Niedrogie, dość szybkie w wykonaniu placki z cukinii będą rozkoszą dla waszego podniebienia. W środku miękkie, brzegi chrupiące, nie nasiąkną sporą ilością tłuszczu w czasie smażenia. A gdy dodatkowo poleje się je przygotowanym uprzednio sosem grzybowym lub pomidorowym, to wprost rozpłyną się w waszych ustach! Pychota! Nawet na drugi dzień po odgrzaniu będą nadal smaczne.
Składniki:
-
3-4 cukinie o łącznej wadze około 75 dag;
-
2/3 szklanki mąki (ok. 10 dag lub więcej, aby się nie rozlatywały!);
-
2 jajka;
-
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
-
sól;
-
świeżo zmielony czarny pieprz;
-
1 średniej wielkości cebula;
-
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone cukinie musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 do 15 minut.
Teraz obieramy cebulę, kroimy ją na drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia (wrzucamy na średnio rozgrzany tłuszcz, mieszamy i smażymy 3 minuty).
Cukinię odciskamy i odlewamy wydzielony sok. Dodajemy mąkę, jajka, cebulę, a dalej doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy!
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce masy i smażymy placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe! Możemy smakować!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Placki z cukinii – danie rozpływające się w ustach
Więcej artykułów od autora Zosia
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.102