O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Minikulebiaczki z kapustą i grzybami - Przepisy

Na wigilijnym stole mogą się pojawić przeróżna dania, najczęściej te tradycyjne. Dla wszystkich, którzy jednak chcieliby zamienić typowe pierogi z kapustą na coś zbliżonego, aczkolwiek nieco bardziej oryginalnego, polecamy minikulebiaki. Są równie smaczne. I co więcej, już samym wyglądem gwiazdek potrafią zahipnotyzować nasz wzrok i żołądki.

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (1753 pkt)
Ilość odwiedzin:
470
Czas czytania:
510 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (1753 pkt)
Dodano:
576 dni temu

Data dodania:
2016-12-22 10:29:56

Składniki:

 

Ciasto

  • 2 żółtka;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1/2  łyżeczki soli;
  • 30 g drożdży;
  • 60 g masła;
  • łyżeczka cukru;
  • 2/3 szklanki śmietany 18 proc.

Farsz

  • 100 g kiszonej kapusty;
  • 100 g pieczarek;
  • mała cebula;
  • łyżka zmielonych suszonych pieczarek lub grzybów leśnych;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżki oleju.

Dodatkowo

  • białko do smarowania

 

Wykonanie:

 

Kulebiaki w wersji mini lub inaczej tzw. zawijańce (też paszteciki) są też świetnym uzupełnieniem dla barszczu. Przygotowanie nie jest trudne.

 

Na początku należy rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną. Posiekać nożem mąkę z masłem tak długo, aż powstanie kaszka. Dalej dodać żółtka, sól oraz śmietanę z drożdżami i włożyć na godzinę do lodówki.

 

Teraz kolejny etap. Trzeba ugotować kapustę. Następnie ją ostudzić, odcisnąć i posiekać. Oczyścić pieczarki, umyć je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę, którą następnie należy zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić aż do odparowania płynu. Dodać kapustę i proszek grzybowy. Doprawić solą i pieprzem. Przez chwilę poddusić, a na koniec ostudzić.

 

I na koniec ciasto. Trzeba je rozwałkować na grubość 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdki, na połowie z nich położyć po łyżeczce farszu. Brzegi posmarować białkiem, przykryć pozostałymi gwiazdkami i widelcem skleić brzegi. Wierzch należy nakłuć i wysmarować białkiem. Piec na złoto w temperaturze 180oC. I tak oto powstają przepyszne minikulebiaki!

 

 

 

Smacznego!

Galeria zdjęć - Minikulebiaczki z kapustą i grzybami

Temat / Nick:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1980 dni temu

liczba odwiedzin: 3983

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 61 dni temu

liczba odwiedzin: 226

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 62 dni temu

liczba odwiedzin: 98

Teraz czytane artykuły



autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 576 dni temu

liczba odwiedzin: 470

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1836 dni temu

liczba odwiedzin: 24284

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1261 dni temu

liczba odwiedzin: 1372

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1713 dni temu

liczba odwiedzin: 4796

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2178 dni temu

liczba odwiedzin: 8994

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 1168 dni temu

liczba odwiedzin: 2143

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1402 dni temu

liczba odwiedzin: 3727

autor:kulak4(768 pkt)

utworzony: 251 dni temu

liczba odwiedzin: 273

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 737 dni temu

liczba odwiedzin: 1506

autor:admin(3290 pkt)

utworzony: 325 dni temu

liczba odwiedzin: 329

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 479 dni temu

liczba odwiedzin: 853

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 424 dni temu

liczba odwiedzin: 686

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 796 dni temu

liczba odwiedzin: 8627

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 2111 dni temu

liczba odwiedzin: 91502

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1459 dni temu

liczba odwiedzin: 5449

autor:aragorn136(3206 pkt)

utworzony: 19 dni temu

liczba odwiedzin: 72

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1481 dni temu

liczba odwiedzin: 6445

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1903 dni temu

liczba odwiedzin: 14770

autor:PaM(548 pkt)

utworzony: 1883 dni temu

liczba odwiedzin: 26804

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1843 dni temu

liczba odwiedzin: 22855

autor:pj(1753 pkt)

utworzony: 1243 dni temu

liczba odwiedzin: 2899

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.152

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję