O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy

Babcia mawiała, że do obiadku najlepszy kompot z rabarbaru. Faktycznie ma specyficzny smak i może także ugasić pragnienie w gorące dni. My dodatkowo polecamy ciasto z tą rośliną. Jest słodkie i jednocześnie lekko kwaskowe.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16568 pkt)
Ilość odwiedzin: 3 716
Czas czytania: 3 900 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4102 dni temu [2014-05-26]

Zgromadzić następujące składniki

 

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek;

  • 2,5 szklanki mąki;

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 250 g margaryny;

  • 3 łyżki cukru pudru.

 

Pianka budyniowa:

  • 5 białek;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 cukier waniliowy;

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe;

  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego);

  • szczypta soli.

 

Dodatkowo:

  • około 500 g łodyg rabarbaru;

  • 1/4 szklanki cukru pudru.

 

Jak przygotować krok po kroku?

  1. Najpierw należy przesiać na stolnicy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość kruszymy z margaryną, a później dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części wielkości: 40% i 60%. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku.

  2. Większą część ciasta wyjąć i wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Około 20 minut w temperaturze 180 stopni musi się piec na złoty kolor. Po wszystkim ciasto całkowicie wystudzić.

  3. A teraz trzeba zająć się najważniejszym składnikiem - rabarbarem. Należy go umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem pudrem i odstawić.

  4. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier waniliowy i mieszać na najwyższych obrotach. W tym czasie wrzucać po jednej łyżce cukru i miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Wsypać też proszek budyniowy i ponownie miksować. Na koniec wlać olej i miksować do połączenia się poszczególnych składników.

  5. Wyłożyć piankę na podpieczone ciasto. Następnie na piankę ułożyć rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta.

  6. Ostateczny moment – całość musi się piec przez około 45 minut w 180 stopniach.


 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.143

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję