O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 591
Czas czytania:
1 690 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
2012 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1248 dni temu

liczba odwiedzin: 1821

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1293 dni temu

liczba odwiedzin: 2128

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1798 dni temu

liczba odwiedzin: 2078

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 4185

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 1991

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 1562

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2131 dni temu

liczba odwiedzin: 3832

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 2845

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1798 dni temu

liczba odwiedzin: 2078

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 1591

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4518 dni temu

liczba odwiedzin: 6386

autor:kulak4(899 pkt)

utworzony: 3178 dni temu

liczba odwiedzin: 3504

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1655 dni temu

liczba odwiedzin: 1722

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3620 dni temu

liczba odwiedzin: 2939

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 399 dni temu

liczba odwiedzin: 625

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 2015 dni temu

liczba odwiedzin: 2957

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 1008 dni temu

liczba odwiedzin: 1424

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2112 dni temu

liczba odwiedzin: 5956

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4075 dni temu

liczba odwiedzin: 12179

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4029 dni temu

liczba odwiedzin: 45520

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4450 dni temu

liczba odwiedzin: 22973

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4431 dni temu

liczba odwiedzin: 36695

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4390 dni temu

liczba odwiedzin: 86471

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3790 dni temu

liczba odwiedzin: 6028

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2027 dni temu

liczba odwiedzin: 3729

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.145

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję