O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 521
Czas czytania:
1 620 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1902 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1138 dni temu

liczba odwiedzin: 1718

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1184 dni temu

liczba odwiedzin: 2034

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1689 dni temu

liczba odwiedzin: 1994

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 4052

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 1915

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 1491

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2021 dni temu

liczba odwiedzin: 3726

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 2756

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1689 dni temu

liczba odwiedzin: 1994

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1902 dni temu

liczba odwiedzin: 1521

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4149 dni temu

liczba odwiedzin: 45200

autor:aragorn136(24204 pkt)

utworzony: 1734 dni temu

liczba odwiedzin: 2029

autor:aragorn136(24204 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:bartoszkeprowski(3422 pkt)

utworzony: 3200 dni temu

liczba odwiedzin: 4882

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 290 dni temu

liczba odwiedzin: 845

autor:aragorn136(24204 pkt)

utworzony: 1995 dni temu

liczba odwiedzin: 3794

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 4353 dni temu

liczba odwiedzin: 40341

Nowości

autor:aragorn136(24204 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:admin(50123 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 50

autor:admin(50123 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 62

autor:admin(50123 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 68

autor:aragorn136(24204 pkt)

utworzony: 34 dni temu

liczba odwiedzin: 267

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 125

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(762 pkt)

utworzony: 2003 dni temu

liczba odwiedzin: 5850

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 3966 dni temu

liczba odwiedzin: 12058

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 3919 dni temu

liczba odwiedzin: 45341

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 4341 dni temu

liczba odwiedzin: 22815

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4321 dni temu

liczba odwiedzin: 36596

autor:pj(16002 pkt)

utworzony: 4281 dni temu

liczba odwiedzin: 84954

autor:Zosia(762 pkt)

utworzony: 3681 dni temu

liczba odwiedzin: 5934

autor:Zosia(762 pkt)

utworzony: 1917 dni temu

liczba odwiedzin: 3613

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.168

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję