O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Placki z cukinii – danie rozpływające się w ustach - Przepisy

Placki ziemniaczane – tę potrawę znają zapewne wszyscy i jedli wszyscy, szczególnie miłośnicy ziemniaka. Warto jednak czasami odejść od czegoś tak pospolitego i na jesienny obiad przygotować bardzo podobne placki, ale przyrządzone z mniej popularnej cukinii. Przepis jest tak samo prosty, a smak jeszcze lepszy. Polecamy!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 423
Czas czytania:
2 661 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
2763 dni temu

Data dodania:
2017-10-23 12:03:15

Niedrogie, dość szybkie w wykonaniu placki z cukinii będą rozkoszą dla waszego podniebienia. W środku miękkie, brzegi chrupiące, nie nasiąkną sporą ilością tłuszczu w czasie smażenia. A gdy dodatkowo poleje się je przygotowanym uprzednio sosem grzybowym lub pomidorowym, to wprost rozpłyną się w waszych ustach! Pychota! Nawet na drugi dzień po odgrzaniu będą nadal smaczne.

 

Składniki:

  • 3-4 cukinie o łącznej wadze około 75 dag;

  • 2/3 szklanki mąki (ok. 10 dag lub więcej, aby się nie rozlatywały!);

 

  • 2 jajka;

  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;

  • sól;

  • świeżo zmielony czarny pieprz;

  • 1 średniej wielkości cebula;

  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

 

Umyte i osuszone cukinie musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 do 15 minut.

 

Teraz obieramy cebulę, kroimy ją na drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia (wrzucamy na średnio rozgrzany tłuszcz, mieszamy i smażymy 3 minuty).

 

Cukinię odciskamy i odlewamy wydzielony sok. Dodajemy mąkę, jajka, cebulę, a dalej doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy!

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce masy i smażymy placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Gotowe! Możemy smakować!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Placki z cukinii – danie rozpływające się w ustach

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 644 dni temu

liczba odwiedzin: 946

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1244 dni temu

liczba odwiedzin: 2134

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 923 dni temu

liczba odwiedzin: 722

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1288 dni temu

liczba odwiedzin: 1366

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1468 dni temu

liczba odwiedzin: 1767

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2224 dni temu

liczba odwiedzin: 3253

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1615 dni temu

liczba odwiedzin: 1504

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1853 dni temu

liczba odwiedzin: 3068

Polecamy podobne artykuły

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1193 dni temu

liczba odwiedzin: 1776

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4408 dni temu

liczba odwiedzin: 5072

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4384 dni temu

liczba odwiedzin: 4370

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4266 dni temu

liczba odwiedzin: 3527

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3167 dni temu

liczba odwiedzin: 2377

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3190 dni temu

liczba odwiedzin: 4689

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 745 dni temu

liczba odwiedzin: 2819

autor:MovieBrain(996 pkt)

utworzony: 1528 dni temu

liczba odwiedzin: 1957

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 1373 dni temu

liczba odwiedzin: 2906

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2763 dni temu

liczba odwiedzin: 2423

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 248 dni temu

liczba odwiedzin: 649

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3990 dni temu

liczba odwiedzin: 8951

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 1181 dni temu

liczba odwiedzin: 1422

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 51

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 108

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 97

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 134

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2057 dni temu

liczba odwiedzin: 5906

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 12122

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3974 dni temu

liczba odwiedzin: 45419

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4395 dni temu

liczba odwiedzin: 22897

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4376 dni temu

liczba odwiedzin: 36653

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4335 dni temu

liczba odwiedzin: 85924

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3735 dni temu

liczba odwiedzin: 5981

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1972 dni temu

liczba odwiedzin: 3674

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.117

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję