O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ziemniaki faszerowane pieczarkami - Przepisy

Wrzesień to sezon na ziemniaki, więc tym razem coś dla ludzi, którzy bardzo lubią ich smak. Oczywiście można je podać typowo ugotowane lub usmażone jako dodatek do kotleta itp. Jednak czasem lepiej, jak się nieco ubarwi „kuchnię” i przyrządzi ziemniaki w nieco inny sposób, np. wydrąży ich środek, to puste miejsce napełni pysznym farszem, a na koniec upiecze w piekarniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16041 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 357
Czas czytania:
2 513 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16041 pkt)
Dodano:
3122 dni temu

Data dodania:
2016-09-14 12:20:34

Pod ręką potrzebne są następujące składniki:

- 5 lub więcej dużych ziemniaków (zależy, jak bardzo jesteśmy… głodni);

- 30 dag pieczarek;

- 15 dag boczku lub szyneczki;

- 20 dag sera żółtego;

- cebula;

- łyżka masła;

- 2 lub 3 łyżki śmietany 18%;

- sól oraz pieprz.

Wykonanie:

Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste. Najpierw trzeba umyć całe ziemniaki w mundurkach, a następnie ugotować w osolonej wodzie (do miękkości). Kolejno wystudzić i przekroić je na pół i wydrążyć małą łyżeczką miąższ (zostawić około 5 mm brzegu). Farsz natomiast należy robić tak: zetrzeć na tarce o dużych oczkach pieczarki, a później podsmażyć na masełku. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 1/3 miąższu ziemniaczanego.

 

A teraz sosik: boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na masełku. Do tego dodać śmietanę i połowę sera startego na tarce. Całość podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

 

Farszem pieczarkowym napełnić wydrążone ziemniaczki i polać sosikiem oraz posypać resztą startego sera. Całość zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

PS Ziemniak smakuje, jakby był upieczony nad ogniskiem, a farsz i sos aż pieszczą nasze podniebienie!

 

 

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 94 dni temu

liczba odwiedzin: 196

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 217

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4142 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 177 dni temu

liczba odwiedzin: 312

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 353

Polecamy podobne artykuły

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2718 dni temu

liczba odwiedzin: 2406

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4363 dni temu

liczba odwiedzin: 5045

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4221 dni temu

liczba odwiedzin: 3500

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4339 dni temu

liczba odwiedzin: 4350

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 4240 dni temu

liczba odwiedzin: 3569

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3122 dni temu

liczba odwiedzin: 2357

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4030 dni temu

liczba odwiedzin: 9674

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4432 dni temu

liczba odwiedzin: 4677

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4315 dni temu

liczba odwiedzin: 7247

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3123 dni temu

liczba odwiedzin: 2950

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1919 dni temu

liczba odwiedzin: 2706

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 905 dni temu

liczba odwiedzin: 1300

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 795 dni temu

liczba odwiedzin: 1050

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12070

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.093

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję