Pod ręką potrzebne są następujące składniki:
- 5 lub więcej dużych ziemniaków (zależy, jak bardzo jesteśmy… głodni);
- 30 dag pieczarek;
- 15 dag boczku lub szyneczki;
- 20 dag sera żółtego;
- cebula;
- łyżka masła;
- 2 lub 3 łyżki śmietany 18%;
- sól oraz pieprz.
Wykonanie:
Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste. Najpierw trzeba umyć całe ziemniaki w mundurkach, a następnie ugotować w osolonej wodzie (do miękkości). Kolejno wystudzić i przekroić je na pół i wydrążyć małą łyżeczką miąższ (zostawić około 5 mm brzegu). Farsz natomiast należy robić tak: zetrzeć na tarce o dużych oczkach pieczarki, a później podsmażyć na masełku. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 1/3 miąższu ziemniaczanego.
A teraz sosik: boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na masełku. Do tego dodać śmietanę i połowę sera startego na tarce. Całość podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Farszem pieczarkowym napełnić wydrążone ziemniaczki i polać sosikiem oraz posypać resztą startego sera. Całość zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
PS Ziemniak smakuje, jakby był upieczony nad ogniskiem, a farsz i sos aż pieszczą nasze podniebienie!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.113