Składniki:
-
1 kg mąki pszennej;
-
garść płatków kukurydzianych;
-
garść słonecznika łuskanego;
-
1 łyżka stołowa soli;
-
5 dag drożdży;
-
1 litr wody przegotowanej ciepłej;
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru (niech rosną). Mąkę mieszamy z solą, płatkami i słonecznikiem, następnie dodajemy drożdże i wodę, mieszamy intensywnie łopatką drewnianą do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremek posmarowanych olejem i ponownie czekamy, aż urośnie. Na wierzchu smarujemy jajkiem lub wodą, posypujemy makiem i pieczemy w 175 stopniach około 1 godziny i 15 minut.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Swojski chlebek
PITER
3972 dni temu
Dobry przepis ale raczej dla mieszczuchów bo na wsi swojski chleb to normalka.
Dodaj opinię do tego komentarza
eco
3972 dni temu
Ludzie gonią za taniością, a nie wiedzą że taki chleb za 1,5zł to tylko produkt chlebopodobny. Ciężko dostać porządny chleb, a nawet dobre piekarnie nie wypiekają porządnego chleba bo kosztowałby 8-10zł a nie byłoby tylu chętnych. Chleb trzeba sprzedać, a jak biedronka i inne hipermarkety obrzucają tandetą za grosze to ludzie szukają gdzie taniej i nie patrzą na jakość. A szkoda bo każdy produkt posiada pewną jakość i każdy produkt da się wykonać taniej i sprzedać w hipermarkecie w dużej ilości. A tanio nie znaczy dobrze bo pamiętajmy, że produkt tani to okrojone materiały i brak norm. Nie dziwmy się, że później takie produkty są w przypadku chleba niesmaczne, szybko się starzeją (bo każdy dobry chleb tydzień wytrzyma i jest jak świeży). Tak nabieramy się na każdym produkcie kupionym w hipermarkecie. Sprawdzajcie etykiety i skład. Wystarczy porównać z tymi droższymi co jakiś czas.
Przepis na własny chleb jest super, tylko powinniśmy znaleźć czas aby go wykonać. Pomocne są w tym wypiekarki czy też maszynki do chleba. Ustawiamy ją sobie aby w nocy rozpoczęła proces wypieku i nad ranem mamy świeżą i ciepłą foremkę chleba w którym wiemy co jest i że jest zdrowy. Polecam
Dodaj opinię do tego komentarza
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.152