Przepis:
Składniki:
-
2 cebule;
-
1 ząbek czosnku;
-
1 duża cukinia;
-
4-5 pomidorów;
-
4-5 parówek;
-
Olej;
-
Sól, pieprz;
-
Kilka listków bazylii.
Przygotowanie:
1. Należy pokroić cebulę w piórka, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
2. Umyć cukinię, osuszyć i przekroić i łyżeczką wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pomidory polać wrzątkiem i obrać ze skórki i też pokroić w kostkę. Z parówek zdjąć osłonki i pokroić w półplasterki.
3. Następnie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Szklić, dodać cukinię. Smażyć na małym ogniu, często mieszając.
4. Kiedy warzywa puszczą sok, dodać pomidory. Dusić 10 do 15 minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanymi listkami bazylii (lub szczyptą suszonej). Dodać parówki, mieszać i dusić kilka minut.
UWAGA:
Można (jeśli ktoś chce) jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawki poprzez dodanie pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. A zamiast parówek, kiełbaski lub wędzony boczek.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Potrawka z cukinii
Więcej artykułów od autora pj
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.137