O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Placki z cukinii – danie rozpływające się w ustach - Przepisy

Placki ziemniaczane – tę potrawę znają zapewne wszyscy i jedli wszyscy, szczególnie miłośnicy ziemniaka. Warto jednak czasami odejść od czegoś tak pospolitego i na jesienny obiad przygotować bardzo podobne placki, ale przyrządzone z mniej popularnej cukinii. Przepis jest tak samo prosty, a smak jeszcze lepszy. Polecamy!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (767 pkt)
Ilość odwiedzin: 2 494
Czas czytania: 2 734 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 2866 dni temu [2017-10-23]

Niedrogie, dość szybkie w wykonaniu placki z cukinii będą rozkoszą dla waszego podniebienia. W środku miękkie, brzegi chrupiące, nie nasiąkną sporą ilością tłuszczu w czasie smażenia. A gdy dodatkowo poleje się je przygotowanym uprzednio sosem grzybowym lub pomidorowym, to wprost rozpłyną się w waszych ustach! Pychota! Nawet na drugi dzień po odgrzaniu będą nadal smaczne.

 

Składniki:

  • 3-4 cukinie o łącznej wadze około 75 dag;

  • 2/3 szklanki mąki (ok. 10 dag lub więcej, aby się nie rozlatywały!);

 

  • 2 jajka;

  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;

  • sól;

  • świeżo zmielony czarny pieprz;

  • 1 średniej wielkości cebula;

  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

 

Umyte i osuszone cukinie musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 do 15 minut.

 

Teraz obieramy cebulę, kroimy ją na drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia (wrzucamy na średnio rozgrzany tłuszcz, mieszamy i smażymy 3 minuty).

 

Cukinię odciskamy i odlewamy wydzielony sok. Dodajemy mąkę, jajka, cebulę, a dalej doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy!

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce masy i smażymy placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Gotowe! Możemy smakować!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Placki z cukinii – danie rozpływające się w ustach

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.174

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję