O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal! - Kultura

Od 4 do 11 października trwał Tydzień Noblowski. Wtedy stopniowo poznawaliśmy wszystkich laureatów prestiżowej nagrody. Kto zdobył ów laur? Czy były jakieś zaskoczenia? Co zdecydowało o tym, że akurat takie, a nie inne osoby dotarły na szczyt góry, gdzie czekał na nich złoty medal oraz kaligrafowany dyplom? Odpowiedzi znajdziecie w niniejszym, podsumowującym artykule.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Mapa
Opinie
Polecane artykuły
pj (16151 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 523
Czas czytania:
2 631 min.
Kategoria:
Kultura
Autor:
pj (16151 pkt)
Dodano:
1283 dni temu

Data dodania:
2021-10-13 11:56:18

Warto najpierw zacząć od tego, że sama wartość pieniężna nagrody Nobla wzrosła rok temu o 1 mln koron szwedzkich i wynosi teraz 10 mln, czyli około 950 tys. euro. Oczywiście, jeżeli laureatów jest kilku, to muszą się podzielić taką sumą. Ale nadal jest to sporo pieniędzy (choć dużo mniej niż zarabiają rocznie najlepsi piłkarze, co jest dość niesprawiedliwe). Skoro już przypomniałem, jaki skarb trafia w ręce Noblistów, pora przejść do poszczególnych sześciu kategorii i wyjawić nazwiska utalentowanych szczęśliwców.

 

4 października – Specjaliści od Medycyny i Fizjologii

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

Jako pierwsi po złoty medal sięgnęli David Julius oraz Ardem Patapoutian. Ten pierwszy jest amerykańskim naukowcem, profesorem na Uniwersytecie w Kalifornii. Z kolei Patapoutian biologiem molekularnym ormiańskiego pochodzenia. Otrzymali oni Nobla z konkretnego, ważnego, powodu. Otóż dokonali przełomu. Odkryli receptory temperatury i dotyku. Dzięki nim będzie można w przyszłości skuteczniej leczyć ludzi cierpiących na różne zaburzenia neuropatyczne.

 

Tak brzmiało uzasadnienie przyznania nagrody: Nasza zdolność do odczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W naszym codziennym życiu odczucia te są dla nas oczywiste, ale w jaki sposób impulsy nerwowe są inicjowane, abyśmy mogli odczuwać temperaturę i ciśnienie? To pytanie zostało rozwiązane przez tegorocznych laureatów Nagrody Nobla. (źródło: www.nobelprize.org)

 

Trzeba sprecyzować, że David zidentyfikował czujnik w zakończeniach nerwowych skóry, który reaguje na ciepło. Wykorzystał kapsaicynę, czyli ostry związek pochodzący z papryki chili, który wywołuje uczucie pieczenia. Natomiast Ardem odnalazł nową klasę czujników reagujących na bodźce mechaniczne w skórze oraz narządach wewnętrznych. Zrobił to, dzięki komórkom wrażliwym na nacisk.

 

5 października – Fizycy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)


Nagroda Nobla w dziedzinie fizyki powędrowała do trzech panów z różnych krajów: Japończyka, Niemca i Włocha. Ogólnie Królewska Szwedzka Akademia Nauk przyznała im złote medale „za modele warunkowania zmian klimatu i złożonych zjawisk”, albo inaczej mówiąc „za przełomowy wkład w nasze zrozumienie złożonych systemów fizycznych”.

 

Syukuro Manabe (pracownik Uniwersytetu Princeton) oraz Klaus Hasselmann (Instytut Klimatyczny Maxa Plancka w Hamburgu) badali klimat tak szczegółowo, że wiarygodniej da się przewidzieć globalne ocieplenie. A włoski fizyk teoretyczny – Giorgio Parisi (Sapienza University) odkrył wzajemne oddziaływania nieporządku i fluktuacji w układach fizycznych od skali atomowej do planetarnej.

 

Ważne, że położyli oni podwaliny pod najnowszą wiedzę o klimacie naszej planety Ziemi. Manabe zademonstrował, w jaki sposób zwiększony poziom dwutlenku węgla prowadzi do wzrostu temperatury na powierzchni Ziemi. Z kolei dzięki Hasselmannowi wiemy, że podwyższona temperatura w atmosferze jest spowodowana bezpośrednio emisją dwutlenku węgla przez ludzi.

 

6 października – Chemicy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

W środę zadzwoniono do Benjamina Lista oraz Davida McMillana. Ci Nobliści stworzyli „genialne narzędzie do budowania cząsteczek”. Opracowali bowiem asymetryczną katalizę organiczną. A to spowodowało, że chemia stała się bardziej ekologiczna (zielona, przyjazna dla środowiska naturalnego) i jednocześnie precyzyjna.

 

Katalizatory przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych i sprawiają, że są one wydajniejsze, co jest niezwykle ważne dla funkcjonowania przemysłu. Ale to nie enzymy komórkowe ani nieorganiczne metale okazują się najlepsze, tylko asymetryczna organokataliza, oparta na niewielkich cząsteczkach organicznych związków chemicznych (łatwych w produkcji, składających się przede wszystkim z węgla i wodoru).

 

Nagroda dla tych dwóch mężczyzn była pierwszym zaskoczeniem. Dlaczego? Bo do samego końca przewidywano, że trafi ona do uczonych pracujących nad innowacyjnymi szczepionkami RNA na COVID-19. Komitet Noblowski podjął jednak inną decyzję.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:




Galeria zdjęć - Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal!

Loading map ....

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 117

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 37 dni temu

liczba odwiedzin: 178

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 45 dni temu

liczba odwiedzin: 178

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 73 dni temu

liczba odwiedzin: 183

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 210

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 126 dni temu

liczba odwiedzin: 233

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 4158 dni temu

liczba odwiedzin: 7631

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 181 dni temu

liczba odwiedzin: 707

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 193 dni temu

liczba odwiedzin: 323

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 919 dni temu

liczba odwiedzin: 1250

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 557 dni temu

liczba odwiedzin: 945

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 181 dni temu

liczba odwiedzin: 707

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 1650 dni temu

liczba odwiedzin: 2673

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 4823

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 1283 dni temu

liczba odwiedzin: 2523

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 2886 dni temu

liczba odwiedzin: 4878

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 2575 dni temu

liczba odwiedzin: 4954

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1700 dni temu

liczba odwiedzin: 5490

autor:aragorn136(24435 pkt)

utworzony: 933 dni temu

liczba odwiedzin: 1802

Nowości

autor:aragorn136(24435 pkt)

utworzony: 6 dni temu

liczba odwiedzin: 74

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 13 dni temu

liczba odwiedzin: 319

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 10 dni temu

liczba odwiedzin: 85

autor:eliart(660 pkt)

utworzony: 14 dni temu

liczba odwiedzin: 86

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 117

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 1795 dni temu

liczba odwiedzin: 2906

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 45 dni temu

liczba odwiedzin: 178

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 73 dni temu

liczba odwiedzin: 183

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 3647 dni temu

liczba odwiedzin: 4853

autor:pj(16151 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 117

autor:admin(50721 pkt)

utworzony: 298 dni temu

liczba odwiedzin: 507

autor:eliart(660 pkt)

utworzony: 373 dni temu

liczba odwiedzin: 671

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.728

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję