O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Swojski chlebek - Przepisy

Nie kupuj chleba w sklepie. Sam go upiecz lepiej. Będzie smaczny, wyrośnięty, a ty szczerze uśmiechnięty. Zjesz go i ze smalcem i z pasztetem. Nawet z mielonym kotletem.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16252 pkt)
Ilość odwiedzin:
4 831
Czas czytania:
5 222 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16252 pkt)
Dodano:
4131 dni temu

Data dodania:
2014-01-23 11:09:30

Składniki:

 

  • 1 kg mąki pszennej;

  • garść płatków kukurydzianych;

  • garść słonecznika łuskanego;

  • 1 łyżka stołowa soli;

  • 5 dag drożdży;

  • 1 litr wody przegotowanej ciepłej;

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru (niech rosną). Mąkę mieszamy z solą, płatkami i słonecznikiem, następnie dodajemy drożdże i wodę, mieszamy intensywnie łopatką drewnianą do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremek posmarowanych olejem i ponownie czekamy, aż urośnie. Na wierzchu smarujemy jajkiem lub wodą, posypujemy makiem i pieczemy w 175 stopniach około 1 godziny i 15 minut.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Swojski chlebek

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

1 (3)

PITER
4131 dni temu

Dobry przepis ale raczej dla mieszczuchów bo na wsi swojski chleb to normalka.
Dodaj opinię do tego komentarza

-2 (20)

eco
4130 dni temu

Ludzie gonią za taniością, a nie wiedzą że taki chleb za 1,5zł to tylko produkt chlebopodobny. Ciężko dostać porządny chleb, a nawet dobre piekarnie nie wypiekają porządnego chleba bo kosztowałby 8-10zł a nie byłoby tylu chętnych. Chleb trzeba sprzedać, a jak biedronka i inne hipermarkety obrzucają tandetą za grosze to ludzie szukają gdzie taniej i nie patrzą na jakość. A szkoda bo każdy produkt posiada pewną jakość i każdy produkt da się wykonać taniej i sprzedać w hipermarkecie w dużej ilości. A tanio nie znaczy dobrze bo pamiętajmy, że produkt tani to okrojone materiały i brak norm. Nie dziwmy się, że później takie produkty są w przypadku chleba niesmaczne, szybko się starzeją (bo każdy dobry chleb tydzień wytrzyma i jest jak świeży). Tak nabieramy się na każdym produkcie kupionym w hipermarkecie. Sprawdzajcie etykiety i skład. Wystarczy porównać z tymi droższymi co jakiś czas.

Przepis na własny chleb jest super, tylko powinniśmy znaleźć czas aby go wykonać. Pomocne są w tym wypiekarki czy też maszynki do chleba. Ustawiamy ją sobie aby w nocy rozpoczęła proces wypieku i nad ranem mamy świeżą i ciepłą foremkę chleba w którym wiemy co jest i że jest zdrowy. Polecam
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 40 dni temu

liczba odwiedzin: 153

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 66 dni temu

liczba odwiedzin: 228

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 74 dni temu

liczba odwiedzin: 232

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 102 dni temu

liczba odwiedzin: 227

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 138 dni temu

liczba odwiedzin: 224

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 154 dni temu

liczba odwiedzin: 260

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4186 dni temu

liczba odwiedzin: 7652

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 209 dni temu

liczba odwiedzin: 767

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 221 dni temu

liczba odwiedzin: 343

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 1360 dni temu

liczba odwiedzin: 1382

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 643 dni temu

liczba odwiedzin: 943

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4131 dni temu

liczba odwiedzin: 4831

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3453 dni temu

liczba odwiedzin: 3352

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 848 dni temu

liczba odwiedzin: 999

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3093 dni temu

liczba odwiedzin: 15713

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 2511 dni temu

liczba odwiedzin: 4062

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 2093 dni temu

liczba odwiedzin: 2120

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 4704 dni temu

liczba odwiedzin: 9275

Nowości

autor:eliart(690 pkt)

utworzony: 11 dni temu

liczba odwiedzin: 80

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 87

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 89

autor:admin(51161 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 122

autor:aragorn136(24605 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 151

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2056 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 3973 dni temu

liczba odwiedzin: 45416

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4394 dni temu

liczba odwiedzin: 22896

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4375 dni temu

liczba odwiedzin: 36651

autor:pj(16252 pkt)

utworzony: 4334 dni temu

liczba odwiedzin: 85907

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3734 dni temu

liczba odwiedzin: 5979

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1971 dni temu

liczba odwiedzin: 3673

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.124

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję