Składniki:
-
3 szklanki mąki,
-
1,5 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym),
-
0,5 łyżeczki sody,
-
sól,
-
olej do smażenia,
-
odrobina cukru (łyżeczka).
Proste wykonanie:
Najpierw należy na stolnicy przesiać mąkę i wymieszać z sodą, solą i cukrem. Następnie wlać zsiadłe mleko i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować owalne placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (aż do zarumienienia po obu stronach). Najlepiej smakują na gorąco (świeżość zachowują przez kilka dni). Można je podać z gorącym kakao lub mlekiem.
Placki na sodzie (fot. PJ)
Dzięki niedrogim składnikom te słonawe placki (nazywane inaczej racuchami, sodziakami, spuchlinami czy byncami) były niegdyś jednym z ważniejszych posiłków w województwie kujawsko-pomorskim. Dodawano także do nich konfitury, dżemy, cukier puder lub śmietanę. Jadano je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad i kolację.
Polecamy, gdyż po pierwsze warto kontynuować tę kulinarną tradycję, a po drugie cała rodzina może najeść się do syta (wystarczą dwa, by napełnić żołądek).
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Placki na sodzie babci Marysi
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.138