O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (1753 pkt)
Ilość odwiedzin:
6 448
Czas czytania:
10 244 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (1753 pkt)
Dodano:
1482 dni temu

Data dodania:
2014-06-30 20:06:05

Składniki: 
 

  • 3 szklanki mąki, 

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym), 

  • 0,5 łyżeczki sody, 

  • sól, 

 

  • olej do smażenia,

  • odrobina cukru (łyżeczka). 


Proste wykonanie: 
 

Najpierw należy na stolnicy przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i cukrem. Następnie wlać zsiadłe mleko i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować owalne placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (aż do zarumienienia po obu stronach). Najlepiej smakują na gorąco (świeżość zachowują przez kilka dni). Można je podać z gorącym kakao lub mlekiem.

 

Dzięki niedrogim składnikom te słonawe placki  (nazywane inaczej racuchami, sodziakami, spuchlinami czy byncami) były niegdyś jednym z ważniejszych posiłków w województwie kujawsko-pomorskim. Dodawano także do nich konfitury, dżemy, cukier puder lub śmietanę. Jadano je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad i kolację.

 

Polecamy, gdyż po pierwsze warto kontynuować tę kulinarną tradycję, a po drugie cała rodzina może najeść się do syta (wystarczą dwa, by napełnić żołądek).

 

Galeria zdjęć - Placki na sodzie babci Marysi

Temat / Nick:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1980 dni temu

liczba odwiedzin: 3984

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 61 dni temu

liczba odwiedzin: 226

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 62 dni temu

liczba odwiedzin: 99

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 271 dni temu

liczba odwiedzin: 267

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 675 dni temu

liczba odwiedzin: 696

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1916 dni temu

liczba odwiedzin: 3062

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1892 dni temu

liczba odwiedzin: 2337

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1774 dni temu

liczba odwiedzin: 1739

Teraz czytane artykuły



autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1482 dni temu

liczba odwiedzin: 6448

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 287 dni temu

liczba odwiedzin: 748

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1328 dni temu

liczba odwiedzin: 7655

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2112 dni temu

liczba odwiedzin: 2739

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2014 dni temu

liczba odwiedzin: 14868

autor:Daniel Drozdek(66 pkt)

utworzony: 23 dni temu

liczba odwiedzin: 174

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 62 dni temu

liczba odwiedzin: 99

autor:bartoszkeprowski(1660 pkt)

utworzony: 1247 dni temu

liczba odwiedzin: 5061

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1590 dni temu

liczba odwiedzin: 2392

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1265 dni temu

liczba odwiedzin: 1760

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1978 dni temu

liczba odwiedzin: 5304

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1851 dni temu

liczba odwiedzin: 5818

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 33 dni temu

liczba odwiedzin: 161

autor:pottero(538 pkt)

utworzony: 1241 dni temu

liczba odwiedzin: 3456

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 91517

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1459 dni temu

liczba odwiedzin: 5450

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 20 dni temu

liczba odwiedzin: 73

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1903 dni temu

liczba odwiedzin: 14771

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1884 dni temu

liczba odwiedzin: 26804

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1843 dni temu

liczba odwiedzin: 22863

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 2899

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1528 dni temu

liczba odwiedzin: 6061

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.140

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję