O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16252 pkt)
Ilość odwiedzin:
45 418
Czas czytania:
81 467 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16252 pkt)
Dodano:
3973 dni temu

Data dodania:
2014-06-30 20:06:05

Składniki: 
 

  • 3 szklanki mąki, 

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym), 

  • 0,5 łyżeczki sody, 

  • sól, 

  • olej do smażenia,

  • odrobina cukru (łyżeczka). 


Proste wykonanie: 
 

Najpierw należy na stolnicy przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i cukrem. Następnie wlać zsiadłe mleko i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować owalne placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (aż do zarumienienia po obu stronach). Najlepiej smakują na gorąco (świeżość zachowują przez kilka dni). Można je podać z gorącym kakao lub mlekiem.

 

Placki na sodzie (fot. PJ)

 

Dzięki niedrogim składnikom te słonawe placki  (nazywane inaczej racuchami, sodziakami, spuchlinami czy byncami) były niegdyś jednym z ważniejszych posiłków w województwie kujawsko-pomorskim. Dodawano także do nich konfitury, dżemy, cukier puder lub śmietanę. Jadano je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad i kolację.

 

Polecamy, gdyż po pierwsze warto kontynuować tę kulinarną tradycję, a po drugie cała rodzina może najeść się do syta (wystarczą dwa, by napełnić żołądek).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Placki na sodzie babci Marysi

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 40 dni temu

liczba odwiedzin: 155

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 66 dni temu

liczba odwiedzin: 228

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 74 dni temu

liczba odwiedzin: 232

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 102 dni temu

liczba odwiedzin: 228

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 138 dni temu

liczba odwiedzin: 226

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 154 dni temu

liczba odwiedzin: 261

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4186 dni temu

liczba odwiedzin: 7652

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 209 dni temu

liczba odwiedzin: 767

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 221 dni temu

liczba odwiedzin: 344

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2762 dni temu

liczba odwiedzin: 2422

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3166 dni temu

liczba odwiedzin: 2377

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 1360 dni temu

liczba odwiedzin: 1383

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1192 dni temu

liczba odwiedzin: 1775

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 643 dni temu

liczba odwiedzin: 944

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4408 dni temu

liczba odwiedzin: 5072

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4383 dni temu

liczba odwiedzin: 4370

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4265 dni temu

liczba odwiedzin: 3527

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3973 dni temu

liczba odwiedzin: 45418

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 2467 dni temu

liczba odwiedzin: 2734

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 1656 dni temu

liczba odwiedzin: 3134

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 633 dni temu

liczba odwiedzin: 888

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1126 dni temu

liczba odwiedzin: 1790

autor:bartoszkeprowski(3450 pkt)

utworzony: 3167 dni temu

liczba odwiedzin: 2987

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 963 dni temu

liczba odwiedzin: 1159

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1277 dni temu

liczba odwiedzin: 1543

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 3927 dni temu

liczba odwiedzin: 5486

Nowości

autor:eliart(690 pkt)

utworzony: 11 dni temu

liczba odwiedzin: 94

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 93

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 91

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 124

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 153

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2056 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4394 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4375 dni temu

liczba odwiedzin: 36652

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4334 dni temu

liczba odwiedzin: 85911

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3734 dni temu

liczba odwiedzin: 5979

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1971 dni temu

liczba odwiedzin: 3673

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3522 dni temu

liczba odwiedzin: 5310

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.088

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję