O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Kurczak w cieście francuskim - Przepisy

To znakomita potrawa, w sam raz na stół wielkanocny. Co prawda potrzeba minimalnych zdolności stricte plastycznych, ale finał będzie więcej niż przepyszny!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka;

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego;

  • po 4 plasterki sera żółtego i szynki;

  • sól;

  • pieprz;

  • przyprawa do kurczaka.

 

Przygotowanie:

 

Podzielić je można na trzy kroki.

  1. Pokroić filet na cztery części i każdą z nich przyprawić.

  2. Przyciąć ciasto, położyć na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut włożyć do lodówki. Następnie wyjąć i z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku, zrobić około 8 cm nacięcia, w odstępach co 1,5 - 2 cm (pośrodku 4 - 5 cm zostawić niepocięte).

  3. Na cieście ułożyć mięso, ser i szynkę. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy i lewy), zostawiając między nimi przerwę, żeby podczas pieczenie kurczak mógł odparować. Na 15 minut włożyć do lodówki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 - 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoto.

 

Uwaga: Szynkę można zastąpić pieczarkami.

 

Smacznego!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

pj (16724 pkt)
Ilość odwiedzin: 4 308
Czas czytania: 4 727 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4221 dni temu [2014-04-13]

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.113

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję