Przepis na domowe mięciutkie i puszyste pączusie:
Składniki:
-
4 ½ szklanki mąki;
-
½ kostki drożdży i ½ łyżeczki soli;
-
½ szklanki cukru;
-
cukier waniliowy;
-
1,5 szklanki mleka;
-
4 duże jaja plus 2 żółtka;
-
10 dkg masła i 2 łyżki spirytusu;
-
konfitura o dowolnym smaku.
Wykonanie:
W miseczce mieszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru, 1/3 szklankę ciepłego mleka. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja z żółtkami i cukrem ubijamy na puch.
Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, ubite jaja, przygotowane wcześniej drożdże i resztę ciepłego mleka. Mieszamy. Na samym końcu dokładamy roztopione i schłodzone masło oraz 2 łyżki spirytusu. I dopiero wszystko razem mieszamy mikserem około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną ówcześnie mąką i rozwałkowujemy na 1,5 cm grubości. Wykrawamy szklanką. Na środek nakładamy po pół łyżeczki konfitury i lepimy kulki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pączuszki smażymy w głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
A na sam koniec ze smakiem je… zajadamy!
Uwaga! Po upieczeniu pączków zostają białka, z których można wykonać dodatkowo coś słodkiego. Na przykład… pyszne bezy! A co będziemy sobie żałować.
Oto prosty przepis na bezy:
Składniki:
- 2 białka;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną. Powtórnie ubijamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżeczką pianę (formujemy beziki) i pieczemy około 50 minut w 140 stopniach. Beziki zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
*Przepis na domowe pączki i bezy podała nam Zofia Jankowska z Czarnego, członkini Klubu Kobiet Kreatywnych.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję