O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 535
Czas czytania:
1 634 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1928 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1164 dni temu

liczba odwiedzin: 1751

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1209 dni temu

liczba odwiedzin: 2051

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1714 dni temu

liczba odwiedzin: 2012

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1928 dni temu

liczba odwiedzin: 4092

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1928 dni temu

liczba odwiedzin: 1928

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1928 dni temu

liczba odwiedzin: 1505

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2047 dni temu

liczba odwiedzin: 3748

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1928 dni temu

liczba odwiedzin: 2776

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1714 dni temu

liczba odwiedzin: 2012

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1928 dni temu

liczba odwiedzin: 1535

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 1897 dni temu

liczba odwiedzin: 3614

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 1405 dni temu

liczba odwiedzin: 6936

autor:Surgeon(725 pkt)

utworzony: 2180 dni temu

liczba odwiedzin: 2959

autor:aragorn136(24435 pkt)

utworzony: 458 dni temu

liczba odwiedzin: 871

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 120 dni temu

liczba odwiedzin: 159

autor:sebastiandziuda(1274 pkt)

utworzony: 1260 dni temu

liczba odwiedzin: 2678

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4249 dni temu

liczba odwiedzin: 13474

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3355 dni temu

liczba odwiedzin: 14798

Nowości

autor:aragorn136(24435 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 78

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 14 dni temu

liczba odwiedzin: 325

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 89

autor:eliart(660 pkt)

utworzony: 15 dni temu

liczba odwiedzin: 89

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 124

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2028 dni temu

liczba odwiedzin: 5878

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 3991 dni temu

liczba odwiedzin: 12093

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 3945 dni temu

liczba odwiedzin: 45376

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 4366 dni temu

liczba odwiedzin: 22857

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4347 dni temu

liczba odwiedzin: 36618

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 4306 dni temu

liczba odwiedzin: 85400

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3706 dni temu

liczba odwiedzin: 5955

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1943 dni temu

liczba odwiedzin: 3643

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.203

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję