O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Spaghetti alla Carbonara - Przepisy

Carbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również w naszych domach, i to z kilku powodów: smak, cena i łatwość w przygotowaniu. Jednak czym tak naprawdę jest włoska potrawa?

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 483
Czas czytania:
1 581 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1849 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:18:25

Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach.

 

Dzisiaj każdy ma swój przepis na Carbonarę. Jedni dodają jajka, u innych jest głównym składnikiem, inni zaś nie dają ich w ogóle. Moja propozycja, to jak już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można.

 

 

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym ogniu.

 

Do wytopionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szczyptę soli i cukru.

 

Do przesmażonej cebuli i boczku wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietanka się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i przekładamy na talerze. Całość możemy posypać startym serem.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Spaghetti alla Carbonara

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1085 dni temu

liczba odwiedzin: 1637

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1130 dni temu

liczba odwiedzin: 1924

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1635 dni temu

liczba odwiedzin: 1949

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 3968

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 1880

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 1460

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1968 dni temu

liczba odwiedzin: 3689

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 2711

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1635 dni temu

liczba odwiedzin: 1949

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 1483

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 1663 dni temu

liczba odwiedzin: 2148

autor:pj(15765 pkt)

utworzony: 1873 dni temu

liczba odwiedzin: 4749

autor:aragorn136(23838 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 2963

autor:aragorn136(23838 pkt)

utworzony: 467 dni temu

liczba odwiedzin: 1139

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 2100 dni temu

liczba odwiedzin: 3252

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 1793 dni temu

liczba odwiedzin: 2379

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 1746 dni temu

liczba odwiedzin: 2492

Nowości

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 20 dni temu

liczba odwiedzin: 384

autor:admin(49165 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 107

autor:aragorn136(23838 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 204

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(756 pkt)

utworzony: 1949 dni temu

liczba odwiedzin: 5791

autor:pj(15765 pkt)

utworzony: 3912 dni temu

liczba odwiedzin: 11989

autor:pj(15765 pkt)

utworzony: 3866 dni temu

liczba odwiedzin: 45261

autor:pj(15765 pkt)

utworzony: 4287 dni temu

liczba odwiedzin: 22707

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4268 dni temu

liczba odwiedzin: 36537

autor:pj(15765 pkt)

utworzony: 4227 dni temu

liczba odwiedzin: 84138

autor:Zosia(756 pkt)

utworzony: 3627 dni temu

liczba odwiedzin: 5890

autor:Zosia(756 pkt)

utworzony: 1864 dni temu

liczba odwiedzin: 3553

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.155

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję