Składniki na ciasto:
-
1 i ½ szklanki mąki pszennej;
-
½ szklanki ciepłej wody;
-
0,3 dag drożdży;
-
3 łyżki oleju;
-
3 łyżki oleju;
-
sól i pieprz.
Farsz:
-
6 pieczarek średniej wielkości;
-
por (biała część);
-
10 dag sera żółtego;
-
keczup;
-
2 pomidory;
-
salami lub inna wędlina;
-
bazylia;
-
oregano.
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z odrobiną cukru. Dodać mąkę, oliwę, sól oraz pieprz i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do urośnięcia. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Por drobno pokroić. A teraz z ciasta uformować okrągłe cienkie placuszki. Każdy z nich posmarować keczupem. Ułożyć pieczarki, por, pokrojone w plasterki pomidory i wędlinę. Posypać startym serem, bazylią i oregano. Piec 15 minut w temperaturze 200oC.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję