O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (52387 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
2 058
Czas czytania:
2 384 min.
Kategoria:
Degustacja
Autor:
admin (52387 pkt)
Dodano:
1099 dni temu

Data dodania:
2022-07-16 13:18:04

(Altao.pl) Gratulacje! Wiemy bowiem, że Twoja firma jest Laureatem Plebiscytu Orły Gastronomii (przyp. red. nagrodą mogą pochwalić tylko najlepsze firmy, które cechują się profesjonalizmem i zapewniają najwyższą jakość usług), a tym sam zostałeś specjalistą ds. Kuchni roślinnej z prelekcją w Kongresie Szefów Kuchni. Czy od teraz jesteś więc bardziej rozpoznawalnym kucharzem w warszawskiej krainie gastronomii? Czym dokładnie jest ów Kongres i na czym polega Twoja funkcja?

 

JJ: Orłami bym się raczej nie chwalił. O ile na początku był zachwyt, o tyle później okazało się, że laureatem można zostać , zgłaszając się do plebiscytu, a za samą statuetkę trzeba zapłacić. Więc raczej nie jest to wyróżnienie, o którym można mówić głośno. Jest natomiast kilka wyróżnień znacznie lepiej pozycjonujących naszą firmę, jak właśnie Kongres Szefów Kuchni, którego jesteśmy również partnerem merytorycznym. Jest to największa impreza branżowa skupiająca zarówno szefów kuchni, jak i w tym roku restauratorów z całej Polski, na której można nawiązać nowe znajomości, kontakty biznesowe czy posłuchać interesujących z punktu widzenia szefa kuchni prelekcji dotyczących gastronomii. W tym roku zostałem zaproszony do uczestnictwa w Kongresie jako partner merytoryczny oraz specjalista ds. kuchni roślinnej z krótką prelekcją dotyczącą tego, jak wpłynąć na popularność restauracji decydując się na menu roślinne i jak uniknąć wpadek, które niestety często towarzyszą wielu restauracjom decydującym się na stworzenie menu roślinnego. Natomiast co do kwestii rozpoznawalności, to chciałbym być rozpoznawalny przez pryzmat swojego menu czy świadczonych przeze mnie i moją firmę usług. A przyznać mogę, że idzie wszystko w dobrą stronę. Współpracowaliśmy z kilkoma znanymi markami, kilka restauracji chciałoby również skorzystać z mojej wiedzy.

 

Jakub Jaworski (fot. archiwum własne)

 

(Altao.pl) Podobno w Twoim menu nie ma miejsca na nudę. Serwujesz dania różnorodne, odpowiednio zbilansowane kalorycznie. Czy tylko w tym tkwi ich „siła”? Czy może coś jeszcze sprawia, że ludzie z chęcią napełniają brzuchy i robią dobrze swoim podniebieniom?

 

JJ: Myślę, że naszą największą siłą jest indywidualne podejście do każdego klienta. Nie opieramy się na sztywno określonym menu, tylko zawsze razem z klientem rozmawiamy o tym, jakie ma potrzeby, czego oczekuje a następnie przedstawiamy ofertę opracowaną właśnie w oparciu o potrzeby klienta. I opinie jakie mamy na wielu portalach branżowych właśnie pokazują to, że indywidualne podejście się sprawdza i tak należy postępować.

 

(Altao.pl) Z jakiego dania własnoręcznie przyrządzonego byłeś najbardziej dumny?

 

JJ: Deser chałwowy. Delikatny mus na bazie tahini, chrupka z karmelizowanych migdałów, żel z granata, trochę pestek garanata i kandyzowana skórka pomarańczowa.

 

(Altao.pl) A najbardziej dziwna, egzotyczna, nietypowa potrawa bądź przysmak, jaki miałeś okazję spróbować to…?

JJ: Chyba nie było nic, co by jakoś szczególnie zdziwiło ludzi. Jadłem ślimaki, jadłem mózg cielęcy na grzankach, chłodnik ze śledzi czy chociażby słynne surstromming, czyli kiszone śledzie.

 

(Altao.pl) Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadł?

 

JJ: Teoretycznie nie ma chyba takiej potrawy. Zależy jeszcze w jakim kraju bym był i co by tam serwowali, ale wydaję mi się, że chęć poznania nowych smaków byłaby silniejsza niż strach czy obrzydzenie. Z jedną potrawą, naszą polską, mam stosunek co najmniej „zrobię, ale nie zjem” i jest to czernina. Kiedyś robiło się ją w moim domu rodzinnym, teraz trochę smaki mi się zmieniły – co jest normalnym etapem nasze życia – i o ile posmakowałbym przed wydaniem klientowi, o tyle na pewno nie zjadłbym całej porcji.

 

(Altao.pl) Sztukę kulinarną masz opanowaną, ale interesujesz się także i znasz na innej sztuce. Mowa o szeroko pojętej kulturze, a szczególnie o filmach. Poprawiałeś np. scenariusze jako script doctor. Skąd taka umiejętność i przy jakich skryptach pracowałeś?

 

JJ: Z pisaniem nigdy nie miałem żadnych problemów. Z wypracować na języku polskim w szkole zawsze byłem dobry, zdarzało się pisać wypracowania za kogoś. Połączyło się to jakoś z moją pasją do filmów, napisałem kilka scenariuszy do szuflady, które cały czas mam. A potem trafiłem na jakieś ogłoszenie dotyczące script-doctorów. Poprawiłem kilka scenariuszy, pomagałem przy pisaniu kilku etiud studenckich i pracowałem przy kilku paradokumentach w zespole redaktorskim.

 

(Altao.pl) A czy napisałeś kiedykolwiek scenariusz od podstaw, którym ktoś był zainteresowany?

 

JJ: Tak, kilka niezrealizowanych, pisanych ot tak po prostu dla siebie. I jeden płatny, nawet jak na tamte czasy bardzo dobrze płatny, do planowanej dawno temu reanimacji kinowej „Bolka i Lolka”. Niestety przez jakieś zawiłości w prawach do postaci projekt upadł, ale w sieci można wyszukać kilka grafik koncepcyjnych.

 

(Altao.pl) Dzięki za rozmowę. Powodzenia z prowadzeniem firmy. Niech Twoje kubki smakowe nigdy Cię nie zawiodą!

 

Ugryźcie poniższe linki, a traficie do kulinarnego świata Jakuba:

https://www.facebook.com/JacobTastesCSC

https://www.jacobtastes.pl/

 

Rozmawiał Przemek Jankowski

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Wywiad z Jakubem Jaworskim – warszawskim szefem kuchni i pasjonatem gastronomii!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

re
960 dni temu

Apropo szkoleń, to czy ktoś ma doświadczenie z nimi - https://www.luqam.com/ ? Jak przebiegają te szkolenia, czy są nastawione na konkrety, praktykę, wiedzę i budowanie umiejętności? Jak to wygląda z Wasze perspektywy?
Dodaj opinię do tego komentarza

0 (0)

Patrycja
955 dni temu

Brałam udział w szkoleniu Six Sigam Green Belt dwa lata temu. Byłam zadowolona, dużo praktycznych przykładów na wykładach. Ogólnie fajne szkolenie i trenerzy - praktycy.
Dodaj opinię do tego komentarza

0 (0)

hande
555 dni temu

Jeśli teraz robić szkolenia, to mocno specjalistyczne - https://kielcekursy.pl/2020/05/26/kurs-spawania-blach-spoinami-czolowymi-metoda-tig-141-charakterystyka-i-cel-szkolenia/ Bo to one przynoszą konkretne profity. Samo zdobywanie papierka nie ma większego sensu.
Dodaj opinię do tego komentarza

Polecamy podobne artykuły

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 900 dni temu

liczba odwiedzin: 806

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 191 dni temu

liczba odwiedzin: 815

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1256 dni temu

liczba odwiedzin: 1831

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 1602

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 2856

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 1569

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 2001

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 1806 dni temu

liczba odwiedzin: 2088

Teraz czytane artykuły

autor:Daniel Drozdek(1349 pkt)

utworzony: 2431 dni temu

liczba odwiedzin: 2883

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 859 dni temu

liczba odwiedzin: 1063

autor:MovieBrain(996 pkt)

utworzony: 1558 dni temu

liczba odwiedzin: 1674

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 410 dni temu

liczba odwiedzin: 475

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 3178 dni temu

liczba odwiedzin: 5425

autor:pj(16487 pkt)

utworzony: 4437 dni temu

liczba odwiedzin: 15469

autor:kulak4(899 pkt)

utworzony: 2924 dni temu

liczba odwiedzin: 3105

Nowości

autor:sebastiankrupa(610 pkt)

utworzony: 60 dni temu

liczba odwiedzin: 23

autor:eliart(794 pkt)

utworzony: 29 dni temu

liczba odwiedzin: 179

autor:admin(52387 pkt)

utworzony: 9 dni temu

liczba odwiedzin: 106

autor:aragorn136(25042 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 255

Artykuły z tej samej kategorii

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.173

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję