O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
703
Czas czytania:
765 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
560 dni temu

Data dodania:
2024-01-03 12:58:19

W kategorii Świat potraw, w podkategorii Przepisy pojawiły się już ziemniaczane naleśniki, te z nadzieniem szpinakowym, a nawet moje Pannukakku, czyli pieczony naleśnik z Finlandii! Ale tym razem zapomnijcie o prostym daniu smażonym na patelni, aby zrobić inne, jeszcze łatwiejsze i szybsze danie na patelni – krokiety z chleba tostowego (zwane też przez niektórych mini hot-dogami).

 

Najpierw zgromadźcie niezbędne składniki. Oto one:

 

  • około 10 kromek chleba tostowego;

  • 5 długich parówek (najlepsze są miękkie, cienkie, ale sprawdzą się też bardziej twarde kabanosy!);

  • 2 jajka;

  • 10 plasterków żółtego sera;

  • 2 łyżki śmietany (może być 12% lub 18%, według uznania);

  • sól;

  • pieprz;

  • bułka tarta;

  • olej do smażenia;

  • ewentualnie przyprawa dla wzmocnienie doznań smakowych (ja dodałam maggie).

 

Przygotowanie:

 

Zrobienie krokietów z chleba tostowego odbywa się w kilku krokach. W pierwszym musicie zająć się kromkami chleba – z każdej z nich odkrójcie jak najbardziej cienko skórki ze wszystkich stron, aby następnie rozwałkować takie kanapki wałkiem do ciasta (w miarę cienko).

 

Kolejny etap polega na przekrojeniu wszystkich parówek na pół (dostosować do wielkości chlebka).

 

Trzeci krok to roztrzepanie w miseczce dwóch jajek ze śmietaną, szczyptą pieprzu i soli.

 

Teraz wystarczy już, że na każdą z kromek położycie plasterek sera i na to parówkę. Całość zwiniecie oczywiście w rulonik, dociskając nieco mocniej na złączeniach (aby się dobrze skleiło).

 

Na koniec pozostanie Wam już tylko obtoczenie krokietów – najpierw w roztrzepanych jajkach, a później w bułce tartej.

 

Wszystko smażycie na rozgrzanym oleju, na zwykłej patelni (z obydwu stron na złoty kolor), ale pamiętając, aby ułożyć krokiety złączeniem do dołu.

 

Chrupiące krokiety z tostowego chleba (fot. ZJ)

 

 

Po około 40-45 minutach, po wykonaniu wszystkich kroków, kolacja będzie gotowa (jeśli ktoś jest bardziej energiczny, to czas będzie krótszy). Domownicy zadowoleni, a brzuszki syte!

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 704 dni temu

liczba odwiedzin: 1011

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1304 dni temu

liczba odwiedzin: 2196

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 983 dni temu

liczba odwiedzin: 762

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1347 dni temu

liczba odwiedzin: 1408

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1528 dni temu

liczba odwiedzin: 1810

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2284 dni temu

liczba odwiedzin: 3303

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1675 dni temu

liczba odwiedzin: 1546

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1913 dni temu

liczba odwiedzin: 3112

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2032 dni temu

liczba odwiedzin: 3734

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1913 dni temu

liczba odwiedzin: 3112

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4468 dni temu

liczba odwiedzin: 5102

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4444 dni temu

liczba odwiedzin: 4407

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 547 dni temu

liczba odwiedzin: 969

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 2853 dni temu

liczba odwiedzin: 2304

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4122 dni temu

liczba odwiedzin: 9137

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 3213 dni temu

liczba odwiedzin: 2608

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 163 dni temu

liczba odwiedzin: 299

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2117 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4080 dni temu

liczba odwiedzin: 12182

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4034 dni temu

liczba odwiedzin: 45527

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4455 dni temu

liczba odwiedzin: 22977

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4436 dni temu

liczba odwiedzin: 36699

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 86527

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3795 dni temu

liczba odwiedzin: 6031

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2032 dni temu

liczba odwiedzin: 3734

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.204

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję