O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba! - Przepisy

Co się dzieje, kiedy ktoś usłyszy pochodzące z języka francuskiego słowo krokiet? Wyobrazi sobie oczywiście zwiniętego, usmażonego naleśnika z farszem mięsnym albo grzybowym w środku. Taki rodzaj pasztecika, a raczej niewielki rolady. To smakowite danie, w sam raz na wigilijny stół (ale nie tylko). Okazuje się jednak, że krokiety niekoniecznie muszą powstawać z naleśników. Można je bowiem przygotować z... chleba tostowego, dodając do środka parówkę i ser! W takiej formie również są zaskakująco przepyszne! I stanowią idealną propozycję na kolację dla całej rodziny. Czy ich wykonanie jest trudne? Absolutnie nie!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
691
Czas czytania:
752 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
547 dni temu

Data dodania:
2024-01-03 12:58:19

W kategorii Świat potraw, w podkategorii Przepisy pojawiły się już ziemniaczane naleśniki, te z nadzieniem szpinakowym, a nawet moje Pannukakku, czyli pieczony naleśnik z Finlandii! Ale tym razem zapomnijcie o prostym daniu smażonym na patelni, aby zrobić inne, jeszcze łatwiejsze i szybsze danie na patelni – krokiety z chleba tostowego (zwane też przez niektórych mini hot-dogami).

 

Najpierw zgromadźcie niezbędne składniki. Oto one:

 

  • około 10 kromek chleba tostowego;

  • 5 długich parówek (najlepsze są miękkie, cienkie, ale sprawdzą się też bardziej twarde kabanosy!);

  • 2 jajka;

  • 10 plasterków żółtego sera;

  • 2 łyżki śmietany (może być 12% lub 18%, według uznania);

  • sól;

  • pieprz;

  • bułka tarta;

  • olej do smażenia;

  • ewentualnie przyprawa dla wzmocnienie doznań smakowych (ja dodałam maggie).

 

Przygotowanie:

 

Zrobienie krokietów z chleba tostowego odbywa się w kilku krokach. W pierwszym musicie zająć się kromkami chleba – z każdej z nich odkrójcie jak najbardziej cienko skórki ze wszystkich stron, aby następnie rozwałkować takie kanapki wałkiem do ciasta (w miarę cienko).

 

Kolejny etap polega na przekrojeniu wszystkich parówek na pół (dostosować do wielkości chlebka).

 

Trzeci krok to roztrzepanie w miseczce dwóch jajek ze śmietaną, szczyptą pieprzu i soli.

 

Teraz wystarczy już, że na każdą z kromek położycie plasterek sera i na to parówkę. Całość zwiniecie oczywiście w rulonik, dociskając nieco mocniej na złączeniach (aby się dobrze skleiło).

 

Na koniec pozostanie Wam już tylko obtoczenie krokietów – najpierw w roztrzepanych jajkach, a później w bułce tartej.

 

Wszystko smażycie na rozgrzanym oleju, na zwykłej patelni (z obydwu stron na złoty kolor), ale pamiętając, aby ułożyć krokiety złączeniem do dołu.

 

Chrupiące krokiety z tostowego chleba (fot. ZJ)

 

 

Po około 40-45 minutach, po wykonaniu wszystkich kroków, kolacja będzie gotowa (jeśli ktoś jest bardziej energiczny, to czas będzie krótszy). Domownicy zadowoleni, a brzuszki syte!

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Chrupiące krokiety z tostowego chleba! Takiej rodzinnej kolacji Wam potrzeba!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 692 dni temu

liczba odwiedzin: 991

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1291 dni temu

liczba odwiedzin: 2181

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 971 dni temu

liczba odwiedzin: 751

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1335 dni temu

liczba odwiedzin: 1399

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1516 dni temu

liczba odwiedzin: 1799

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2272 dni temu

liczba odwiedzin: 3288

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1662 dni temu

liczba odwiedzin: 1534

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1901 dni temu

liczba odwiedzin: 3099

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1901 dni temu

liczba odwiedzin: 3099

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4456 dni temu

liczba odwiedzin: 5097

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4432 dni temu

liczba odwiedzin: 4397

Teraz czytane artykuły

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2104 dni temu

liczba odwiedzin: 5944

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4068 dni temu

liczba odwiedzin: 12172

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4021 dni temu

liczba odwiedzin: 45502

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4443 dni temu

liczba odwiedzin: 22956

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4423 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4383 dni temu

liczba odwiedzin: 86405

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3783 dni temu

liczba odwiedzin: 6021

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.175

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję