O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (747 pkt)
Ilość odwiedzin:
483
Czas czytania:
537 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (747 pkt)
Dodano:
323 dni temu

Data dodania:
2024-01-03 12:58:19

W kategorii Świat potraw, w podkategorii Przepisy pojawiły się już ziemniaczane naleśniki, te z nadzieniem szpinakowym, a nawet moje Pannukakku, czyli pieczony naleśnik z Finlandii! Ale tym razem zapomnijcie o prostym daniu smażonym na patelni, aby zrobić inne, jeszcze łatwiejsze i szybsze danie na patelni – krokiety z chleba tostowego (zwane też przez niektórych mini hot-dogami).

 

Najpierw zgromadźcie niezbędne składniki. Oto one:

 

  • około 10 kromek chleba tostowego;

  • 5 długich parówek (najlepsze są miękkie, cienkie, ale sprawdzą się też bardziej twarde kabanosy!);

  • 2 jajka;

  • 10 plasterków żółtego sera;

  • 2 łyżki śmietany (może być 12% lub 18%, według uznania);

  • sól;

  • pieprz;

  • bułka tarta;

  • olej do smażenia;

  • ewentualnie przyprawa dla wzmocnienie doznań smakowych (ja dodałam maggie).

 

Przygotowanie:

 

Zrobienie krokietów z chleba tostowego odbywa się w kilku krokach. W pierwszym musicie zająć się kromkami chleba – z każdej z nich odkrójcie jak najbardziej cienko skórki ze wszystkich stron, aby następnie rozwałkować takie kanapki wałkiem do ciasta (w miarę cienko).

 

Kolejny etap polega na przekrojeniu wszystkich parówek na pół (dostosować do wielkości chlebka).

 

Trzeci krok to roztrzepanie w miseczce dwóch jajek ze śmietaną, szczyptą pieprzu i soli.

 

Teraz wystarczy już, że na każdą z kromek położycie plasterek sera i na to parówkę. Całość zwiniecie oczywiście w rulonik, dociskając nieco mocniej na złączeniach (aby się dobrze skleiło).

 

Na koniec pozostanie Wam już tylko obtoczenie krokietów – najpierw w roztrzepanych jajkach, a później w bułce tartej.

 

Wszystko smażycie na rozgrzanym oleju, na zwykłej patelni (z obydwu stron na złoty kolor), ale pamiętając, aby ułożyć krokiety złączeniem do dołu.

 

Chrupiące krokiety z tostowego chleba (fot. ZJ)

 

 

Po około 40-45 minutach, po wykonaniu wszystkich kroków, kolacja będzie gotowa (jeśli ktoś jest bardziej energiczny, to czas będzie krótszy). Domownicy zadowoleni, a brzuszki syte!

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 715

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1067 dni temu

liczba odwiedzin: 1732

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 746 dni temu

liczba odwiedzin: 615

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1111 dni temu

liczba odwiedzin: 1249

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1292 dni temu

liczba odwiedzin: 1598

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 2048 dni temu

liczba odwiedzin: 3117

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1438 dni temu

liczba odwiedzin: 1385

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1676 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4232 dni temu

liczba odwiedzin: 4978

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4208 dni temu

liczba odwiedzin: 4267

Teraz czytane artykuły

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 4319 dni temu

liczba odwiedzin: 9590

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 2862 dni temu

liczba odwiedzin: 3518

autor:bartoszkeprowski(3368 pkt)

utworzony: 3315 dni temu

liczba odwiedzin: 6069

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4503 dni temu

liczba odwiedzin: 6634

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4543 dni temu

liczba odwiedzin: 3550

autor:MovieBrain(996 pkt)

utworzony: 832 dni temu

liczba odwiedzin: 938

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5691

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11882

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36454

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82625

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.109

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję