O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 567
Czas czytania:
1 666 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1974 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1210 dni temu

liczba odwiedzin: 1790

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1256 dni temu

liczba odwiedzin: 2096

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1761 dni temu

liczba odwiedzin: 2049

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 4138

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 1959

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 1536

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2093 dni temu

liczba odwiedzin: 3793

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 2813

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1761 dni temu

liczba odwiedzin: 2049

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1974 dni temu

liczba odwiedzin: 1567

autor:Filmaniak01(1931 pkt)

utworzony: 2618 dni temu

liczba odwiedzin: 4863

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 1634 dni temu

liczba odwiedzin: 1477

autor:aragorn136(24761 pkt)

utworzony: 2174 dni temu

liczba odwiedzin: 4752

autor:Ahyrion(582 pkt)

utworzony: 2268 dni temu

liczba odwiedzin: 2924

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 1643 dni temu

liczba odwiedzin: 3036

autor:Ponton(525 pkt)

utworzony: 1122 dni temu

liczba odwiedzin: 2451

autor:admin(51584 pkt)

utworzony: 60 dni temu

liczba odwiedzin: 448

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2075 dni temu

liczba odwiedzin: 5925

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 4038 dni temu

liczba odwiedzin: 12137

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 3991 dni temu

liczba odwiedzin: 45445

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 4413 dni temu

liczba odwiedzin: 22912

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4393 dni temu

liczba odwiedzin: 36663

autor:pj(16345 pkt)

utworzony: 4353 dni temu

liczba odwiedzin: 86141

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3753 dni temu

liczba odwiedzin: 5999

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1989 dni temu

liczba odwiedzin: 3690

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.147

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję