O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Placki na sodzie babci Marysi - Przepisy

To bardzo szybkie i proste w wykonaniu, szczególnie popularne na Kujawach danie, które może przygotować każdy (nawet nie posiadający talentu kulinarnego). Zapewne niektórym kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to nasze kochane babcie częstowały nas tymi lekkimi i puszystymi placuszkami.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16586 pkt)
Ilość odwiedzin: 45 603
Czas czytania: 81 675 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4074 dni temu [2014-06-30]

Składniki: 
 

  • 3 szklanki mąki, 

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym), 

  • 0,5 łyżeczki sody, 

  • sól, 

  • olej do smażenia,

  • odrobina cukru (łyżeczka). 


Proste wykonanie: 
 

Najpierw należy na stolnicy przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i cukrem. Następnie wlać zsiadłe mleko i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować owalne placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (aż do zarumienienia po obu stronach). Najlepiej smakują na gorąco (świeżość zachowują przez kilka dni). Można je podać z gorącym kakao lub mlekiem.

 

Placki na sodzie (fot. PJ)

 

Dzięki niedrogim składnikom te słonawe placki  (nazywane inaczej racuchami, sodziakami, spuchlinami czy byncami) były niegdyś jednym z ważniejszych posiłków w województwie kujawsko-pomorskim. Dodawano także do nich konfitury, dżemy, cukier puder lub śmietanę. Jadano je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad i kolację.

 

Polecamy, gdyż po pierwsze warto kontynuować tę kulinarną tradycję, a po drugie cała rodzina może najeść się do syta (wystarczą dwa, by napełnić żołądek).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Placki na sodzie babci Marysi

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.152

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję