O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal! - Kultura

Od 4 do 11 października trwał Tydzień Noblowski. Wtedy stopniowo poznawaliśmy wszystkich laureatów prestiżowej nagrody. Kto zdobył ów laur? Czy były jakieś zaskoczenia? Co zdecydowało o tym, że akurat takie, a nie inne osoby dotarły na szczyt góry, gdzie czekał na nich złoty medal oraz kaligrafowany dyplom? Odpowiedzi znajdziecie w niniejszym, podsumowującym artykule.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Mapa
Opinie
Polecane artykuły
pj (16284 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 553
Czas czytania:
2 661 min.
Kategoria:
Kultura
Autor:
pj (16284 pkt)
Dodano:
1312 dni temu

Data dodania:
2021-10-13 11:56:18

Warto najpierw zacząć od tego, że sama wartość pieniężna nagrody Nobla wzrosła rok temu o 1 mln koron szwedzkich i wynosi teraz 10 mln, czyli około 950 tys. euro. Oczywiście, jeżeli laureatów jest kilku, to muszą się podzielić taką sumą. Ale nadal jest to sporo pieniędzy (choć dużo mniej niż zarabiają rocznie najlepsi piłkarze, co jest dość niesprawiedliwe). Skoro już przypomniałem, jaki skarb trafia w ręce Noblistów, pora przejść do poszczególnych sześciu kategorii i wyjawić nazwiska utalentowanych szczęśliwców.

 

4 października – Specjaliści od Medycyny i Fizjologii

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

Jako pierwsi po złoty medal sięgnęli David Julius oraz Ardem Patapoutian. Ten pierwszy jest amerykańskim naukowcem, profesorem na Uniwersytecie w Kalifornii. Z kolei Patapoutian biologiem molekularnym ormiańskiego pochodzenia. Otrzymali oni Nobla z konkretnego, ważnego, powodu. Otóż dokonali przełomu. Odkryli receptory temperatury i dotyku. Dzięki nim będzie można w przyszłości skuteczniej leczyć ludzi cierpiących na różne zaburzenia neuropatyczne.

 

Tak brzmiało uzasadnienie przyznania nagrody: Nasza zdolność do odczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W naszym codziennym życiu odczucia te są dla nas oczywiste, ale w jaki sposób impulsy nerwowe są inicjowane, abyśmy mogli odczuwać temperaturę i ciśnienie? To pytanie zostało rozwiązane przez tegorocznych laureatów Nagrody Nobla. (źródło: www.nobelprize.org)

 

Trzeba sprecyzować, że David zidentyfikował czujnik w zakończeniach nerwowych skóry, który reaguje na ciepło. Wykorzystał kapsaicynę, czyli ostry związek pochodzący z papryki chili, który wywołuje uczucie pieczenia. Natomiast Ardem odnalazł nową klasę czujników reagujących na bodźce mechaniczne w skórze oraz narządach wewnętrznych. Zrobił to, dzięki komórkom wrażliwym na nacisk.

 

5 października – Fizycy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)


Nagroda Nobla w dziedzinie fizyki powędrowała do trzech panów z różnych krajów: Japończyka, Niemca i Włocha. Ogólnie Królewska Szwedzka Akademia Nauk przyznała im złote medale „za modele warunkowania zmian klimatu i złożonych zjawisk”, albo inaczej mówiąc „za przełomowy wkład w nasze zrozumienie złożonych systemów fizycznych”.

 

Syukuro Manabe (pracownik Uniwersytetu Princeton) oraz Klaus Hasselmann (Instytut Klimatyczny Maxa Plancka w Hamburgu) badali klimat tak szczegółowo, że wiarygodniej da się przewidzieć globalne ocieplenie. A włoski fizyk teoretyczny – Giorgio Parisi (Sapienza University) odkrył wzajemne oddziaływania nieporządku i fluktuacji w układach fizycznych od skali atomowej do planetarnej.

 

Ważne, że położyli oni podwaliny pod najnowszą wiedzę o klimacie naszej planety Ziemi. Manabe zademonstrował, w jaki sposób zwiększony poziom dwutlenku węgla prowadzi do wzrostu temperatury na powierzchni Ziemi. Z kolei dzięki Hasselmannowi wiemy, że podwyższona temperatura w atmosferze jest spowodowana bezpośrednio emisją dwutlenku węgla przez ludzi.

 

6 października – Chemicy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

W środę zadzwoniono do Benjamina Lista oraz Davida McMillana. Ci Nobliści stworzyli „genialne narzędzie do budowania cząsteczek”. Opracowali bowiem asymetryczną katalizę organiczną. A to spowodowało, że chemia stała się bardziej ekologiczna (zielona, przyjazna dla środowiska naturalnego) i jednocześnie precyzyjna.

 

Katalizatory przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych i sprawiają, że są one wydajniejsze, co jest niezwykle ważne dla funkcjonowania przemysłu. Ale to nie enzymy komórkowe ani nieorganiczne metale okazują się najlepsze, tylko asymetryczna organokataliza, oparta na niewielkich cząsteczkach organicznych związków chemicznych (łatwych w produkcji, składających się przede wszystkim z węgla i wodoru).

 

Nagroda dla tych dwóch mężczyzn była pierwszym zaskoczeniem. Dlaczego? Bo do samego końca przewidywano, że trafi ona do uczonych pracujących nad innowacyjnymi szczepionkami RNA na COVID-19. Komitet Noblowski podjął jednak inną decyzję.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:




Galeria zdjęć - Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal!

Loading map ....

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 41 dni temu

liczba odwiedzin: 156

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 67 dni temu

liczba odwiedzin: 229

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 75 dni temu

liczba odwiedzin: 233

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 103 dni temu

liczba odwiedzin: 228

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 139 dni temu

liczba odwiedzin: 226

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 155 dni temu

liczba odwiedzin: 261

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 4187 dni temu

liczba odwiedzin: 7653

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 210 dni temu

liczba odwiedzin: 767

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 222 dni temu

liczba odwiedzin: 345

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 949 dni temu

liczba odwiedzin: 1276

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 587 dni temu

liczba odwiedzin: 969

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 210 dni temu

liczba odwiedzin: 767

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 1680 dni temu

liczba odwiedzin: 2696

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 2042 dni temu

liczba odwiedzin: 4867

Teraz czytane artykuły

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 968 dni temu

liczba odwiedzin: 1311

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 1312 dni temu

liczba odwiedzin: 2553

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 1058 dni temu

liczba odwiedzin: 2379

autor:aragorn136(24661 pkt)

utworzony: 145 dni temu

liczba odwiedzin: 275

autor:Tom89(181 pkt)

utworzony: 1559 dni temu

liczba odwiedzin: 3026

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2914 dni temu

liczba odwiedzin: 2652

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3927 dni temu

liczba odwiedzin: 5703

Nowości

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1 dni temu

liczba odwiedzin: 50

autor:eliart(701 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 108

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 2 dni temu

liczba odwiedzin: 109

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 97

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 8 dni temu

liczba odwiedzin: 134

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 1824 dni temu

liczba odwiedzin: 2935

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 75 dni temu

liczba odwiedzin: 233

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 3677 dni temu

liczba odwiedzin: 4870

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 41 dni temu

liczba odwiedzin: 156

autor:pj(16284 pkt)

utworzony: 103 dni temu

liczba odwiedzin: 228

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 327 dni temu

liczba odwiedzin: 537

autor:admin(51302 pkt)

utworzony: 447 dni temu

liczba odwiedzin: 532

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.754

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję