O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 602
Czas czytania:
1 701 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
2019 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1256 dni temu

liczba odwiedzin: 1831

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1301 dni temu

liczba odwiedzin: 2138

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1806 dni temu

liczba odwiedzin: 2087

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 4200

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 2001

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 1569

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2139 dni temu

liczba odwiedzin: 3844

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 2856

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1806 dni temu

liczba odwiedzin: 2087

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 1602

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4526 dni temu

liczba odwiedzin: 6398

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 1117 dni temu

liczba odwiedzin: 1328

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 3923 dni temu

liczba odwiedzin: 7365

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4060 dni temu

liczba odwiedzin: 4131

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3684 dni temu

liczba odwiedzin: 11146

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 1374 dni temu

liczba odwiedzin: 2575

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 1264 dni temu

liczba odwiedzin: 2191

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 3628 dni temu

liczba odwiedzin: 2947

Nowości

autor:sebastiankrupa(610 pkt)

utworzony: 60 dni temu

liczba odwiedzin: 22

autor:eliart(794 pkt)

utworzony: 29 dni temu

liczba odwiedzin: 179

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 106

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 255

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2120 dni temu

liczba odwiedzin: 5965

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4083 dni temu

liczba odwiedzin: 12189

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4037 dni temu

liczba odwiedzin: 45532

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4458 dni temu

liczba odwiedzin: 22984

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4439 dni temu

liczba odwiedzin: 36712

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4398 dni temu

liczba odwiedzin: 86571

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3798 dni temu

liczba odwiedzin: 6037

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2035 dni temu

liczba odwiedzin: 3738

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.129

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję