O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ziemniaki faszerowane pieczarkami - Przepisy

Wrzesień to sezon na ziemniaki, więc tym razem coś dla ludzi, którzy bardzo lubią ich smak. Oczywiście można je podać typowo ugotowane lub usmażone jako dodatek do kotleta itp. Jednak czasem lepiej, jak się nieco ubarwi „kuchnię” i przyrządzi ziemniaki w nieco inny sposób, np. wydrąży ich środek, to puste miejsce napełni pysznym farszem, a na koniec upiecze w piekarniku.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16568 pkt)
Ilość odwiedzin: 2 454
Czas czytania: 2 613 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 3258 dni temu [2016-09-14]

Pod ręką potrzebne są następujące składniki:

- 5 lub więcej dużych ziemniaków (zależy, jak bardzo jesteśmy… głodni);

- 30 dag pieczarek;

- 15 dag boczku lub szyneczki;

- 20 dag sera żółtego;

- cebula;

- łyżka masła;

- 2 lub 3 łyżki śmietany 18%;

- sól oraz pieprz.

Wykonanie:

Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste. Najpierw trzeba umyć całe ziemniaki w mundurkach, a następnie ugotować w osolonej wodzie (do miękkości). Kolejno wystudzić i przekroić je na pół i wydrążyć małą łyżeczką miąższ (zostawić około 5 mm brzegu). Farsz natomiast należy robić tak: zetrzeć na tarce o dużych oczkach pieczarki, a później podsmażyć na masełku. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 1/3 miąższu ziemniaczanego.

 

A teraz sosik: boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na masełku. Do tego dodać śmietanę i połowę sera startego na tarce. Całość podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

 

Farszem pieczarkowym napełnić wydrążone ziemniaczki i polać sosikiem oraz posypać resztą startego sera. Całość zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

PS Ziemniak smakuje, jakby był upieczony nad ogniskiem, a farsz i sos aż pieszczą nasze podniebienie!

 

 

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.146

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję