O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Gulasz z indyka z nutą pomarańczy - Przepisy

Niby gulasz z indyka, a jednak nieco inny. Jak ktoś lubi ciekawe, oryginalne smaki, to polecam żeby spróbować w takiej wersji. Do tego domowa pita i sałatka z pomidora. Przepis na całość poniżej.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 890
Czas czytania:
2 120 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1566 dni temu

Data dodania:
2020-08-08 13:34:34

Gulasz z indyka z nutą pomarańczy (4 porcje)

 

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka;
  • 1 duża cebula biała;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka zielona;
  • 1 duża pomarańcza;
  • świeża kolendra;
  • 1 łyżeczka harissy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • sól i pieprz;
  • Pita pszenna: 400 g mąki pszennej, 180 ml wody, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, 10 g drożdży;
  • sałatka z pomidorów: 1 pomidor malinowy, 1 pomidor bawole serce, 1 pomidor czarny, 1 pomidor żółty, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki kiszone, skórka z połówki cytryny, łyżka oleju oraz pieprz i sól.

Przygotowanie:

 

Najpierw zróbmy okrągłe, pszenne placki (pita). Jak? Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól, wkruszyć drożdże. Dodać wodę wymieszaną z olejem. Całość dokładnie wyrabiać przez około 15 minut (wiem, że długo, ale im lepiej wyrobione, tym lepsze, uwierzcie na słowo). Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

 

 

W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony filet z indyka. Smażymy na dużym ogniu do czasu, aż każdy kawałek będzie pięknie brązowy ze wszystkich stron. Usmażonego indyka przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Doprawiamy szczyptą soli i cukru, i smażymy, aż cebula będzie brązowa. Gotową cebulę dodajemy do indyka. Na patelnię wlewamy około 750 ml wody. Czekamy, aż się zagotuje, odrywając od dna wszystkie resztki, które zostały że smażenia mięsa i cebuli. Całość wlewamy do garnka. Garnek ten stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, rozgnieciony czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut. W tym czasie ciasto na pitę nam akurat wyrośnie.

 

Czas na harissę, czyli ostrą pastę

 

Jeżeli ktoś nie lubi, to pomija. Jak ktoś lubi, a nie ma, może użyć innej ostrej przyprawy. Harissę mieszamy z sokiem pomarańczowym i skórką startą z połowy pomarańczy. Dolewamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie ciasto na pitę ponownie przegniatamy i dzielimy na 8 porcji. Z każdej porcji robimy kuleczkę, którą potem rozpłaszczamy, tak aby miała około 5-8 mm grubości. Pity można posypać ulubioną przyprawą (ja użyłem czarnego sezamu i suszonych pomidorów). Blaszkę wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 10 minut.

 

Doprawiamy do końca gulasz. Dajemy sól i pieprz wg uznania. Na koniec drobno pokrojona kolendra. Pomidory na sałatkę kroimy na ósemki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Całość mieszamy z olejem i skórką z cytryny oraz pieprzem.

 

Et voila! Ciepła pita, gulasz z nutą pomarańczy i smaczna sałatka to idealna propozycja na rodzinny obiad! Smacznego.

 

 

Pozwolę sobie jeszcze odrobinę prywaty uskutecznić. Jakby ktoś chciał mi pomóc w otwarciu pierwszej takiej knajpy w Warszawie, która chce zmienić opinie o fast foodach i pokazać, że fast food może być smaczny, zdrowy i robiony że świeżych składników, to zapraszam pod link: www.zrzutka.pl/z/bedziesiejadlo

 

Autor: Jakub Jaworski

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Gulasz z indyka z nutą pomarańczy

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1016 dni temu

liczba odwiedzin: 1545

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1061 dni temu

liczba odwiedzin: 1785

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 1439

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 3870

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 1837

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 1418

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1899 dni temu

liczba odwiedzin: 3618

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 2644

Polecamy podobne artykuły

autor:karban(183 pkt)

utworzony: 1537 dni temu

liczba odwiedzin: 1409

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 1439

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 2644

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1780 dni temu

liczba odwiedzin: 1418

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1566 dni temu

liczba odwiedzin: 1890

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4090 dni temu

liczba odwiedzin: 3433

autor:marmir83(861 pkt)

utworzony: 647 dni temu

liczba odwiedzin: 564

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 1968 dni temu

liczba odwiedzin: 2209

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2049 dni temu

liczba odwiedzin: 3049

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5691

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11883

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45141

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22582

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36454

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82627

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.150

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję