O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Flaki wołowe - Przepisy

Flaki łączą w sobie dwie ulubione przeze mnie kategorie potraw. Dania mięsne i zupy. Jednocześnie, patrząc na aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu – około 2 gramy w 100 g flaków.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pytonznadwisly (693 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
2 763
Czas czytania:
3 199 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pytonznadwisly (693 pkt)
Dodano:
1911 dni temu

Data dodania:
2020-01-08 01:15:09

Skąd jednak pochodzą flaki? Znane są przecież nie tylko w Polsce, ale również w Czechach, na Węgrzech gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii.

 

Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał ją „dziką zupą”. W tradycje kulinarną Polski flaki wołowe wpisały się również m.in. dzięki obrazowi Jana Norblina, który sportretował kobietę handlującą tym przysmakiem pod warszawską kolumną Zygmunta III Wazy.

 

Obecnie istnieje przynajmniej kilkanaście przepisów na flaki wołowe. Jedni lubią je na gęsto, inni bardziej pikantne, jeszcze niektórzy połączenie obu tych kombinacji. Jaką wersję by nie wybrać, to najlepiej zrobić w domu od podstaw. Jeśli wybieramy właśnie taką opcję, należy pamiętać, aby surowe flaki odpowiednio przygotować. W jaki sposób? Surowe i pokrojone flaki należy zalać wodą i gotować, aż do zagotowania. Po około 20 minutach gotowania flaki odcedzamy na durszlaku, płuczemy pod zimną wodą i zalewamy czystą wodą. Ponownie gotujemy przez około 15-20 minut i powtarzamy odcedzanie i płukanie. Tak przygotowane flaki są gotowe do tego, aby użyć je do przygotowania gotowego dania. Na całe szczęście
w sklepach możemy kupić też wcześniej oczyszczone i ugotowane flaki.

 

Dalszy sposób postępowania jest już dziecinnie prosty.

 

14699994_1302068923159144_882044785_n.jpg

Składniki:

 

  • 500 g flaków wołowych
  • 500 g kości wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 300 g włoszczyzny (może być mrożona, krojona)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • cukier

Przygotowanie:

 

Kości wieprzowe zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, przekrojoną na pół cebulę i łyżeczkę soli. Całość gotujemy, szumując co jakiś czas.

 

Po około pół godzinie wyjmujemy kości i odstawiamy je do wystygnięcia. Do wywaru wrzucamy ugotowane wcześniej flaki wołowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż flaki zmiękną. Gdy flaki będą miękkie dodajemy do wywaru włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

 

Wystudzone kości obieramy z mięsa i dodajemy do gotujących się flaków. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przecier pomidorowy z odrobiną cukru. Całość dodajemy do flaków. Z pozostałej części masła i mąki robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wywaru, tak aby nie było grudek i dodajemy ją do flaków.

 

Całość doprawiamy majerankiem, słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowe flaki najlepiej smakują z kawałkiem świeżego pieczywa.

 

Więcej przepisów na mojej stronie: jacobtastes.wordpress.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Flaki wołowe

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pytonznadwisly

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1148 dni temu

liczba odwiedzin: 1730

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1193 dni temu

liczba odwiedzin: 2037

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1698 dni temu

liczba odwiedzin: 1999

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 1525

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 4067

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 1918

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 1495

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2031 dni temu

liczba odwiedzin: 3733

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1698 dni temu

liczba odwiedzin: 1999

autor:karban(183 pkt)

utworzony: 1669 dni temu

liczba odwiedzin: 1489

Teraz czytane artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1911 dni temu

liczba odwiedzin: 2763

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4425 dni temu

liczba odwiedzin: 8382

autor:Tom89(181 pkt)

utworzony: 1507 dni temu

liczba odwiedzin: 3104

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4408 dni temu

liczba odwiedzin: 4620

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4396 dni temu

liczba odwiedzin: 4465

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4393 dni temu

liczba odwiedzin: 7084

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 4633 dni temu

liczba odwiedzin: 9560

autor:dbania(81 pkt)

utworzony: 3665 dni temu

liczba odwiedzin: 5809

autor:piterwm90(218 pkt)

utworzony: 3970 dni temu

liczba odwiedzin: 3798

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12070

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45352

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22833

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36604

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85096

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.139

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję