
Zapewne wiele osób widziało jak nasze babcie chodziły do lasu, zbierały jagody, z których następnie przygotowywały pyszny sok. Dlaczego to robiły ? Owoce jagody stanowiły dla nich cudowne lekarstwo na wszelkie dolegliwości, dlatego też nie mogło ich zabraknąć w domowej spiżarce naszych babć.
Warto aby i dziś nie zapominać o korzystnych dla naszego organizmu właściwościach tych niewielkich jak na swój rozmiar leśnych owoców, bowiem jagody to przede wszystkim bogactwo witamin takich jak A, C, E, B1, B2, PP, D. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, manganu, żelaza, wapnia, selenu, cynku, miedzi.
I to nie wszystko gdyż jagody dzięki dobroczynnym właściwościom antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy (naturalnych substancji roślinnych, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka), mają właściwości przeciwnowotworowe. Skutecznie potrafią zablokować działanie enzymów, które przyczyniają się do powstania nowotworów. Działanie przeciwrakowe ma również zawarty w jagodach kwas foliowy, który przeciwdziała rakowi macicy.
W okresie przeziębień warto mieć pod ręką sok z jagód bowiem dzięki wysokiej zawartości garbników ma również właściwości przeciwwirusowe. Czarna jagoda zalecana jest w profilaktyce chorób wirusowych dróg oddechowych, np. zapalenia oskrzeli. Jeśli mówimy o infekcjach to warto też zaznaczyć, że jagody wspomagają układ moczowy.
O kolejnych zaletach jagód raczej nie trzeba mówić gdyż praktycznie każdy wie, że jagody mają doskonałe zastosowanie przy biegunce. Ponadto za sprawą dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar idealne są przy zaburzeniach jelitowo-żołądkowych bowiem uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.
Osoby z problemami sercowymi również nie powinny zapomnieć o dobroczynnym wpływie jagód na ich zdrowie. Jagody obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL), co minimalizuje zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych, zaopatrujących serce i mózg w tlen i substancje odżywcze. Tym samym przeciwdziałają chorobom serca i udaru mózgu.
Czarne jagody mają działanie przeciwkrwotoczne. Uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo czarna jagoda znakomicie łagodzi objawy towarzyszące żylakom: skurcze, opuchnięte kostki i łydki, drętwienia. Pomaga przy niewydolności krążenia. Wysoka zawartość fosforu i garbników sprawia, że doskonale oczyszcza krew.
Dzięki dużej zawartości żelaza i miedzi jagody skutecznie przeciwdziałają anemii. Poza tym długotrwałe ich spożywanie może przyczynić się do poprawy wzroku krótkowidzom. Owoce jagody pomagają po wielogodzinnej pracy przy komputerze. Czarna jagoda stosowana jest także w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.
Jak sami widzimy zalet spożywania jagód jest bardzo dużo, warto więc wybrać się z rodziną do lasu aby skosztować tych wspaniałości przyrody. A oprócz tego mamy okazję pobyć trochę na świeżym powietrzu co z pewnością korzystnie wpłynie na nasz organizm.
Po powrocie z lasu rozkoszujmy się smakiem zebranych leśnych owoców, zwłaszcza że jagody warto jeść na surowo, ale możemy je podawać w bardzo różnorodnej formie. Mogą stanowić dodatek do ciast i deserów, można przygotować z nich przepyszne pierogi czy bułeczki drożdżowe. Bardzo popularne są soki i kompoty z jagód. Jeśli chcemy zachować smak, wygląd i cenne właściwości na później, np. w okresie zimowym warto zamrozić surowe owoce, gdyż są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą swoich właściwości.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję