Przepis:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 2 duże filety z kurczaka;
- 2 cebule;
- kubek śmietany 18%;
- olej;
- papryka mielona ostra;
- 20-30 dag sera żółtego;
- przyprawa do gyrosa;
- pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy przyprawę do gyrosa i paprykę. Mięso kroimy drobno i wrzucamy do marynaty na 20 minut. Następnie podsmażamy na patelni nie dodając oleju (z cebulą). Ser ścieramy na grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z pieprzem i czosnkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Ugotowane ziemniaki kroimy na grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ziemniaki, mięso, ser – tak by na wierzchu były ziemniaki. Pieczemy 20 – 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia polewamy sosikiem i posypujemy serem.
Palce lizać!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Zapiekanka ziemniaczana
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.419