O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Foodlosslla atakuje, bo jedzenie się marnuje! Spot od twórcy nowej "Godzilli" - Intrygujące

Jak zwrócić uwagę na problem związany z marnotrawstwem żywności? Jak ostrzec przed konsekwencjami takiego postępowania/zjawiska? Odpowiedź brzmi: zrobić sugestywny, krótkometrażowy klip, który jest jednocześnie reklamą o charakterze społecznym. I dalej: w centrum umieścić mszczącego się kaiju o wyglądzie przerośniętego ślimaka, zbudowanego z odpadów spożywczych. Taki właśnie materiał przygotował Takashi Yamazaki – reżyser filmu „Godzilla Minus One”!

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16041 pkt)
Ilość odwiedzin:
498
Czas czytania:
527 min.
Kategoria:
Intrygujące
Autor:
pj (16041 pkt)
Dodano:
381 dni temu

Data dodania:
2024-03-17 09:57:27

Nazywa się Foodlosslla. Atakuje Tokyo Tower, czyli wysoką na 333 metry wieżę radiowo-telewizyjną. I jest realistyczna! Nic dziwnego, skoro stworzył ją wspomniany na wstępie Takashi Yamazaki. Znowu udowodnił, że jest mistrzem w swoim fachu – efektów specjalnych (Oscar za „Godzillę” należał mu się bardzo, oj bardzo!).

 

Nie doszłoby jednak do powstania „Foodlosslly”, gdyby nie Ajinomoto (światowy lider wśród producentów wysokiej jakości żywności, aminokwasów oraz środków farmaceutycznych). Firma wpadła na pomysł kampanii społecznej, mającej na celu zwrócenia uwagę na jeden z największych problemów współczesnego świata! Mowa oczywiście o bezsensownym marnowaniu żywności.

 

Ale zwykła reklama mogłaby szybko znaleźć się w szafce z napisem: „zapomniane”. Potrzebny był „rzecznik”. Dlatego japońska korporacja skontaktowała się z Yamazakim, prosząc go, by ten zrealizował krótki, trwający raptem minutę i dwadzieścia sekund klip. Serio – trudno oderwać wzrok od tytułowego, płaczącego stwora, zawiedzionego postawą ludzi. Odpadające z jego łap resztki jedzenia (wręcz stosy) powodują, że zaczynamy zastanawiać się nad trwonieniem wielu produktów spożywczych. Wielu to mało powiedziane. Średnio kilku milionów ton rocznie – nie tylko w samej Japonii (2,4 miliona), ale też w innych krajach, w tym w Polsce (jeszcze więcej)!

 

Gigantyczna, smutna i wkurzona „maskotka” Ajinomoto, prezentuje się realistycznie. Kreatywność reżysera budzi podziw. Rezultat został osiągnięty. Zamiast pozbywać się niedojedzonego banana i umieszczać w śmietniku świeżą jeszcze bułkę, lepiej dwa razy pomyśleć (również o tych wszystkich głodujących ludziach na całym świecie). Można przecież wykorzystać resztki do innych potraw. Z pomocą odpowiednich przypraw stworzyć coś smacznego.

 

Jeżeli chodzi problem tutaj przedstawiony, to niestety często, np. w Polsce, winne jest prawo. Na szczęście u nas od kilku lat sklepy spożywcze muszą oddawać niesprzedaną żywność specjalnym organizacjom, zamiast ją wyrzucać. Nie wiem, jak jest w Japonii w tej kwestii. Ale wierzę, że tego typu proekologiczne, dosłowne spoty reklamowe, oglądane przez setki tysięcy internautów, dostępne na YouTubie publicznie, z napisami w języku angielskim mogą coś zmienić na lepsze, chociaż trochę. 

 

źródło: YouTube.com (Standardowa licencja)

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Foodlosslla atakuje, bo jedzenie się marnuje! Spot od twórcy nowej "Godzilli"

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 94 dni temu

liczba odwiedzin: 196

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 217

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4142 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 177 dni temu

liczba odwiedzin: 312

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 353

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 1885 dni temu

liczba odwiedzin: 1997

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 2326 dni temu

liczba odwiedzin: 2320

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 480 dni temu

liczba odwiedzin: 1066

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3785 dni temu

liczba odwiedzin: 14315

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4158 dni temu

liczba odwiedzin: 45265

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3122 dni temu

liczba odwiedzin: 11354

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4522 dni temu

liczba odwiedzin: 6765

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4461 dni temu

liczba odwiedzin: 23219

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 3982 dni temu

liczba odwiedzin: 18369

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4397 dni temu

liczba odwiedzin: 15687

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4389 dni temu

liczba odwiedzin: 18026

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 3928 dni temu

liczba odwiedzin: 15969

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.161

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję