O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal! - Kultura

Od 4 do 11 października trwał Tydzień Noblowski. Wtedy stopniowo poznawaliśmy wszystkich laureatów prestiżowej nagrody. Kto zdobył ów laur? Czy były jakieś zaskoczenia? Co zdecydowało o tym, że akurat takie, a nie inne osoby dotarły na szczyt góry, gdzie czekał na nich złoty medal oraz kaligrafowany dyplom? Odpowiedzi znajdziecie w niniejszym, podsumowującym artykule.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Mapa
Opinie
Polecane artykuły
pj (15391 pkt)
Ilość odwiedzin:
2 367
Czas czytania:
2 468 min.
Kategoria:
Kultura
Autor:
pj (15391 pkt)
Dodano:
1135 dni temu

Data dodania:
2021-10-13 11:56:18

Warto najpierw zacząć od tego, że sama wartość pieniężna nagrody Nobla wzrosła rok temu o 1 mln koron szwedzkich i wynosi teraz 10 mln, czyli około 950 tys. euro. Oczywiście, jeżeli laureatów jest kilku, to muszą się podzielić taką sumą. Ale nadal jest to sporo pieniędzy (choć dużo mniej niż zarabiają rocznie najlepsi piłkarze, co jest dość niesprawiedliwe). Skoro już przypomniałem, jaki skarb trafia w ręce Noblistów, pora przejść do poszczególnych sześciu kategorii i wyjawić nazwiska utalentowanych szczęśliwców.

 

4 października – Specjaliści od Medycyny i Fizjologii

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

Jako pierwsi po złoty medal sięgnęli David Julius oraz Ardem Patapoutian. Ten pierwszy jest amerykańskim naukowcem, profesorem na Uniwersytecie w Kalifornii. Z kolei Patapoutian biologiem molekularnym ormiańskiego pochodzenia. Otrzymali oni Nobla z konkretnego, ważnego, powodu. Otóż dokonali przełomu. Odkryli receptory temperatury i dotyku. Dzięki nim będzie można w przyszłości skuteczniej leczyć ludzi cierpiących na różne zaburzenia neuropatyczne.

 

Tak brzmiało uzasadnienie przyznania nagrody: Nasza zdolność do odczuwania ciepła, zimna i dotyku jest niezbędna do przetrwania i stanowi podstawę naszej interakcji z otaczającym nas światem. W naszym codziennym życiu odczucia te są dla nas oczywiste, ale w jaki sposób impulsy nerwowe są inicjowane, abyśmy mogli odczuwać temperaturę i ciśnienie? To pytanie zostało rozwiązane przez tegorocznych laureatów Nagrody Nobla. (źródło: www.nobelprize.org)

 

Trzeba sprecyzować, że David zidentyfikował czujnik w zakończeniach nerwowych skóry, który reaguje na ciepło. Wykorzystał kapsaicynę, czyli ostry związek pochodzący z papryki chili, który wywołuje uczucie pieczenia. Natomiast Ardem odnalazł nową klasę czujników reagujących na bodźce mechaniczne w skórze oraz narządach wewnętrznych. Zrobił to, dzięki komórkom wrażliwym na nacisk.

 

5 października – Fizycy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)


Nagroda Nobla w dziedzinie fizyki powędrowała do trzech panów z różnych krajów: Japończyka, Niemca i Włocha. Ogólnie Królewska Szwedzka Akademia Nauk przyznała im złote medale „za modele warunkowania zmian klimatu i złożonych zjawisk”, albo inaczej mówiąc „za przełomowy wkład w nasze zrozumienie złożonych systemów fizycznych”.

 

Syukuro Manabe (pracownik Uniwersytetu Princeton) oraz Klaus Hasselmann (Instytut Klimatyczny Maxa Plancka w Hamburgu) badali klimat tak szczegółowo, że wiarygodniej da się przewidzieć globalne ocieplenie. A włoski fizyk teoretyczny – Giorgio Parisi (Sapienza University) odkrył wzajemne oddziaływania nieporządku i fluktuacji w układach fizycznych od skali atomowej do planetarnej.

 

Ważne, że położyli oni podwaliny pod najnowszą wiedzę o klimacie naszej planety Ziemi. Manabe zademonstrował, w jaki sposób zwiększony poziom dwutlenku węgla prowadzi do wzrostu temperatury na powierzchni Ziemi. Z kolei dzięki Hasselmannowi wiemy, że podwyższona temperatura w atmosferze jest spowodowana bezpośrednio emisją dwutlenku węgla przez ludzi.

 

6 października – Chemicy

 

Ilustracja (źródło: Facebook)

 

W środę zadzwoniono do Benjamina Lista oraz Davida McMillana. Ci Nobliści stworzyli „genialne narzędzie do budowania cząsteczek”. Opracowali bowiem asymetryczną katalizę organiczną. A to spowodowało, że chemia stała się bardziej ekologiczna (zielona, przyjazna dla środowiska naturalnego) i jednocześnie precyzyjna.

 

Katalizatory przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych i sprawiają, że są one wydajniejsze, co jest niezwykle ważne dla funkcjonowania przemysłu. Ale to nie enzymy komórkowe ani nieorganiczne metale okazują się najlepsze, tylko asymetryczna organokataliza, oparta na niewielkich cząsteczkach organicznych związków chemicznych (łatwych w produkcji, składających się przede wszystkim z węgla i wodoru).

 

Nagroda dla tych dwóch mężczyzn była pierwszym zaskoczeniem. Dlaczego? Bo do samego końca przewidywano, że trafi ona do uczonych pracujących nad innowacyjnymi szczepionkami RNA na COVID-19. Komitet Noblowski podjął jednak inną decyzję.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:




Galeria zdjęć - Nobliści 2021: wyprawa po złoty medal!

Loading map ....

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 33 dni temu

liczba odwiedzin: 242

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 45 dni temu

liczba odwiedzin: 199

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 52 dni temu

liczba odwiedzin: 204

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 63 dni temu

liczba odwiedzin: 271

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 66 dni temu

liczba odwiedzin: 216

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 168 dni temu

liczba odwiedzin: 612

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 772 dni temu

liczba odwiedzin: 1091

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 410 dni temu

liczba odwiedzin: 801

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 33 dni temu

liczba odwiedzin: 242

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1503 dni temu

liczba odwiedzin: 2523

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1865 dni temu

liczba odwiedzin: 4533

Teraz czytane artykuły

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 4020 dni temu

liczba odwiedzin: 5613

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 3302 dni temu

liczba odwiedzin: 3323

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1135 dni temu

liczba odwiedzin: 2367

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4361 dni temu

liczba odwiedzin: 4185

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 664 dni temu

liczba odwiedzin: 513

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1101 dni temu

liczba odwiedzin: 1487

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3758 dni temu

liczba odwiedzin: 4525

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1647 dni temu

liczba odwiedzin: 2778

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 129

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 66 dni temu

liczba odwiedzin: 216

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3500 dni temu

liczba odwiedzin: 4770

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 150 dni temu

liczba odwiedzin: 357

autor:eliart(483 pkt)

utworzony: 226 dni temu

liczba odwiedzin: 548

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.721

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję