O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Słodkie pączuszki na tłusty czwartek - Przepisy

Jak nakazuje tradycja, podczas tłustego czwartku nie może na stole zabraknąć pączków. Ten słodki przysmak jest tak pyszny i wygląda tak kusząco, że nie sposób się mu oprzeć. I powtarzamy w duchu: „jeszcze jeden i wystarczy”, „więcej już nie zjem”, „brzuszek urośnie”, „muszę się powstrzymać”, a jednak nie można się powstrzymać…

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (47565 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
2 929
Czas czytania:
3 274 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
admin (47565 pkt)
Dodano:
2829 dni temu

Data dodania:
2017-02-22 10:59:13

Przepis na domowe mięciutkie i puszyste pączusie:

 

Składniki:

  • 4 ½ szklanki mąki;

  • ½ kostki drożdży i ½ łyżeczki soli;

  • ½ szklanki cukru;

 

  • cukier waniliowy;

  • 1,5 szklanki mleka;

  • 4 duże jaja plus 2 żółtka;

  • 10 dkg masła i 2 łyżki spirytusu;

  • konfitura o dowolnym smaku.

 

 

Wykonanie:

 

W miseczce mieszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru, 1/3 szklankę ciepłego mleka. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja z żółtkami i cukrem ubijamy na puch.

 

Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, ubite jaja, przygotowane wcześniej drożdże i resztę ciepłego mleka. Mieszamy. Na samym końcu dokładamy roztopione i schłodzone masło oraz 2 łyżki spirytusu. I dopiero wszystko razem mieszamy mikserem około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

 

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną ówcześnie mąką i rozwałkowujemy na 1,5 cm grubości. Wykrawamy szklanką. Na środek nakładamy po pół łyżeczki konfitury i lepimy kulki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pączuszki smażymy w głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

 

A na sam koniec ze smakiem je… zajadamy!

 

 

Uwaga! Po upieczeniu pączków zostają białka, z których można wykonać dodatkowo coś słodkiego. Na przykład… pyszne bezy!  A co będziemy sobie żałować.

 

Oto prosty przepis na bezy:

 

 

Składniki:

- 2 białka;

- 0,5 szklanki cukru pudru;

- łyżeczka mąki ziemniaczanej.

 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną. Powtórnie ubijamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżeczką pianę (formujemy beziki) i pieczemy około 50 minut w 140 stopniach. Beziki zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

 

*Przepis na domowe pączki i bezy podała nam Zofia Jankowska z Czarnego, członkini Klubu Kobiet Kreatywnych.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Słodkie pączuszki na tłusty czwartek

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora admin

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 168

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 129

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 21 dni temu

liczba odwiedzin: 155

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 27 dni temu

liczba odwiedzin: 133

Polecamy podobne artykuły

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4308 dni temu

liczba odwiedzin: 5284

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3920 dni temu

liczba odwiedzin: 3835

Teraz czytane artykuły

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4004 dni temu

liczba odwiedzin: 5954

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 2829 dni temu

liczba odwiedzin: 2929

autor:bartoszkeprowski(3368 pkt)

utworzony: 3041 dni temu

liczba odwiedzin: 5772

autor:bartoszkeprowski(3368 pkt)

utworzony: 2865 dni temu

liczba odwiedzin: 3088

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3579 dni temu

liczba odwiedzin: 3553

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4325 dni temu

liczba odwiedzin: 35339

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 877 dni temu

liczba odwiedzin: 1129

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1880 dni temu

liczba odwiedzin: 5690

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3843 dni temu

liczba odwiedzin: 11882

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3797 dni temu

liczba odwiedzin: 45140

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4219 dni temu

liczba odwiedzin: 22581

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4199 dni temu

liczba odwiedzin: 36453

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 4159 dni temu

liczba odwiedzin: 82624

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 3558 dni temu

liczba odwiedzin: 5819

autor:Zosia(747 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 3472

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.138

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję