O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (2084 pkt)
Ilość odwiedzin:
7 098
Czas czytania:
11 533 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (2084 pkt)
Dodano:
1544 dni temu

Data dodania:
2014-06-30 20:06:05

Składniki: 
 

  • 3 szklanki mąki, 

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym), 

  • 0,5 łyżeczki sody, 

  • sól, 

 

  • olej do smażenia,

  • odrobina cukru (łyżeczka). 


Proste wykonanie: 
 

Najpierw należy na stolnicy przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i cukrem. Następnie wlać zsiadłe mleko i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować owalne placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (aż do zarumienienia po obu stronach). Najlepiej smakują na gorąco (świeżość zachowują przez kilka dni). Można je podać z gorącym kakao lub mlekiem.

 

Dzięki niedrogim składnikom te słonawe placki  (nazywane inaczej racuchami, sodziakami, spuchlinami czy byncami) były niegdyś jednym z ważniejszych posiłków w województwie kujawsko-pomorskim. Dodawano także do nich konfitury, dżemy, cukier puder lub śmietanę. Jadano je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad i kolację.

 

Polecamy, gdyż po pierwsze warto kontynuować tę kulinarną tradycję, a po drugie cała rodzina może najeść się do syta (wystarczą dwa, by napełnić żołądek).

 

Galeria zdjęć - Placki na sodzie babci Marysi

Temat / Nick:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1870 dni temu

liczba odwiedzin: 323194

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 55 dni temu

liczba odwiedzin: 293

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 2042 dni temu

liczba odwiedzin: 4120

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 123 dni temu

liczba odwiedzin: 321

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 333 dni temu

liczba odwiedzin: 320

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 737 dni temu

liczba odwiedzin: 726

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1979 dni temu

liczba odwiedzin: 3105

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1954 dni temu

liczba odwiedzin: 2394

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1836 dni temu

liczba odwiedzin: 1781

Teraz czytane artykuły



autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1544 dni temu

liczba odwiedzin: 7098

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 191 dni temu

liczba odwiedzin: 380

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 960 dni temu

liczba odwiedzin: 2282

autor:aragorn136(3563 pkt)

utworzony: 2269 dni temu

liczba odwiedzin: 4680

autor:lukasz_kulak(837 pkt)

utworzony: 1490 dni temu

liczba odwiedzin: 8869

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1965 dni temu

liczba odwiedzin: 15057

autor:PaM(564 pkt)

utworzony: 2159 dni temu

liczba odwiedzin: 159933

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1905 dni temu

liczba odwiedzin: 23923

autor:PaM(564 pkt)

utworzony: 1561 dni temu

liczba odwiedzin: 11280

autor:aragorn136(3563 pkt)

utworzony: 2250 dni temu

liczba odwiedzin: 3485

autor:marmir83(12 pkt)

utworzony: 1901 dni temu

liczba odwiedzin: 2492

autor:PaM(564 pkt)

utworzony: 2188 dni temu

liczba odwiedzin: 9873

autor:aragorn136(3563 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 121

autor:Daniel Drozdek(152 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 223

autor:PaM(564 pkt)

utworzony: 1773 dni temu

liczba odwiedzin: 29132

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1965 dni temu

liczba odwiedzin: 15057

autor:PaM(564 pkt)

utworzony: 1946 dni temu

liczba odwiedzin: 27740

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1905 dni temu

liczba odwiedzin: 23923

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1305 dni temu

liczba odwiedzin: 2993

autor:pj(2084 pkt)

utworzony: 1590 dni temu

liczba odwiedzin: 6231

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.181

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję