O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
643
Czas czytania:
703 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
499 dni temu

Data dodania:
2024-01-03 12:58:19

W kategorii Świat potraw, w podkategorii Przepisy pojawiły się już ziemniaczane naleśniki, te z nadzieniem szpinakowym, a nawet moje Pannukakku, czyli pieczony naleśnik z Finlandii! Ale tym razem zapomnijcie o prostym daniu smażonym na patelni, aby zrobić inne, jeszcze łatwiejsze i szybsze danie na patelni – krokiety z chleba tostowego (zwane też przez niektórych mini hot-dogami).

 

Najpierw zgromadźcie niezbędne składniki. Oto one:

 

  • około 10 kromek chleba tostowego;

  • 5 długich parówek (najlepsze są miękkie, cienkie, ale sprawdzą się też bardziej twarde kabanosy!);

  • 2 jajka;

  • 10 plasterków żółtego sera;

  • 2 łyżki śmietany (może być 12% lub 18%, według uznania);

  • sól;

  • pieprz;

  • bułka tarta;

  • olej do smażenia;

  • ewentualnie przyprawa dla wzmocnienie doznań smakowych (ja dodałam maggie).

 

Przygotowanie:

 

Zrobienie krokietów z chleba tostowego odbywa się w kilku krokach. W pierwszym musicie zająć się kromkami chleba – z każdej z nich odkrójcie jak najbardziej cienko skórki ze wszystkich stron, aby następnie rozwałkować takie kanapki wałkiem do ciasta (w miarę cienko).

 

Kolejny etap polega na przekrojeniu wszystkich parówek na pół (dostosować do wielkości chlebka).

 

Trzeci krok to roztrzepanie w miseczce dwóch jajek ze śmietaną, szczyptą pieprzu i soli.

 

Teraz wystarczy już, że na każdą z kromek położycie plasterek sera i na to parówkę. Całość zwiniecie oczywiście w rulonik, dociskając nieco mocniej na złączeniach (aby się dobrze skleiło).

 

Na koniec pozostanie Wam już tylko obtoczenie krokietów – najpierw w roztrzepanych jajkach, a później w bułce tartej.

 

Wszystko smażycie na rozgrzanym oleju, na zwykłej patelni (z obydwu stron na złoty kolor), ale pamiętając, aby ułożyć krokiety złączeniem do dołu.

 

Chrupiące krokiety z tostowego chleba (fot. ZJ)

 

 

Po około 40-45 minutach, po wykonaniu wszystkich kroków, kolacja będzie gotowa (jeśli ktoś jest bardziej energiczny, to czas będzie krótszy). Domownicy zadowoleni, a brzuszki syte!

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 643 dni temu

liczba odwiedzin: 943

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 2132

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 922 dni temu

liczba odwiedzin: 722

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1287 dni temu

liczba odwiedzin: 1364

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1467 dni temu

liczba odwiedzin: 1766

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2223 dni temu

liczba odwiedzin: 3252

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1614 dni temu

liczba odwiedzin: 1504

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1852 dni temu

liczba odwiedzin: 3066

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1971 dni temu

liczba odwiedzin: 3673

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1852 dni temu

liczba odwiedzin: 3066

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4407 dni temu

liczba odwiedzin: 5072

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4383 dni temu

liczba odwiedzin: 4370

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 3504 dni temu

liczba odwiedzin: 11524

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 2801 dni temu

liczba odwiedzin: 5883

autor:Surgeon(725 pkt)

utworzony: 3308 dni temu

liczba odwiedzin: 3406

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 624 dni temu

liczba odwiedzin: 845

Nowości

autor:eliart(690 pkt)

utworzony: 11 dni temu

liczba odwiedzin: 81

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 88

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 89

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 122

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 151

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2056 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3973 dni temu

liczba odwiedzin: 45417

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4394 dni temu

liczba odwiedzin: 22896

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4375 dni temu

liczba odwiedzin: 36651

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4334 dni temu

liczba odwiedzin: 85908

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3734 dni temu

liczba odwiedzin: 5979

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1971 dni temu

liczba odwiedzin: 3673

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.106

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję