O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Najlepsza pizza? Tylko na cieście dojrzewającym! - Przepisy

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jakby zapytać, skąd pochodzi ta potrawa, to zdecydowana większość osób odpowie, że z Włoch. I trudno im się dziwić, bo to właśnie Włosi wypromowali ją na całym świecie. W tym tekście dowiecie się jednak, że źródła powstania tego przysmaku należy szukać gdzieś indziej. Poza tym, przekonacie się, dzięki mojemu przepisowi, że najlepsza pizza to ta na dojrzewającym cieście.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 777
Czas czytania:
2 047 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1193 dni temu

Data dodania:
2022-02-09 16:48:18

Najpopularniejsza z nich, czyli margherita to klasyka włoskich pizz. Przygotowana specjalnie dla królowej Margherity Marii Teresy Giovanni di Savoia miała – dzięki czerwonemu sosowi, czerwonej mozzarelli i zielonej bazylii – symbolizować barwy narodowe Włoch.

 

Co ciekawa, samo słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea” i oznacza nic innego, jak placek mączny. Zatem, jeżeli zechce nam się spojrzeć nieco dalej w historię, to możemy zauważyć, że już w starożytnej Grecji wypiekano plankuntos, czyli cienkie placki z oliwą i czosnkiem. Niektórzy nawet mówią, że staropolskie podpłomyki były znane dużo wcześniej niż włoska pizza. Skąd by jednak nie pochodziła, to jest jednym z najczęściej wybieranych fastfoodów. I nie ma się czemu dziwić. Jeśli mamy do wyboru otrzymać pizzę do domu w pół godziny od zamówienia a spędzić trochę czasu w kuchni, żeby ją uszykować, to bardzo często chcemy po prostu zaoszczędzić czas.

 

Najlepsza pizza na cieście dojrzewającym! (fot. Jakub Jaworski)

 

Bo o niego tu głównie chodzi. Zrobienie dobrej pizzy wymaga czasu. Czasu głównie na powolne wyrastanie ciasta. Przepis, który chcę Wam pokazać to pizza na cieście dojrzewającym, które wymaga od nas około 12-godzinnego (a najlepiej 24-godzinnego) leżakowania w lodówce. Dojrzewanie ciasta w warunkach chłodniczych sprawia, że poza fermentacją alkoholową zachodzącą w cieście drożdżowym, dopuszczamy do pracy bakterie kwasu mlekowego. To dzięki nim ma ono delikatny, lekko maślany posmak i jest najlepszym ciastem na pizzę! Dodatkowo polecam pieczenie pizzy na… kamieniu, co nada jej jeszcze więcej charakteru i smaku.

 

Składniki

 

  • 410 g mąki typ „0” (pszennej, bardzo drobno zmielonej, dostępnej w sklepach)

  • 200 ml ciepłej wody

  • 10 g świeżych drożdży

  • 50 ml oleju

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • ulubione dodatki

 

Przygotowanie krok po kroku

 

1. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. W ciepłej wodzie wymieszać drożdże z cukrem i przelać do mąki. Całość dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Dolać olej i wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będę jednolite i nie będzie się kleić do rąk.

 

2. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, zabezpieczyć folią spożywczą i schować do lodówki na 12 godzin a najlepiej na 24.

 

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed robieniem pizzy. Dajmy mu czas, żeby złapało trochę ciepła i nigdy nie formujmy placków od razu po wyjęciu ciasta z lodówki.

 

4. Co ważne, ciasto najlepiej rozciągać rękoma, a nie wałkować!

 

5. Rozciągnięte ciasto smarujemy sosem i kładziemy ulubione dodatki. Wcześniej jednak włóżmy na spód piekarnika kamień do pizzy i nagrzejmy piec do 250 stopni. Pizzę przekładamy na nagrzany kamień i pieczemy około 5-7 minut.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Najlepsza pizza? Tylko na cieście dojrzewającym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

re
540 dni temu

CO do wyposażenia, to tutaj macie wszystkie rozwiązania - https://www.amart.pl/category/wyposazenie-kuchni
I po prostu warto stawiać na jakość. Tak do tego podejdziecie, to swoje zrobicie.
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1238 dni temu

liczba odwiedzin: 2074

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1743 dni temu

liczba odwiedzin: 2038

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1556

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 4125

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1945

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1523

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2076 dni temu

liczba odwiedzin: 3777

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 2799

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2763 dni temu

liczba odwiedzin: 2423

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 2996 dni temu

liczba odwiedzin: 2654

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 521 dni temu

liczba odwiedzin: 1419

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1193 dni temu

liczba odwiedzin: 1777

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 820 dni temu

liczba odwiedzin: 5659

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 1201 dni temu

liczba odwiedzin: 2069

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 683 dni temu

liczba odwiedzin: 1327

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3920 dni temu

liczba odwiedzin: 17211

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 2246 dni temu

liczba odwiedzin: 3006

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 697 dni temu

liczba odwiedzin: 926

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 53

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 110

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 97

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 134

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2057 dni temu

liczba odwiedzin: 5907

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 12123

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4376 dni temu

liczba odwiedzin: 36653

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4335 dni temu

liczba odwiedzin: 85931

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3735 dni temu

liczba odwiedzin: 5981

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1972 dni temu

liczba odwiedzin: 3674

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.132

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję