O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną - Przepisy

Moja ulubiona jesień, to taka pora roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się, co nowego można wymyślić.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 566
Czas czytania:
1 659 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
2016 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:10:46

Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego.

 

Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj) lubią prawie wszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł.

 

Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość.

 

Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną.

 

Składniki:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • 800 g dyni
  • 100 g śliwki wędzonej
  • 150 g białej kaszy gryczanej
  • świeży majeranek
  • świeża szałwia
  • 50 g masła
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz biały
  • oliwa lub olej do skropienia dyni

 

Przygotowanie:

 

Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut.

Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów

Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną.

 

Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 2 minuty od ich wypłynięcia.

 

W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do masła posiekaną szałwię i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wrzucamy pierogi i mieszamy, aby pokryły się masłem i ziołami.

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Pierogi z dynią, wędzoną śliwką i kaszą gryczaną

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1253 dni temu

liczba odwiedzin: 1823

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1298 dni temu

liczba odwiedzin: 2132

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1803 dni temu

liczba odwiedzin: 2080

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2016 dni temu

liczba odwiedzin: 1597

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2016 dni temu

liczba odwiedzin: 4193

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2016 dni temu

liczba odwiedzin: 1995

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2136 dni temu

liczba odwiedzin: 3837

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2016 dni temu

liczba odwiedzin: 2851

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1803 dni temu

liczba odwiedzin: 2080

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1528 dni temu

liczba odwiedzin: 1810

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 1421 dni temu

liczba odwiedzin: 1427

Teraz czytane artykuły

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 103 dni temu

liczba odwiedzin: 329

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2016 dni temu

liczba odwiedzin: 1566

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1606 dni temu

liczba odwiedzin: 2088

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 2078 dni temu

liczba odwiedzin: 5493

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3671 dni temu

liczba odwiedzin: 10197

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 1200 dni temu

liczba odwiedzin: 3180

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1322 dni temu

liczba odwiedzin: 1297

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4643 dni temu

liczba odwiedzin: 17057

autor:pottero(558 pkt)

utworzony: 3525 dni temu

liczba odwiedzin: 6058

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2117 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4080 dni temu

liczba odwiedzin: 12182

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4034 dni temu

liczba odwiedzin: 45527

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4455 dni temu

liczba odwiedzin: 22977

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4436 dni temu

liczba odwiedzin: 36699

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 86527

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3795 dni temu

liczba odwiedzin: 6031

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2032 dni temu

liczba odwiedzin: 3734

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.112

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję