1 890
2 120 min.
Przepisy
pytonznadwisly (693 pkt)
1566 dni temu
2020-08-08 13:34:34
Gulasz z indyka z nutą pomarańczy (4 porcje)
Składniki:
- 400 g fileta z indyka;
- 1 duża cebula biała;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka zielona;
- 1 duża pomarańcza;
- świeża kolendra;
- 1 łyżeczka harissy;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- sól i pieprz;
- Pita pszenna: 400 g mąki pszennej, 180 ml wody, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, 10 g drożdży;
- sałatka z pomidorów: 1 pomidor malinowy, 1 pomidor bawole serce, 1 pomidor czarny, 1 pomidor żółty, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki kiszone, skórka z połówki cytryny, łyżka oleju oraz pieprz i sól.
Przygotowanie:
Najpierw zróbmy okrągłe, pszenne placki (pita). Jak? Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól, wkruszyć drożdże. Dodać wodę wymieszaną z olejem. Całość dokładnie wyrabiać przez około 15 minut (wiem, że długo, ale im lepiej wyrobione, tym lepsze, uwierzcie na słowo). Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony filet z indyka. Smażymy na dużym ogniu do czasu, aż każdy kawałek będzie pięknie brązowy ze wszystkich stron. Usmażonego indyka przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Doprawiamy szczyptą soli i cukru, i smażymy, aż cebula będzie brązowa. Gotową cebulę dodajemy do indyka. Na patelnię wlewamy około 750 ml wody. Czekamy, aż się zagotuje, odrywając od dna wszystkie resztki, które zostały że smażenia mięsa i cebuli. Całość wlewamy do garnka. Garnek ten stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, rozgnieciony czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut. W tym czasie ciasto na pitę nam akurat wyrośnie.
Czas na harissę, czyli ostrą pastę
Jeżeli ktoś nie lubi, to pomija. Jak ktoś lubi, a nie ma, może użyć innej ostrej przyprawy. Harissę mieszamy z sokiem pomarańczowym i skórką startą z połowy pomarańczy. Dolewamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie ciasto na pitę ponownie przegniatamy i dzielimy na 8 porcji. Z każdej porcji robimy kuleczkę, którą potem rozpłaszczamy, tak aby miała około 5-8 mm grubości. Pity można posypać ulubioną przyprawą (ja użyłem czarnego sezamu i suszonych pomidorów). Blaszkę wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 10 minut.
Doprawiamy do końca gulasz. Dajemy sól i pieprz wg uznania. Na koniec drobno pokrojona kolendra. Pomidory na sałatkę kroimy na ósemki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Całość mieszamy z olejem i skórką z cytryny oraz pieprzem.
Et voila! Ciepła pita, gulasz z nutą pomarańczy i smaczna sałatka to idealna propozycja na rodzinny obiad! Smacznego.
Pozwolę sobie jeszcze odrobinę prywaty uskutecznić. Jakby ktoś chciał mi pomóc w otwarciu pierwszej takiej knajpy w Warszawie, która chce zmienić opinie o fast foodach i pokazać, że fast food może być smaczny, zdrowy i robiony że świeżych składników, to zapraszam pod link: www.zrzutka.pl/z/bedziesiejadlo
Autor: Jakub Jaworski
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Gulasz z indyka z nutą pomarańczy
Więcej artykułów od autora pytonznadwisly
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.150