Składniki:
-
70 dag mielonego mięsa wieprzowego;
-
1 szklanka ugotowanego na półtwardo ryżu;
-
cebula;
-
przyprawy: do mielonego mięsa, sól, pieprz oraz ostra papryka;
-
ząbek czosnku;
-
mały brokuł;
-
30 dag kalafiora;
-
2 łyżki śmietany;
-
2 łyżki majonezu;
-
żółtko;
-
15 dag żółtego sera.
Przygotowanie:
Można je podzielić na trzy poszczególne etapy.
Etap 1.
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę drobno siekamy, a czosnek miażdżymy. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy ryż, wlewamy 1/2 szklanki wody i doprawiamy. Całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Etap 2.
Różyczki brokułu i kalafiora obgotowujemy i osączamy. Układamy na mięsie.
Etap 3.
Ścieramy ser. Następnie mieszamy majonez ze śmietaną, żółtkiem i serem. Doprawiamy. Takim sosem polewamy warzywa. Wszystko pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjmujemy i oprószamy papryką.
Mała rada: Cebulę można najpierw zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, a dopiero później dodać do mięsa. Zapiekanka będzie ciekawie wyglądać, gdy ją udekorujecie natką pietruszki.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Więcej artykułów od autora pj
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.099