O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy

Babcia mawiała, że do obiadku najlepszy kompot z rabarbaru. Faktycznie ma specyficzny smak i może także ugasić pragnienie w gorące dni. My dodatkowo polecamy ciasto z tą rośliną. Jest słodkie i jednocześnie lekko kwaskowe.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (15805 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 601
Czas czytania:
3 784 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (15805 pkt)
Dodano:
3913 dni temu

Data dodania:
2014-05-26 11:36:59

Zgromadzić następujące składniki

 

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek;

  • 2,5 szklanki mąki;

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 250 g margaryny;

  • 3 łyżki cukru pudru.

 

Pianka budyniowa:

  • 5 białek;

  • 1 szklanka cukru;

  • 1 cukier waniliowy;

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe;

  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego);

  • szczypta soli.

 

Dodatkowo:

  • około 500 g łodyg rabarbaru;

  • 1/4 szklanki cukru pudru.

 

Jak przygotować krok po kroku?

  1. Najpierw należy przesiać na stolnicy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość kruszymy z margaryną, a później dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części wielkości: 40% i 60%. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku.

  2. Większą część ciasta wyjąć i wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Około 20 minut w temperaturze 180 stopni musi się piec na złoty kolor. Po wszystkim ciasto całkowicie wystudzić.

  3. A teraz trzeba zająć się najważniejszym składnikiem - rabarbarem. Należy go umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem pudrem i odstawić.

  4. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier waniliowy i mieszać na najwyższych obrotach. W tym czasie wrzucać po jednej łyżce cukru i miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Wsypać też proszek budyniowy i ponownie miksować. Na koniec wlać olej i miksować do połączenia się poszczególnych składników.

  5. Wyłożyć piankę na podpieczone ciasto. Następnie na piankę ułożyć rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta.

  6. Ostateczny moment – całość musi się piec przez około 45 minut w 180 stopniach.


 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 81

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 42 dni temu

liczba odwiedzin: 143

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 176

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4091 dni temu

liczba odwiedzin: 7537

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 113 dni temu

liczba odwiedzin: 543

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 125 dni temu

liczba odwiedzin: 274

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 132 dni temu

liczba odwiedzin: 306

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 143 dni temu

liczba odwiedzin: 393

Teraz czytane artykuły

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3913 dni temu

liczba odwiedzin: 3601

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 1844 dni temu

liczba odwiedzin: 9520

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 3883 dni temu

liczba odwiedzin: 7954

autor:aragorn136(23899 pkt)

utworzony: 1202 dni temu

liczba odwiedzin: 1763

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3668 dni temu

liczba odwiedzin: 24706

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 148 dni temu

liczba odwiedzin: 403

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 2085 dni temu

liczba odwiedzin: 35930

autor:aragorn136(23899 pkt)

utworzony: 1771 dni temu

liczba odwiedzin: 3407

Nowości

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 31 dni temu

liczba odwiedzin: 481

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 81

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 118

autor:admin(49331 pkt)

utworzony: 23 dni temu

liczba odwiedzin: 124

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1960 dni temu

liczba odwiedzin: 5805

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3924 dni temu

liczba odwiedzin: 12003

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 3877 dni temu

liczba odwiedzin: 45280

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4299 dni temu

liczba odwiedzin: 22731

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4279 dni temu

liczba odwiedzin: 36555

autor:pj(15805 pkt)

utworzony: 4239 dni temu

liczba odwiedzin: 84352

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 3639 dni temu

liczba odwiedzin: 5902

autor:Zosia(757 pkt)

utworzony: 1875 dni temu

liczba odwiedzin: 3568

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.112

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję