O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy

Babcia mawiała, że do obiadku najlepszy kompot z rabarbaru. Faktycznie ma specyficzny smak i może także ugasić pragnienie w gorące dni. My dodatkowo polecamy ciasto z tą rośliną. Jest słodkie i jednocześnie lekko kwaskowe.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16041 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 622
Czas czytania:
3 805 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16041 pkt)
Dodano:
3964 dni temu

Data dodania:
2014-05-26 11:36:59

Zgromadzić następujące składniki

 

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek;

  • 2,5 szklanki mąki;

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 250 g margaryny;

  • 3 łyżki cukru pudru.

 

Pianka budyniowa:

  • 5 białek;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 cukier waniliowy;

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe;

  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego);

  • szczypta soli.

 

Dodatkowo:

  • około 500 g łodyg rabarbaru;

  • 1/4 szklanki cukru pudru.

 

Jak przygotować krok po kroku?

  1. Najpierw należy przesiać na stolnicy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość kruszymy z margaryną, a później dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części wielkości: 40% i 60%. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku.

  2. Większą część ciasta wyjąć i wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Około 20 minut w temperaturze 180 stopni musi się piec na złoty kolor. Po wszystkim ciasto całkowicie wystudzić.

  3. A teraz trzeba zająć się najważniejszym składnikiem - rabarbarem. Należy go umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem pudrem i odstawić.

  4. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier waniliowy i mieszać na najwyższych obrotach. W tym czasie wrzucać po jednej łyżce cukru i miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Wsypać też proszek budyniowy i ponownie miksować. Na koniec wlać olej i miksować do połączenia się poszczególnych składników.

  5. Wyłożyć piankę na podpieczone ciasto. Następnie na piankę ułożyć rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta.

  6. Ostateczny moment – całość musi się piec przez około 45 minut w 180 stopniach.


 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 94 dni temu

liczba odwiedzin: 196

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 217

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4142 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 177 dni temu

liczba odwiedzin: 312

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 353

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3964 dni temu

liczba odwiedzin: 3622

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3487 dni temu

liczba odwiedzin: 4912

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3466 dni temu

liczba odwiedzin: 3933

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3170 dni temu

liczba odwiedzin: 4605

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 1257 dni temu

liczba odwiedzin: 2808

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1267 dni temu

liczba odwiedzin: 2508

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3126 dni temu

liczba odwiedzin: 3197

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1335 dni temu

liczba odwiedzin: 1423

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 1013 dni temu

liczba odwiedzin: 2332

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12071

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.083

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję