O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Kurczak w cieście francuskim - Przepisy

To znakomita potrawa, w sam raz na stół wielkanocny. Co prawda potrzeba minimalnych zdolności stricte plastycznych, ale finał będzie więcej niż przepyszny!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16600 pkt)
Ilość odwiedzin: 4 273
Czas czytania: 4 692 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4161 dni temu [2014-04-13]

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka;

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego;

  • po 4 plasterki sera żółtego i szynki;

  • sól;

  • pieprz;

  • przyprawa do kurczaka.

 

Przygotowanie:

 

Podzielić je można na trzy kroki.

  1. Pokroić filet na cztery części i każdą z nich przyprawić.

  2. Przyciąć ciasto, położyć na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut włożyć do lodówki. Następnie wyjąć i z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku, zrobić około 8 cm nacięcia, w odstępach co 1,5 - 2 cm (pośrodku 4 - 5 cm zostawić niepocięte).

  3. Na cieście ułożyć mięso, ser i szynkę. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy i lewy), zostawiając między nimi przerwę, żeby podczas pieczenie kurczak mógł odparować. Na 15 minut włożyć do lodówki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 - 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoto.

 

Uwaga: Szynkę można zastąpić pieczarkami.

 

Smacznego!

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Kurczak w cieście francuskim

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.103

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję