O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

"Punkt wrzenia" – Z kamerą wśród kucharzy - Recenzje filmów

„Punkt wrzenia” kipi od emocji, intensywnie gotuje się „tabaką” w kuchni, doprowadza to mniejszych poparzeń, jak i wylewa garnek wrzącej wody prosto na twarz. Nowa pozycja w bibliotece HBO MAX pochłonęła mnie bez reszty. Jest to świetnie zrealizowane kino od strony technicznej. Praca kamery, która sprawia, że mamy wrażenie, że całość jest nakręcona na jednym ujęciu. Totalnie żywe kino – dosłownie i w przenośni jesteśmy świadkami jak wygląda praca w gastronomii „od kuchni”. Jesteśmy cichymi obserwatorami – przyglądamy się wizycie sanepidu, otwarciu restauracji, przyjęciu pierwszych klientów, przyjmowaniu zamówień, tempie wykonywanych posiłków, pierwszym i kolejnym problemom oraz rozmowom między pracownikami, którzy stoją na różnych stopniach w hierarchii restauracyjnej.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Ponton (525 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 498
Czas czytania:
1 620 min.
Kategoria:
Recenzje filmów
Autor:
Ponton (525 pkt)
Dodano:
1145 dni temu

Data dodania:
2022-05-18 12:56:48

Miałem krótki epizod, jeśli chodzi o pracę w takim miejscu – pomimo tego, że było to lata temu to poza tym, że pamiętam opowieści kucharzy o swoich nocnych, kilkugodzinnych podbojach erotycznych to potrafię stwierdzić, iż film oddaje w pełni specyfikację pracy w gastronomii. To wieczny pośpiech i niemalże perfekcyjne zgranie członków ekipy. Oczywiście nie zawsze jest idealnie, tym bardziej, gdy szef ma całkiem duże problemy natury prywatnej oraz finansowej, a pani manager nie ma pojęcia o takiej pracy i popełnia szereg błędów, mający wpływ na atmosferę w kuchni. To ciekawy komentarz na temat tego, że bardzo często tak bywa, iż osoby zajmujące pewne stanowiska to los przypadku czy relacji rodzinnych. Z daną branża niewiele mają wspólnego – i na pewno nie jest to pasja. Reżyser i współscenarzysta Philip Barantini dorzuca również parę większych szczypt swoich spostrzeżeń na temat influencerów, krytyków kulinarnych oraz wymagających, często gburowatych klientów.

 

Poza tym, że wchodzimy z butami na zaplecze, to również sporo dowiadujemy się o życiu osobistym bohaterów. Może by pomyśleć – a co nas obchodzi, że np. jeden z pracowników ma myśli samobójcze czy fakt, że jeden z ziomków po godzinach pracuje jako DJ. To kolejny atut film, który wpływa na realność filmu. Powtórzę, mamy do czynienia z żywym kinem – każdy element jest istotny, również wiedza o ludzkich troskach i radościach. Zmiana narracji z jednej osoby na drugą poprowadzona jest idealnie. Kamera idzie na plecami jednej z nich, aby po chwili stwierdzić, że coś ciekawszego przykuło jej uwagę i prowadzi nas do innej części restauracji. Momentami miałem wrażenie, że część tych wątków jest wprowadzona tylko po to, aby odciągnąć naszą uwagę od kuchni, ale to mały mankament, biorąc pod uwagę tlący się gdzieś w pobliżu odbezpieczony granat emocjonalny.

 

Kadr z filmu "Punkt wrzenia" (materiały prasowe)

 

Kadr z filmu "Punkt wrzenia" (materiały prasowe)

 

Punkt wrzenia” to gastronomiczny thriller, który ogląda się z zapartym tchem. Nie wiadomo, w którym momencie kurek z gazem eksploduje i zafunduje nam danie z alergenami, których się nie spodziewamy podczas posiłku. Wiadomo – aspekt wizualny wpływa mocno na nasze przeżywanie seansu, ale gdyby nie zdolna, aktorska ekipa to film mógłby zostać odebrany jako dobrze udawana jedno-ujęciowa akcja i nic poza tym. Nominowany do nagrody BAFTA Stephen Graham (Tommy z „Przekrętu” i rewelacyjny Al Capone w „Zakazanym Imperium”) dorzuca do swojego CV jedną z najlepszych ról w swojej karierze. Wciela się w mężczyznę po przejściach, który jest kłębkiem nerwów – krzyczy na ekipę pod wpływem emocji, ale też przyznaje się do błędów, przeprasza i jest pomocną dłonią w kuchni. Razem z równie świetną Vinette Robinson tworzą na ekranie sprawny duet, a na drugi planie bryluje zawadiacki jak zawsze Jason Flemyng. Pełnokrwista gra aktorska, pełna naturalności, bez zbędnych szarż uzupełnia pełną szybkiego tempa akcję filmu.

 

Nie jest to tytuł idealny. Są potrawy, w których jeden dodatkowy składnik potrafi sprawić, że nasze kubki smakowe nie wyruszają w międzygalaktyczny odlot. Czegoś może być za mało lub za dużo, czy w złych proporcjach. Podobnie jest z „Punktem wrzenia”. W finale twórcy stawiają na dosyć fatalistyczny element, który sprowadza się do posypywania solą otwartej rany. Dużo w tym kliszowatej, banalnej goryczki. Nie mniej jednak jest to jedna z lepszych produkcji, jakie obejrzałem w tym roku. Pełna energii, nieustającego tempa, pobudzająca zmysły i uzmysławiającą, że praca w gastronomii to niezła jazda bez trzymanki. Może i „1917”, „Climax” czy „John Wick” są bardziej wyraziste w swoich master-shotach, to jednak „Punkt wrzenia” stawiam na trochę innym miejscu w menu. Żaden film w tak rzeczywisty sposób nie pokazał nam pracy w danej dziedzinie w tak realny sposób. Bez ozdobników – to po prostu „Z kamerą w kuchni, od kuchni i o kuchni”. Mocna polecajka.

 

Ocena: 7,5/10

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

 

*Autor Marcin Gontarski publikuje też na swoim facebookowym fanpage'u: Ponton Movie

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - "Punkt wrzenia" – Z kamerą wśród kucharzy

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

Filman
1145 dni temu

Eee takie sobie w smaku to danie. Atmosfera dobrze przedstawiona. Realizm. Ale fabuła nie wciąga.
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora Ponton

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 661 dni temu

liczba odwiedzin: 862

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1043 dni temu

liczba odwiedzin: 2246

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1155 dni temu

liczba odwiedzin: 2506

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1174 dni temu

liczba odwiedzin: 1822

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1232 dni temu

liczba odwiedzin: 2391

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1274 dni temu

liczba odwiedzin: 2817

Polecamy podobne artykuły

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 887 dni temu

liczba odwiedzin: 797

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 178 dni temu

liczba odwiedzin: 784

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 1411 dni temu

liczba odwiedzin: 1419

Teraz czytane artykuły

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1145 dni temu

liczba odwiedzin: 1498

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4023 dni temu

liczba odwiedzin: 16116

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2896 dni temu

liczba odwiedzin: 3010

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2425 dni temu

liczba odwiedzin: 7189

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 485 dni temu

liczba odwiedzin: 910

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3637 dni temu

liczba odwiedzin: 6586

Artykuły z tej samej kategorii

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 13 dni temu

liczba odwiedzin: 290

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 222 dni temu

liczba odwiedzin: 1370

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 489 dni temu

liczba odwiedzin: 2230

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 625 dni temu

liczba odwiedzin: 1303

autor:GieHa(3490 pkt)

utworzony: 1305 dni temu

liczba odwiedzin: 2027

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2126 dni temu

liczba odwiedzin: 3824

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2563 dni temu

liczba odwiedzin: 6437

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2717 dni temu

liczba odwiedzin: 8646

autor:bartoszkeprowski(3481 pkt)

utworzony: 2767 dni temu

liczba odwiedzin: 7172

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.211

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję