O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Dzień Polskiej Żywności – nasze swojskie jedzonko, czyli miód w gębie! - Degustacja

Regularnie pod koniec lata, od 2013 roku obchodzone jest pewne święto, które szczególnie kochają miłośnicy rodzimych pomidorów, ziemniaków, kiełbas i pierogów oraz fani pieczywa. Mowa o Dniu Polskiej Żywności. Przypada on 25 sierpnia, a więc w czasie, kiedy rolnicy chwalą się swoimi zbiorami i organizują uroczystość zwaną dożynkami. Dlaczego ów dzień jest tak ważny? Czym charakteryzuje się nasze jadło, że tak bardzo kusi osobę w każdym wieku?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16442 pkt)
Ilość odwiedzin:
1 415
Czas czytania:
1 478 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
pj (16442 pkt)
Dodano:
1407 dni temu

Data dodania:
2021-08-25 12:03:31

Na portalu Altao.pl w dziale Świat Potraw w kategorii Degustacja pojawił się kiedyś tekst o Festiwalu Smaków Food Trucków. To taki amerykański zwyczaj przeszczepiony na polskie podwórko. Dzięki niemu można poznawać smaki z różnych stron świata. Większość moich znajomych uważa jednak, że – owszem – warto odkrywać nowe dania z każdego kontynentu, ale i tak pierogi ulepione przez ich mamy i babcie albo usmażone schabowe i placki ziemniaczane są najlepsze w całej galaktyce. Nic nie może się nimi równać. Miód w gębie! To co, że dużo kalorii. Że tuczące.

 

Schabowy, ziemniaki, pomidory (źródło: wikimedia.org)

 

Pierogi (źródło: pixabay.com)

 

Polska żywność jest jedyna w swoim rodzaju. Nie dziwi zatem prawdziwa informacja na temat tego, jak pozytywnie jest ona postrzegana przez mieszkańców innych państw. Jest kilka przymiotników, którymi łatwo ją opisać: naturalna, wysokojakościowa i małoprzetworzona. Tyle wystarczy, aby docenić jej walory smakowe. Widząc zresztą na straganach piękne, dojrzałe, soczyste, świeże owoce czy różne warzywa, trudno wyobrazić sobie, aby te importowane z zachodu stanowiły dużą dla nich konkurencję. Warto też nadmienić, że w ostatnich latach znacznie wzrosła produkcja polskiej żywności. Jej wartość, zgodnie z danymi z 2018, wynosiła aż 250 mld zł rocznie (!). Z kolei aż 40 % produktów trafiło do krajów Unii Europejskiej. Mowa tutaj chociażby o drobiu i jabłkach (w tym jesteśmy liderem), a także mięsie wieprzowym i wołowym oraz burakach cukrowych i rzepaku.

 

Rodzime pokarmy to skarb, na który „polują” zwykli konsumenci i właściciele restauracji. A skoro tak, to konieczne było stworzenie nietypowego Dnia Polskiej Żywności. Cel? Przypomnienie, jak bogata jest oferta rolników; zachęcanie do kupowania i promocji pożywienia (zachwyceni są nim również klienci w Azji) oraz delektowanie się plonami polskiej ziemi bez ograniczeń. Podniebienie, żołądek i mózg muszą być przecież ciągle zadowolone, a w 25 sierpnia najbardziej. Trzeba dodać, że inicjatorami święta, o którym opowiadam Wam w niniejszym artykule, są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Według nich pandemia koronawirusa miała jedną... zaletą. Jaką, zapytacie? Otóż sprawiła, że zwiększył się patriotyzm konsumencki (tożsamość społeczna w zakresie lokalnego pożywienia), a ludzie częściej powracali do tego, co lubili, swojskich smaków, które pamiętali z dzieciństwa. Zaczęła się też kształtować mocniejsza więź ze środowiskiem naturalnym i przyrodą, co z kolei przełożyło się na wspieranie polskiej gospodarki.

 

Chleb i kiełbasa (źródło: pxhere.com)

 

Tradycyjne dania i ekologiczne wyroby szczególnie cieszą się zainteresowaniem w trakcie festynów odbywających się w skansenach. Właśnie w takich miejscach częstują nimi wszystkich zwiedzających lokalni wytwórcy. Wystarczy spojrzeć na długie kolejki, gdzie nie brakuje też zagranicznych turystów (czego sam byłem świadkiem), by zrozumieć, jak kuszący jest zapach i apetyczny wygląd prezentowanych dań. Co prawda, jedna kromka swojskiego chleba ze smalcem kosztuje tam kilka złotych, ale lepiej przeznaczyć pieniądze na taki rarytas niż kupić piwo w puszce w markecie… Brzuch piwny to mało ciekawy widok. Skoro już przytyć, to zdecydowanie dzięki polskim wędlinom, choć ja bardziej polecam zajadać się warzywami.

 

Oczywiście, warto przynajmniej raz w roku spróbować również egzotycznych potraw (niekoniecznie smażonych robaków), tym bardziej że są one obecnie dostępne na wyciągnięcie ręki. Lecz rodzime dania nadal pozostają najsmaczniejszym kulinarnym i zdrowym specjałem – chyba zgodzicie się z moim twierdzeniem.

 

Smacznego!

 

Więcej o tym święcie przeczytacie na stronie: docenpolskie.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Dzień Polskiej Żywności – nasze swojskie jedzonko, czyli miód w gębie!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 87 dni temu

liczba odwiedzin: 216

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 113 dni temu

liczba odwiedzin: 284

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 121 dni temu

liczba odwiedzin: 278

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 148 dni temu

liczba odwiedzin: 286

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 185 dni temu

liczba odwiedzin: 260

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 201 dni temu

liczba odwiedzin: 314

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4233 dni temu

liczba odwiedzin: 7697

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 256 dni temu

liczba odwiedzin: 869

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 268 dni temu

liczba odwiedzin: 378

Polecamy podobne artykuły

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1141 dni temu

liczba odwiedzin: 1493

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 3042 dni temu

liczba odwiedzin: 2686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4178 dni temu

liczba odwiedzin: 4861

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 45498

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2002 dni temu

liczba odwiedzin: 1552

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2352 dni temu

liczba odwiedzin: 2500

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 1407 dni temu

liczba odwiedzin: 1415

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1269 dni temu

liczba odwiedzin: 2813

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 708 dni temu

liczba odwiedzin: 738

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 1441 dni temu

liczba odwiedzin: 2261

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4731 dni temu

liczba odwiedzin: 7904

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 892 dni temu

liczba odwiedzin: 725

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3754 dni temu

liczba odwiedzin: 4023

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4513 dni temu

liczba odwiedzin: 11141

Artykuły z tej samej kategorii

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.138

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję