O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Minikulebiaczki z kapustą i grzybami - Przepisy

Na wigilijnym stole mogą się pojawić przeróżna dania, najczęściej te tradycyjne. Dla wszystkich, którzy jednak chcieliby zamienić typowe pierogi z kapustą na coś zbliżonego, aczkolwiek nieco bardziej oryginalnego, polecamy minikulebiaki. Są równie smaczne. I co więcej, już samym wyglądem gwiazdek potrafią zahipnotyzować nasz wzrok i żołądki.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
Zosia (748 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 062
Czas czytania:
2 169 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
Zosia (748 pkt)
Dodano:
2904 dni temu

Data dodania:
2016-12-22 10:29:56

Składniki:

 

Ciasto

  • 2 żółtka;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1/2  łyżeczki soli;
  • 30 g drożdży;
  • 60 g masła;
  • łyżeczka cukru;
  • 2/3 szklanki śmietany 18 proc.

Farsz

  • 100 g kiszonej kapusty;
  • 100 g pieczarek;
  • mała cebula;
  • łyżka zmielonych suszonych pieczarek lub grzybów leśnych;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżki oleju.

Dodatkowo

  • białko do smarowania

 

Wykonanie:

 

Kulebiaki w wersji mini lub inaczej tzw. zawijańce (też paszteciki) są też świetnym uzupełnieniem dla barszczu. Przygotowanie nie jest trudne.

 

Na początku należy rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną. Posiekać nożem mąkę z masłem tak długo, aż powstanie kaszka. Dalej dodać żółtka, sól oraz śmietanę z drożdżami i włożyć na godzinę do lodówki.

 

Teraz kolejny etap. Trzeba ugotować kapustę. Następnie ją ostudzić, odcisnąć i posiekać. Oczyścić pieczarki, umyć je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę, którą następnie należy zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić aż do odparowania płynu. Dodać kapustę i proszek grzybowy. Doprawić solą i pieprzem. Przez chwilę poddusić, a na koniec ostudzić.

 

I na koniec ciasto. Trzeba je rozwałkować na grubość 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdki, na połowie z nich położyć po łyżeczce farszu. Brzegi posmarować białkiem, przykryć pozostałymi gwiazdkami i widelcem skleić brzegi. Wierzch należy nakłuć i wysmarować białkiem. Piec na złoto w temperaturze 180oC. I tak oto powstają przepyszne minikulebiaki!

 

 

 

Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Minikulebiaczki z kapustą i grzybami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora Zosia

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 480 dni temu

liczba odwiedzin: 730

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1080 dni temu

liczba odwiedzin: 1757

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 759 dni temu

liczba odwiedzin: 623

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1123 dni temu

liczba odwiedzin: 1254

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1304 dni temu

liczba odwiedzin: 1611

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 2060 dni temu

liczba odwiedzin: 3130

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1450 dni temu

liczba odwiedzin: 1393

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1689 dni temu

liczba odwiedzin: 2905

Teraz czytane artykuły

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 2904 dni temu

liczba odwiedzin: 2062

autor:aragorn136(23303 pkt)

utworzony: 37 dni temu

liczba odwiedzin: 178

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 4192 dni temu

liczba odwiedzin: 19644

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3583 dni temu

liczba odwiedzin: 15877

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 4348 dni temu

liczba odwiedzin: 14918

autor:aragorn136(23303 pkt)

utworzony: 4013 dni temu

liczba odwiedzin: 3707

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3703 dni temu

liczba odwiedzin: 17399

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3600 dni temu

liczba odwiedzin: 24531

autor:bartoszkeprowski(3370 pkt)

utworzony: 3712 dni temu

liczba odwiedzin: 5174

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1893 dni temu

liczba odwiedzin: 5713

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3856 dni temu

liczba odwiedzin: 11897

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3809 dni temu

liczba odwiedzin: 45167

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 4231 dni temu

liczba odwiedzin: 22598

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4211 dni temu

liczba odwiedzin: 36467

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 4171 dni temu

liczba odwiedzin: 82823

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 3571 dni temu

liczba odwiedzin: 5829

autor:Zosia(748 pkt)

utworzony: 1807 dni temu

liczba odwiedzin: 3487

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.219

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję