O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
649
Czas czytania:
709 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
502 dni temu

Data dodania:
2024-01-03 12:58:19

W kategorii Świat potraw, w podkategorii Przepisy pojawiły się już ziemniaczane naleśniki, te z nadzieniem szpinakowym, a nawet moje Pannukakku, czyli pieczony naleśnik z Finlandii! Ale tym razem zapomnijcie o prostym daniu smażonym na patelni, aby zrobić inne, jeszcze łatwiejsze i szybsze danie na patelni – krokiety z chleba tostowego (zwane też przez niektórych mini hot-dogami).

 

Najpierw zgromadźcie niezbędne składniki. Oto one:

 

  • około 10 kromek chleba tostowego;

  • 5 długich parówek (najlepsze są miękkie, cienkie, ale sprawdzą się też bardziej twarde kabanosy!);

  • 2 jajka;

  • 10 plasterków żółtego sera;

  • 2 łyżki śmietany (może być 12% lub 18%, według uznania);

  • sól;

  • pieprz;

  • bułka tarta;

  • olej do smażenia;

  • ewentualnie przyprawa dla wzmocnienie doznań smakowych (ja dodałam maggie).

 

Przygotowanie:

 

Zrobienie krokietów z chleba tostowego odbywa się w kilku krokach. W pierwszym musicie zająć się kromkami chleba – z każdej z nich odkrójcie jak najbardziej cienko skórki ze wszystkich stron, aby następnie rozwałkować takie kanapki wałkiem do ciasta (w miarę cienko).

 

Kolejny etap polega na przekrojeniu wszystkich parówek na pół (dostosować do wielkości chlebka).

 

Trzeci krok to roztrzepanie w miseczce dwóch jajek ze śmietaną, szczyptą pieprzu i soli.

 

Teraz wystarczy już, że na każdą z kromek położycie plasterek sera i na to parówkę. Całość zwiniecie oczywiście w rulonik, dociskając nieco mocniej na złączeniach (aby się dobrze skleiło).

 

Na koniec pozostanie Wam już tylko obtoczenie krokietów – najpierw w roztrzepanych jajkach, a później w bułce tartej.

 

Wszystko smażycie na rozgrzanym oleju, na zwykłej patelni (z obydwu stron na złoty kolor), ale pamiętając, aby ułożyć krokiety złączeniem do dołu.

 

Chrupiące krokiety z tostowego chleba (fot. ZJ)

 

 

Po około 40-45 minutach, po wykonaniu wszystkich kroków, kolacja będzie gotowa (jeśli ktoś jest bardziej energiczny, to czas będzie krótszy). Domownicy zadowoleni, a brzuszki syte!

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 646 dni temu

liczba odwiedzin: 947

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1246 dni temu

liczba odwiedzin: 2135

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 925 dni temu

liczba odwiedzin: 724

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1290 dni temu

liczba odwiedzin: 1369

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1470 dni temu

liczba odwiedzin: 1769

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2226 dni temu

liczba odwiedzin: 3254

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1617 dni temu

liczba odwiedzin: 1505

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1855 dni temu

liczba odwiedzin: 3069

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 3676

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1855 dni temu

liczba odwiedzin: 3069

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4410 dni temu

liczba odwiedzin: 5073

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4386 dni temu

liczba odwiedzin: 4372

Teraz czytane artykuły

autor:piterwm90(218 pkt)

utworzony: 4249 dni temu

liczba odwiedzin: 7974

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 603 dni temu

liczba odwiedzin: 980

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4018 dni temu

liczba odwiedzin: 24896

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3624 dni temu

liczba odwiedzin: 4561

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3023 dni temu

liczba odwiedzin: 3822

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 636 dni temu

liczba odwiedzin: 896

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 72

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 14 dni temu

liczba odwiedzin: 115

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 121

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 102

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 139

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2059 dni temu

liczba odwiedzin: 5911

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4022 dni temu

liczba odwiedzin: 12124

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3976 dni temu

liczba odwiedzin: 45421

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4397 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4378 dni temu

liczba odwiedzin: 36654

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4337 dni temu

liczba odwiedzin: 85973

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3737 dni temu

liczba odwiedzin: 5984

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 3676

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.101

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję