O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

"Chleb i sól" – Pianino i kebab, koszula i dres - Recenzje filmów

Raz na jakiś czas pojawiają się na naszym rodzimym, kinowym podwórku debiuty, które należy witać chlebem i solą. Są to filmy autorskie, oryginalne, nawet gatunkowe czy zaskakujące wizualną kreatywnością. Wśród takich produkcji szczególnie wychodzą przed szereg dzieła, w których twórcy poruszają aktualne tematy; portretują małomiasteczkową mentalność oraz pochylają się nad problemami współczesnej, skonfliktowanej młodzieży. Np. „Ostatni komers” z 2020 roku był tego typu opowieścią, ale „Chleb i sól” bliższy jest realizmowi. Oba tytuły godne polecenia. O pierwszym już czytaliście, dzisiaj nadeszła pora, aby przyjrzeć się temu drugiemu, gdzie kojące dźwięki pianina uzdolnionego chłopaka stawiają czoło rasizmowi i ksenofobii w wykonaniu dresiarzy.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
aragorn136 (24951 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
932
Czas czytania:
1 022 min.
Kategoria:
Recenzje filmów
Autor:
aragorn136 (24951 pkt)
Dodano:
849 dni temu

Data dodania:
2023-03-07 17:13:05

W „Ostatnim komersie” debiutant Dawid Nickel także wrzucił bohaterów w środek upalnego lata. Też zaprosił do świata, w którym młodzi ludzie spędzają wolne chwile na leniuchowaniu albo dobrej zabawie. Jednak skupił się na tym, jakie uczucia skrywają w głowie. Uczucia, które mogą odmienić wszystko w jednej sekundzie. Jego film był zmysłowy, operujący na subtelnościach, odważny, zrywający ze stereotypami. Damian Kocur (co na nazwisko!) to kolejny twórca, który mimo że starszy od swoich bohaterów, wie, co siedzi w ich umyśle. Nie. Tutaj nie będzie głośnych dyskotek, narkotycznej jazdy czy erotycznego magnetyzmu. U Kocura pierwsze skrzypce gra… Chopin skonfrontowany z „głosami” ulicy.

 

Kadr z filmu "Chleb i sól" (materiały prasowe/Kino Świat/fot. Tomasz Woźniczka)

 

Kadr z filmu "Chleb i sól" (materiały prasowe/Kino Świat/fot. Tomasz Woźniczka)

 

Precyzując powyższe, to opowieść, gdzie kultura wyższa spotyka się z wulgarnością. Gdzie hip-hopowy freestyle idzie pod rękę z prowincjonalnym wychowaniem, a chęć wyrwania się z kleszczy codzienności bywa niemożliwa do zrealizowania. Widz poznaje w takiej rzeczywistości Tymoteusza. To student warszawskiej Akademii Muzycznej, który po kilku latach powraca na wakacje do rodzinnego śląskiego miasteczka. Nic się nie zmieniło. Czas stoi w miejscu. Jacek woli szlajać się z kumplami po osiedlu niż szlifować umiejętności gry na pianinie i podążać śladami brata. Tymka taka postawa irytuje. Dla niego pobyt w tej małej ojczyźnie to tylko letni przystanek przed podróżą na zachód Europy. Chłopak otrzymał bowiem zagraniczne stypendium, a wcześniej zaprezentował się w telewizji, biorąc udział w prestiżowym konkursie. Rzecz dość niebywała – tym właśnie imponuje znajomym dresiarzom, blokersom o wąskich horyzontach myślowych. Wszyscy wspólnie, a są z nimi także dziewczyna Jacka i dawna sympatia Tymka, spotykają się w nowo powstałym barze w kebabem prowadzonym przez obcokrajowców (prawdopodobnie Turków). Ot, taki wakacyjny chleb powszedni. Ma się jednak wrażenie, że nasz pianista tutaj nie pasuje. Niby też się śmieje, pali fajki itd., lecz wewnętrznie nie zgadza się na pewne zachowania i zaostrzający się konflikt, który staje się osią fabuły.

 

Kocur potrafi budować narastające napięcie. Coś wisi w powietrzu. Widz domyśla się, że prędzej czy później dojdzie do jakiejś dramatycznej sytuacji na linii lokalna młodzież-pracownicy baru. Ale reżyser nie śpieszy się. Najpierw wrzuca rodzajowe scenki: niewinne pluskanie się w jeziorze (tudzież rzece – nie zwróciłem na to dokładnie swojej uwagi), randki w wesołym miasteczku, spożywanie piwa i smakowanie kebabu. Przerywa je poważniejszymi momentami, jak te, w których pierwsze skrzypce dosłownie należą do Tymka. Bardzo zapada w pamięć nauka małego okularnika – przyszłego „wirtuoza”. Naturalność i kontrast scen biją po oczach. Jednak ciągle podskórnie odczuwa się, że na mocne uderzenie trzeba poczekać (choć jego zwiastun już widać w jednej z najlepszych scen w autobusie).

 

Kadr z filmu "Chleb i sól" (materiały prasowe/Kino Świat/fot. Tomasz Woźniczka)

 

Brawa dla Damiana Kocura, że mimo braku doświadczenia z pełnometrażowymi produkcjami (zaczynał od kręcenia krótkometrażówek) tak poprowadził „aktorów”, że Ci w stu procentach przekonująco weszli w buty swoich postaci. Dlaczego aktorów piszę w cudzysłowie? Odpowiedź jest zadziwiająca i oczywista. Bo w tym filmie ich nie ma. Są jedynie naturszczycy. Ludzie bez większego obycia z kamerą, ale na pewno nie tak przestraszeni jak panowie robiący kebab. Rozmawiają jak ziomkowie z podwórka – to, że nie zawsze da się ich zrozumieć, nie przeszkadza, wręcz sprzyja tej filmowej rzeczywistości. Jeszcze bardziej zaskakujący jest fakt, że ekranowi bracia to na serio bracia w życiu realnym – co więcej także utalentowani muzycznie w dziedzinie gry na pianinie, mający tak samo na imię! Metapoziom. Metafilm. Tymoteusz Bies i drugoplanowy Jacek Bies wiarygodnie zatem wykreowali te postacie (albo raczej po prostu nimi byli). Szkoda tylko, że ich mama to mało znacząca figura, a braterska więź nie jest mocniej splątana. Nie do końca kupuję też, choć rozumiem zabieg, aby nie wszystko rozgrywało się bezpośrednio w kadrze. Gdyby było inaczej, to wydaje się, że przekaz wybrzmiałby w zwiększą siłą, a na gardle pozostałby wyraźniejszy odcisk palców. Lecz wciąż mamy do czynienia z filmem co najmniej solidnym, w którym żart o ogórkach po cygańsku nie zmniejszy poczucia zagrożenia.

 

Chleb i sól” to przedstawiciel polskiego kina społecznego, na temat którego dyskusje będą toczyć się długo po seansie. Mający premierą pod koniec stycznia 2023 roku, nakręcany w stylu zbliżonym do dokumentalnego (zbliżenia na twarze, wykorzystanie sklepowych kamer), raptem w lipcu i sierpniu dwa lata wcześniej m.in. w Strzelcach Opolskich, zdążył już zdobyć Nagrodę Dziennikarzy, Nagrodę Jury Młodych oraz Don Kichota – statuetkę Polskiej Federacji Dyskusyjnych Klubów Filmowych. Mało tego, Damian Kocur otrzymał wyróżnienie dla Najlepszego Reżysera na 59. Golden Orange Film Festival w tureckiej Antalyi! Pochwały są słuszne. Oparty na prawdziwych zdarzeniach film jest przecież opowieścią uniwersalną, surową, ale i na swój sposób empatyczną. Zajmującą się nie tylko problemami ksenofobii, ale także migracji i przywiązania do danego miejsca.

 

Reżyser i twórca w jednej osobie nikogo nie ocenia. Jest naocznym świadkiem, który posypuje solą piekącą ranę i jednocześnie częstuje czerstwym chlebem. Pokazuje jak polskie małomiasteczkowe choroby wpływają na zdrową tkankę narodu. Robi to autentycznie, z obawą o teraźniejszość i przyszłość, ale też z lekkością i wiarą w lepsze jutro. Mimo że część osób może odrzucić brak typowej linearnej narracji na rzecz epizodycznej struktury, to ja dałem porwać się płynącej, emocjonalnej muzyce pianisty, która zostaje poszarpana przez to, co spontaniczne i nieuchronne.

 

Ocena: 7/10

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - "Chleb i sól" – Pianino i kebab, koszula i dres

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora aragorn136

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 280

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 32 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 57 dni temu

liczba odwiedzin: 272

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 82 dni temu

liczba odwiedzin: 201

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 135 dni temu

liczba odwiedzin: 452

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 102 dni temu

liczba odwiedzin: 534

Polecamy podobne artykuły

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 1441 dni temu

liczba odwiedzin: 1910

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4299 dni temu

liczba odwiedzin: 4460

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 849 dni temu

liczba odwiedzin: 932

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2644 dni temu

liczba odwiedzin: 18590

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 290

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 524 dni temu

liczba odwiedzin: 609

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 1559 dni temu

liczba odwiedzin: 4270

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3701 dni temu

liczba odwiedzin: 9520

Artykuły z tej samej kategorii

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 280

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 219 dni temu

liczba odwiedzin: 1361

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 486 dni temu

liczba odwiedzin: 2219

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 622 dni temu

liczba odwiedzin: 1297

autor:GieHa(3490 pkt)

utworzony: 1302 dni temu

liczba odwiedzin: 2021

autor:pytonznadwisly(693 pkt)

utworzony: 2123 dni temu

liczba odwiedzin: 3821

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2560 dni temu

liczba odwiedzin: 6432

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 2714 dni temu

liczba odwiedzin: 8643

autor:bartoszkeprowski(3481 pkt)

utworzony: 2764 dni temu

liczba odwiedzin: 7164

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.295

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję