O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Najlepsza pizza? Tylko na cieście dojrzewającym! - Przepisy

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jakby zapytać, skąd pochodzi ta potrawa, to zdecydowana większość osób odpowie, że z Włoch. I trudno im się dziwić, bo to właśnie Włosi wypromowali ją na całym świecie. W tym tekście dowiecie się jednak, że źródła powstania tego przysmaku należy szukać gdzieś indziej. Poza tym, przekonacie się, dzięki mojemu przepisowi, że najlepsza pizza to ta na dojrzewającym cieście.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 817
Czas czytania:
2 096 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1246 dni temu

Data dodania:
2022-02-09 16:48:18

Najpopularniejsza z nich, czyli margherita to klasyka włoskich pizz. Przygotowana specjalnie dla królowej Margherity Marii Teresy Giovanni di Savoia miała – dzięki czerwonemu sosowi, czerwonej mozzarelli i zielonej bazylii – symbolizować barwy narodowe Włoch.

 

Co ciekawa, samo słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea” i oznacza nic innego, jak placek mączny. Zatem, jeżeli zechce nam się spojrzeć nieco dalej w historię, to możemy zauważyć, że już w starożytnej Grecji wypiekano plankuntos, czyli cienkie placki z oliwą i czosnkiem. Niektórzy nawet mówią, że staropolskie podpłomyki były znane dużo wcześniej niż włoska pizza. Skąd by jednak nie pochodziła, to jest jednym z najczęściej wybieranych fastfoodów. I nie ma się czemu dziwić. Jeśli mamy do wyboru otrzymać pizzę do domu w pół godziny od zamówienia a spędzić trochę czasu w kuchni, żeby ją uszykować, to bardzo często chcemy po prostu zaoszczędzić czas.

 

Najlepsza pizza na cieście dojrzewającym! (fot. Jakub Jaworski)

 

Bo o niego tu głównie chodzi. Zrobienie dobrej pizzy wymaga czasu. Czasu głównie na powolne wyrastanie ciasta. Przepis, który chcę Wam pokazać to pizza na cieście dojrzewającym, które wymaga od nas około 12-godzinnego (a najlepiej 24-godzinnego) leżakowania w lodówce. Dojrzewanie ciasta w warunkach chłodniczych sprawia, że poza fermentacją alkoholową zachodzącą w cieście drożdżowym, dopuszczamy do pracy bakterie kwasu mlekowego. To dzięki nim ma ono delikatny, lekko maślany posmak i jest najlepszym ciastem na pizzę! Dodatkowo polecam pieczenie pizzy na… kamieniu, co nada jej jeszcze więcej charakteru i smaku.

 

Składniki

 

  • 410 g mąki typ „0” (pszennej, bardzo drobno zmielonej, dostępnej w sklepach)

  • 200 ml ciepłej wody

  • 10 g świeżych drożdży

  • 50 ml oleju

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • ulubione dodatki

 

Przygotowanie krok po kroku

 

1. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. W ciepłej wodzie wymieszać drożdże z cukrem i przelać do mąki. Całość dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Dolać olej i wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będę jednolite i nie będzie się kleić do rąk.

 

2. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, zabezpieczyć folią spożywczą i schować do lodówki na 12 godzin a najlepiej na 24.

 

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed robieniem pizzy. Dajmy mu czas, żeby złapało trochę ciepła i nigdy nie formujmy placków od razu po wyjęciu ciasta z lodówki.

 

4. Co ważne, ciasto najlepiej rozciągać rękoma, a nie wałkować!

 

5. Rozciągnięte ciasto smarujemy sosem i kładziemy ulubione dodatki. Wcześniej jednak włóżmy na spód piekarnika kamień do pizzy i nagrzejmy piec do 250 stopni. Pizzę przekładamy na nagrzany kamień i pieczemy około 5-7 minut.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Najlepsza pizza? Tylko na cieście dojrzewającym!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

re
593 dni temu

CO do wyposażenia, to tutaj macie wszystkie rozwiązania - https://www.amart.pl/category/wyposazenie-kuchni
I po prostu warto stawiać na jakość. Tak do tego podejdziecie, to swoje zrobicie.
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1291 dni temu

liczba odwiedzin: 2124

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1796 dni temu

liczba odwiedzin: 2075

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2010 dni temu

liczba odwiedzin: 1589

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2010 dni temu

liczba odwiedzin: 4180

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2010 dni temu

liczba odwiedzin: 1989

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2010 dni temu

liczba odwiedzin: 1560

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2129 dni temu

liczba odwiedzin: 3828

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2010 dni temu

liczba odwiedzin: 2843

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2816 dni temu

liczba odwiedzin: 2457

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4027 dni temu

liczba odwiedzin: 45515

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3049 dni temu

liczba odwiedzin: 2692

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1246 dni temu

liczba odwiedzin: 1817

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 4415 dni temu

liczba odwiedzin: 6742

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 1031 dni temu

liczba odwiedzin: 1381

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3816 dni temu

liczba odwiedzin: 7401

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4460 dni temu

liczba odwiedzin: 40458

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4656 dni temu

liczba odwiedzin: 170276

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2110 dni temu

liczba odwiedzin: 5952

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4073 dni temu

liczba odwiedzin: 12177

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4027 dni temu

liczba odwiedzin: 45515

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4448 dni temu

liczba odwiedzin: 22969

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4429 dni temu

liczba odwiedzin: 36690

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4388 dni temu

liczba odwiedzin: 86457

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3788 dni temu

liczba odwiedzin: 6025

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2025 dni temu

liczba odwiedzin: 3726

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.183

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję