
Przepis:
Składniki:
Ciasto:
7 jaj
Półtorej szklanki cukru
2 szklanki mąki
7 łyżek oleju
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
½ kg truskawek mrożonych lub świeżych
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny (Kasia)
1 lub 2 galaretki truskawkowe
Truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Całe jaja ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewać po łyżce oleju. Ciasto wylać do tortownicy lub na blachę i piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (170-180 stopni). Gdy ostygnie, przeciąć na dwa krążki. Utrzeć margarynę z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać truskawki (jeśli są z kompotu zmniejszyć ilość cukru). W masie będzie trochę soku, który nawilży biszkopt. Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody i ostudzić. Biszkopt przełożyć i wierzch także posmarować masą. Udekorować truskawkami i zalać galaretką.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję