O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Minikulebiaczki z kapustą i grzybami - Przepisy

Na wigilijnym stole mogą się pojawić przeróżna dania, najczęściej te tradycyjne. Dla wszystkich, którzy jednak chcieliby zamienić typowe pierogi z kapustą na coś zbliżonego, aczkolwiek nieco bardziej oryginalnego, polecamy minikulebiaki. Są równie smaczne. I co więcej, już samym wyglądem gwiazdek potrafią zahipnotyzować nasz wzrok i żołądki.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (763 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 176
Czas czytania:
2 285 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (763 pkt)
Dodano:
3114 dni temu

Data dodania:
2016-12-22 10:29:56

Składniki:

 

Ciasto

  • 2 żółtka;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1/2  łyżeczki soli;
  • 30 g drożdży;
  • 60 g masła;
  • łyżeczka cukru;
  • 2/3 szklanki śmietany 18 proc.

Farsz

  • 100 g kiszonej kapusty;
  • 100 g pieczarek;
  • mała cebula;
  • łyżka zmielonych suszonych pieczarek lub grzybów leśnych;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżki oleju.

Dodatkowo

  • białko do smarowania

 

Wykonanie:

 

Kulebiaki w wersji mini lub inaczej tzw. zawijańce (też paszteciki) są też świetnym uzupełnieniem dla barszczu. Przygotowanie nie jest trudne.

 

Na początku należy rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną. Posiekać nożem mąkę z masłem tak długo, aż powstanie kaszka. Dalej dodać żółtka, sól oraz śmietanę z drożdżami i włożyć na godzinę do lodówki.

 

Teraz kolejny etap. Trzeba ugotować kapustę. Następnie ją ostudzić, odcisnąć i posiekać. Oczyścić pieczarki, umyć je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę, którą następnie należy zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić aż do odparowania płynu. Dodać kapustę i proszek grzybowy. Doprawić solą i pieprzem. Przez chwilę poddusić, a na koniec ostudzić.

 

I na koniec ciasto. Trzeba je rozwałkować na grubość 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdki, na połowie z nich położyć po łyżeczce farszu. Brzegi posmarować białkiem, przykryć pozostałymi gwiazdkami i widelcem skleić brzegi. Wierzch należy nakłuć i wysmarować białkiem. Piec na złoto w temperaturze 180oC. I tak oto powstają przepyszne minikulebiaki!

 

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Minikulebiaczki z kapustą i grzybami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 690 dni temu

liczba odwiedzin: 989

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1289 dni temu

liczba odwiedzin: 2179

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 969 dni temu

liczba odwiedzin: 746

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1333 dni temu

liczba odwiedzin: 1396

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1514 dni temu

liczba odwiedzin: 1796

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2270 dni temu

liczba odwiedzin: 3286

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1660 dni temu

liczba odwiedzin: 1533

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1899 dni temu

liczba odwiedzin: 3099

Teraz czytane artykuły

autor:paulinakinga97(317 pkt)

utworzony: 3267 dni temu

liczba odwiedzin: 2536

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 1215 dni temu

liczba odwiedzin: 1378

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3114 dni temu

liczba odwiedzin: 2176

autor:bartoszkeprowski(3481 pkt)

utworzony: 1492 dni temu

liczba odwiedzin: 4012

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2569 dni temu

liczba odwiedzin: 2462

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 804 dni temu

liczba odwiedzin: 1350

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 452 dni temu

liczba odwiedzin: 696

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4384 dni temu

liczba odwiedzin: 3774

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2102 dni temu

liczba odwiedzin: 5940

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4066 dni temu

liczba odwiedzin: 12168

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4019 dni temu

liczba odwiedzin: 45498

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4441 dni temu

liczba odwiedzin: 22953

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4421 dni temu

liczba odwiedzin: 36684

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4381 dni temu

liczba odwiedzin: 86385

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3781 dni temu

liczba odwiedzin: 6018

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2017 dni temu

liczba odwiedzin: 3715

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.103

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję