O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Gulasz z indyka z nutą pomarańczy - Przepisy

Niby gulasz z indyka, a jednak nieco inny. Jak ktoś lubi ciekawe, oryginalne smaki, to polecam żeby spróbować w takiej wersji. Do tego domowa pita i sałatka z pomidora. Przepis na całość poniżej.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
2 037
Czas czytania:
2 276 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1743 dni temu

Data dodania:
2020-08-08 13:34:34

Gulasz z indyka z nutą pomarańczy (4 porcje)

 

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka;
  • 1 duża cebula biała;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka zielona;
  • 1 duża pomarańcza;
  • świeża kolendra;
  • 1 łyżeczka harissy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • sól i pieprz;
  • Pita pszenna: 400 g mąki pszennej, 180 ml wody, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, 10 g drożdży;
  • sałatka z pomidorów: 1 pomidor malinowy, 1 pomidor bawole serce, 1 pomidor czarny, 1 pomidor żółty, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki kiszone, skórka z połówki cytryny, łyżka oleju oraz pieprz i sól.

Przygotowanie:

 

Najpierw zróbmy okrągłe, pszenne placki (pita). Jak? Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól, wkruszyć drożdże. Dodać wodę wymieszaną z olejem. Całość dokładnie wyrabiać przez około 15 minut (wiem, że długo, ale im lepiej wyrobione, tym lepsze, uwierzcie na słowo). Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

 

 

W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony filet z indyka. Smażymy na dużym ogniu do czasu, aż każdy kawałek będzie pięknie brązowy ze wszystkich stron. Usmażonego indyka przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Doprawiamy szczyptą soli i cukru, i smażymy, aż cebula będzie brązowa. Gotową cebulę dodajemy do indyka. Na patelnię wlewamy około 750 ml wody. Czekamy, aż się zagotuje, odrywając od dna wszystkie resztki, które zostały że smażenia mięsa i cebuli. Całość wlewamy do garnka. Garnek ten stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, rozgnieciony czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut. W tym czasie ciasto na pitę nam akurat wyrośnie.

 

Czas na harissę, czyli ostrą pastę

 

Jeżeli ktoś nie lubi, to pomija. Jak ktoś lubi, a nie ma, może użyć innej ostrej przyprawy. Harissę mieszamy z sokiem pomarańczowym i skórką startą z połowy pomarańczy. Dolewamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie ciasto na pitę ponownie przegniatamy i dzielimy na 8 porcji. Z każdej porcji robimy kuleczkę, którą potem rozpłaszczamy, tak aby miała około 5-8 mm grubości. Pity można posypać ulubioną przyprawą (ja użyłem czarnego sezamu i suszonych pomidorów). Blaszkę wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 10 minut.

 

Doprawiamy do końca gulasz. Dajemy sól i pieprz wg uznania. Na koniec drobno pokrojona kolendra. Pomidory na sałatkę kroimy na ósemki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Całość mieszamy z olejem i skórką z cytryny oraz pieprzem.

 

Et voila! Ciepła pita, gulasz z nutą pomarańczy i smaczna sałatka to idealna propozycja na rodzinny obiad! Smacznego.

 

 

Pozwolę sobie jeszcze odrobinę prywaty uskutecznić. Jakby ktoś chciał mi pomóc w otwarciu pierwszej takiej knajpy w Warszawie, która chce zmienić opinie o fast foodach i pokazać, że fast food może być smaczny, zdrowy i robiony że świeżych składników, to zapraszam pod link: www.zrzutka.pl/z/bedziesiejadlo

 

Autor: Jakub Jaworski

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Gulasz z indyka z nutą pomarańczy

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1193 dni temu

liczba odwiedzin: 1776

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1238 dni temu

liczba odwiedzin: 2074

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1555

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 4124

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1944

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1522

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2076 dni temu

liczba odwiedzin: 3776

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 2798

Polecamy podobne artykuły

autor:karban(183 pkt)

utworzony: 1714 dni temu

liczba odwiedzin: 1519

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1555

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 2798

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1957 dni temu

liczba odwiedzin: 1522

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1743 dni temu

liczba odwiedzin: 2037

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 4116 dni temu

liczba odwiedzin: 4583

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 2608 dni temu

liczba odwiedzin: 2441

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 4086 dni temu

liczba odwiedzin: 7699

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4378 dni temu

liczba odwiedzin: 20484

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3403 dni temu

liczba odwiedzin: 4192

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3251 dni temu

liczba odwiedzin: 5853

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 1965 dni temu

liczba odwiedzin: 8215

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 47

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 108

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 96

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 134

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2057 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4376 dni temu

liczba odwiedzin: 36652

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4335 dni temu

liczba odwiedzin: 85922

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3735 dni temu

liczba odwiedzin: 5981

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1972 dni temu

liczba odwiedzin: 3674

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.189

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję