O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal! - Kultura

Od 4 do 11 października trwał Tydzień Noblowski. Wtedy stopniowo poznawaliśmy wszystkich laureatów prestiżowej nagrody. Kto zdobył ów laur? Czy były jakieś zaskoczenia? Co zdecydowało o tym, że akurat takie, a nie inne osoby dotarły na szczyt góry, gdzie czekał na nich złoty medal oraz kaligrafowany dyplom? Odpowiedzi znajdziecie w niniejszym, podsumowującym artykule.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Mapa
Opinie
Polecane artykuły
pj (16041 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 508
Czas czytania:
2 615 min.
Kategoria:
Kultura
Autor:
pj (16041 pkt)
Dodano:
1267 dni temu

Data dodania:
2021-10-13 11:56:18

Warto najpierw zacząć od tego, że sama wartość pieniężna nagrody Nobla wzrosła rok temu o 1 mln koron szwedzkich i wynosi teraz 10 mln, czyli około 950 tys. euro. Oczywiście, jeżeli laureatów jest kilku, to muszą się podzielić taką sumą. Ale nadal jest to sporo pieniędzy (choć dużo mniej niż zarabiają rocznie najlepsi piłkarze, co jest dość niesprawiedliwe). Skoro już przypomniałem, jaki skarb trafia w ręce Noblistów, pora przejść do poszczególnych sześciu kategorii i wyjawić nazwiska utalentowanych szczęśliwców.

 

4 października – Specjaliści od Medycyny i Fizjologii

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

Jako pierwsi po złoty medal sięgnęli David Julius oraz Ardem Patapoutian. Ten pierwszy jest amerykańskim naukowcem, profesorem na Uniwersytecie w Kalifornii. Z kolei Patapoutian biologiem molekularnym ormiańskiego pochodzenia. Otrzymali oni Nobla z konkretnego, ważnego, powodu. Otóż dokonali przełomu. Odkryli receptory temperatury i dotyku. Dzięki nim będzie można w przyszłości skuteczniej leczyć ludzi cierpiących na różne zaburzenia neuropatyczne.

 

Tak brzmiało uzasadnienie przyznania nagrody: Nasza zdolność do odczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W naszym codziennym życiu odczucia te są dla nas oczywiste, ale w jaki sposób impulsy nerwowe są inicjowane, abyśmy mogli odczuwać temperaturę i ciśnienie? To pytanie zostało rozwiązane przez tegorocznych laureatów Nagrody Nobla. (źródło: www.nobelprize.org)

 

Trzeba sprecyzować, że David zidentyfikował czujnik w zakończeniach nerwowych skóry, który reaguje na ciepło. Wykorzystał kapsaicynę, czyli ostry związek pochodzący z papryki chili, który wywołuje uczucie pieczenia. Natomiast Ardem odnalazł nową klasę czujników reagujących na bodźce mechaniczne w skórze oraz narządach wewnętrznych. Zrobił to, dzięki komórkom wrażliwym na nacisk.

 

5 października – Fizycy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)


Nagroda Nobla w dziedzinie fizyki powędrowała do trzech panów z różnych krajów: Japończyka, Niemca i Włocha. Ogólnie Królewska Szwedzka Akademia Nauk przyznała im złote medale „za modele warunkowania zmian klimatu i złożonych zjawisk”, albo inaczej mówiąc „za przełomowy wkład w nasze zrozumienie złożonych systemów fizycznych”.

 

Syukuro Manabe (pracownik Uniwersytetu Princeton) oraz Klaus Hasselmann (Instytut Klimatyczny Maxa Plancka w Hamburgu) badali klimat tak szczegółowo, że wiarygodniej da się przewidzieć globalne ocieplenie. A włoski fizyk teoretyczny – Giorgio Parisi (Sapienza University) odkrył wzajemne oddziaływania nieporządku i fluktuacji w układach fizycznych od skali atomowej do planetarnej.

 

Ważne, że położyli oni podwaliny pod najnowszą wiedzę o klimacie naszej planety Ziemi. Manabe zademonstrował, w jaki sposób zwiększony poziom dwutlenku węgla prowadzi do wzrostu temperatury na powierzchni Ziemi. Z kolei dzięki Hasselmannowi wiemy, że podwyższona temperatura w atmosferze jest spowodowana bezpośrednio emisją dwutlenku węgla przez ludzi.

 

6 października – Chemicy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

W środę zadzwoniono do Benjamina Lista oraz Davida McMillana. Ci Nobliści stworzyli „genialne narzędzie do budowania cząsteczek”. Opracowali bowiem asymetryczną katalizę organiczną. A to spowodowało, że chemia stała się bardziej ekologiczna (zielona, przyjazna dla środowiska naturalnego) i jednocześnie precyzyjna.

 

Katalizatory przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych i sprawiają, że są one wydajniejsze, co jest niezwykle ważne dla funkcjonowania przemysłu. Ale to nie enzymy komórkowe ani nieorganiczne metale okazują się najlepsze, tylko asymetryczna organokataliza, oparta na niewielkich cząsteczkach organicznych związków chemicznych (łatwych w produkcji, składających się przede wszystkim z węgla i wodoru).

 

Nagroda dla tych dwóch mężczyzn była pierwszym zaskoczeniem. Dlaczego? Bo do samego końca przewidywano, że trafi ona do uczonych pracujących nad innowacyjnymi szczepionkami RNA na COVID-19. Komitet Noblowski podjął jednak inną decyzję.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:




Galeria zdjęć - Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal!

Loading map ....

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 94 dni temu

liczba odwiedzin: 196

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 217

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4142 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 177 dni temu

liczba odwiedzin: 312

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 353

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 904 dni temu

liczba odwiedzin: 1231

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 542 dni temu

liczba odwiedzin: 932

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1635 dni temu

liczba odwiedzin: 2652

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1997 dni temu

liczba odwiedzin: 4794

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1267 dni temu

liczba odwiedzin: 2508

autor:bartoszkeprowski(3426 pkt)

utworzony: 3126 dni temu

liczba odwiedzin: 3197

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1335 dni temu

liczba odwiedzin: 1423

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 1013 dni temu

liczba odwiedzin: 2332

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 135 dni temu

liczba odwiedzin: 176

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 1161 dni temu

liczba odwiedzin: 2387

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 1577 dni temu

liczba odwiedzin: 1768

autor:Daniel Drozdek(1349 pkt)

utworzony: 2301 dni temu

liczba odwiedzin: 2076

autor:lis(255 pkt)

utworzony: 2081 dni temu

liczba odwiedzin: 2903

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 1779 dni temu

liczba odwiedzin: 2893

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3632 dni temu

liczba odwiedzin: 4846

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 282 dni temu

liczba odwiedzin: 491

autor:eliart(629 pkt)

utworzony: 357 dni temu

liczba odwiedzin: 662

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 402 dni temu

liczba odwiedzin: 494

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.672

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję