym ich poczęstować? Podpowiedź – czymś, co zjedzą na słodko. Czymś, co łatwo i szybko upiec. A kiedy już zapukają i zajrzą do piekarnika, to zapewne się ucieszą, mówiąc: „super, ta karpatka, tak ładnie rośnie i pachnie”. Jakie będzie ich zdziwienie po spróbowaniu gotowego dania. Bo to żaden wypiek z kremem, a naleśnik!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 027
Czas czytania:
3 823 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
1808 dni temu

Data dodania:
2020-04-20 12:21:53

Tak, naleśnik. I to taki, który pochodzi z dalekiej Finlandii i pannukakku się zowie. Jako odpowiednik naszych polskich naleśników, jest on bardziej syty, więc cała rodzina napełni brzuchy do pełna, zaspokajając głód. A co z gośćmi? Pandemia koronawirusa nie pozwala im jednak na odwiedziny, ale pannukakku i tak mogą zjeść, gdy przygotują go sami na podstawie niniejszego przepisu.

 

Pannukakku w piekarniku wygląda jak... karpatka! (fot. PJ)

 

Naleśnik pieczony w piekarniku, a nie smażony na patelni? To możliwe. Nie dość, że smakuje trochę jak gofr, to jeszcze ma inny zalety – nie ma mowy o średnio przyjemnym zapachu oleju, który unosi się po całym mieszkaniu oraz o zmęczonych nogach, gdy stoi się długo przy patelni (jak wiadomo, trzeba zwykłych naleśników usmażyć sporo, aby się najeść). Jeśli chodzi o pannukakku, to wystarczy przygotowane ciasto wylać na blachę, wstawić do piekarnika i leniwie poczekać około 30 minut.

 

Uwaga! Poniższy przepis to wersja bez kardamonu (z tą przyprawą fiński naleśnik jest zapewne jeszcze smaczniejszy) i bitej śmietany:

 

Składniki:

  • 3 jajka

  • 700 ml mleka

  • 500 ml mąki pszennej (340 g)

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 50 g masła

 

Wykonanie:

 

Pierwszy etap to roztrzepanie jajek – przez 2-3 minuty, aż do powstania lekkiego puchu. Następnie nadal miksujemy i jednocześnie dodajemy cukier, mleko, sól, mąkę i miękkie masło. Tak powstałe bardzo rzadkie ciasto odstawiamy na około 30 minut. A na koniec wylewamy je na blaszkę z piekarnika, która jest wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Pannukakku w piekarniku wygląda jak... karpatka! (fot. PJ)

 

Pannukakku po wyjęciu z piekarnika (fot. PJ)

 

W trakcie pieczenia fiński naleśnik (grubszy od polskiego, smażonego) faktycznie prezentuje się oryginalnie i kształtem przypomina karpatkę. Kiedy będzie już gotowy, to kroimy go na mniejsze kawałki i podajemy z dżemem lub posypanym cukrem pudrem.

 

 

 

Kawałek pannukakku posmarowany dżemem, a obok z cukrem pudrem (fot. PJ)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 599 dni temu

liczba odwiedzin: 888

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1199 dni temu

liczba odwiedzin: 2092

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 878 dni temu

liczba odwiedzin: 695

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 1334

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1423 dni temu

liczba odwiedzin: 1724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2179 dni temu

liczba odwiedzin: 3208

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1570 dni temu

liczba odwiedzin: 1482

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1423 dni temu

liczba odwiedzin: 1724

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1808 dni temu

liczba odwiedzin: 3027

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 904 dni temu

liczba odwiedzin: 1232

autor:Kamil0232(277 pkt)

utworzony: 2811 dni temu

liczba odwiedzin: 4140

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 1311 dni temu

liczba odwiedzin: 3076

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3354 dni temu

liczba odwiedzin: 3958

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 409 dni temu

liczba odwiedzin: 523

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1084 dni temu

liczba odwiedzin: 1156

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4417 dni temu

liczba odwiedzin: 9577

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12071

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.201

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję